INFINITY Renaissance 90

janoinen

Käyttäjä
Liittynyt
6.1.2010
Viestejä
27
Minulla on ollut kyseinen kaijutinpari omistuksessa ja ahkerasssa kuuntelussa vuodesta 1995 saakka, ja on edelleen.
Eikä ole pienintäkään aikomusta vaihtaa pois. :D

Vahvistimeksi kannatta katella päätevahvistinta.
Mark Levinsonin malleista, vanhemmista no 23 ja 23,5 ja 332 ja 333 toimivat ainakin erittäin hyvin.

Kaijuttimella saa helposti yli 100db kuuntelupaikalle ja nautittavasti 8)
Turha pilata pienellä päätteellä kuuntelunautintoa.
 

marko_j

Käyttäjä
Liittynyt
12.7.2009
Viestejä
148
joo kyllähän vahvistin on pääroolissa noiden kajareiden kanssa,mulla on 2 kertaa 50w a-luokkaa+180w a+b luokkaa toimii ok
 

janoinen

Käyttäjä
Liittynyt
6.1.2010
Viestejä
27
Ajattelin kirjoitella aamun puuhastelusta kyseisen kajarin kanssa, toivottavasti tästä olisi apua muillekkin. :p

"painimista" äänikuvan kanssa:

Kaijuttimen kääntäminen "sisäänpäin" siis kohti kuuntelupaikkaa(pystyakselinsuunnassa): Näyttää voimistavan korkeita ääniä, mutta sotkee äänikuvaa varsinkin syvyysasetelma menee epämääräiseksi.
Eli oikaisin kajarit osoittamaan suoraan takaseinää päin, äänikuva täsmentyi. Aänikuvan syvyys erityisesti tarkentui.

Näyttä olevan tärkeää, että kaijuttimet on täsmälleen samalla etäisyydellä seinistä, äänikuva jäsentyi entisestään (takaseinä 100cm sivuseinät 60cm mitat piikeistä).

Kaijuttimen kallistus taaksepäin on myös säädettävä, ja nostin kaijuttimia edelleen pystympään, äänikuva tarkentui edelleen (nyt olis kulmanmittaukselle käyttöä). Mittasin etäisyyttä takaseinään kajuttimen päältä ja asetin ne tarkalleen samaan kulmaan, äänikuva tarkentui jälleen. Tämä säätö vaikutti korvinkuultavasti kuuntelupaikalle tulevaan taajuusvasteeseen.
En sitä lähde enempää tässä kommentoimaan, koska taajuusvasteen tarkempi analysointi vaatisi mittauksia.

En tiedä onko näistä äänikuvaa koskevista havainnoista kellekkään mitään hyötyä, mutta mitä ilmeisimmin jotain yleispätevyyttä näillä kuitenkin on.

Vasteen muutokset johtivat siihen että, päätin laittaa alempien nauhojen fyllit paikoilleen ja ruvata takakannet kiinni, eli alemmat nauhat olivat dipolina aikaisemmin.

T Jukka
 

ahvenistofan

Käyttäjä
Liittynyt
14.6.2008
Viestejä
375
Kyllä näiden kaiuttimien säätäminen on välillä tuskaa. Varsinkin jos on hyvin suuntaavat kaiuttimet. Itse sain hommattua nuo elac 310 ja niiden suuntaaminen on ollut tuskan takana. Mutta mikä ihmeellistä ne toimivat hyvin vasta sitten kun suuntaan ne karvan verran kuuntelupaikalta pois päin eli osoittaan eri suuntiin. Sillä tavalla kaiutin tuottaa erittäin ison ja tarkan äänikuvan. Ja vielä ryyditettynä Martin Logan abyss subbarilla. On kyllä parhaimmillaan ISO ääni ja ei tietoakaan verhosta...
 

marko_j

Käyttäjä
Liittynyt
12.7.2009
Viestejä
148
tuossa on omasta huoneistosta otettu käyrä subin kanssa.huom ilman anti-modea.
 

Liitteet

  • koko taajuusalue.jpg
    koko taajuusalue.jpg
    52,9 KB · Katsottu: 81

janoinen

Käyttäjä
Liittynyt
6.1.2010
Viestejä
27
jatkoa aamun puuhastelulle...

jätin hetkeksi setin rauhaan... ja syötyäni aloitin uudelleen.

Välikaapelien vaihto: van den hul II pois ja Cardas Crosslink II kiinni.(myös kaijutin kaapelit ovat Cardas Croslink II)

Soimaan: Ensivaikutelmat, yläpäät tumput, kuten cardaksella aina, mutta settiin säätöjen mukana tullut hihinä (ei kihina vaan hihinä)poistui.
Äänikuvassa tapahtui: Laulaja tuli useilla levyilla kaijuttimien etupuolelle ja soittimet selvästi laulajan takana seinällä.

Tämä efekti toimi myös hyvillä tutuilla levyillä joissa se ei ole ennen ollut näin selvä. ???

Cardasten tumppuuteen lääkkeeksi avasin dipoliksi taas alemmat nauhat.

Tässä vaiheessa virittelyä, täytyy todeta, että äänikuva on parantunut alkuperäisestä selvästi, mutta jotain on menetetty vastineeksi. Abban live esitysten sointi on hieman kärsinyt ja tietty ripaus heleyttä puuttuu artistien äänestä. mutta syvyys toimiii paremmin.
nyt eri levyt erottuvat edukseen ja vanhoja äänitteitä pystyy kuuntelemaan. Vaikuttavimmat levyt ehkä hiukan lässähtivät. Heräsi kysymys, että se mikä parhailta levyiltä nyt puuttuu kuuluuko sen olla vai puuttua?

tällä musiikilla testasin: ( ensivaikutelma kommentit perässä)
Annica - Badly dreaming ( parani, laulaja tuli hyvin eteen)
Abba- Live ( syvyys toimi todella hyvin 3. biisissä kuoro erottuu hienosti ja 5. biisissä molemmat laulajat erottuu, mutta jotain puuttuu äänistä)
Sarah Mclaughlan - Solace (huononi, jotain puuttuu)
Dave Lindhom - Just ( syvyys toimi ja laulaja hyvin esillä)
Mary Coughlan - After The Fall (huononi jotain puuttuu maryn äänestä)
The Chris Barber Band - Thursday night in egypt ( puhaltimet kärsivät lähes kuolivat)
Freak Kitchen - Appetizer ( soittamatta vielä )
Chris Isak - Baja Sessions ( isakin ääni menetti jotain )
Adoramus CD 1 ja CD 2 ( kesken...)

jäin miettimään, että ero johtuu kaapeleista ja Van den Hull II kaapelit tuovat jotain hyvää jota jäi kaipaamaan, mutta onko se sitä mitä pidetään oikeana vai, jotain mikä kompensoi myös kaijuttimen asentoa??
eli voin säätää setin toimimaan tietyillä kaapeleilla, mutta tasapainoillaa aina eri alueiden välillä, itse äänikuvan ja soitinten ja artistien äänen välillä. Hiukan jättää avoimia kysymyksiä näin korvakuulolta viritellessä, varmasti mittaamalla vasteta saataisiin ehkä vastaus tuohon mitä puuttuu ja mitä tuli lisää ja onko se suorempi jommallakummalla tavalla.

T Jukka
 

pketola

Kaupallinen toimija
Hifiharrastaja
Liittynyt
5.8.2006
Viestejä
3 384
Kaupunki
Parkano
Hyvä että roska täsmensi, nyt me kaikki ymmärrämme mistä tekstissä kirjoitetaan... Olikohan pilkut tai kappaleenjaot oikein...?
 

janoinen

Käyttäjä
Liittynyt
6.1.2010
Viestejä
27
Ajattelinpa taas näpyttää riemuksenne päivän puuhasteluja...

Johtotehtäviä suoritin heti aamusta ja kytkin Monster Cablesin M75 kaiutinpiuhat paikoilleen.
ja tein huoneessa muutoksia siten, että pyrin saamaan kaiuttimen ympäristön huoneen takaosan ja sivuseinät mahdollisimman saman kaltaisiksi ja vaimentamattomiksi.
Eli siirsin seinävaatteet pois ja verhot.
ja kuuntelemaan... tumppu ylläpää vaivasi edelleen joten van den hull II palasi takaisin. ( Saundit palasivat kohdalleen ja hyvät levyt soivat niinkuin niiden pitääkin.)

Mietteitä:
Johtojen vaihtelusta sain senverran eroja, että äänikuvan luonnetta niillä pystyy muuttamaan ,haluaako selkeän 2d vaikutelman, vai haluaako panoistaa 3 d kuvaan ja rippui todella paljon siitä mitkä levyt valitsin kuunneltavaksi. (Vaste olisi kiva mitata näkyykö kaapeleiden ero siellä ja miten)
Osa levyistä toimi paljon paremin van den hul II monster cable yhdistelmällä ja osa levyistä taas cardaksen croslink II yhdistelmällä.
en osaa sanoa vieläkään kumpi olisi selvästi absoluuttisesti parempi, toiset vaan toimii eri levyillä paremmin. (Siksi päätin aikanaan pitää molemmat johdot.) 8)

Sitten jos mietitään mikä toi eniten parannusta ääneen:

Kaiuttimien oikean tai sopivan paikan löytäminen ja huoneen symmetrisyys akustisesti kaiuttimien takaa ja sivuseiniltä.
(Liika vaimentaminen tappoi tilavaikutelman???)

Tämä on yksi syy miksi en ole hirveästi päivittänyt laiteistoani, koska muutosta saa kyllä vaihtamalla komponentteja, mutta paremmuus on vaikeampi käsite. Koska se riippuu jo siitä mitä levyä kulloinkin soitan.

Laitteiden hinta ei näy tuovan tähän mitään uutta tai ainakaan parannusta.
Ehkä tärkeintä on kuitenkin harrastaminen ja uskallus kokeilla, ja muuttaa totuttua järjestystä.
Uskon itse enemän tuuriin ja puurtamiseen, kun tietoon ja osaamiseen. Onneksi ne eivät pois sulje toisiaan. :D

T jukka

ps. sori kirotus vierehet
 

Janne H.

Käyttäjä
Liittynyt
20.12.2008
Viestejä
7 247
Kaupunki
Huittinen
tuleepas tuosta janoisen aamujumpasta omat kokemukset mieleen kyseisten kaiuttimien kanssa. vähän kun käänsi sinne tai tänne niin soundissa jokin huononi samalla kun toinen asia parani. minullakin ongelmat olivat korkeilla taajuuksilla. veikkaisin et kyseiset kaiuttimet on aika tarkat käytettävän elektroniikan suhteen. en perästäkään saanu niitä riittävän miellyttävästi soimaan joten myin pois ja ostin magneplanarit!
 

Gretch

Käyttäjä
Liittynyt
2.9.2007
Viestejä
10 849
marko_j sanoi:
tuossa on omasta huoneistosta otettu käyrä subin kanssa.huom ilman anti-modea.

Aika hyvin huijaa kuva. Katsoin, että suht nätisti taajuusvaste vaan akselin arvot olivat melkoiset. Suht suora vaste sisälsikin 20-30db kumpareita. Y-akselille esim 30-100db voisi toimia paremmin.
 

Joune

Käyttäjä
Liittynyt
22.10.2012
Viestejä
2
Herätellään vanhaa ketjua henkiin.

Tuli noin vuosi sitten hommattua kyseiset kaiuttimet ensimmäiseltä omistajalta. Tyytyväinen olen ollut. Voimaa näille saisi hommata vaan vielä enemmän. Kuunteluhuone (olohuone) on iso, mutta hieman kompromissi. Ikkunapintaa reilusti ja siksi hankala akustoitava.

Sitten kysymys. Onko jollekin jäänyt esim, Hifilehden testiä/arvostelua ko. kaiuttimista talteen? Olisi kiva saada jotakin vanhaa kirjallisuutta näistä vanhuksista :)
 

jjahifi

Käyttäjä
Liittynyt
24.2.2007
Viestejä
16 293
Kaupunki
Kaarina
Käytännössä kaikki vähänkään paremmat Infinityn kajarit ovat tupanneet olemaan aika inhottavia vahvistimen kannalta. Hankala impedanssikäyttäytyminen ja alhainen herkkyys ovat olleet lähes tavaramerkkejä. Toisin sanoen tehoja ja virranantokykyä on yleensä tarvittu.

Siinä mielessä MPS on aika oikeassa vaikka tuo 90 ei olekkaan ollut merkin epäherkimmästä päästä olevia malleja.

t. jjahifi
 

MPS

Hifiharrastaja
Liittynyt
10.1.2010
Viestejä
7 199
Kaupunki
Tampere
vaikka tuo 90 ei olekkaan ollut merkin epäherkimmästä päästä olevia malleja.

t. jjahifi

Infinity ilmoittaa herkkyydeksi 87 dB @2.87 volts, 1 meter eli 4Ω nimellisimpedanssilla tarkoittaa noin 84dB/1W/1m. Ei mikään hyötysuhteen mallioppilas :D
 

Joune

Käyttäjä
Liittynyt
22.10.2012
Viestejä
2
Tällä hetkellä päätteenä toimii budjettisyistä Xtz ap100. Näitä saisi olla kyllä vähintään kaksi... Kokeilin noita aluksi myös Sonyn es-sarjan integroidulla digivahvistimella, vaikka tiesin ettei se riitä. Yläpää toistui todella tarkasti, mutta dynamiikkaa ei ollut alkuunkaan. Tämä siirtyi siis "autotalliin" muiden seuraksi ;)

Kyllä Infinityllä on vielä epäherkempiäkin kaiuttimia niin kuin jjahifi sanoi. Hyötysuhteen mallioppilaat nämä ei kyllä missään nimessä ole :D Tämän tiedostin jo ostaessa.
 
Ylös