Hyvälaatuinen äänite vinyylinä ja cd:nä

pjkpjk

Hifiharrastaja
Liittynyt
21.11.2006
Viestejä
229
Kaupunki
Vantaa
Vinyyli soittimen saapumista odotellessani on mieleeni tullut tehdä omakohtaista vertailua Cd vs vinyyli -soundi. (tietysti kun laite
on saapunut ;))
Tätä ajatellen kyselenkin tietoa hyvälaatuisista äänitteistä joista löytyy vinyyli ja CD versiot. Ideana olisi, että taltiointi olisi
molemmissa niin hyvä kuin kyseisellä versiolla on mahdollista.
Mitään musiikkilajia ei suljeta pois. Tälläinen vertailu ei ehkä ole järkevää, mutta voisi olla mielenkiintoista, jos sopiva(t) äänitepari(t)
löytyy. Ehdotuksia ja kokemuksia kaivataan.

Petri
 
Rolling Stones: A Bigger Bang on vinyylinä ja cd:nä lähellä toisiaan.
 
Kiitti vinkistä MH :). Täytyy tutkia mistä Rollareiden vinyyliä löytyisi, mieluiten uutena.
 
Ongelmana on juuri tuo, että olisivat todella lähellä toisiaan. Itsellä ne jokuset levyt, joista sekä vinyyli, että cd painos löytyy ovat sen verran erilaisia, että ihan suoraa ja siinä mielessä reilua vertailua on hankala tehdä.
 
Tom Waitsin "Rain Dogs" kuulostaa hyvältä sekä vinyylinä että cd:nä. Vinyyli soi aavistuksen pehmeämmin ja pyöreämmin. Toisaalta siitä puuttuu sellainen erottelu ja iskevyys, jota cd:ltä löytyy.

Suosittelen kuitenkin seuraavaa testiä: äänitä uudesta vinyylisoittimestasi tuleva signaali hyvälaatuisen perusäänikortin (M-Audio tms.) kautta tietokoneelle cd-resoluutiolla. Vertaile sitten tätä digitoitua vinyyliääntä alkuperäiseen vinyyliääneen.
 
Nirvana - MTV Unplugged

Vinyyliltä kuuluu mm. mikrofonin korkea kiertoääni oliko ensimmäisen tai toisen biisin lopussa mitä ei cd:ltä kuulu. Samoin yleisön kätten taputukset ja bändin jutustelu kuuluu eritavalla. Kumpikin formaatti silti hyviä tallennoksia.

Oma vertailulevy.
 
Mika K sanoi:
Ongelmana on juuri tuo, että olisivat todella lähellä toisiaan. Itsellä ne jokuset levyt, joista sekä vinyyli, että cd painos löytyy ovat sen verran erilaisia, että ihan suoraa ja siinä mielessä reilua vertailua on hankala tehdä.

Mutta voivatko ne ollakaan samanlaisia tai edes kovin lähellä toisiaan? :-\ Kyseessä ovat kuitenkin aivan erilaiset tallennusmuodot. Ideani on
löytää äänitepari jossa molemmat formaatit edustavat menetelmiensä huippua. Tämä tosin voi olla hankala löydettävä.
 
En tiedä mikä on vinyylin saatavuus nykyään, mutta Opethin Ghost Reveries olis aika passeli tämmöiseen vertailuun. Mitään ääretöntä dynamiikkaa ei hevilevyltä tietenkään voi odottaa, mutta varsin hyväsoundinen tapaus tuo minun korvissani.
 
Jarkko Martikainen - Rakkaus.

Ei mitenkään siloteltua materiaalia, enkä nyt tiedä, onko tämä nyt hifimielessä niin ihmeellinen levy. Mutta jos tuolla levyllä ei synny läsnäoloa ja realismia, on jossain elämää isompi vika. Pääosin studiolive.

Lisäksi voisin heittää Deathspell Omegan Si Monumentum Requires, Circumspicen, jonka vinyylipainos on erinomaisen laadukas. Kappale Carnal Malefactor on erinomaista testailukamaa. Tämä siis raskasmetallipuolelta.

Nick Caven Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus. Herra Luolan S-kirjaimet saavat sekä kehnommat CD-soittimet että äänirasiat räkimään aika ikävästi. Tätä käytän, kun pitää testata tuliko rasia säädettyä oikein. Vaikkei näin loistavaa taidetta saisikaan käyttää työkaluna.

Radioheadin In Rainbowsin CD-versiota en ole kuullut, mutta vinyyli on erinomainen. Kaipa tuokin sitten...
 
Lisättäköön tuohon edelliseen vielä Egotripin Matkustaja. Omistin joskus molemmat versiot, nyt vain LP jäljellä.
 
Back
Ylös