Hobby Hifi Picolino 2

Samppo

Käyttäjä
Liittynyt
9.8.2006
Viestejä
517
Tuli tuolta hifi-osaston puolelta pyyntö kertoa omista kaiuttimistani niin ajattelin laittaa vähän tarinaa tänne kerta itse nuo rakensin.

Uusin Hobby Hifi lehti oli vasta ilmestynyt josta olin mielenkiinnolla lukenut jutun picolinosta. Kävin jälkeenpäin tallissa jossa oli sopivasti tyrkyllä MDF hukkapalaa yhteen kaiutinpariin, aattelin että pitäiskö kokeilla rakentaa kun Vifan elementtejä ei ole tullut kokeiltua ennen. Joten ei muuta kuin tuumasta toimeen. Oli aika helppo kasata kun oli niin pienet kotelot kyseessä, ainoa missä meni vähän enempi aikaa oli etulevyn kulman ja aukon sovitus. Kotelon vaimennuksen tein siltä osin erilailla, etten käyttänyt lehden suosittelemaa "high end" vaimennusmattoa, vaan ostin rautakaupasta palan vähän paksumpaa lattiamattoa. Elementtiä en myöskään upottanut etulevyyn.

Elementistä sen verran että Hobby Hifin ohjeessahan on käytetty Vifa 9 BGS119/8 elementtiä, joka lienee saksan maahantuojan teettämä oma malliversio Vifa TG9Fxx elementeistä. Itse päädyin lyhyen pohdiskelun jälkeen Hifitalon TG9FD-10-04 versioon. Erona magneettisuojaus, impedanssi, sähköiset arvot ja vasteet pikkaisen erit mutta päätin riskeerata. Ohjeen suodinta en käyttänyt vaan halusin ajaa niitä suoraan. Kaiutin on jääny sen jälkeen protoasteelle, tarkoituksena oli vain kokeilla tuota rakennusohjetta, mutta perhana soivat sen verran hyvin etten ole malttanut irottaa elementtejä.

Verrattuna aikaisempiin Tangband W3-871S elementteihin näistä lähtee huomattavasti enemmän äänenpainetta. Tosin kotelokin aivan eri, mutta TB:n elementissä oli hyvin rajallinen xmax ennenkuin ääni puuroutui etenkin bassojen osalta. Nykyisellä kokoonpanolla ääni on suht tasapainossa, aivan ylimpiä ääniä saattaisi vähän kaivata lisää joillain äänitteillä. Bassot ulottuu n. 50hz asti.
Laajakaistojen tapaan hieman valikoiva musiikkilajin suhteen, mutta kyllä vähän rankempikin noilla soi. Oikein hyvillä äänitteillä joutuu vähän varomaan miten lujaa kuuntelee, vaikutuksensa saattaa toki olla huoneellakin jolla on yhteensä 40m2 kokoa. Pienemmässä kämpässä tilanne on varmaan eri
 

Liitteet

  • Picolino2-1.jpg
    Picolino2-1.jpg
    73 KB · Katsottu: 130
  • Picolino2-2.jpg
    Picolino2-2.jpg
    102,2 KB · Katsottu: 88
Tangbandeista kannattaisi kokeilla bambukalvoista W4-1320SB elementtiä.

Toinenkin kiinnostava juttu tuossa Hobby Hifissä, "Optimum optimiert, 96 kH,z 24 bit: Fanstastiche Möglichkeiten dank Digitaltechnik", mitähän ihmeellistä siinä voisi olla (tn. ei mitään). Niin joo, selvisikin jo että tuossa esiteltiin tanskalaisen Ground Soundin (http://www.groundsound.com/) jakosuotimia ja päätteitä.
 
Onko tuo Picolino jokin transmissiolinja? Kanava kapenee loppua kohti toisin kuin takatorvikaiuttimen, jossa se laajenee.

On tuo Hobby Hifi jokin diy-lehti? Saako helposti/edullisesti tilattua?
 
Juu, kotelo on transmissiolinja tyyppinen
Hobbyhifi on saksalainen diy lehti, www.hobbyhifi.de. Yhden vuoden numerot (6 lehteä) on muistaakseni n. 35 euroa suomeen lähetettynä. Tilauksen voi laittaa vaikka abo@hobbyhifi.de osoitteeseen, ymmärtävät kyllä englantia..
Saksassa on toinenkin samankaltainen lehti nimeltään Klang+Ton, www.klangundton.de
EDIT: niin ja tuolta http://www.lautsprechershop.de/ esim kohdasta "Periodicals" voi käydä tutkailemassa mitä noissa lehdissä on testailtu

Täytyy laittaa korvan taakse tuo w4-1320sb elementti, jos tulis joskus kokeiltua
 
Back
Ylös