Lue tästä vähän pidempi artikkeli:
http://www.hs.fi/tulosta/1135250542816
Kodikasta hifistelyä
Elokuvat, pelit ja musiikin voi tuoda luontevaksi osaksi kodin sisustusta
6.11.2009 3:00
Jarmo Toivanen
Helsingin Sanomat
Heidi piiroinen / hs
Iso futon parantaa myös huoneen akustiikkaa. Doppler-kissalla ei tavallisesti ole huoneeseen tulemista.
Katso lisää kuvia
Iso futon parantaa myös huoneen akustiikkaa. Doppler-kissalla ei tavallisesti ole huoneeseen tulemista.
Hyvä äänentoisto ei välttämättä vaadi kompromisseja sisustukseen, eivätkä kaikki hifilaitteet enää ole kammottavia rumiluksia.
Päinvastoin: musiikki ja elokuvat voivat olla osa kodin sisustusta.
Ennen oli tapana puhua hellasäröstä. Sillä tarkoitettiin keittiöstä kuuluvaa nalkutusta, joka rikkoo täydellisen äänentoiston. Hellasärön aiheuttaja paheksuu rumaa laitepinoa, jonka hifimies on kantanut yhteiseen olohuoneeseen.
Kun elokuvafriikki Samu Saurama perheineen vaihtoi asuntoa, sinne tehtiin oma tila elokuvia varten, oikea kotiteatteri. Tilan suunnittelu ja toteutus oli ehkä helpompaa kuin tavalliselle kodinremontoijalle, sillä Sauraman hifiharrastus alkoi jo nuorena.
Nyt hän on myös alan erikoislehden, Hifimaailman, päätoimittaja.
Hellasärö-sanasta Saurama ei pidä.
"Termi on hirveän ärsyttävä. Hifipiireissä on paljon sellaista ajattelua, että miehet kyllä tietävät, mitä naiset ajattelevat – kysymättä ollenkaan, mitä mieltä naiset itse ovat."
Kotona voi toki tulla eripuraa, jos mies kantaa laitteensa olohuoneeseen ja vihjaa, että "nämä ovat niin hienoja, että sinä et ymmärrä näistä kuitenkaan mitään, joten älä tule tähän sössimään ja säätämään".
"Minusta harrastaja itse on silloin aiheuttanut hellasärön", Saurama sanoo napakasti.
Sauraman kodissa ei syntynyt säröä tilankäytöstä. Molemmat pitävät elokuvista, ja jo ennen uutta elokuvahuonetta filmejä katseltiin ahkerasti. Nyt niitä kelpaa katsella entistä mukavammin.
Laitteiden pitäminen esillä on osalle harrastajista tärkeää. Toiset taas tahtoisivat välillä katsella muutakin kuin laitepinoja.
"Niin minulle kävi tämän kotiteatteriprojektin kanssa."
Tällä kertaa laitteet siis haluttiin piiloon. Kuvan- ja äänenlaadusta ei haluttu tinkiä. Tilasta haluttiin kuitenkin tehdä pelkistetty ja siisti.
Laitteet saatiin piiloon kaappeihin, ja kaiuttimet upotettiin seinään.
Keskellä lattiaa sijaitsevalla muhkealla futon-divaanilla on mukava loikoilla, mutta sen tehtävä on myös parantaa tilan akustiikkaa.
Harvat voivat pyhittää kokonaista huonetta kotiteatterikäyttöön. Sauraman mukaan kannattaa kiinnittää huomiota ennen kaikkea tilan akustiikkaan, laitteita ehtii hankkia myöhemminkin.
Huoneen rakentaminen vei puolisen vuotta. Ison osan töistä Saurama teki itse. Hän myöntää, että kotiteatterilaitteiden asentaminen on melkoisen hankalaa kokeneellekin harrastajalle. Perinteisten stereolaitteiden kytkeminen oli paljon helpompaa.
Sauraman mielestä musiikkia voi harrastaa voi kahdella tavalla. Se voi olla osa elämää ja soida aina taustalla.
Toinen tapa on pyhittää musiikinkuunteluun oma hetkensä, rauhoittua ja keskittyä vain musiikkiin.
Markus Pasulan ja Celine Ahokkaan tyylikäs koti sananmukaisesti soi. Jokaisessa huoneessa on kaiuttimet, jopa kylpyhuoneessa ja parvekkeella. Järjestelmä perustuu langattomiin wlan-tukiasemiin, jotka siirtävät musiikin tietokoneelta kaiuttimiin. Systeemiä voi näppärästi ohjata matkapuhelimella.
Musiikki seuraa mukana huoneesta toiseen. Huoneissa voi jopa soittaa kussakin eri musiikkia.
Makuuhuoneessa on iso taulutelevisio. Sitä käytetään tietokoneen näyttönä tai elokuvien katseluun, ellei sitten rehkitä videopelin kunto-ohjelman parissa.
Digiboksia ei pariskunnalla ole, sitä he eivät osaa edes kaivata.
Varsinainen elokuvakeidas on tehty olohuoneeseen. Sinne se sulautuukin luontevasti. Valkokankaan Pasula teki itse. "Tutkin netistä suosituksia erikoismaaleista, ja maalasin kankaan itse. Hinnaksi tuli noin viisikymmentä euroa."
Vaikka olohuoneessa on myös sohva, elokuviin uppoudutaan valtavassa säkkituolissa – sananmukaisesti.
Sen Pasula toi tuliaisena työmatkaltaan Yhdysvalloista.
Kodin laitteet ovat valtaosin näkymättömissä.
Oma haasteensa oli saada esimerkiksi kaiutinkaapelit kulkemaan siististi, Pasula kertoo.
Samu Sauraman rakentamaan kotiteatteriin voi tutustua myös Hifimaailma-lehden kirjoituksessa
www.hifimaailma.fi/artikkelit.php?id=18