Huojuntaa 110-120 Hz toistossa

VelluPiri

Käyttäjä
Liittynyt
31.10.2006
Viestejä
315
Kaupunki
Jyväskylä
Moros

Osaako kukaan kertoa mistä johtuu jos testilevyltä soittaa 110 ja 120 Hz pistetaajuuksia, niin tuo singnaali huojuu. Hiljenee,voimistuu,hiljenee,voimistuu.

Vellu
 
Testi CD

Kiinnostaisi tieää tekeekö tuo saman musiikillakin, on vaan niin hankala popista kuulla noin kapeita taajuuskaistoja.

Tuo asia ilmeni kun rupesin hakemaan syytä 70-130 Hz alueen ponnettomille bassoille.

Äkkiseltään tulee mieleen että liityy jotenkin verkkovirtaan = noin 2 kertaa 50Hz
jolloin voisi kuvitella että on jotain mätää poppikoneissa.

Jottei asia olisi liian yksinkertainen niin kaijuttimet on oman käden kautta syntyneet, voiko kyseessä olla jonkinlaisesta vaihevirheestä aiheutuva ilmiö(tämä on vähän sellasta tuntematonta aluetta meikäläiselle)

V
 
Olen kyllä melkoisen hämmästynyt.

Oletko kokeillut vaihtaa yksitellen komponentteja (cd-soitin, vahvistin, kaiutin)? Sillä tavoin voisit ehkä rajata ongelman tarkemmin.
 
Kokeile samaa hiljaa soittaen ja korva parin sentin päästä kaiuttimesta tai kuulokkeilla.
 
Onko vahvistin vanha, saattaa vedellä virtalähteen konkat viimeisiään ? Tai sitten verkkotaajuus saa vahvistimen värähtelemään, silloinkin siinä olisi vikaa. Tai sitten maadoitukset ei ole kunnossa laitteiden välillä, mutta silloin tuo pitäisi olla hyvin lievää.
 
Yksi mahdollisuus on myös hommata riittävän tarkka mittari jolla pystyisi mittomaan verkkojännitteen "huojuntaa". En ole ihan varma onko yleismittarien pitkäaikaisesta mittausfunktiosta jotain hyötyä tuossa, minusta ne kuitenkin pystyvät kaappaamaan min ja max arvot jännitteelle.

Ennen tätä on varmasti kyllä monta eri keinoa haarukoida onko tuo akustiikan, elektroniikan, verkkovirran vai kajauttimien ominaisuus. Jos huojunta pysyy stabiilina niin voithan kokeilla sammuttaa kaikki sähkövempaimet kuullaksesi ettei oman sähköverkon häiriöt tai kuorma voisi olla syynä.
 
Moros kaikille

Huomasin tuon vasta eilen enkä kovin ole ehtinyt testailemaan(on vähän nihkeessä tuo testausaika kun on tuo akka ja kakarat tullu hommattua, en ole enää kaukosäätimeni herra)

Ilmiö on voimakkaimmillaan juuri kaijuttimen lähellä(20cm), vahvistin on ehkä vm. yheksänkymmentäluvun alku(vanha Sonyn rutjake, hyvä kun hajoaisi, saisi syyn ostaa uutta)
on tuota testilevyä tullut ennenkin soiteltua enkä moista ole aikaisemmin havainnut.
Tuo ääni vouvvaa just sillai kun elokuvassa halutaan antaa ymmärtään että ollaan voimakkaassa sähkökentässä

kuulokkeet testataan hetimiten kunhan ilta saa, jotenkin tuntuu ettei niissä ole ongelmaa, mutta sittenhän nähdään.

mittaukset varmasti olisi mielenkiintoisia ja hyödyllisiä, mutten ymmärrä nuista mittareista käytännössä mitään(sähköopin tunnit tuli vietettuä bubissa)

yritän testailla lisää, kertokaa ihmeessä jos jollakin välähtää.

VP
 
Kuuluuko ongelma kummassakin kaiuttimessa vai vaan toisessa? Jos vain toisessa niin sitten kokeilua siirtyykö vika toiseen kaiuttimeen kun vaihdat vasemman skoben johdot oikeaan. (siirtyy->vika vahvistimessa/cd:ssä, ei siirry->vika kaiuttimessa). Jos kaiuttimet ovat ok, niin jostain toinen äänilähde lainaan ja uutta kokeilua, onko vika cd-soittimessa vai vahvistimessa. Tästä aloittaisin.
 
kre sanoi:
Kuuluuko ongelma kummassakin kaiuttimessa vai vaan toisessa? Jos vain toisessa niin sitten kokeilua siirtyykö vika toiseen kaiuttimeen kun vaihdat vasemman skoben johdot oikeaan. (siirtyy->vika vahvistimessa/cd:ssä, ei siirry->vika kaiuttimessa). Jos kaiuttimet ovat ok, niin jostain toinen äänilähde lainaan ja uutta kokeilua, onko vika cd-soittimessa vai vahvistimessa. Tästä aloittaisin.
Jos vika ei ole kaiuttimissa, niin seuraavaksi voi laittaa välikaapelit ristiin.
 
Kuulu molemmista, joten johdotusvirhe(kaijuttimen sisäinen) tuntuu epätodennäköiseltä.
Äänilähteitä pystyn vaihtamaan(DVD/PS3)
toista vaffaria ei ei ole, täytyy vielä testata toistuuko tuo ongelma yleensä ollenkaan, jos vaikka pihat on sekaisin "vastaanottimessa".
Samoin taäytyy kokeilla sammutella/sytytellä talon muita sähkölaitteita.

Muutoinkin noita 100Hz tietämissä olevia taajuuksia kuunneltaessa pienikin pään siirto kaijuttiomien välissä tekee jyrkkiä muutoksia ääneen
sekä äänen sammumista, että vaihevirhennkaltaista äänen epämääräisyyttä

vp
 
Dodii (sano Diana)

Kaikkeen sitä ihminen pystyy.
Rakensin tietämättäni jotain mihin toiset ei pysty edes yrittämällä!!!

Topfield+vanerihylly+Ikean tv-taso = bassoresonaattori, viritystaajuus 120Hz....

aika tehokas kaiken lisäksi, näköjään vastakkaisvaiheessa kaijuttimien kanssa, ei ihme että vouwwaa, aivan samassa rytmissä kiintolevyn jurnutuksen kanssa.
Kaiken kaikkiaan tuon topparin eristäminen alustastaan helpotti tuota bassovajetta tuolla 70-140 Hz alueella, eli vaikutusalue oli kohtuullisen laajalle.

täytyy tästä lähteä solumuovikauppaan(on ihan kelpo kamaa värinän vaimennukseen)

onko muuten normaalia että topparin kuoressa on käsin havaittava jännite, suunnilleen samaa luokkaa kun on antennipiuhassa?


VP
 
VelluPiri sanoi:
onko muuten normaalia että topparin kuoressa on käsin havaittava jännite, suunnilleen samaa luokkaa kun on antennipiuhassa?

Osta galvaaninen erotin antennikaapeliin, maksaa 10-20 euroa. Sen jälkeen ei tunnu jännitettä tai jos tuntuu, niin kokeile kääntää töpseliä.
 
Eli kiintolevy generoi hyllyn kanssa 120 Hz taajuutta. Mutta tuskin tämä akustinen signaali itsessään oli niin voimakas, että se bassoja vastakkaisvaiheisesti vaimensi? Eli härösignaali jotenkin pääsi signaalijohtoon ja vahvistin sitä vahvisti?
 
Usko tai älä mutta kyllä oli sen verta kova jyrinä että vaikutusta oli.
Testitaajuus wowwasi kun 40 vuotta vanha jääkaappi ja se loppu tasan heti kun nosti topparin ilmaan

Ei se tuo tuohon basson tasoon vaikuttanut hirmusesti , varmaan desibelin luokkaa, mutta kyllä sen korvalla kuuli.

Asia varmennettiin vaimolla, ja jos se kuulee jotain eroa, niin silloin on tosi kyseessä.

joo tuo erotin on ollu mielessä ennenkin, muttei ole vielä tarttunu hihaan

VP
 
Back
Ylös