Huoneakustiikka ja lisätarvikkeet

HarrieR

Käyttäjä
Liittynyt
31.10.2006
Viestejä
665
Kaupunki
Helsinki
Hola arvoisat tinkimättömän äänentoiston ystävät,

Kuinka monella on kokemusta kuuntelutilan akustiikan parantamisesta erilaisin apuvälinein? Erityisesti mua kiinnostaisi Franck Tchangin resonaattorit yms. Nuo nauttivat harvoilla ja valituilla netin palstoilla kovaa luottamusta ja vaativat tietynlaista avointa mieltä, jota tämän palstan joukolta voisi löytyäkin.

Pikkulinnut (hra. Tchang) kertoi Suomeen olevan tulossa demosarjan, jonka alustavasta testaamisesta olen sopinut. Oma kuuntelutilani on hieman haasteellinen, koska se palvelee avokeittiö-olohuoneena ja on käytännössä avoin koko huoneistoon, joka muodoltaan on lähinnä L-kirjain. Mikäli homma toimii puoliksikaan niin hyvin kuin joillakin noita testanneilla, sijoitus olisi perusteltu. Tosin, kysymysmerkiksi tulee sijoittelun onnistuminen ilman syvällisempää kokemusta.

Anyway, omalta kohdaltani ajattelin heittää ennakkoasenteet koppaan (romu-sellaiseen) ja kokeilla ja kuunnella mitä tapahtuu.

Onko kenelläkään noista mitään havaintoa messuilta/demoista tai omassa systeemissä?
 
Hola,

resonaattoreista ei oo havaintoa mutta absorbtiomateriaaleista kyllä. Siistivät ja selkeyttävät toistoa. Pönttökaikuttimilla suosittelen tavaraa kaikuttimen taakse; yläbasso ja alakeskikalue selkiytyy ilman että koko ääni "kuolee". Omasta mielestäni vaikutus on dramaattinen.

Aikoinaan kannoin myös vuorivillapaalin kaiutinten väliin. Bassoresonansit hävisi, mutta niin myös musiikkikin. Vein pois. No siihen aikaan harrastuskin oli hiukan erilainen...
 
Omaan 'kuuntelutilaani' (eli kotiini, kun erillistä kuunteluhuonetta ei ole) ei villapaali konseptina istu :D Tulisi noottikriisi rouvan kanssa nopeammin kuin ehtisi sanoa 'akustiikkalevy'. Samoin välttäisin liiallista (huom! en väitä että kuunteluhuoneesi olisi) vaimentamista. Tällä hetkellä akustiikkaan vaikuttaa positiivisesti (kai) kangaspintainen sohva, n. pari senttiä paksu villamatto sekä epälukuinen joukko 'diffuusoreita' (lue: ruokapöytä, tuolit, jne).

Maton hankkiminen kajauttimien ja kuuntelupaikan väliin teki hyvää, samoin sohvan päivitys (edellinen oli huomattavasti pienempi). Haastetta lähinnä tulee epäsymmetriasta ja kovista pinnoista (verhoja ei ole, eikä tule; taulut yms. puuttuvat toistaiseksi seiniltä). Vaikka mittareita ei ole, omat korvat kertovat, että bassopää on kohtuullisesti kasassa (pistetaajuudet + swiippi; kaiuttimissa säädöt basson viilaamiseen) mutta kaiuttimien paikkaa täytyy vielä tuosta yrittää haarukoida paremmaksi. Lähinnä vähän kovempaa soittaessa alkaa tuntua siltä, että homma kaatuu päälle ja värkkien puolesta ei olla lähelläkään rajoja.

Niin, tinkimätön äänentoisto tässä yhteydessä taitaa olla lähinnä sitä, että estetiikasta ei voi tinkiä. Toki musiikki pitäisi saada sitten niissä kehyksissä mahdollisimman nautittavasti soimaan.
 
Tuo päälle kaatuminen johtuu useimmiten tärykaiusta ja hallitsemattomista heijastuksista. Niitä ei pysty tappamaan pienillä resonaattoreilla, valitettavasti.

Akustiikkalevyt ja diffuusorit ja niiden tavoin toimivat kapistukset (verhot, hyllyt, kasvit) ovat käytännössä ainoa tapa hoitaa ongelma.

Ylidemppaamista on turha pelätä. Ei sitä kovin helpolla saa aikaiseksi. Sen sijaan hallitsemattomat heijastukset syövät Pacmanin tavoin kaiken tilainformaation, resoluution ja äänikuvakin menee tukkoon.

Ai että se on mannaa kun saa huudattaa oikein perkeleesti ilman, että äänenvoimakkuus tuntuu lainkaan kovalta.

Mitäpä jos testaisit piruuttasi, mitä vaimo on mieltä esim. valvomon tuotteista:
http://www.architonic.com/cat/8101057/1
Minulla on näitä seinällä:
http://www.architonic.com/1015421
Ovat ikäänkuin diffuusorin ja akustiikkalevyn välistä.


Makuasioitahan nämä ovat, mutta akustiikkalevyt voivat toimia jopa sisustuselementteinä. Lisäksi niitä saa eri värisinä.
Takaseinällä diffuusoreja:
http://kotiweb.kotiportti.fi/audiovideo/munht/istuimet3.jpg

Etuseinällä akustiikkalevyjä:
http://www.dvdplaza.fi/galleria/data/500/medium/3104kuvat_017.jpg

Mitäpä jos ehdottaisit emännälle, että lähtisi kavereiden kanssa viikonlopuksi vaikkapa Tukholmaan ostoksille ja sillä aikaa testailisit ensimmäisten heijastusten vaimentamista esim. vieraspatjoilla tai vast. Diffuusorit ovat tietyissä paikoissa tosi kova juttu.

Tässä vielä kuva yhdestä testisessiosta :D
http://www.dvdplaza.fi/forums/attachment.php?attachmentid=2164&d=1076531897

EDIT: tämä unohtui mainita:
http://www.inhouse.fi/karkkainen/
 
Melkoisesti saa tosiaan huoneistoa topata ennenkuin siitä saa selkeästi ylivaimentuneen.Mitä olen muiden ja kavereiden akustointeja silmäillyt,pyörii akustolevyjen peittopinta-alat siinä neljä-viideosa kuunteluhuoneen seinäpinta-alasta.Joillakin enemmän joillakin vähemmän.

Silloin milloin ylidempatusta äänestä on puhuttu sanan varsinaisessa merkityksessä, niin kyseessä on ollut suurinpiirtein läjä parin sentin levyjä tungettuna kaiutinpuoleiseen päähän ja parin sentin paksuisten levyjen vaimennusteho on käytännössä täysin olematonta alle 1kHz:n taajuudella.Tälläisellä vääränlaisella asetelmalla kyllä pääsee ylidempatun soundin tuntuun.Jos levyn pinta on vielä aivan totaalisesti imevä (osalla akustolevyillä on heijastustaipumusta noin yli 4 kHz:n taajuuksilla levyn pintastruktuurista riippuen)päästään kyllä siihen että ylimmät taajuudet imetään siihen.

Toinen ja ehkäpä kaikista yleisin syy ylidempatun akustoinnin tuntuun on puhtaasti psykologinen.Jos on esimerkiksi vuosia kuunnellut tilassa mihin korva on täysin tottunut ja jonka metkut tietää voi vaikkapa yhdellä laatikolla eli keskimäärin 7 levyllä tehty täryvaimennus tuntua tosi hämärältä.

EDIT:Ai niin,unohtui kysyä;Missähän hinnoissa noi architonicit liikkuvat?
 
Jossain vaiheessa niiden tuotanto lopetettiin hetkeksi. Hankin viimeisiä kappaleita Tukholmasta ja Helsingin Artekista.
 
Meillä ei oo oikeestaan yhtään akustoitu. Huoneen mitat on 6x6m ja kuuntelupaikan takana on avoin eteinen, kuus neliöö.
Eteisessä vinyylihylluyhoitaa bassoansan tehtävät ja nurkat on vaimennettu sohvanpuolikkailla ja cd-hyllyillä.
Huone on tarkoituksella pidetty kovana, ku huoneen on osallistuttava äänen tuottamiseen.
Mitäs niitä "oikeita" heijastumia poistamaan, päinvastoin!
Huoneen mitan on kyllä tärkeet ja kaikki kajarit ei oo niin kranttuja huoneen kanssa ku paneelit.
Olix tässä paneeleista ny puhe...no, kajarit ku kajarit.
Liika dumppaaminen on aika kaameen kuulosta, mut paa koko hoito ja poista yx kerrallaan, ja jos ääni paranee, ni voit poistaa lisää kunnes dumppaamista on riittävästi ja soundi pääsee oikeuksiinsa.
onneakin matkaan!
 
mummo sanoi:
kuuntelupaikan takana on avoin eteinen,

Dipoleille ilmeisen hyvää tekee kun ääni "häipyy" kuuntelupaikan taakse. Eli takaseinä kaukana tai hyvin vaimennettu.

Heijastava etuseinä on "täysdipoleilla" must IMO. Diffusoiva pinta voi olla paljon parempi kuin paljas seinä tms. En tiedä Mummo millainen seinä sinulla on.

"Reflections, reflections, reflections...
- or -
The magic of dipoles and the human mind"
 
Harri R sanoi:
Vaikka mittareita ei ole, omat korvat kertovat, että bassopää on kohtuullisesti kasassa (pistetaajuudet + swiippi; kaiuttimissa säädöt basson viilaamiseen) mutta kaiuttimien paikkaa täytyy vielä tuosta yrittää haarukoida paremmaksi. Lähinnä vähän kovempaa soittaessa alkaa tuntua siltä, että homma kaatuu päälle ja värkkien puolesta ei olla lähelläkään rajoja.

Niin, tinkimätön äänentoisto tässä yhteydessä taitaa olla lähinnä sitä, että estetiikasta ei voi tinkiä. Toki musiikki pitäisi saada sitten niissä kehyksissä mahdollisimman nautittavasti soimaan.
Tuo päälle kaatumisen tunne voi tulla siitäkin,että huoneen rajapinnat tulevat vastaan kovempaa soitettaessa.Kämpän tai huoneen koko siis jo liian pieni.
Myös virranpuute jollain komponentilla lujaa luukutettaessa voi ilmetä noin.
Tietenkin DIAN mainitsemat seikat ovat yleisempiä syitä homman päälle kaatumiseen.

Nämä vaimentamis-ja akustointijutut pitää näköjään jokaisen käydä ensin itse läpi erinäisine virheasennuksineen,ennenkuin selviää,että vähän voi olla vaimennuksena paljoa parempi usein.
Diffusorit on sitten asia erikseen.Niille massivinen koko on toisinaan selvä hyöty äänen kannalta.
 
jkh sanoi:
Tuo päälle kaatumisen tunne voi tulla siitäkin,että huoneen rajapinnat tulevat vastaan kovempaa soitettaessa.Kämpän tai huoneen koko siis jo liian pieni.
Myös virranpuute jollain komponentilla lujaa luukutettaessa voi ilmetä noin.
Tietenkin DIAN mainitsemat seikat ovat yleisempiä syitä homman päälle kaatumiseen.

Nämä vaimentamis-ja akustointijutut pitää näköjään jokaisen käydä ensin itse läpi erinäisine virheasennuksineen,ennenkuin selviää,että vähän voi olla vaimennuksena paljoa parempi usein.
Diffusorit on sitten asia erikseen.Niille massivinen koko on toisinaan selvä hyöty äänen kannalta.

Jep, olen tässä säädellyt kajauttimien paikkoja ja homma tuntuu toimivan paremmin. Tilalla on kokoa nelisenkymmentä neliötä (epäsymmetrisenä) ja lyhin etäisyys sivuseinään kajauttimesta on metrin luokkaa. Takaseinä sitten lähempänä. Kiviseinäähän sitä tietysti kämpässä on mutta ämyreiden ja kuuntelupaikan välissä on paksu villamatto ja tilassa lisäksi kangasverhoiltu isohko sohva. Lisäksi tilaa rikkoo muu kalustus.

Kaiutin on aktiivi (ei kuitenkaan Gene ;) joten päätteen vaihtaminen ei onnistu, enkä usko (niin, varmahan ei voi olla) että jerkku vahvaimesta loppuu. Raja tulee ensin vastaan naapureiden suhteen.

Noita Tchangin resonaattoreita ei ilmeisesti kukaan ole kuitenkaan vielä testannut (tai törmännyt niihin messuilla)?
 
Back
Ylös