Huonemittaukset, apuväline vai iso mörkö?

sepi_2.0

Käyttäjä
Liittynyt
30.10.2006
Viestejä
16 353
Kaupunki
Pjongjang
Miten on, löytyykö "mittariuskovaisia"?

Noinhan sitä yleensä kuvaillaan jos joku ei luota pelkästään niihin kultakorviinsa. Jos tarkoitus on kuitankin saada edes yhteen paikkaan huonetta mahdollisimman tasainen toisto niin ite en näe mittaukselle vaihtoehtoa. Nykysloganilla sanottuna "uuden takaveto-Mersun" hintaisiakin settejä roiskastaan kuuntelupaikkoineen korvakuulolta.

Olisiko teidän mielestä jo viimeistään tässä vaiheessa syytä panostaa edes db-mittariin ja pistetaajuuslevyyn vai onko se harrastelun kannalta olennaista siirrellä kaiuttimia ja kuuntelusoffaa loputtomasti ilman tietoa siitä mikä ja missä muuttui ja kuinka paljon?
 

kaksonen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
22 195
Kaupunki
Korvessa
Kyllä kannattaa mitata jos on huone yhtään sinne päin. Akustointi on todella tärkeää, mutta tuolloinkin huoneen tulisi olla edes sinne päin. Itse olen ruiskassut korvakuulolta niin akustoinnin kuin myös kaiuttimien sijoittelun, huoneena Puolimatkan betoniolohuone. Jos jäisin tähän loppuiäkseni niin tekisin asian eteen enemmän, mutta todennäköisesti tästä joskus lähdetään (toivottavasti ei lopulliseen sijoitukseen), joten olkoon.

Oisin lähteny tota kattoon, mutta kun 50 000€ puuttuu jotta sais käteisellä. Seuraava kämppä ostetaan nääs niin että mahdollinen tuleva siippa ei pääse nappaamaan puolta omaisuudesta, vaan saa käydä lukemassa postilaatikosta mitä siellä lukee ja jos mun säädöt ei passaa niin voi sitä muuttaa poiskin.
 

jjahifi

Käyttäjä
Liittynyt
24.2.2007
Viestejä
16 247
Kaupunki
Kaarina
Kyse on ainakin osittain filosofisesta erosta. Mittarimiehet ja -naiset haluavat etsiä riittävän hyvän ratkaisun mittaamista käyttäen ja sitten unohtaa veivaamisen. Kun kajareiden paikat ja huoneen ominaisuudet on saatu suhteellisen tasapainoiseen tilaan, niin ne voi unohtaa. (Seuraavaan isoon kajaripäivitykseen saakka... :D)

Ongelmana on tietenkin se, että homma vaatii raakaa työtä eikä fiilistelyä. Parannus viulusektion soundiin tapahtuu tuolloin mittaamisen, kajareiden siirtelyn ja akustoinnin muodostaman kolminaisuuden puitteissa eikä jonkun vähemmän merkittävän komponentin päivittämisen kautta. Lisäksi tulee vastaan päivitysten raju hintaluokka, sillä toiston parantaminen edellyttää viilatun akustiikan tapauksessa yleensä varsin rajua investointia kajaripäähän ja ehkä muutoksia huoneeseen. On paljon, paljon, paljon, paljon helpompaa vaihtaa jotain muista komponentteja setistä kuin tuunata huoneen ja kajareiden yhteistoiminta kuntoon.

Henkilökohtaisen mielipiteeni mukaan tilanne, jossa huoneen mittaaminen ja akustointi on välttämätöntä, tulee vastaan yllättävän aikaisin1. Jos setti alkaa mennä yli 5000€ hintaluokan, niin kovimmat parannukset syntyy mittaamalla ja akustoimalla.

t. jjahifi

1Akustointi helpottaa elämää muutenkin. Kandee tehdä vaikka setti olisi puhdasta rupua...
 
K

ksaunisto

^ ^^Tämä ei ymmärtääkseni ole akustointiketju.

Itse asiaan en osaa vielä vastata oikein kunnolla. Mittarit ovat todella huonoja isäntiä, mutta jonkinlaisia renkejä varmistamaan onko kuunteluun pohjautuvassa sijoittelussa jäänyt jotain huomaamatta. Sijoittelun perustyöhön mittauksista ei ole. Korvin pystyy esim. määrittelemään itselleen mieleisen kuunteluetäisyyden ja -kolmion leveyden parin cm:n, ja kajarien suuntauksen asteen..parin tarkkuudella, johon mittauksilla ei ole mitään jakoja.
 

kaksonen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
22 195
Kaupunki
Korvessa
kimmosto sanoi:
^ ^^Tämä ei ymmärtääkseni ole akustointiketju.

Akustointiketju, tahi ei, mutta jos huone on ihan persiistä/laitteisto sopimaton siihen niin varsin turha on setinkään eteen paljoa panostaa. Kokonaisuus on niin hyvä kuin sen heikoin lenkki, minulla se on huone.
Korvilla säädetään loppusijoitus, mittareista ei suuntaa-antavana mitään haittaa...
 

jjahifi

Käyttäjä
Liittynyt
24.2.2007
Viestejä
16 247
Kaupunki
Kaarina
kimmosto sanoi:
Sijoittelun perustyöhön mittauksista ei ole. Korvin pystyy esim. määrittelemään itselleen mieleisen kuunteluetäisyyden ja -kolmion leveyden parin cm:n, ja kajarien suuntauksen asteen..parin tarkkuudella, johon mittauksilla ei ole mitään jakoja.
:D :D
Joo, noinhan se menee, että itseä miellyttävät jutut ovat käytännössä se ykkönen. Ja suurin osa sijoitukseen liittyvistä jutuista menee ihan puhtaasti sen piikkiin, että mihin kajarit voi de facto sijoittaa. Jos tuossa sijoituksessa huone mättää, niin sitten mittaaminen tulee apuun ja auttaa laittamaan homman toimivaksi...

En ymmärrä miten akustoinnilta vältytään jos ei rakenneta kajareita tilan mukaan. Sinun (siis kimmosto) tapauksessa moinen on realismia, mutta muut joutunevat muokkaamaan huonetta äänentoiston ehdoilla. Tuossa hommassa taas mittaaminen on aika poppis... :D

t. jjahifi
 

sihvis

Hallituksen jäsen
Hifiharrastaja
Liittynyt
16.8.2006
Viestejä
10 229
Kaupunki
Kouvola
Henk koht. huonemittaus ei ole mikään mörkö, olisi oikeastaan kiva jos saisin huoneeni mitattua. Nythän täällä on säädetty korvakuulolta niin pitkään että soi "hyvin". En ole koskaan osannut erotella ääntä niin että voisin kuunnellessa sanoa että jollain alemmalla yläbassolla (välibasso?) on korostumaa tai vaimentumaa tms.
Eli mittaamalla olisi hyvä tarkistaa mikä on tilanne.
Kun joskus tulevaisuudessa yhdistyksen mittasetti on hankittu ja kiertämässä niin se tulee kulkemaan myös tämän pisteen kautta.
 
K

ksaunisto

jjahifi sanoi:
En ymmärrä miten akustoinnilta vältytään jos ei rakenneta kajareita tilan mukaan. Sinun (siis kimmosto) tapauksessa moinen on realismia, mutta muut joutunevat muokkaamaan huonetta äänentoiston ehdoilla. Tuossa hommassa taas mittaaminen on aika poppis... :D

Kaivan taas esiin jo kuluneen kuunteluetäisyys -korttini. Huoneheijastusten ja suoran äänen suhdetta voidaan ja pitää säätää kuunteluetäisyydellä. Tuo puree ihan yhtä hyvin moodeihin kuin ambienssiin, joten missä tahansa akustiikassa pärjätään jos kajarit eivät ole akustiselta rakenteeltaan liian hajallaan suhteessa huoneen kokoon.
 

jjahifi

Käyttäjä
Liittynyt
24.2.2007
Viestejä
16 247
Kaupunki
Kaarina
^OK. Menin lankaan. :D

Ehkä minusta löytyy sen verran prättäriä, että haluan kuunnella myös muissa pisteissä kuin lähikenttään optimoidussa spotissa. Tuolloin huonemittaukset ja akustointi ovat melkoista valttia... :p

t. jjahifi
 

sepi_2.0

Käyttäjä
Liittynyt
30.10.2006
Viestejä
16 353
Kaupunki
Pjongjang
Komppaan Kimmostoa tuossa kuuntelukolmion kasaamisessa korvakuulolta. Sehän riippuu huonekoosta ja halutaanko niitä ensiheijastuksia kuinka paljon ja kuinka lyhyellä viiveellä.

Sen jälkeen jää valitun kolmion siirtely pituussuunnassa jossa korva ei ainakaan mulla toimi läheskään yhtä herkästi kuin mittamikki / db-mittari. Tuollaisella n. 10-15cm:n siirrolla saa paperille / näyttöön jo muutoksia, vaikka korvat ei vielä rekisteröi mitään.
 
K

ksaunisto

Isompi akustoitu tila antaa kyllä vapauksia, mutta se johtaa herkästi myös kustannusten karkaamiseen laajalla rintamalla, mikäli kuunteluetäisyyttä ei pidetä kurissa. Mulla on nyt kakkossetti olkkarissa ykkössettinä (koska linjat myyty). Kuuntelukolmio on 205 cm leveä ja kuunteluetäisyys 220 cm, vaikka puoliavointa tilaa on noin 63 m2. Ei tarvita akustointia, isoja kajareita, vahvistintehoja, suuntaavuutta eikä isoja rahoja (setti alle 3 k€), jotta päästään hyvään tulokseen. No, meillä akustiikka on ok, joten laajemmaltakin voi kuunnella. Spotti on kuitenkin spotti, koska vain siinä syntyy se timantinmuotoinen äänikuva :p
 

Testo

Käyttäjä
Liittynyt
22.3.2009
Viestejä
3 728
Kaupunki
Ylöjärvi
Itseä kiinnostaa mitata huone, vaikka en koe olevan mitään ongelmia, mutta kun olohuoneeseen tulee kohta puoliin remontti, niin samalla sitä korjaisi puutteita jos niitä mittauksien puolesta löytyy. Eli aputyökaluna voi olla mukava lisä.
 

jjahifi

Käyttäjä
Liittynyt
24.2.2007
Viestejä
16 247
Kaupunki
Kaarina
kimmosto sanoi:
Isompi akustoitu tila antaa kyllä vapauksia, mutta se johtaa herkästi myös kustannusten karkaamiseen laajalla rintamalla, mikäli kuunteluetäisyyttä ei pidetä kurissa.
Tuo on kyllä totta. Eräässä osoitteessa tuli pistettyä suuri osa olkkaria täysin uusiksi (kattoon vaimennusta ja resonaattoreita samoin kuin vastaavia vähän seinille) ja koko homma maksoi useita tonneja (euroina). Suunnitteluun paloi aikaa ja toteutukseen sekä aikaa että rahaa. Tila tosin tuli sellaiseksi, että hyvältä kuulosti. Kyseinen tila on vallan mainio, ei liian tumppu vaan akustisesti johdonmukainen. Myös oikeat akustiset soittimet kuten viulu ja piano kuulostavat kyseisessä tilassa vallan mainioilta.

Ilman mittaamista moista ei olisi pystynyt tekemään.

Varoituksen sanana se, että pikavoittoja ei tuolla tiellä ole. Laskemista, mittaamista, muutoksia, mittaamista, laskemista, muutoksia, mittaamista, laskemista, muutoksia, mittaamista...

t. jjahifi
 

ikis60

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
13 709
Kaupunki
vantaa
moi
mittauksesta en tiedä mitään joskus ois kiva todeta,miten korva ja mittaus kohtaa toisensa,kyllä kimmosto on määrättyyn saakka oikeassa ,tossa kuunteluetäisyys hommassa,mutta jos mulla ois esimerkiksi akustoimaton huone ,niin joutusin kuuntelemaan.kohtuullisen läheltä,noita pönttöjä mun mielestä se ei ole kivaa.varsinkin jos vähän kuunnellaan sielä päin mitä on live niin lähikenttä kuuntelu ei mun mielestä ole kivaa,moni vähättelee akustoinnin tarvetta,kyllä siinä on iso ero akustoimattomaan tilaan missä heijastukset on iso ongelma,varsinkin jos siihen on harrastajalla mahdollisuus ja rahaa on sijoitettu joku kymppitonni laitteisiin,
se miten sen tekee jos tekisin nyt akustoinnin ilman muuta mittauttaisin huoneen,ja siitä lähtisin tekemään ainakin jonkun asiantuntijan avulla,varmaan pääsee halvemmalla ja helpommalla.
silloinkuin itse tein noita neuvojia ja mittaajia ei paljon ollut.
ter,reiska
 

ikis60

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
13 709
Kaupunki
vantaa
moi
vielä jos huone on kondiksessa ,niin on sama mistä kuuntelee .niin se on kumminkin taajuuspalanssissa,tietenkään stereokuva ei ole kohdallaa voi vaikka leikkiä flättäriä 8)
ter.reiska
 
K

ksaunisto

sepi_1 sanoi:
Sen jälkeen jää valitun kolmion siirtely pituussuunnassa jossa korva ei ainakaan mulla toimi läheskään yhtä herkästi kuin mittamikki / db-mittari. Tuollaisella n. 10-15cm:n siirrolla saa paperille / näyttöön jo muutoksia, vaikka korvat ei vielä rekisteröi mitään.

Tilanne monimutkaistuu tuohon suuntaan jos kolmio on keskilattialla, koska takaseinä osallistuu merkittävästi touhuun.

En enää tarkasti muista minkälaista polkua pitkin päädyin nykyiseen kolmion syvyys-asemaan. Paikka on jalustakajarille melko puhtaasti teoriassa määriteltävä, kun kuuntelukolmio on huoneen etuseinällä (bassoelementin etuseinäheijastuksen kulkumatka = 2x lattiaheijastuksen kulkumatka). Tuo kaipaa noin +5 cm toleranssin, jolla parannetaan äänikuvaa, huonontamatta basson auktoriteettia, nopeutta ja integraatiota keskialueeseen. Mittauksenkin perusteella paikkaa voidaan heivata 10 cm sisällä integraation kärsimättä, mutta vain korva pystyy sanomaan että paikka kannattaa olla mieluummin +5 kuin -5 cm nimellismitasta.
 
K

ksaunisto

ikis60 sanoi:
jos mulla ois esimerkiksi akustoimaton huone ,niin joutusin kuuntelemaan.kohtuullisen läheltä,noita pönttöjä mun mielestä se ei ole kivaa.varsinkin jos vähän kuunnellaan sielä päin mitä on live niin lähikenttä kuuntelu ei mun mielestä ole kivaa,

Selvästi lähempää tai jopa lähikentässä tuollaiset torvet eivät varmaan ole niin kivat. Kuunteluetäisyyttä voidaan kuitenkin lyhentää vähemmän eteenpäin suuntaavilla ja korvaan naulaavilla - mielestäni aivan huoletta. Kuunteluetäisyyden puolittaminen pudottaa sekä kapasiteettitarpeen että huonevaikutukset neljännekseen, joten isontaminen on vähän sama kuin sarvipäinen veisi muutakin kuin pikkusormen :D
 

jjahifi

Käyttäjä
Liittynyt
24.2.2007
Viestejä
16 247
Kaupunki
Kaarina
^Hmm... En osaa yhtään sanoa onko asioilla mitään yhteyttä, mutta ehkä oma viehtymykseni nopeaan transienttitoistoon ja etämikitetyn akustisen musiikin äänitteisiin johtaa sekä akustoituun huoneeseen että melkoiseen suuntaavuuteen. Tuolloin torvet ja muut rajusti suuntaavat ratkaisut ovat melkoisen poppis.

t. jjahifi
 
K

ksaunisto

jjahifi sanoi:
^Hmm... En osaa yhtään sanoa onko asioilla mitään yhteyttä, mutta ehkä oma viehtymykseni nopeaan transienttitoistoon ja etämikitetyn akustisen musiikin äänitteisiin johtaa sekä akustoituun huoneeseen että melkoiseen suuntaavuuteen. Tuolloin torvet ja muut rajusti suuntaavat ratkaisut ovat melkoisen poppis.

Kokemukseni perusteella peruskajareilla päästään pääosin samaan tai ainakin riittävään kun kuunteluetäisyyttä ei vaan erehdytä kasvattamaan "normaaliksi". Tai en ainakaan ymmärrä mihin tarvittaisiin vielä vähemmän heijastuksia, enemmän resoluutiota, intimiteettiä, dynamiikkaa ja transientteja mitä hyvistä peruskajareista irtoaa noin 200 cm:iin. Toistuva 95..100 dB maksimi kuulokeresolla tuntuu jopa liioittelulta omiin korviin. Refleksikoteloiduille keskikokoisille ja pienille tuottaa ongelmia lähinnä alin basso, koska kellariin asti ulottuva puhaltava potku puuttuu.

Vähän menee jo OT:ksi...
 

Svoo

Käyttäjä
Liittynyt
26.10.2006
Viestejä
1 798
Ehkä OT:ksi, mutta kyllä on lukukelpoista juttuakin (koskien jokaista). Mikäli sweetspotin vierelle on mahdutettava toisiakin, niin tuo 2m yllä mainitussa viestissä ei tietenkään päde. Se tosin on enemmän sosiaalisuusmittarointia tjsp.

Omalta kohdaltani palaan hieman aiheeseenkin, kysymykseen vastaten. En mittaroi lainkaan, eikä se nykysetti-ihanteillani mielestäni olekaan välttämätön "paha". Kotiteatteri (multichannel) olisi kukaties asia ihan erikseen, tämän luonnehdin dedikoitua tietämättömyyttäni.

Salute!

-svoo-
 
Ylös