Hyvä hifisanasto

Korva

Käyttäjä
Liittynyt
6.11.2011
Viestejä
14 915
Urbaani sanakirja
https://www.urbaanisanakirja.com
on myös hyödyksi kun opettelee vähitellen (ilman mitään kiirettä) tätä hifisanastoa. Opin tänään, että "nuhapumppu" tarkoittaa urbaanissa sanakirjassa merkitystä "heikkotehoinen mutta isokokoinen auto, kone tms laite." Esim. pienikokoisia monitorikaiuttimia ei siis voi kutsua nuhapumpuiksi, vaan kyseessä tulee olla isokokoinen vaikakin heikkotehoiseksi mielletty toistin.
 

Analog

Käyttäjä
Liittynyt
1.9.2006
Viestejä
2 479
Kaupunki
Pirkanmaa
Hyvä sanasto on kirjassa "Hifin perusteet, Pekka Tuomela". Siinä on paljon muutakin edelleen hyvää juttua kuten vaikkapa miltä minkäkin taajuusalueen vaimentuma tai korostuma kuulostaa (pahvinen, viiltävä, raaka, jne..)
 

Littunatelkkari

Hifiharrastaja
Liittynyt
1.1.2007
Viestejä
8 828
Kaupunki
Aeka kaakana
Suomenkieli on vähän tahmea kuvaamaan äänen nyansseja. Siinä missä englanninkielessä on kaksikymmentä erilaista termiä kuvaamaan joitain äänen yksityiskohtia, ne kuitataan kaikki täkäläisittäin yhdellä ja samalla termillä. Pahimmillaan suomenkieliset termit ovat olleet hämmentäviä. Jos vaikka jonkun pelin soundia on kuvailtu sanalla "lämmin", on se minun mielikuvituksessani ollut pehmeä ja vähän tuhnun suuntaan - vaikka kommentaattori on tarkoittanut enemmänkin kirkasta ja vähän päälle käyvää.
 

Korva

Käyttäjä
Liittynyt
6.11.2011
Viestejä
14 915
Aihetta sivuavasti: Muutama vuosi sitten Aalto-yliopiston akustiikot tutkivat konserttisalien akustiikkaa myös siten, että sovellettiin IVP-menetelmää (individual vocabulary profiling).
https://mediatech.aalto.fi/~ktlokki/Publs/p7.pdf
Ts. kuuntelijat saivat itse muodostaa sanat, joilla halusivat kuvata kuulemaansa. Tilastollisilla menetelmillä saatiin sitten klusteroitua tältä pohjalta asiaan liittyviä peruskäsitteitä.

screenshot.8.jpg
Konserttisaliakustiikka poikkeaa hifikuunteluakustiikasta, jotakin yhteistäkin toki on.
 
Ylös