Hinta minkä olette valmiit maksamaan laitteista.

jiteko

Käyttäjä
Liittynyt
26.12.2006
Viestejä
1 464
Kaupunki
Jyväskylä
Itse aina miettinyt romuja katsoessa mihin oikeasti on varaa. Summat ovat pyörineet joskus alueella jolloin voisin sanoa kipukynnyksen olleen itselle kova, vaikka monelle kyseessä olisikin ollut lähinnä taskurahat. Mitä laite siis saa maksaa että se olisi mielekäs ostaa? Unohdetaan varallisuus, palkka, reisirahat yms. vaan ihan verrataan hintaa normaaliin elämiseen. Miettikää summaa verraten siihen kuinka monen kuukauden ruokarahat, baarireissut tai jopa lääkekustannukset tuntuisi sopivalta ja sanokaa mitä laite voi maksaa että sen osto on vielä mielekästä. Kyseessähän on laitteet jotka ei maksa itseään takaisin, eivät paranna taudeista eivätkä vie nälkää, antavat ainoastaan omistajalleen jonkinlaista mielihyvän tunnetta.
 
Itse olen pohtinut tätä viime aikoina runsaasti, varsinkin kun nuo tannoyt oli itselle vasta sellainen kipuraja-investointi. Siitä kalliimmaksi mitä noista maksoin en per komponentti aio missään nimessä lähteä. Sekin tuntuu liian kalliilta eli pysytään vain täällä ruohojuuritasolla. Tai sitten pitää tosiaankin tulotasossa tapahtua jotain omituista nousua mikä ei ihan liittokohtaisilla korotuksilla selity.. :D
 
Itsellä on toisaalta aika alhaalla kipukynnys, mutta toisaalta ajattelen aina ostokseni sijoituksena. Ostan lähes aina käytettyä. 80 % rahoista saa helposti aina pois. Ajattelen myös laitteiden käyttöaikaa/-ikää. Muija huutaa ihan homona kun laittaa pari tonnia hifeihin ja itte maksaa viikon lomasta yli tonnin. :D Itsellä ei edes ole lomakuumetta, mitä se on?

Mut kipukynnys on tällä hetkellä 1 k€ / laitos.
 
Mika K sanoi:
Itse olen pohtinut tätä viime aikoina runsaasti, varsinkin kun nuo tannoyt oli itselle vasta sellainen kipuraja-investointi.

Mika K, nuo Tannoyt on varmasti koko rahan arvoiset. En usko, että kaduttaa enään vuoden päästä yhtään. Ennemminkin käy niin, että mieluilet Tannoyn WMR:iä... :p Hienot ovat nuo uudet pönttösi, viitaten toisten ketjujen kuviin. Näyttävät paremmilta kuin omat pönttöni...

Mutta itse olen sen verran vanhempi pieru, että itselläni menee hintaluokka linjalla Amphion Krypton (uutena), käytetty C-05/M-05 (uusiahan ei voi ostaa), uudet DAC sekä halpa pyöritin. Vinyylinvingutin Technics SL-M3, eli paras tangentiaali mitä koskaan on tehty, IMHO. Ohjehinnat taitavat uusista löytyä netistä ja nuo käytetyt olivat valitettavan kalliita nekin... Juu, puukorva ja kajarimies olen. Ai niin, piuhat ovat jotain töistä mukaan tarttunutta häiriösuojattua kamaa.

Kalliiksi tulee joka tapauksessa...

t. jjahifi
 
Kipukynnys elää hankintojen ja elämäntilanteen mukaan. Tällä hetkellä kipuraja likkuisi varmaan 3500e tietämillä kaiutimissa levarissa 2000e ja cd:ssä 1200e... (Jos tulisi tarvetta päivittää) joskus muulloin toisin. Periaate on kuitenkin ollut se että jos jotain haluaa, tulee sen hankinta tehdä niin ettei mistään oikeasti elämisen kannalta välttämättömästä tarvitse luopua tai tinkiä.
Muu (kuin) HiFi humpuuki sitten tietenkin minimoidaan laitehankintojen ajaksi minimiinsä. :p
 
Kipukynnys vaihtelee hyvin paljon. Monet erinomaiset laitteet olen ostanut käytettyinä alta kahdensadan tai jopa alta sadan mutta Garrardiin upposi nelinumeroinen summa, joka ei ala ykkösellä eikä edes kakkosella. Se kuitenkin meni useassa paljon pienemmässä erässä puolen vuoden aikana joten sanoisin että kertamaksun kipukynnys pyörii jossain tonnin tietämissä. Todettakoon että Garrard-projektin olisi voinut toteuttaa paljonkin halvemmalla mutta joskus täytyy olla tinkimätön. Päätin esimerkiksi jossain vaiheessa että äänivarren tulee olla SME 3012 ja mieluimmin suht. varhainen yksilö maksoi mitä maksoi ja niinhän maksoi. :-X

Juhani
 
Kipuraja tällä köyhällä kirpparinkiertäjällä liikkuu nykytilanteessa muutamassa satasessa per laite. Juuri tässä pähkäilen perustason vinyylisorvin laittamista ja siihen voisin kuvitella uhraavani kolme-neljäsataa, jos saan muuta romua myytyä siihen mennessä. Ostohinnan kivuliaisuuteen vaikuttaa merkittävästi se, paljonko alle markkinahinnan saan kulloisenkin vermeen hankittua, koska se taas näkyy jälleenmyyntiarvossa ja sitä kautta harrastuksen kokonaiskustannuksissa.

Sanoisin että yksi merkittävimpiä tekijöitä henkilökohtaisen kipurajan määräytymisessä on tieto ja kokemus suuremmalla panoksella saatavasta hyödystä. Eniten pelimerkkejä (eli enemmän kuin muussa setissä yhteensä :p) minulla on kiinni kuulokkeissa, koska sille saralle tuli panostettua aikaa ja vaivaa merkittävässä määrin heti harrastuksen alkuvaiheessa. Prosessin seurauksena ymmärsin mitä luureilta haen, mihin äänen osa-alueisiin niillä on vaikutusta ja lopulta onnistuin saavuttamaan minua tyydyttävän tason. Seuraava tutkimusmatka kohdistunee äänilähteisiin ja sillä pelikentällä olen täysi noviisi. Kunhan henkilökohtaista kokemusta karttuu, minulle riittävän laadun hinta varmasti selviää.
 
Olen saavuttanut suurinpiirtein rajan tämän hetkisten stereolaitteiden kanssa, sillä olen soundiin varsin tyytyväinen enkä ole tyytynyt halvempaan laitteeseen kuin olisi tehnyt mieli. Olen huomannut, että omalla kohdallani iso investointi kirpaisee vain kerran, mutta halpis kirpaisee joka kerta kun sitä käyttää. Laitteiden parantamisen sijasta akustiikka kaipaa samanlaista hiomista, mitä tein joitakin vuosia sitten täysin toisenlaista settiä ja huonejärjestystä varten.

Yhteensä stereolaitteissa on rahaa kiinni noin 4500 euroa tai jonkin verran yli. Olen mielestäni onnistunut hankkimaan laitteet hyvin edullisesti, koska ovh hinnoista laskettuna hinta olisi luokkaa 7500. Toisaalta onhan mulla ylimääräistä arsenaalia toisen tai kolmannenkin setin verran, mutta se on toinen juttu.

Seuraavaksi stereosettiin voisin lisätä virtalähteen cd soittimelle ja paremman riaa-vahvistimen. En ole kuitenkaan valmis törsäämään noihin rahaa jostain syystä. Jotain Ebay tarjouksia on tullut tehtyä edullisten hankintojen toivossa, mutta ei ole vielä tärpännyt. Kaiutinkaapelit kaipaavat päivittämistä, mutta nyt ei ole mahdollisuuksia niin kattaviin testauksiin, mitä paremman kaapelin löytäminen edellyttäisi. Seuraavaksi katsoisin paremmaksi sijoittaa rahaa esim. kotiteatteripuolen subbariin, jota tällä hetkellä ei ole lainkaan vaikka tuhti vahvistin ja DCX2496 löytyykin. Raha ei tällä hetkellä ole rajoittava tekijä vaan ennemminkin aika ja arvostuskysymykset, sillä hyllyt pursuavat keskeneräisiä projekteja, jotka todellakin haluaisin valmiiksi. Isommat investoinnit teen seuraavaksi isompaan, parempaan ja paremmin varusteltuun autoon vaikka ei siinäkään ole oikeastaan mitään järkeä. Olisi parempi laittaa enemmän rahaa sijoitusrahastoihin. Esim. Kiinarahastoni on kasvanut viimeisen vuoden aikana 75% eli se on ollut rahassa mitattuna hieman tuottoisampi kuin hifisijoitukseni. Toisaalta kaikkea ei voi mitata kossupulloina kuten eräs viisas kerran totesi Mersun ostaessaan.

Rahallinen tuppaa kuitenkin kasvamaan vuosi vuodelta. En kuitenkaan usko, että missään tilanteessa stereo ja kotiteatterisetin yhteiskustannus nousisi yli 20 000 euroa. Laittaisin mieluummin rahat vaikkapa sisustukseen, matkailuun, lapsen tarpeisiin ja vaimon tyytyväisenä pitämiseen. Omakotitalo on suurin materialistinen haave, mutta niihin kustannuksiin verrattuna hifistely näissä mittakaavoissa on melkoisen mitätöntä.

Edit: tuo nykyinen 4500 näyttäisi olevan vain alle 15% siitä, mitä seuraava autohankinta tulee väkisinkin maksamaan (perheauto, kohtuullisella koneella ja automaattivaihteistolla). En näytä arvostavan tätä harrastusta rahallisesti kovinkaan paljon :p
 
Kipukynnys on suhteessa tuloihin ja varallisuuteen, sillä lottovoittajana katselisin varmasti aivan eri hintaluokkaa vain siitä syystä, että homma ei paljon kirpaisisi.

Tällä hetkellä katselen laitteita n. 4 keur hintaluokasta (per laite). Jos olisin vaihtamassa kaiuttimia, niin silloin rahaa pitäisi olla ainakin 10 keur.
 
Näinhän se on kaikessa: varallisuutta ja tuloja ei voi tässä mitenkään unohtaa - vastaukset ovat aina jollain lailla suhteessa niihin. 300 eurolla kuussa pärjäävä voi miettiä utopistista "mitä tekisin tuhannella eurolla" kun joku toinen miettii ihan reaalissa mitä tekisi "ylimääräisellä" tonnilla joka kuukausi.

Itselläni laitteet ovat jotakuinkin autoni arvoiset. Enempää selittelemättä. 8)

Ei ole mitään kipukynnyksiä. On vain tilanteiden mukaan muuttuvia järkevän tuntuisia valintoja. Innostuminen ja inspiraatio ovat lopulta mysteeri.
 
itsellä todellinen kipu/hulluus raja on siinä 3-4k¬ /komponentti. helpoin tuo pulittaa äänirasiasta, varresta, pyörittimestä jne ja vaikein kaiuttimista :-D.
 
5000 euroa per komponentti on ehdoton maksimi, eikä tuonkaan hintaisia komponentteja mielellään kovin montaa samaan settiin ;)
 
Jahka nyt toivottavasti ensi vuoden puolella pääsen laajentamaan tätä nykyistä settiäni monikanavan suuntaan, niin yksittäis - hankintojen kipukynnys pyörii siellä parintuhannen euron tuntumassa esim. katselemani telkkarit ja subit pyörivät noissa hinnoissa..
 
Tawe sanoi:
itsellä todellinen kipu/hulluus raja on siinä 3-4k¬ /komponentti. helpoin tuo pulittaa äänirasiasta, varresta, pyörittimestä jne ja vaikein kaiuttimista :-D.


Ja jos DVD-soittimesta puhutaan, kipuraja on about 99 euroa? ;)

5000 euroa per komponentti on ehdoton maksimi, eikä tuonkaan hintaisia komponentteja mielellään kovin montaa samaan settiin


Onneksi "levysoittimen" voi mielessään jakaa useaksi komponentiksi :D
 
K J Manner sanoi:
Näinhän se on kaikessa: varallisuutta ja tuloja ei voi tässä mitenkään unohtaa - vastaukset ovat aina jollain lailla suhteessa niihin.
---
Ei ole mitään kipukynnyksiä. On vain tilanteiden mukaan muuttuvia järkevän tuntuisia valintoja.

Sinähän viisaita innostuit puhumaan! Näinhän se tosiaan taitaa olla. Harvalla meistä on mikään tietty kipurajahinta niin tiukasti kiveen hakattu, etteikö sitä jokin reaalielämän mullistus vaikkapa tilipussin tilavuudessa voisi muuttaa. Ihminen on myös taitava perustelemaan itselleen hankintoja, silloin kun se tarve oikein iskee!

Itselläni laitteet ovat jotakuinkin autoni arvoiset. Enempää selittelemättä. 8)

Kas, niin on muuten täälläkin. Lieneekö tuo hyvä vai huono asia?
 
Tawe sanoi:
itsellä todellinen kipu/hulluus raja on siinä 3-4k¬ /komponentti. helpoin tuo pulittaa äänirasiasta, varresta, pyörittimestä jne ja vaikein kaiuttimista :-D.

Hah. Itselläni menee vähän toisinpäin. Kajareihin helposti 50% tai yli systeemin hinnasta... No joo, systeemejä on useita, mutta silti.

t. jjahifi
 
Itsehän ostaisin vaikka Ferrarin lainarahalla, jos sellaisen tarpeeksi edullisesti saisi. Itse en (olemattomista tuloistani huolimatta) murehdi sitä mitä laite maksaa, vaan mietin vain sitä, paljonko SÄÄSTÄN kun ostan sen käytettynä enkä uutena. :)

Tällä hetkellä olen maksanut laitteistani VAIN 30-40% verrattuna siihen, mitä ne uusina olisivat maksaneet. On mulla silti pitkä penni kiinni näissä.
 
Back
Ylös