Innotolppaa tekemään - rakennussarja 525

Titi

Hifiharrastaja
Liittynyt
30.6.2008
Viestejä
177
Kaupunki
Joensuu
Terve,

Olen jonkin aikaa miettinyt nykyisen laitteistoni tulevaisuutta ja ollut kahden vaiheilla. Toinen tie olisi kokeilla nykyisillä kaiuttimilla D-luokkaista vahvistusta, jolla hakisi virtapihiä kontrollia bassopäähän. Toisaalta taas itse basson laatu voisi olla parempi jos se tulisi kaiuttimesta enemmän suorana kuuntelijalle, eikä nykyisten kaiuttimieni tapaan kylkibassoina ja refleksiputkesta lattiaan. Kylkibassot ovat myös hieman hankalat jos elää kodissa, jossa ei ole väljää pelkästään musiikille pyhitettyä huonetta, vaan joudutaan sijoittamaan laitteet kaiken normaalin olohuoneen kalustuksen ja elämän sekaan. Siksipä ajatus tehdä passelit kaiuttimet näihin oloihin, jotka saattavat osua monelle muullekkin lapsien ja perheen myötä, alkoi viedä voiton.

Tuo innotolppa nimitys on tullut joskus aikoja sitten jonkun kokeneemman harrastajan/kynäilijän toimesta ja kuvaa oikeastaan hyvin sitä mihin nyt olisi ajatus ainakin alkuun tähdätä. Eli kaiutin olisi kohtuullisen siro lattia kaiutin, jossa ei ole kylkibassoja ja joka ulkoiselta habitukseltaan saisi jopa paremman puoliskon hyväksynnän, rohkeampi saattaisi toivoa tolpan olevan jopa sisustuksellinen. Muita suuntaviivoja tolpalle miettiessä tuli mieleen kohtuullinen herkkyys (yli 90db/W) ja muutenkin helpohko käytös kuormana, jotta kaiutinta voisi soittaa hyvin myös vähemmän järeällä vahvistinkalustolla. Edelleen sijoittelua ajatellen tulisi tolpan kestää seinän läheisyyttä kohtuullisesti , eikä sivuillakaan olevat kalusteet tai tv-tasot tarvitsisi välttämättä olla myrkkyä soinnille. Jos refleksiviritystä tarvitaan, olisi putken suunta mieluusti eteen päin, jotta tuo taka- tai lattiaheijastus ei tulisi ongelmaksi sijoittelussa (tai vaikka alakerran naapurin kanssa). Korkeutta tarvittaisiin kylliksi että diskantit olisivat sohvalla istuvan kuuntelijan korvien tasolla ja muuten kylliksi elementtien määrän mukaan, kumminkin mieluusti 130cm tai alle.

Tällä pohjalla lähdin ajatusta ensin päässäni pyörittelemään ja muutamia kysymyksiä DIY-osiossa asian suhteen tein. Sain muutamia ohjeita itse rakenteen tai muiden tekemien projektien suuntaan, sekä myös tarjottuna ajatuksen työstää tätä suunnittelua ja projektia jonkun asiasta jo enemmän perillä olevan Gurun kanssa. Vaikka suunnittelu ihan itse alusta loppuun asti olisikin DIY-mielessä se mukavin vaihtoehto, on ehkä parempi ottaa tukea kokeneen tekijän puolesta niin välttyy monelta sudenkuopalta. Itse rakenteluahan voi toki tehdä itse sitten kun on saatu tolppa suunniteltua siihen pisteeseen, että ainakin proton teko on paikallaan.

Joensuulaisena laitoin viestiä asiasta paikalliselle valmistajalle ja aktiiviselle palstalaiselle Hoffalle, joka lämpeni ajatukselle.

Tästä voikin jatkaa Guru itse :)
 
Viimeksi muokattu:

hoffa

Sepittäjä
Kaupallinen toimija
Hifiharrastaja
Liittynyt
11.2.2007
Viestejä
6 440
Kaupunki
Joensuu
Vs: Innotolppaa tekemään

j00,

jatketaan aloitellen ajatusta. Rakenteesta oli Titin kanssa jo hieman puhetta, että se voisi olla toteutettu Dayton Audion ND140 -bassokeskareilla. Minulla on myös Dayton Audion pieniä domeja diskanteiksi varastossa. Ainakin kokeilla voisi niitä kolmen kimpassa.

Kokonaisrakenteeksi mielelläni ajattelisin 2.5-tietä yhteensä neljällä bassokeskarilla. MTMBB onnistuisi noilla neliohmisilla kytkemällä keskialuettakin toistavat sarjaan (8 ohmia) ja puolikkaan tien bafflesteppiä avittavat myös sarjaan (8 ohmia). Puolikkaan tien kaistalle näin saadaan aika liki neljän ohmin nimellinen ja kohtalainen herkkyys. Pitää mulkaista mallinnuksia, mutta miltei aluksi ainakin lähestyisin koteloratkaisuna suljettua.

Diskanttina pieniä tekstiilidomeja kolmekappaletta päällekkäin mahdollisimman liki toisiaan. Sähköisenä kytkentänä ylin ja alin ensin sarjaan sekä se sarjan kytkentä rinnan keskimmäisen kanssa. Herkkyyttä saadaan pikkasen paremmin ja samoin pystysuuntaavuutta. Kaiuttimen ongelmakohtana tulee toki olemaan heikompi sivusuuntaavuus, mutta käsitin, että etuseinän lähelle sijoittaminen tässä Titin tapauksessa on jopa toivottua. Voisi siis harkitakin, että se olisi yksi suunnittelun lähtökohta.
 

Titi

Hifiharrastaja
Liittynyt
30.6.2008
Viestejä
177
Kaupunki
Joensuu
Vs: Innotolppaa tekemään

Joo, tuommoisesta oli tosiaan nyt alkuun puhe. Tuo kolmen diskantin rykelmä tuo mieleen Aurelain Graphica XL:n. Katsotaan mitä tuolla asettelulla mahdollisesti saisi aikaan. Rakenteeseen ja kartioiden valintaan voidaan vaikuttaa toki jos tämä ratkaisu osoittautuu jotenkin huonoksi tms. Jos jollakulla on asiaan mielenkiintoa tai tämmöinen kaiutin voisi kiinnostaa omaksi projektiksi, niin nyt kannattaa osallistua ideointiin ja suunnitteluun.
 

hoffa

Sepittäjä
Kaupallinen toimija
Hifiharrastaja
Liittynyt
11.2.2007
Viestejä
6 440
Kaupunki
Joensuu
Vs: Innotolppaa tekemään

Omat projektini olen tehnyt sopivasti empiirisen tutkimuksen avulla tähän mennessä soveltaen "mutuani" niissä kohdin, missä mallinnus ei onnistu. Ensimmäiseksi pitää siis sumplia bassopuolen koteloratkaisu ja sen pohjalta suunnitella protokotelot. Toki sitä ennen voidaan miettiä elementtien sijoittelua koteloon. Jos alkuajatuksen mukaisesti mennään ja elementit ovat etulevyssä, niin lähinnä bassokeskareiden sijainti täytyy protokoteloita varten päättää. Etulevyssä alimpana olevan voisi sijoittaa ihan alareunaan, jolloin saadaan bassoille buustia lattian rajapinnasta. Samalla toki näennäinen kartiopinta-ala kasvaa pystysuunnassa ja siten suuntaavuus korkeammilla bassotaajuuksilla.

Bassokeskareiden sijoitukseen vaikuttavia tekijöitä on lisäksi baffle stepin tarve sekä sen toiminnan optimaalinen taajuuskaista. Jos kaiutin suunnitellaan erittäin lähelle etuseinää, mikä oletetaan myöskin varsin heijastavaksi pinnaksi, niin bafflestepin määrän tarve pienenee ja näin saadaan kokonaisuutena herkempi kaiutin aikaan. Myös pystysuuntainen kampasuoto pitää huomioida kaukana toisistaan olevilla säteilijöillä (suurella näennäskartiopinta-alalla) eli pitää miettiä onko puolikkaan tien ja alimman bassokeskarin kaista niin korkeille taajuuksille yltävä, että kampasuotoa syntyy. Toki se saattaa joissain tapauksissa olla haettuakin, kun optimoidaan kaiutin tietylle kuunteluetäisyydelle ja pyritään eliminoimaan lattiaheijastusta.

Visuaalisen silmän mielestä saattaisin sijoittaa kaikki elementit yhteisen etukankaan taakse, koska bassokeskarit ovat peltirunkoisia. Sitä tosin on helpoin miettiä CAD:n äärellä.

Empiirinen tutkimus onnistuu DSP:n avulla ja olen alkanut käyttää sitä sopivien jakosuotojen tutkimiseen protokotelon avulla. Ensin mallinnan teoriassa miten elementit sopivat yhteen herkkyytensä, kuormiensa yms. perusteella. Sen jälkeen kun kaikki ovat kokonaisuutena kasattu protokoteloon, alan tutkia niille sopivia suotoja DSP:n avulla. Näin myös subjektiivinen kuuntelukokemus haetusta on mahdollista, jopa kaiuttimet stereona. Empiirisesti tutkittujen suotojen perusteella pyrin mallintamaan vastaavat passiivisuodot. Passiivisuotojen mallinnukseen on näin saatavilla tarvittavat mittaustiedot elementtien todellisista taajuusvasteista (ilman DSP-suotoja) sekä impedanssivasteet todellisessa koteloinnissa.
 

jlaakso

Hifiharrastaja
Liittynyt
22.8.2008
Viestejä
8 765
Kaupunki
Espoo
Vs: Innotolppaa tekemään

Jos kaiutin tulee lähelle seinää ja ei haluta täyttä BSC:tä, niin kannattaisi ehkä tutkia muita ratkaisuja kuin 2.5-tie. Tuo kun tuppaa vähän väkisin olemaan täysi 6dB korjausta. Sen lisäksi tavallinen kolmitie on huomattavasti helpompi suunnitella, simuloida ja mitata.
 

hoffa

Sepittäjä
Kaupallinen toimija
Hifiharrastaja
Liittynyt
11.2.2007
Viestejä
6 440
Kaupunki
Joensuu
Vs: Innotolppaa tekemään

Kyllä, mutta laskemalla nekin keskiäänet matalille saadaan mukavasti lisää pystysuuntaavuutta niille taajuuksille, jos sitä halutaan. Samalla ei tarvitse tehdä alinta jakosuotoa niin matalalle. Ainahan suunnittelu, simulointi ja muukiin tarvittava on hankalaa. Silti BSC:n määränkin voi hallita 2.5-tiessä.
 

Hermo

Hifiharrastaja
Liittynyt
26.11.2015
Viestejä
2 704
Vs: Innotolppaa tekemään

Miten BSC:n määrää hallitaan 2,5-tiessä?

Olisko mitään ideaa laittaa torvidiskantti?
 

hoffa

Sepittäjä
Kaupallinen toimija
Hifiharrastaja
Liittynyt
11.2.2007
Viestejä
6 440
Kaupunki
Joensuu
Vs: Innotolppaa tekemään

Puolikkaan tien tuoma tasonlisäys on melko vakio toki, riippuen hieman miten sen vaihekäyttäytyminen osuu toisten elementtien kanssa yhteen. Sen vasteen muotoon pystytään kuitenkin vaikuttamaan ja siten kaiuttimen taajuusbalanssiin.

Torvidiskantti ei minusta oikein sovi tähän ajatukseen. Titillä oli alkujaan mielessä nauha, mutta omasta mielenkiinnostani johtuen haluaisin kokeilla kolmen nappidisun ratkaisua. Lisää vapautta projektiin toisi 8 ohmin versiot ND-140 keskarista, mutta harkitaan onko niille tarvetta. Mielestäni myös neljän ohmin nimellinen on ihan hyvä tavoite muutenkin, kun pyritään vielä siihenkin yleisesti herkkään kaiuttimeen.
 

Titi

Hifiharrastaja
Liittynyt
30.6.2008
Viestejä
177
Kaupunki
Joensuu
Vs: Innotolppaa tekemään

Jep. Nauhaa alkujaan mietin kun niistä näytti kuvien mukaan taajuusalue kantavan jo alle 2KHZ:sta (jopa) pitkälle yli 20KHz:n aika tasaisena ja herkkyyttä olisi helposti tuolle toivotulle tasolle. Kaikista ei sivusuuntaavuuden kuvaajia löytynyt, mutta niistä mistä löysin ne näyttivät olevan aika tasaisia myös sivusuuntaisesti yli 45 asteen kulmiinkin. Tuon takia noihin alkuun kiinnitin huomioni, mutta eivät ne sen enempää ehdoton vaade ole kuin muutkaan kartioiden määrä tai koko tekijät, jos on peruseltua käyttää muuta toteutusta.

Nuo ND-140:set ovat senkin vuoksi mielenkiintoisia, että budjettirakentaja ei mene konkurssiin vaikka niitä pinottaisiin torniin kuusikin kappaletta :) Mutta, siis ....jos tarvetta muutoksiin on, niin muutetaan. Mitään peruuttamatonta ei kai vielä ole tehty.
 

hoffa

Sepittäjä
Kaupallinen toimija
Hifiharrastaja
Liittynyt
11.2.2007
Viestejä
6 440
Kaupunki
Joensuu
Vs: Innotolppaa tekemään

Alkuvaiheen mallinnusta siitä, kuinka kokonaisuus voisi toimia. Ehkä.

kokonaisuuden-mallinnusta-5.11.2017.pngND140-4 keskarin impedanssipiikki on hieman hankala ja näin nopeasti tusatessa nostatti jakotaajuuden melko ylös. Tehovastetta tuosta ei luultavasti moni osaa mieltää, mutta itselläni on jonkinlainen mutu, kuinka noilla kartiopinta-aloilla mennään. Mallinnuksessa on käytetty Dayton Audion toimittamia vaste- ja impedanssimittauksia elementeistä sekä ilmoitettu LspCAD:lle elementtien sijainnit sekä kartion koot. Taajuusvasteet on tasoitettu kolmannesoktaavin verran.

Kotelon toimintaa bassopuolella ei ole mukana.
 

Titi

Hifiharrastaja
Liittynyt
30.6.2008
Viestejä
177
Kaupunki
Joensuu
Vs: Innotolppaa tekemään

Heh. Osaanko tuosta lukea oikein jos tulkitsen jako taajuuden hakeutuvan tuonne 4-5KHz maastoon? On niin monta käppyrää tosiaan nipussa, että vähän hankalaa tuosta ainakin minun lukea. Millaisella sijoittelulla nuo kartiot olit tuohon asetellut, lähinnä pystysuuntaisesti mitoitettuna?
 

Tangband32

Käyttäjä
Liittynyt
25.3.2009
Viestejä
3 284
Vs: Innotolppaa tekemään

.....

Heh. Osaanko tuosta lukea oikein jos tulkitsen jako taajuuden hakeutuvan tuonne 4-5KHz maastoon? On niin monta käppyrää tosiaan nipussa, että vähän hankalaa tuosta ainakin minun lukea. Millaisella sijoittelulla nuo kartiot olit tuohon asetellut, lähinnä pystysuuntaisesti mitoitettuna?
 
Viimeksi muokattu:

Titi

Hifiharrastaja
Liittynyt
30.6.2008
Viestejä
177
Kaupunki
Joensuu
Vs: Innotolppaa tekemään

Noita linjoja on tullut ihailtua kaikissa muodoissaan pitkin palstalaisten kuvia ja nettiä. Noissa olisi tietysti äänellisesti omat puolensa, mutta meillä saattaisi tulla noille tappotuomio aika äkkiä. Kokoluokka on semmoinen, että kovin huomaamattomiksi ja vähemmän dominoiviksi noita olisi vaikea tehdä. Tietty jos olisi vaikka joku vanha hirsitalo tms, jossa olisi huoneessa sopivalla kohtaa muutenkin jokin kannatintolppa, niin siihenhän olisi passeli tuommoinen linja ympätä kun ei varsinaisesti rakentaisi uutta estettä huoneeseen :)

Diskanttien sijoittelun suhteen, jotain tuommoista se varmasti tulee olemaan jos ei nauhaan vaihda.
 

kimmosto

Kaupallinen toimija
Liittynyt
30.4.2011
Viestejä
8 055
Kaupunki
Kuopio
Vs: Innotolppaa tekemään

Ennenkuin kirjoitan mitään niin varmistaisin onko kaupallisella alueella keskustelun tarkoitus mahdollistaa hoffan rajoitukseton osallistuminen, mutta myös sallia tai jopa toivoa muiden pidäkkeetöntä osallistumista? Eli voiko tarjota mielestään parempia vaihtoehtoja (tietenkin perustellen), olettaen että tämä jatkuu normaalina ja yksityiskohdiltaan julkisena diy-projektina?
 

Titi

Hifiharrastaja
Liittynyt
30.6.2008
Viestejä
177
Kaupunki
Joensuu
Vs: Innotolppaa tekemään

Näin oli minusta tarkoitus, että pidetään avoimesti juttua ja ideoita yllä ja samalla suunnitelmat ja projekti julkisena, jos vaikka muitakin samanmoisten tolppien teko kiinnostaa. Ymmärtääkseni ideoiden ja rakentavien ehdotusten teko suunnitelmiin on sallittua tai jopa toivottua.
 

hoffa

Sepittäjä
Kaupallinen toimija
Hifiharrastaja
Liittynyt
11.2.2007
Viestejä
6 440
Kaupunki
Joensuu
Vs: Innotolppaa tekemään

Heh. Osaanko tuosta lukea oikein jos tulkitsen jako taajuuden hakeutuvan tuonne 4-5KHz maastoon? On niin monta käppyrää tosiaan nipussa, että vähän hankalaa tuosta ainakin minun lukea. Millaisella sijoittelulla nuo kartiot olit tuohon asetellut, lähinnä pystysuuntaisesti mitoitettuna?

Pystysijoitukseltaan elementit on mallinnuksessa seuraavasti. Keskimmäinen diskantti on korvan korkeudella (itse määritän sen 90 senttimetrin korkeuteen) ja pidetään tätä nollana seuraavia varten. Vaakasuunnassa kaikki elementit ovat samassa linjassa keskipisteiltään.

Ylin keskiääni +170 mm
Ylin diskantti +35 mm
Keskin diskantti 0
Alin diskantti -35 mm
Alin keskiääni -170 mm
Ylempi basso -320 mm
Alin basso -650 mm


Ilmoitetut mitat ovat aina elementin keskipisteeseen. Saattaa olla, että menee pikkasen jotkut päällekkäin noissa, kun en nopeasti päässälaskuna välttämättä osannut laskea etäisyyksiä ihan oikein.
 

hoffa

Sepittäjä
Kaupallinen toimija
Hifiharrastaja
Liittynyt
11.2.2007
Viestejä
6 440
Kaupunki
Joensuu
Vs: Innotolppaa tekemään

Mallinnuksessa käytetyt komponenttien arvot ei vastaa Dayton Audion komponenttien tarkkoja arvoja vielä, mutta niistä ei hirmuista muutosta tule. Hieman muutin vielä puolikkaan tien alipäästöä.

kokonaisuuden-mallinnusta-5.11.2017-vasteita-eri-suuntiin-ja-jonkinlainen-tehovasteen-arvio.pngKuvaajaan on kliksuteltu olennaisimmat sivuvasteet mukaan. Kotelon vaikutusta ei ole vieläkään ja se pitää itse arvioida. Ylin musta kuvaaja on kaikkien kliksuteltujen vasteiden summa, missä jokainen vaste vaikuttaa samalla suuruudella. Jossain määrin se kuvaa tehovastetta. Mallinnuksen perusteella kaiuttimeen tulee suosimani BBC-dip, tosin tehovasteeseen ja sen kaistalla suuntaavuus on hieman suurempi, mutta etuvaste pysyy melko suorana. Subjektiivisesti kuultuna ehkä vähän ällö keskialue. Tätä pitäisi kokeilla käytännössä, että onko se toivottua.
 

Hermo

Hifiharrastaja
Liittynyt
26.11.2015
Viestejä
2 704
Vs: Innotolppaa tekemään

Ai tämä olikin tosiaan kaupallisella puolella. Eikö keskustelu kannattaisi käydä "nomaalilla" puolella, ettei ole mitään riskiä sisällön katoamisesta? Minulla ei ole mitään syytä epäillä hoffaa sellaisesta, mutta muutamien muiden tsi-ketjujen poisto menneisyydessä tympii vieläkin.
 

hoffa

Sepittäjä
Kaupallinen toimija
Hifiharrastaja
Liittynyt
11.2.2007
Viestejä
6 440
Kaupunki
Joensuu
Vs: Innotolppaa tekemään

Ai tämä olikin tosiaan kaupallisella puolella. Eikö keskustelu kannattaisi käydä "nomaalilla" puolella, ettei ole mitään riskiä sisällön katoamisesta? Minulla ei ole mitään syytä epäillä hoffaa sellaisesta, mutta muutamien muiden tsi-ketjujen poisto menneisyydessä tympii vieläkin.

No sovitaan kautta kiven ja kannon, että modet voi jemmata tämän ketjun DIY-puolelle, jos jostian syystä tästä kaupallisesta osiosta aika jättää.
 
Ylös