Home Theater PC

Jyrki_P

Hifiharrastaja
Liittynyt
2.8.2006
Viestejä
9 042
Kaupunki
Lahti
Matti puhui joskus rakentavansa jonain päivänä tuollaisen. Asus on emolevyvalmistaja, jolla on näköjään jo HDMI-liitännällä varustettu malli valikoimissaan. Blu-ray-asemiakin on jo tarjolla. Onko jollain jo HTPC käytössä ja jos ei ole, onko tulossa? Mitähän hyötyä tuollaisesta saisi 'normaaliin' kokoonpanoon verrattuna?
 
Itse integroituihin ratkaisuihin en osaa sanoa mitään, mutta sekä AMD:n että nVidian näytönohjaimissa on erinomainen rautatason tuki mpeg4-videon purkamiseen minkä lisäksi itse skaalaus/lomituksenpoisto voidaan hoitaa erittäin korkealaatuisesti HTPC:llä. Muutenkaan HTPC ei rajoitu pelkkien leffojen/musiikin pyörittämiseen, vaan sillä voi tarvittaessa pelata, katsoa YouTube-videoita ja niin edelleen. Varsin näppäriä räkkilevyisiä koteloitakin löytyy (hyvänä esimerkkinä Antec Fusion), jolloin itse koneen piilottaminen sinne muiden laitteiden sekaan ei aiheuta ongelmia. Tietokonetta on myös varsin kätevä käyttää esim. langattomalla näppiksellä jossa touchpad tai sellainen tatti kursorin liikutteluun.

Tietenkään aivan plug-n-play hommaa tällaisen koneen kasaaminen ei ole. Tulee valita oikeat komponentit kotelotuuletinta myöten jos ei halua järkyttävän meluisaa/epävakaata vehjettä olohuonettaan rumentamaan. Lisäksi tuo HDCP-tuki tuntuu olevan melkolailla tuurinkauppaa. Valmistajat mainostavat yhteensopivuutta vaikka sitä ei välttämättä todellisuudessa ole. Hyviä ratkaisuja ovat kotiteatterikäyttöön tarkoitetut pienellä piirilevyllä olevat Radeonin 2000-sarjalaiset, uudemmista ei ole minulla tuntemusta, mutta varmasti myös varsin asiallisia. Mac Minikään ei aivan mahdoton ratkaisu ole, mutta en mene takuisiin jaksaako moinen pyöritellä 1080p-videota sulavasti. Paremmin asiasta tietävät kommentoikoon sitä.

Itse jos tällainen kokoonpano pitäisi pistää, laittaisin sisään vähävirtaisen prosessorin, todennäköisesti AMD:n BE-2XXX sarjalaisen koska hinta on edullinen. Sitten näytönohjaimeksi joku HD2600 passiivijäähdytyksellä. Koteloksi vaikkapa tuo Antecin Fusion ja sinne kotelotuulettimiksi Noctuan 12-senttisiä. En aivan varma ole tämän Fusionin sisätiloista, mutta epäilisin ettei Scythen isoimmat passiiviblokit sinne mahdu (Ninja, Infinity), joten joku mini-Ninja varmasti ajaisi asian hyvin. Lisäksi hankkisin Zalmanin fanmaten ja pari sopivaa jakajaa jolla kaikki tuulettimet saisi Fanmaten taakse ja sopivan melu/jäähdytys-tason voisi säätää sillä.
 
milesdavis sanoi:
Mitähän hyötyä tuollaisesta saisi 'normaaliin' kokoonpanoon verrattuna?

Netissä surffaillessani olen törmännyt tämmöisiin kaupallisiin sivuihin:

http://kotisivu.dnainternet.net/jorimak/McIce-HTPC/McIce-HTPC-frameset.html

Linkkasin nuo sivut sentakia, että sieltä lukemalla saa hyvin pitkälti käsityksen siitä, mitä kaikkea tuommoisella pc - pohjaisella ratkaisulla voikaan tehdä.

Homman haittapuolena tuommoisessa HTPC:ssä on mielestäni kumminkin se, että semmoisen itse rakentaminen ja käyttäminen vaatii varmasti vähän "nörtin" vikaa.

Muutenhan tuommoisella saa tosiaan yhdistettyä monta erillislaitetta samoihin kuoriin, jos vain piisaa kärsivällisyyttä viritellä vekotin mahdollisimman helppokäyttöiseksi.

Tulevassa unelmalaitteistossani, ei tule olemaan laitetelineessä muuta, kuin HTPC ja vahvistin. Siihen kovasti pyrin itse. :)
 
Itsellänikin on tuollainen vekotin rakenteilla - parempi laittaa boksi, jota pystyy itse parantelemaan tekniikan kehittyessä ja halvetessa. Tuosta tuskin koskaan koko laitteiston korvaajaa tulee, koska vinyylisorvi on kuitenkin se primääri äänilähde, mutta taustamuzakin soittoon pakkaamattomassa formussa, digi-tv:n katseluun sekä kuvalevykäyttöönhän tuollainen on omiaan.

Itse olen kallistumassa Vistan Media Centeriin, todennäköisesti USB-digibokseihin, moniformaatti-HD kuvalevyasemaan jne. Prosessoriksi 3GHz+ moniydin, tuo kolme gigaa on lähteiden mukaan HD-katselun minimi suositeltu kellotaajuus. Riittävästi muistia tieten, eli 3-4 gigaa, jos menee yli kolmen niin vistan 64-bittinen versio kehiin. Kunnon virtalähde on ehdoton vaatimus eli 12 voltin linjaakin tuon pitää ajaa notkahtelematta. Tuuletin kovalevypakan etupuolella ei olisi vaan kiva lisä vaan ehdoton vaatimus. Pidentää kummasti levyjen käyttöikää tuo 20 asteen käyntilämpötilan tippuminen.

Tuo Matin kaivama linkki oli perusteiltaan aika asiallinen pohja omaankin rakenteluun, näinä aikoina kuitenkin korvaisin FTP-yhteyden salatulla yhteydellä.

Tällaisia ajatuksia näin maanantai-aamun koomassa.

-Reko
 
Moi,

muista sitten myös tsekata ettei näyttölaitteessa ole nk. "overscania".

Kaikissa putkitelkkareissa ja 99,9% LCD televisioissa ei HTPC:n kuvassa näy reunoja vaan vain se
kuvan keskiosan "turvallinen" alue. Aika vaikeeta muuten käyttää Windowsia silloin ....

Jos pystyt kytkemään näytön DVI:llä niin overscania ei ole koska kysessä on "PC näyttö". Tällöin et kuitenkaan voi
kaisella HD videoita koska näyttö ei varmaankaan tue HDCP:tä!!!!

Jos kytket näytön HDMI:llä niin silloin sulla voi olla tämä overscan-painajainen!!!!

No, useissa projektoreissa mm. Sanyo PLV-Z3 etc., voi säätää overscanin nollille mutta niissä on defaultina joku 5% overscan
kun otat sen laatikosta. Joten se pitää valikosta säätää ensiksi pois.

t. FiveDotOne

PS. HDMI on ... sanonko mistä?
 
Softat on tärkeä pointti HTPC-käytössä. Helposti nimittäin saa aikaiseksi nykivää ja repeilevää (jitter, tearing) toistoa. Itsellä tällainen kokoonpano, ja tuntuu toimivan hyvin:
http://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?p=1145386#post1145386

ReClock on siis lääke nykivään kuvaan. Kyseisestä viestiketjusta löytyy asiasta keskustelua.

Seuraavaksi täytyy omaa konetta hiljentää, tutkimisen jälkeen päädyin
- Antec SOLO -koteloon http://www.skenegroup.net/fi/artikkelit/antec_p150.4.all (80€ ilman virtalähdettä)
- Enermax Pro82+ -virtalähteeseen http://www.silentpcreview.com/article806-page1.html .... (425W:n malli noin 70€)
- Scythe Ninja2 -siili (toimii myös passiivisena)
- S-FLEX 8.7dB -kotelotuuletin
 
Moikka!

Mun suunnitelmat ovat oikeastaan töksähtäneet tuohon nykyisten näytönohjaimien HDMI v.1.3 - tuen puutteeseen?

Onko asiaan jo tullut ratkaisua?
 
Mikä tuossa 1.3 -jutussa olikaan ongelma? Eikös näytönohjaimet käsittele vain kuvaa, ja siihenhän ei taida HDMI-versioilla ainakaan 1.1:stä ylöspäin olla eroja? Nopeasti vilkaisin nVidian sivuja; siellä joillain ohjaimilla kierrätettiin ääni SPDIF-liittimellä, joten äänellisesti ollaan kaukana optimista.

Mutta eikö äänen hoidakin äänikortti?

Tänäänhän ehditäänkin muuten tästä keskustelemaan... :)

Edit: Elikkä tommonen? http://fi.asus.com/products.aspx?l1=25&l2=150&l3=0&l4=0&model=2385&modelmenu=1
 
Moikka!

Milesdaviksen kanssa tuossa tosiaan jo turistiinkin, kun Kossulla käytiin, elikkäs juoni oli tuossa v.1.3:ssa se, että homma menis kuten esim. PS3:lla, kun törkkäät sen bluray - levyn sisään, missä on ne pakkaamattomat HD - äänet, niin ymmärtääkseni ne vaativat tuon 1.3 - version, jotta kulkevat sitä yhtä piuhaa pitkin sinne vahvarille?

En siis haluaisi HTPC - ratkaisua, missä joutuisin vetämään HD - kuvan ja HD - äänen, erillisillä piuhoilla..

En myöskään tiedä oikeastaan yhtään mitään (tästäkään) asiasta, joten korjatkaa ihmeessä, jos olen ymmärtänyt homman täysin väärin. :)

Matti.
 
Just näin, mutta minulla on HDMI 1.1 vahvistinpäässä ja HD-äänet toimivat hienosti. Eli tuosta versiosta alkaen HDMI-liitäntä on ok ainakin vastaanottopäässä. HTPC:den ongelmana taitaa tosiaan olla tuon HD-äänen tuottaminen, mikäli olen oikein ymmärtänyt... ???
 
Ainakin kyseisellä näytönohjaimella (HD 4350) ääni ja kuva kulkevat samaa piuhaa pitkin TV:lle/vahvistimelle jne.

En tiedä täysin mitä ääniformaattia/-formaatteja siinä kulkee (tai että mitä PC sinne työntää), mutta kulkee kuitenkin ja TV on osannut äänen & kuvan purkaa ja toistaa. Enkä pienellä tutkimisella löytänyt tuon HDMi:n versiota (spekseissä luki yleisesti "Native HDMI" - ei valottanut ihan täysin versionumeroa).

Itse täysin tyytyväinen kyseiseen ohjaimeen, passiivinen jäähdytys on hiljainen ja ohjain oli halpa.
 
Ok. Se on hyvinkin mahdollista, että olen ymmärtänyt tuon HD - hommelin jotenkin väärin, mutta hyvä tietää, että teillä toimii homma, joten voisin kenties tässä talvenmittaan herätellä jälleen omaakin mielenkiintoa näitä hommia kohtaan. :)

Matti.
 
ile sanoi:
Ainakin kyseisellä näytönohjaimella (HD 4350) ääni ja kuva kulkevat samaa piuhaa pitkin TV:lle/vahvistimelle jne.

En tiedä täysin mitä ääniformaattia/-formaatteja siinä kulkee (tai että mitä PC sinne työntää), mutta kulkee kuitenkin ja TV on osannut äänen & kuvan purkaa ja toistaa. Enkä pienellä tutkimisella löytänyt tuon HDMi:n versiota (spekseissä luki yleisesti "Native HDMI" - ei valottanut ihan täysin versionumeroa).

Itse täysin tyytyväinen kyseiseen ohjaimeen, passiivinen jäähdytys on hiljainen ja ohjain oli halpa.

Moi,

täältä lisäsivistystä HTPC:n HDMI-audioon:

http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3411

Kinkkinen juttu.

5.1

PS. ehkä sitten muutaman vuoden päästä kun tuokin on sevinnyt, laskin juuri että
mulle sopiva HTPC tulisi kustantamaan yli 2000 egee ... ja se on hiukka liikaa mielestäni.
 
En tiedä selvisikö kokonaan, ainakin LPCM siinä piuhassa taitaa liikkua. PC:ltähän ne varmaan siirtyvät hyvin niinkin (?).

Tosin jos ostaisin blu-ray -soittimen (mihin nyt ei ole tarvetta), niin ostaisin kyllä erillisen laitteen, enkä PC:hen kiinnitettävää. PC:n kanssa voi olla monenlaista ongelmaa videoiden toistossa, jotka voi kyllä korjata aika pitkälle, mutta miksi hankkia sellaisia ongelmia jos ulkoisella soittimella niitä ei ole...

Oma HTPC-käyttöni koostuu lähinnä H.264 (usein .mkv-päätteisiä) -videoiden toistosta. Äänten kanssa ei siis ole ollut ongelmia, tosin ei ole myöskään kuin stereokaiuttimet toistaiseksi.
 
Tempastaas tähän perään...

Nyt jäi käsiini 2100+/512mt/80Gb keskusyksikkö ja pitäisi keksiä sille jokin käyttötarkoitus.
Jos sen tempaisisi dvi-liittimellä tv:n kaveriksi, mutta mitä sitten? Käyttisehdotuksia?
Jokin Linux-buntumontu, vai?
 
Ehdotuksensa antaneiden kesken arvottiin neljä maailman ympärysmatkaa! :D

Taidan myydä raadon pois. Niin taitaisi päästä helpoimmalla.
 
Back
Ylös