Hyvät virtajohdot kokemuspohjaisesti kuvailtuina

Comet

Käyttäjä
Liittynyt
26.10.2006
Viestejä
1 798
Tässä ketjussa ei argumentoida erojen olemassaolosta / olemattomuudesta, ei liioin tieteillä oppikirjamaisen hienosti suojauksilla, UPS:eilla jne. Suoria lainauksia verkosta löytyneistä arvosteluista voi harkitusti liittää ja kääntää suomeksi, mikäli kokee ideologiaan hengenheimolaisuutta tai on ymmärtävinään ko. journalistin kirjoituksista mitä hän ajaa takaa. Sana on vapaa.

Kaikki mahdollinen kokemuspohjainen, lamppujohdosta tunnettujen valmistajien huippumalleihin ja diy-toteutetuista aina erillisiin kelatavaroihin ja liittimiin saakka, on äärettömän tervetullutta luettavaa.

Muistipohjainen mutuilukin on mielestäni suotavaa, jos jotakin oikein kivaa on ollut hallussa. Ristiriitaiset kokemukset samoista kaapeleista ovat erittäin tervetulleita!
 
Heippa,

Aloitan kokemuspohjaiset luulotteluni, näitä luuloja minulla on ollut jo vuosia myös väli- ja kaiutinkaapeleideni kanssa lisäämässä / vähentämässä kuunteluelämyksen annostelua.

Lapp Kabeliin pohjaavat Isotek Premium ja Optimum verrattuna vakiovirtajohtoihin. Jälkimmäisten keskinäisiä eroja en ole etsinyt, jos joku niitä joku toinen on luullut käytännössä löytäneensä.
Isotekille ominaista on äänikuvan kasvu, basso-osaston tarkentuminen ja hieman lihallisempi presentaatio. Vaikutus oli kummallakin suurempi äänilähteeseen kytkettynä, mutta vahvistimen takanakin ne vaikuttivat. Optimum on varustettu tyyriimmillä liittimillä ja se kuulosti selvästi paremmalta. Vahvistimeen kytkettynä kokemukset eivät olleet yksimielisesti positiiviset, ja erot muutenkin olivat pienemmässä skaalassa. Testaukseni oli laiskaa, joten mitään syväluotaavaa en aio muistikuvieni pohjalta allekirjoittaa.

Hieman pidempään kuunneltuani alkuinnostuksen jälkeen alkoi hiipiä mieleen kysymys rytmillisen kulkevuuden toimivuudesta, tai itse asiassa sen hienoisesta vähenemisen tunteesta. Kokeilin "referenssilamppujohtoa" vahvistimen taa, ja se vaikutti suotuisammin tuohon rytmikkyyteen, mutta samalla soinnista tuli tylsempi, äänikuva kutistui mainittavasti ja Isotek oli pujautettava takaisin Iec-runkoon. Mehukkuus palasi yhtä lailla kuin oli mennytkin. Sittemmin, möin molemmat kaapelini rahapulassa. Molemmilta kokeilijoilta, jotka olivat näiden asioiden suhteen kokemattomuuttaan hieman kärjistettynä ns. skeptikkoja, tuli sittemmin positiiviset yksityisviestit ja kuunteluvaikutelmat olivat omiini varsin yhtenevät. Mitä nyt edullisemman Premiumin lunastanut herrasmies oli kuvailemansa perusteella saanut set-päätteelleen suuremman suotuisan vaikutuksen kuin minä edes sourcelleni Optimumilla. Isotek ei ymmärtääkseni suosittele tuon edullisemman kaapelin käyttöä a-luokan päätteille. En paljasta tähän asianomaisten nimiä tai settejä. Sen tiedän, että tuo Premium on edelleen paikallaan kytkettynä.

Enemmän "mutua": Zu Birth, entry level virtajohto tunnetun valmistajan mallistosta. Vastoin monia lukemiani palautteita, en saanut tällä kuultavaa parannusta sointiin tuolloisella kattauksellani. Laitteistona oli varsin kelvollinen cd-transport, savinen pikkuruinen da-muunnin (mistä näin unta viime yönä), Audio-Maguksen modaama Kingrex paremmalla PSU:lla ja Zu Druid MK IV-kaiuttimet. Otin haltuuni myös muutaman Cardaksen virtajohdon. Sellaisia paksuja sinisiä jutkaleita olivat. Äänikuva kasvoi jälleen, mutta koko touhussa alkoi olla todella keinotekoisen oloinen meininki. Varmaksi voin sanoa, että rytmillinen nopeus romahti tässäkin tapauksessa, joskin tausta hieman "musteni". Toisaalta, tuo kohinan hiljeneminen tuntui vaikuttavan myös koko taajuuskaistan tietynlaiseen utuisuuden kasvuun ja presentaatio vetäytyi hieman taka-alalle. Näitä luonnehditaan muistaakseni neutraaleiksi. Tälle kattaukselle ne eivät sopineet sitten yhtään! Cd-transport ei tällaisella käynnistynyt lainkaan, muuntimen takana vaikutus oli häviävän pieni, joskin pikkuruinen dac meinasi tuon tuostakin kellahtaa kumoon Cardasten painon ja jäykkyyden vuoksi. Cardaksetkin lähtivät eteenpäin, niiden kohtalosta en osaa arvailla.

Ostin sittemmin kaksi kuluttajahintaista Schulzin virtajohtoa. Aika tavanomaiset olivat, ihan pikkuruinen tunne erottelun kasvusta, joskin sellaista luokkaa, etten sen varaan laskisi yhtikäs mitään. Basson tarkkuus kyllä kieltämättä kasvoi, kulkevuuden muutenkaan olematta perinteisempää lamppujohtoa huonommalla tolalla. Kokeilinpa sitten, minkä laitteen takana tahansa, töpseliäkin käännellen, diskantti otti peruutusvaihteen päälle huonomapaan suuntaa. Se oli sekä ohuempi että epämääräisempi. Päätin kiusallani vaihtaa schukon hieman parempaan.

Ostin muutaman Furutechin CU E-11 schukoliittimen ja kytkin Schulzin johdinkolmikon siihen. Johdinrakenne muistutti yllättävän paljon rakennustyömailla ja louhoksilla käytettyä paukkulankaa. Furutechin liitintä voisi kai joku pitää kauniina. Ei oikein onnistunut tämäkään. Siinä missä Furutech tuntui tuovan lisää ilmavuutta ja neutraalinoloisuutta, sekä annostellen hienovireisemmin hentoista detaljia, koko taajuuskaistalta hävisi puhti. Tällaisenaankin kaapeli olisi voinut soveltua johonkin ääritapaukseen, mutta epäonnistunut kokeiluni toi aivan seikkaperäistä kokemusta liittimien ja johtimien vaikutuksesta. Furutechin liitin ei yksinkertaisesti päässyt tuolla ohuella schulzilla oikeuksiinsa. Luovuin sittemmin näistäkin, mutta tuosta liittimestä sinällään ei ole pahaa sanottavaa. Ehkä se on hifi-/high end-virtaliittimeksi hieman voimattoman/sävyttömän oloinen ja pitäisi ostaa joku 50 euron "korvaava" tuote.
 
Kertokaapa nyt vihdoin kokemuksianne hyväksi havaituista virtajohdoista, kun harkinnassa olisi CD-soittimen ja vahvistimen johtojen päivitys.

Jos kaapeleissa on jokin eritysominaisuus, esim. suojasukka tai metallikuoriset liittimet tms. niin mainitkaa - perustella ei tarvitse eikä saa - sähkötekniikka on hallussa kohtalaisesti, joten voin aavistella em. juttujen vaikutuksia.

Hintaluokan ja hankintapaikan voisi myös mainita.
 
Hardsoft sanoi:
Kertokaapa nyt vihdoin kokemuksianne hyväksi havaituista virtajohdoista, kun harkinnassa olisi CD-soittimen ja vahvistimen johtojen päivitys.

Jos kaapeleissa on jokin eritysominaisuus, esim. suojasukka tai metallikuoriset liittimet tms. niin mainitkaa - perustella ei tarvitse eikä saa - sähkötekniikka on hallussa kohtalaisesti, joten voin aavistella em. juttujen vaikutuksia.

Hintaluokan ja hankintapaikan voisi myös mainita.


Shunyatan halvin touvi miellytti ainakin minua vuosia sitten. Audioquestin -90 ruskeat järeät touvit samoin.
Viimeisin, Van den Hul Mainstream Bs Hybrid oli parhaimmasta päästä mikä setissäni on käynyt. Lisäksi on tullut kokeiltua useita muitakin virtajohtoja mitä tästä maasta löytyy. Supra oli suuri pettymys, ei sopinut korvaani. Samoin Ensemblen touvit, toimii varmaan hyvin Ensemble setissä mutta ei minulla.
Suosittelen vaan itse kokeilemaan ja kuuntelemaan. Lisäksi kannattaa unohtaa suositukset hyväksi havaituista virtajohdoista. Hyvä kun on meille kaikille niin henkilökohtainen asia. Joten nuo minunkin "suositukset" sinun kannattaa unohtaa, vaikka omistaisit samanlaisen setin kuin mikä täällä on.
 
Poistelin keskustelua alueen säännöistä. Jatketaan omiin kokemuksiin perustuvia keskusteluja kaapeleiden eroista.
 
Hulvattomimman äänikuvallisen kasvun (sanoisinko sittenkin huikean) olen kokenut Acoustic Zen Tsunami Plussilla. Sointisävy oli muutenkin "luonnollisen neutraali" ja presentaatio kautta kaistan voimallinen. Liekö näistä kolmesta seikasta johtunut tuo valmistajan vähemmän vaatimaton nimivalinta? Jossakin määrin nuo Tsunamit muuten tasoittivat silloisen loppupään johdotuksen hienoista yläkeskialueen ylienergisyysongelmaa. Noilla kaapeleilla nimittäin äänikuva kirjaimellisesti piirtyy. Sama ilmiö toistui, olipa lähes grillimakkaran paksuinen kaapeli sitten vahvistimeen tai cd-soittimeen kytketty, tai molempiin. Tuo on vaikutukseltaan huomattavin virtajohto, minkä olen omistanut / kuullut. Pituus vain ei riittänyt ja saivat mennä . Jäivätkin sitten heti ensimmäiseen kotiin. Retailhinta taitaa olla 350 euron tuntumassa.
 
Useampaa virtapiuhaa on erilaisissa seteissä kokeiltuna, eroja on - niiden merkittävyys on sitten asia erikseen. Kuitenkin itsellä ainoa todella merkittävä kokemus näiden kanssa on Isotekin joku ties minkä mallinen virtasuodin. Tuli kyllä soundiin mustaa taustaa ja detaljeja jne, mutta samalla tappoi musan rullaavuuden aika kiitettävästi eli ei todellakaan innostanut musiikkia kuuntelemaan. Ei tullut kauppoja ja jäänyt settiin. Taas vinyylisorvin virtalähde on ollut aika merkittävä parannus toistoon kaikilla osa-alueilla.

Kannattaa siis todellakin kokeilla nimenomaan omassa setissä mitä nämä tekee ja onko hankinta mielekäs.
 
Plinius 9200 + Plinius 101 cd -setissä Shunyatan vanhan mallinen hopean värinen Taipan kaapeli tukevoitti vahvistimen soundia hyvin ja oli mielestäni selvästi parempi kuin vakiovirtajohto. Sen sijaan uudenpi Shunyata Taipan Helix (musta johto, lilat päät) sai samassa setissä vahvistimen huutamaan ja mielestäni pilasi soinnin. Sama huuto-efekti tapantui kun myöshemmässä setissä kytkin Pathos TT-vahvistimen virtajohdon Isotekin Geminin virtasuotimeen. Toisaalta cd:n osalta Gemini puhdisti ja rahoitti mukavasti soundia.

Audio Aeron Capitole cd:ssä Shunyatan Python Helix VX (musta johto, vihreät päät) oli yhtä hyvä kuin Vovoxin virtajohto (en muista mallin tarkkaa nimeä, kalliimpi piuha Vovoxin kahdesta mallista) vaikka Python on kalliimpi. Toisaalta Bow Technologies ZZ 8-cd soi paremmin Pythonilla kuin Vovoxilla.

Jotenkin minulle on muodostunut se yleiskuva, että vahvistinpuolella virtajohto helposti pilaa koko touhun mutta oikealla valinnalla voi saada parannusta aikaan. Cd-puolella parannusta syntyy suht helposti.
 
Mika K sanoi:
...itsellä ainoa todella merkittävä kokemus näiden kanssa on Isotekin joku ties minkä mallinen virtasuodin. Tuli kyllä soundiin mustaa taustaa ja detaljeja jne, mutta samalla tappoi musan rullaavuuden aika kiitettävästi eli ei todellakaan innostanut musiikkia kuuntelemaan...

Mielenkiintoista! Olen itse aikoinaan omistanut suomessakin korkealle arvostetun Ps Audion virtasuodattimen parannellun ns. High Current-version ja kokemukseni rullaavuuden menetyksestä on yhtenevä Mika K:n kanssa.

Toisaalta taas uudehkot Direct Audio AF-1-virtafiltterini Saksasta ovat ainoat suodattimet, joilla tuon rullaavuuden olen saanut pysymään kelvollisena. Nämä ovat muutenkin hintalaadultaan (maksavat 400€ tilattuna) parhaat kokeilemani. Sisäisen johdotuksen pitäisi olla Van Den Hulia ja laitteisiin saa kuhunkin yhden virtajohdon kytkettyä. Kokeilin piruuttani sourcelle kahta Tsunami Plussaani (mitä muuten on verrattu ulkomaalaisen foorumin käyttäjäkokemuksissa Wattgaten entry-level-liittimin paranneltuna varsin ylivertaiseksi tuohon mainittuun ja itseäkin kiinnostavaan Shunyata Pythoniin) ja näiden Acoustic Zenien väliin tuikkasin yhden virtasuodattimen.

Oli aika huima kokemus. Homma kyllä toimi, mutta oli mulle hieman liian kallis ratkaisu. Mulla on yksi levy, mikä on nauhoitettu Nagralla 70-luvun sisällä muutaman pyramidin sisältä Egyptistä. Huiluvirtuoosi Paul Horn siellä heittelee sooloaan psalmejen ja improvisaation muodossa. Tuota levyä olen kuullut kasettina, vinyylinä ja nyt cd:nä vuodesta toiseen. Mitään uutta sen ei "hifimielessä" pitäisi tarjota.

Äänitystavasta johtuen tunsin ensimmäistä kertaa olevani tuo Nagran kanssa puljaileva äänittäjä siellä Kheopsin ja Khefrenin pyramidin kuninkaan kammiossa. Oli muuten iso tila, ja pimeä! Karkeat kiviseinät ja kylmää kivipölyä ilmassa. Katsoin tämänkaltaisen presentaation olevan itselleni liikaa härmäläisenä harrastajana, mutta tietyssä mielessä -tälläkin hetkellä- tuota yhdistelmää on kiusallisella tavalla ikävä. Miltäpä tuollainen yhdistelmä kuulostaisikaan, jos vielä virtasuodattimen iec-rungon ja schuko-pistokkeen korvaisi... Sanotaan hieman omia kiinnostuksen kohteitani toistaen, vaikkapa rhodiumkäsitellyillä versioilla. Ja samanlainen silaus erehdyttävästi Supran liittimiä muistuttavien Tsunamien päiden terminointiin. Jos on varaa sekä virtasuodattimeen, että kahteen Tsunami Plussaan, niin tuollainen upgrade ei tule lompakolle liian raskaaksi.

Tunnustaako kukaan päivittäneensä kaupallisten virtajohtojen liittimiä oletettavasti parempiin? Wattgatejen kanssa 2000-luvun alkupuolella hääräilleistä ulkomaalaisharrastajista toinen painotti liitinvalintojen tärkeyttä kokonaisuudessa. Kokemuspohjaisesti hän kertoi suosivansa Wattgaten jokseenkin edullista 320-sarjaa, mieluimmin samanaikaisesti johdon molemmissa päissä. Tästä voin yrittää arvailla, että itse Tsunamin kaapelin osalta sointibalanssi on jo siinäkin hyvällä mallilla. Tuon 320-liitinsarjan luonnehan on sekin luonnehdittu neutraaliksi. Usalainen hypetetty Wattgate, made in China. Oujee. Mitähän saataisiinkaan aikaan vaikkapa Sinen tai taiwanilaisen IeGon liitin-upgradella?

Jos sopii hieman jossitella enemmänkin, niin toinen mielenkiintoinen taiwanilaismerkki on kelatavarana todella tyyristä ja jämerän kokoista kaapelia valmistava Neotech. Oman järjenjuoksuni mittapuulla tolkuttoman kallis NEP-3001 kiinnostaisi silti päästä testaamaan, asianmukaisin liittimin. Taitaapa tuosta löytyä googlellakin jonkun diy-harrastajan positiivisia kokemuksia. Kuitenkin liki 100 dollarin metrihinta muine lisineen on itselleni enemmän kuin vähän liikaa.
 
Lype sanoi:
Jotenkin minulle on muodostunut se yleiskuva, että vahvistinpuolella virtajohto helposti pilaa koko touhun mutta oikealla valinnalla voi saada parannusta aikaan. Cd-puolella parannusta syntyy suht helposti.

Tästä epäilyksestä on onneksi helppo varmistua, koska tavallista lamppujohtoa on yleensä aina ulottuvilla yksi kappale verrokiksi. Omat kokemukseni ovat aika pitkälle samansuuntaisia, kuin Lype sinullakin. Omakohtaisuuden nimissä tarkennan hieman: tavallista johtoa lukuunottamataa en ole saanut vahvistimelle halvalla kertaakaan pelkästään suotavia vaikutuksia. Virtafilttereiden kanssa homma on ollut sitäkin varmempi. Melkein aina menetetään lopullisessa kuuntelun ilossa ja rytmillisessä kulkevuudessa sitä olennaista. En lähde enempää toistamaan itseäni tämän suhteen. :)
 
Minulla on kaksi Onkyo dx 9755 cd- soitinta. Noissa on alla kuvattu virtakaapeli:

https://www.hifiharrastajat.org/forum/index.php?action=dlattach;topic=26.0;attach=12057;image

Tilasin kaksi Schulz NRK2 virtakaapelia. On siis mahdollisuus kytkeä toisen laitteen piirikorttiin tuollainen Schulz. Näin pääsisimme vertailemaan lennosta onko äänessä mitään muutosta vaihdon jälkeen, tarvitaan vain identtiset kopiot, tai kaksi samaa aitoa cd- levyä. Kun soittimet kytkee samanlaisella välikaapelilla vahvistimeen, vierekkäisiin sisäänmenoihin niin a/b - Tai jopa a/b/x kuuntelu on mahdollinen. Tuo Schulz maksaa vain 5€ ja luultavasti se on 10A kaapeli, joten mitään merkittävää eroa ei luultavasti pääse syntymään.

Syntyykö eroja sitten millään kaapelilla?

Itse rakennetut 'high end' kaapelit tyssäävät jo liittimiin. Vaikka seinään/jakoblogiin kytkettävä pää olisikin 'laadukkaassa' schukossa niin siltikin monesti laitteeseen kytkettävä schuko on yllättävän heppoinen ja häiriöherkkä.
Liitin tulisi saada todella hyvin suojatuksi, kuten valetut tehdasliittimet. Pidän siis sitä tehdasliitintä parempana.
Itse johdon tulisi olla hyvin suojattua jotta mahdollisia häiriöitä toisista laitteista ja virtakaapeleista esiintyisi:

0602114.jpg

Kuvan kaapeli on voima-asennuskaapeli Draka MCMK 2X2,5, mutta tuosta suojaus selvinnee ja kaapeli on riitävän paksua 2,5mm2. Tuo kaapeli on jäykkää, käyttötarkoituksensa mukaista, eli ei sovellu hifistelyyn.

Nyt siis pitäisi löytää 2x2,5 - Tai jopa 2x1,5 kaapeli riittäsi hyvällä suojauksella. Suprat unohdan jo heti alussa, heikon suojauksensa vuoksi.

Ehdottakaa toki jotain kaapelia ja sitten tarvitaan joku kultakorva kuuntelemaan kun vaihdan vahvistimen kaukosäädöstä sourcea.
 
"I’m really commenting on a combined sonic presentation of the Acoustic Zen Absolute and the LessLoss Signatures. I found that the combination seemed to be ideal and each power cord contributed to the quality of the sound."

En ole kokeillut Lesslossia, vaikka harrastajakolleegat sitä mulle kehuvatkin. Tuosta yllä mainitusta mulla saattaa tietääkseni olla omaa kokemusta vähän vaatimattomammassa skaalassa. Eli onnistuneemmat tinkimättömämmät virtajohdot oikeilla pakoillaan tekevät juuri tuon. Oikaisisin hieman lainausta omaan muotooni: "...contributed to the overall quality of the sound."

Kuulin hiljan väittämän, ettei alle 1,8m virtajohtoja tulisi valmistaa audiokäyttöön lainkaan. Tuo lesslossin standardimittahan on 2m. Olisi kuitenkin liian lyhyt omaan talouteeni. Ja huikean pitkä lompakolleni.

Mun on oikeasti vaikea uskoa, että tuon arvostelijan kokeilema Lessloss olisi helppo valmistaa kotikonstein, saatika pienellä valuuttamäärällä. Tietenkään se ei -Ojasen Tarmoa kompaten- olisi välttämättä johonkin tiettyyn asiayhteyteen yhtään sen parempi kuin referenssilamppujohto.
 
Sikäli kun olen noita virtajohtoja veivannut on käyttöön jäänyt Monster hts100 jakopolki (ja vakiojohdot); se niistää dynamiikkaa mutta lisää seurattavuutta ja ylivirtasuojaa. Ns paremmilla johdoilla on aina ollut "parantavia" vaikutuksia ääneen, mutta ei koskaan niin yksiselitteisesti että olisi jääneet käyttöön. Eli siis aina on jotain menetetty jos on saatukin, äänellisesti.
 
Svoo sanoi:
Kuulin hiljan väittämän, ettei alle 1,8m virtajohtoja tulisi valmistaa audiokäyttöön lainkaan. Tuo lesslossin standardimittahan on 2m.

Joo. Ainakin Shunyatalla ja Lesslossilla näin väittävät.

Itse välttäisin antamasta mitään yleistäviä kommentteja yksittäisten komponenttien, kuten kaapeleiden osalta. Virtakaapeleiden ominaisuudet kun ovat niin riippuvaisia muusta kokonaisuudesta. Puhtaasti omiin kokemuksiin viitaten kannattaa ainakin Shunyataa kokeilla huolella. Muutamissa omissa laitteissa em. merkin halvemmat kaapelit ovat olleet tyystin epäsopivia.
Aiemmin mainittu Vovoxin Textura tuntuu olevan aika mainio hintaisekseen ja jopa ehkä jotenkin yleispätevä...

-N-
 
Ymmärrän. :)

Vovoxin tuotteita itsekin "harrastaneena" ja onnistuneiksi todenneena täytynee hieman vilkaista heidän virtajohtojen tarjontaansa silmämääräisesti.
 
Tietäisikö kukaan, mistä saisi Euroopasta taiwanilaisen Neotechin NEP-sarjan virtajohtoja kelalta? Olen näitä haeskellut halki netin ja paikallistanut lähimmän jälleenmyyjän Yhdysvaltoihin viime talvena. Mallit 3001, 3002 ja 3003.

Vovox Textura... Hirvittävän hintainen virtakaapeli. Continuous-cast copper-johdinta mulla on diy-välijohdoissani ja ne pesevät omaan makuuni kaikki taannoiset A+ Crystal Ovalini ja Zu Varialit sun muut. Ei tuokaan Vovox varmaan ihan ilman ajatusta ole toteutettu.
 
Tuon huomasin sattumalta itsekin jälkeenpäin. Mä ajattelin kyllä itse mennä tällä kertaa diy:nä eteenpäin.

Mutta Texturaa lähdinkin syynäilemään sillä silmällä, että olisin päivittänyt nuo liittimet itse. Mä olen oikeastaan ihan ccc-johtimen fani. Siis kokemuspohjaisesti.
 
Back
Ylös