Huonekorostuma 40 Hz alapuolella - ratkaisu taajuuskorjaimella?

Arche

Käyttäjä
Liittynyt
2.12.2007
Viestejä
196
Huonekorostumaa 40 Hz kohdilta alaspäin. Tähän mennessä on kokeiltu melko lailla kaikki mahdolliset kaiuttimien ja kuuntelupaikan sijoitukset huoneen alle 20 m2 koon rajoissa. Bassoloukkua huoneessa ei ole mutta rakovaimennin etupäähän ja raskasmattovaimennin takaseinälle on aikoinaan rakenneltu joten eipä nykyiselle huoneelle enää kovin paljon voi tehdä.

Refleksiputkien tukkiminen poistaa ongelmaa paljonkin, mutta vaikkei tukkimisen kai periaatteessa pitäisi vaikuttaa "kuin" bassoihin ja alempaan keskialueeseen, niin kyllä se kuitenkin muuttaa kaiuttimien sointitasapainoa. Kokeilin lisäksi vähemmän tehokasta integroitua vahvistinta päätevahvistimen ja etusen sijaan ja ongelma pieneni kyllä sitäkin kautta, mutta niin pieneni musiikinkuuntelun elämyskin :(

Tekisi mieli kokeilla jotain korjainta, koska ihan heti en pääse huonetta suurentamaankaan vaikka suunnitelmissa onkin. Tuolla "basso- ja diskanttisäädöt" keskustelussa mainittu Behringerin taajuuskorjain on käynyt mielessä, mutta voisiko tässä tapauksessa ongelman korjata jonkinlaisella "active crossoverilla" koska ongelma on nimenomaan tuolla alemmilla taajuuksilla eli muutaman desibelin leikkaus on se mitä haen?

Mielellään ottaisin suosituksia ja kokemuksia vastaavan ongelman kanssa painiskelleilta tai noista laitteista enemmän tietäviltä vastaan tänne tai privana. Mikä ratkaisu palvelee parhaiten musiikinkuuntelua ennen huoneremonttia?
 
Jos korostuma on kohtuu tasainen luonteeltaan (eli ei piikitäviä yksittäisiä resonansseja) niin eikös sitä vois kokeilla laittaa vaikka vähän pienempää konkkaa sarjaan vahvistimen inputtiin? Tämä muodostaa vahvarin tuloimpedanssin kanssa ylipäästösuotimen. Manuskasta kun katsoo tuloimpedanssin niin voipi laskea f=1/(2*PI*R*C) kaavalla sopivan konkan leikkaamaan alarkisteriä. Olisi ainakin helppo ja halpa konsti.

Pekka
 
Ohessa liitteenä pari käppyrää akustoinnin jälkeisistä mittauksista. Itse tulkitsen pahimman korostuman osuvan jonnekin 40 Hz tuntumaan ja alle. Usher Be-718 toistaa speksien mukaan 42 Hz -3db, mutta oma pääte tuntuu kaivavan aika hyvin tavaraa tuolta alarajalta.

Osaako joku sanoa jotain muuta näistä käppyröistä?
 

Liitteet

  • Vertailu tulokset.zip
    72 KB · Katsottu: 71
Kyllä uskon BE-718:n menevän matalaan jos huone vaan on pienehkö ja jäykkä.

Omat Epos ES14:t menee suljettunaki alas vaikka vaste pitäisi alkaa laskemaan aikaisin.
Kys vaste Stereophilen mittauksista.
E14FIG04.jpg


30 ja 35 Hz:iä (testitaajuudet korvalla mitaten) tulee mulla voimalla putket auki ja ihan tarpeeksi suljettunakin.
 
Ilmeisen laadukas eq löytyy tarvittaessa täältä -> http://www.tlaudio.co.uk/docs_07/product_07/5013.shtml
Siinä on valittavissa sekä pro- että kotilaitteiden toimintataso, on täysparametrinen korjain 4x kummallekin kanavalle sekä alimman & ylimmän korjauslohkon kytkentä hyllytyyppiseksi (shelf).

5013_top.jpg
 
Asiallisen oloisesta laitteesta vihjaisit, Mallas, kiitos! :)

Kyllä tässä täytyy vakavasti pohtia Pääsiäisen ajan yritänkö korjata ongelman tätä kautta vai meneekö kaiuttimet vaihtoon. Mieluummin en vaihtaisi koska esitys on muilta osin niin hemmetin tasapainoinen, mutta miksi lyödä päätänsä (kivi)seinään...
 
Ähpuhh, huomaa että on väsynyt. Eihän tuo anti-mode taida pääkaiuttimille sopia, pelkkään subbarikäyttöön vaan.
 
Toi Anti-Mode menee harkintaan kotiteatterin puolelle - samassa tilassa sekin... :)
 
moi
jos se ongelma on huoneessa niin löytää semmoiset kaiuttimet missä se korostuma ei ilmenis voi olla vaikeaa,todennäköisesti niitten kaiuttimien koko pienenis entisestää,mitä jäis enää jäljelle ,pienimuotosta jaskan kuuntelua.

kokeilitko vetää kaiuttimia takaseinästä enemmän ulos ,onko mitään vaikutusta.
ter.reiska
 
Arche sanoi:
Kyllä tässä täytyy vakavasti pohtia Pääsiäisen ajan yritänkö korjata ongelman tätä kautta vai meneekö kaiuttimet vaihtoon. Mieluummin en vaihtaisi koska esitys on muilta osin niin hemmetin tasapainoinen, mutta miksi lyödä päätänsä (kivi)seinään...
Duunaa resonaattori, Sepi_1 tai DIA neuvoo kyllä tarvittaessa. Sillä kyllä Reiska on oikeassa tuosta, että kajareiden vaihto on lähtökohtaisesti väärä ratkaisu. Akustointi on parempi idea ja tulee halvemmaksi.

t. jjahifi
 
Behringer DEQ2496 tai vastaava laite voi olla ihan ok tuohon käyttöön. Equlla saa hyvin kapeita siivuja muokattua (signaalinkorjaukseen tuossa on paljon erilaisia työkaluja). Jos sattuisit käyttämään tietokonetta äänilähteenä niin tilannetta olisi vielä helpompi korjata convolver-työkaluilla. Mitä ilmeisimmin kuitenkin käytät CD-soitinta. Itse näkisin ongelmaksi sen, että mikäli et käytä erillistä ulkoista DAC:ia edulliset korjaimet ei äänellisesti pärjää kunnon CD-soittimelle.
 
Reiska:
Jep, yritetty on noissa puitteissa niin paljon siirrellä kuin voi ja kyllä se aikanaan hakemalla haettu kaiuttimien ja kuuntelupaikan sijainti on aina lopulta se toimivin.

jjahifi:
Akustoinnin suunnitteli aikoinaan Akukon. Huoneen etuosassa on rakoresonaattori jonka takana ja huoneen kulmissa on reilusti villaa. Niiden päällä akustiikkalevyt. Katon resonaattori jäi tekemättä kun itse duunasin enkä sitä jaksanut vääntää - sitä kautta voisi vielä asiaan vaikuttaa. Sen jälkeen vaaditaan jo aika isoja muutoksia tuohon tilaan.
 
Gretch sanoi:
Behringer DEQ2496 tai vastaava laite voi olla ihan ok tuohon käyttöön.

Täysparametrinen korjain jyrkällä Q-arvolla on käyttökelpoisempi kuin terssikorjain ja lisäksi paljon helpompi säätää korvakuulolta.

Q-maksimiin ja amplitudi maksimiin (siis ei minimiin) ja tämän jälkeen liu´uttaa äänen kaikkein kamalimmaksi.
Tämän jälkeen amplitudi minimiin ja pienentämään Q-arvoa kunnes bassoa häviää liikaa. Pieni peruutus ja taas amplitudia vähän ylös, kunnes huononee.
Pieni peruutus ja se on aika tarkalleen siinä pahimman huonemoodin kohdalta.

Boostaamiseen equa ei kannata ainakaan matalilla taajuuksilla käyttää ollenkaan ja korkeammilla taajuuksilla tiukat korjaukset ovat yleensä käyttökelvottomia.
Melko täydellinen huonesäädin olisi sellainen, jossa olisi pari, kolme parametrisäädintä - kaikki alle 200 hertzin.
Bi-Amp mahdollisuus (kolmitiekaiuttimessa) poistaisi lisäksi sen pelon, että säädin pilaa jotain korkeammilla taajuuksilla.
 
Mitäs tuollainen täysparametrinen korjain tekee vaiheille? Jos ajatellaan, että vaimennetaan alle 200 hz:n alueelta esim. taajuus a 10 dB:tä, taajuus b 6 dB:tä ja tajuus C 4 dB:tä. Huonontavatko mahdolliset syntyvät viiveet basson koherenssia korvin kuultavasti?

Oma käsitykseni on, että ääni ei tuosta pahemmin huononisi ja perusteluna se, että varsinkin studiotuotoksissa ovat bassopään vaiheet jo äänitteellä melko epäkoherentissa tilassa.

Mutta onko todella näin? Oikaiskaa, jos olen väärässä.

t. Tapsa
 
Littunatelkkari sanoi:
Täysparametrinen korjain jyrkällä Q-arvolla on käyttökelpoisempi kuin terssikorjain ja lisäksi paljon helpompi säätää korvakuulolta.

Hmm... Ensinnäkin DEQ2496 on seuraavanlainen laite (There are 4 concurrently selectable EQ modules (31-band graphic EQ, 10-band parametric EQ, Feedback Destroyer and three dynamic EQs per channel). Sieltä löytyy siis täysparametristä equa ja laite myös ottaa suoraan mittamikin kylkeensä. Korvakuulolta virittämiset itse ainakin unohtaisin. Mittaukset tehdään tietokoneella, josta parametrit siirretään suoraan laitteeseen tai vaihtoehtoisesti ajetaan laitteen itsensä kautta huonekorjaus.

Minulla sattuisi olemaan tällä hetkellä käyttöä vailla mittamikit ja DEQ2496, mutta en taida malttaa myydä vaan pitää hyllyssä pahaa päivää varten. Korvilla ei päästä tuohon resoluutioon ja säädön helppouteen.
 
Arche sanoi:
jjahifi:
Akustoinnin suunnitteli aikoinaan Akukon. Huoneen etuosassa on rakoresonaattori jonka takana ja huoneen kulmissa on reilusti villaa. Niiden päällä akustiikkalevyt. Katon resonaattori jäi tekemättä kun itse duunasin enkä sitä jaksanut vääntää - sitä kautta voisi vielä asiaan vaikuttaa. Sen jälkeen vaaditaan jo aika isoja muutoksia tuohon tilaan.
Hmm... Pojat (ja tytöt) ovat ilmeisesti jättäneet hommat vähän puolitiehen. Mutta vakavasti ottaen, kyllä sellainen raskasmattoresonaattori voisi olla paras vaihtoehto.

TapsaS: digitaalisella korjaimella vaihevirhettä ei niin synny.

t jjahifi
 
jjahifi sanoi:
TapsaS: digitaalisella korjaimella vaihevirhettä ei niin synny.

t jjahifi

Minulla oli parikin vuotta juuri tuo DEQ 2496. En saanut siitä oikein mitään apua huoneongelmiin pääkaiutinten kanssa. Pääasiassa käytinkin sitä silloisen subwooferin sovittamiseen equttamattomien mutta akustisesti hiukan bassopäästään vaimennettujen pääkaiutinten kanssa. Siinä se toimi erinomaisesti. Lieviä ongelmia (vaiheperäisiä?) esiintyi kuitenkin siirtymäalueella eli n. 40 Hz. Kokeilin kovastikin eri alipäästön rajataajuuksia sekä eri amplituditasoja jne. Ja kyllä se ihan kuunneltavaa oli, 80%:sta parhautta. ;) Mutta ei ihan 100%. Ja Wilson Benesch Arcit olivat nuo pääkaiuttimet.

t. Tapsa
 
Hmm... Pojat (ja tytöt) ovat ilmeisesti jättäneet hommat vähän puolitiehen. Mutta vakavasti ottaen, kyllä sellainen raskasmattoresonaattori voisi olla paras vaihtoehto

Raskasmattovaimennin, kehikkoja, 10 cm villaa ja matto päällä, on siis huoneen takaseinällä, kuten tuossa ketjun aloituksessa mainitsin.
 
Back
Ylös