Highend vahvistin.

  • Keskustelun aloittaja qts
  • Aloituspäivämäärä

qts

Käyttäjä
Liittynyt
2.3.2007
Viestejä
19
Itse en ole varsinaisesti tämän alueen harrastaja mutta aina on kiinnostanut seurata alan kehitystä
(sivusta katsoja). Kysyisinkin mikä tai mitkä tekniset ratkaisut tekevät vahvistimista Highend laitteen?
Puhutaan riittävistä virraantokyvyistä osien tarkkuuksista ja laadukkaista komponenteista.
Itseäni on aina kiinnostanut tämä tilantuntu ,läsnäolo, stereokuva yleensä mitkä innovaatiot ovat
ratkaisevia . Nyt täytyy muistaa että kysyin vain vahvistinpuolen muuttujia tietysti monet muutkin
tekijät vaikuttavat asiaan (huone, kaiuttimet, sijoitus tms....). :-\
 
itse aattelen sen olevan joskus imagokysymys, tarkoitan joillakin tietyillä merkeillä on sellanen maine, mutta hinnan nousu melkein aina tuo mukanaan myös laatua, yleensä paremmat komponentit maksavat...ehkä oon väärässä, osittain

mielenkiintoinen asia tämä hifi&highend on ;)

oon miettinyt kunpi mahtaisi olla parempi cambridge audion 840 pääte, joka on nyt tämän hetkinen päätteni, vai usherin 1.5 pääte, ainakin a-luokka on hyvä asia, koska se tuo mielestäni tiettyä ilmavuutta..

kiva kuulla kommentteja
 
A-luokka vai putkipääte? Molemmat ovat High-endiä. Kytkennät on yksinkertaisia ja ne löytyvät oppikirjoista.

Takaisinkytkennät on pahan alku ja juuri. Ne voidaan tehdä hyvin, mutta silloin tulee hintaa. Antoimpedanssi saadaan pieneksi ja tehoa vaikka kuinka paljon.

Yksi pointti voisi olla se, että teholla ei tee mitään, jos äänenlaatu ei kannusta kuunteluun volyymilla.

Nyky-refleksiviritteiset kaiuttimet tarvitsevat pientä antoimpedanssia, että basso soi.

Ihanteena näkisin, että palattaisiin suurehkoihin suljettuihin koteloihin jotka eivät intoimpedanssita hätkähdä, ja unohdettaisiin takaisinkytkennät. B-luokan laitteet vietäisiin museoihin, josta retromiehet ne aikanaan löytäisivät :D
 
siis a-luokassa toimiva päätevahvistin. myydään hihgend studiolla..
olen sitä kuunellut siellä, erinnäisissä kokoonpanoissa, aina se on itsestäni soinut hintaakseen kohtuullisesti, eihän tässä harrastuksessa koskaan mikään ole täysin, ehdotonta viimeistä laitetta, aina pitää vaan kokeilla lisää ja nälkä kasvaa kummasti syödessään... :)
 
moi
ei taida olla ihan puhdas --luokan pääte usherin 1,5
ter.reiska
 
Höpsis, ei please taas mitään hifi -> highend erottelua.

EI ole mitään tiukkaa määritelmää mikä on hifiä ja mikä on highendiä. - Eikä tuota kannata isommin edes miettiä. Suunta highendiin ainakin on silloin kun laite on tehty kohtuullisen laadukkaasti, simppelisti..
 
Eikö highendissä ole pari-kolme nollaa hintalapun perässä enemmin kuin hifilaitteissa josta ne ainakin erottaa.
 
Usher R1.5 eroaa biasoinniltaan esikuvastaan, eli Thresholdin/Passin alkuperäisestä, aidosti A-luokkaisesta.

Kuuntele itse kotonasi. Jos saat eroja aikaiseksi, valitse parempi. Omasta mielestäni Usher toimii, kuten päätteeltä sopii edellyttääkin. Se on tehty erittäin hyvin ja laadukkaista osista, se ei pidä ylimääräistä meteliä itsestään, eikä äänessä ole valittamista. Sen teho kasvaa mukavasti impedanssin puolittuessa, se kykenee ajamaan mitä tahansa (järjesllistä) kuormaa, se voidaan monottaa, se on (uusin versio) balansoitu...

...ja niin edelleen.
 
Porin Pekka kiteytti hienosti, että on olemassa paljon turhia määritelmiä hifistä ja highendistä. Itse asiassa on olemassa vain laadukkaita ja vähemmän laadukkaita laitteta.
 
Nyt olisi muilla mahdollisuus vähän neuvoa teknisesti minua..

A-luokassa resistanssi (vastus?) on kytketty rinnan kaiuttimen kanssa. Takaisinkytkentää ei tarvita. Onko resistanssi vakio vai muuttuuko se hiljaa vs. lujaa soitettaessa?

Niin ja vielä kysyisin, että miten suuria A-luokan vahvistimissa on antoimpedanssit yleensä? Onko alle ohmin?
 
Ozzy sanoi:
Nyt olisi muilla mahdollisuus vähän neuvoa teknisesti minua..

A-luokassa resistanssi (vastus?) on kytketty rinnan kaiuttimen kanssa. Takaisinkytkentää ei tarvita. Onko resistanssi vakio vai muuttuuko se hiljaa vs. lujaa soitettaessa?

Niin ja vielä kysyisin, että miten suuria A-luokan vahvistimissa on antoimpedanssit yleensä? Onko alle ohmin?

Siis A-luokkahan tarkoittaa sitä, että vahvistimen pääteasteen komponenteissa kulkee koko ajan virta, riippumatta kuormalle otettavasta virrasta. Takaisinkytkentä voi olla ja useimmiten onkin, antoimpedanssi voi olla myös ihan mitä vaan, yleensä 0.0001-1R.

A-luokan toteutustapoja on monia. Biasointi siten, että biasvirta suurempikuin maksimi outputvirta. Tai sitten kytkennällisesti toteutetaan, että kokoajan johtavuus säilyy, aikoinaan jollain puolijohdevalmistajalla oli piiri ko. tarkoitukseen (15v sitten, Analog?).
 
Jounika: Eli jos siis puhutaan puhtaasta A-luokasta, niin suuri bias-virta takaa suuren vaimennuskertoimen(matala antoimpedanssi) kaiuttimelle. Kun soitetaan lujaa niin output-virran määrä kasvaa ja se lähestyy bias-virranmäärää.
Vaimennuskerroin on oikeastaan bias/output -virta.

Jos kaiuttimet ovat sopivat niin A-luokasta pääsee nauttimaan edullisesti. Hankalien kaiuttimien kanssa joutuu sijoittamaan
rahaa ja sähköenergiaa vahvistimeen, jossa on suuri bias-virta.
 
Ozzy sanoi:
Jounika: Eli jos siis puhutaan puhtaasta A-luokasta, niin suuri bias-virta takaa suuren vaimennuskertoimen(matala antoimpedanssi) kaiuttimelle. Kun soitetaan lujaa niin output-virran määrä kasvaa ja se lähestyy bias-virranmäärää.
Vaimennuskerroin on oikeastaan bias/output -virta.

Ei biasvirralla ja vaimennuskertoimella ole tekemistä toistensa kanssa. Vaimennuskerroinhan on kuorman ja lähtöimpedanssin suhde. Lähtöimpedanssiin taas vaikuttaa kytkennän ratkaisut.

Sitten tuohon varsinaiseen alkuperäiseen kysymykseen:

Mielestäni Highend laite on suunniteltu ilman kompromisseja, unohdettu kaupallisen osaston marinat kustannuksista, valittu laadukkaat komponentit ja käytetty riittävää ylimitoitusta suunnittelussa.

"Vain paras on kyllin välttävää"
 
Mitä väliä sillä sitten on missä luokassa vahvari toimii jos ääni vaan on nannaa? Ei se A luokka automaattisesti ole aina paras vaihtoehto eikä mikään highendin määritelmä.

Toinen asia mikä huvittaa, on se, että kun täälä keskustellaan a luokan vahvareista, aina otetaan esiin Usher... Enemmän a luokkaa muistuttaa vaikkapa Plinius SA Reference. Usheria en itse ole kokeillut, mutta Pliniusta olen, stereona ja kahta monoiksi kytkettynäkin. Kokeilun perusteella voin sanoa ettei a luokka sinänsä ole se juttu...
 
Petri Ketola sanoi:
...Toinen asia mikä huvittaa, on se, että kun täälä keskustellaan a luokan vahvareista, aina otetaan esiin Usher... Enemmän a luokkaa muistuttaa vaikkapa Plinius SA Reference. Usheria en itse ole kokeillut, mutta Pliniusta olen, stereona ja kahta monoiksi kytkettynäkin. Kokeilun perusteella voin sanoa ettei a luokka sinänsä ole se juttu...

Mikä siinä huvittaa? Se, että Usher R1.5:n esikuva on maineikas Passin aidosti A-luokkainen, vai se, että Usher käyttää samansuuntaista toteutusta, mutta ei puhtaassa A-luokassa? Onhan tähän Nelson ottanut itsekin kantaa.

Niin, eihän tuo ole mikään laatuluokitus, tuo toimintaperiaate. Kokonaisuus ratkaisee.
 
Niinpä. Ilmeisesti ihmiset ei vaan osaa luottaa itseensä, vaan haetaan hyväksyntää muilta, onko omat laitteet he:tä vai ei?
 
moi
eihän osa krellin vahvistimistakaan ole kunnon vanhanliiton A-luokan vahvareita kåyttää biasointia niissä,
varmaan joku viherpöpperö päässyt suunnitteluporukkaan. :D
ter,reiska
 
Ooops! Liikaa A-luokan asiaa.

...mikä olis hyvä A-luokan peli kokeiltavaksi. 1-2 kiloeuroa. Jätän teidät sitten rauhaan
 
Back
Ylös