Hifitermi: Neutraali

mun mielestä se on oikeaoppinen lähestysmistapa äänitteitä kohtaan. ääni on enempi sellainen kuin se levylle on taltioitu.
akustiet soittimet soi omalla luonnollisella äänellään, ilman että äänilähde tai kaiutin sitä muokkaa omalla persoonallaan.
sehän voi olla monen mielestä silloin harmaa ja tylsä, minun mielestä se on oikeaoppinen.
 
Mulle tulee ekana mieleen värittymätön eli toisto on kuten levyllä...
 
Mikään ei aluksi kiinnitä huomiota niin hyvässä kuin pahassakaan. Musiikistä voi nauttia kokonaisuutena (bändinä tai orkesterina) ilman, että mikään instrumentti pomppaa pintaan, ellei siihen ole levyllä erityisesti pyritty. Alun hajuttomuuden ja mauttomuuden tunteen jälkeen (lievän pettymyksen jälkeen?) neutraalisuutta oppii arvostamaan, varsinkin jos musiikkimaku on monipuolinen.
 
Neutraali, hyvä kysymys! - Ei lämmin, ei kylmä? Mutta neutraalin "määrittäminen" minusta voi olla vaikeeta, kun aina se huone ja oheiskalustokin vaikuttaa jollain tapaa ääneen.

Ehkä se on sitä "värittymättömyyttä" tms. - Ei kallellaan viileeseen, ei lämpöiseen soundiin.
 
jiikoo73 sanoi:
mun mielestä se on oikeaoppinen lähestysmistapa äänitteitä kohtaan. ääni on enempi sellainen kuin se levylle on taltioitu.
akustiet soittimet soi omalla luonnollisella äänellään, ilman että äänilähde tai kaiutin sitä muokkaa omalla persoonallaan.
sehän voi olla monen mielestä silloin harmaa ja tylsä, minun mielestä se on oikeaoppinen.

Komppaan lujaa. Neutraali tarkoittaa siis samaa kuin "Live", sillä kun taltioitua materiaalia ei muuteta vahvistimessa tai muuallakaan signaaliketjussa, niin eikö se toistu silloin eniten alkuperäisrefenrenssin eli liven kaltaisesti?

Neutraali tarkoittaa myös jossain määrin tasapainoisen synonyymiä, eli tarkoittaa taajuusvasteen koettua tasaisuutta/tasapainoisuutta. Toki äänitteen tulee kuulostaa vaikka kuinka bassovetoiselta tai kirkkaalta, jos lähdemateriaali vain on sellaista.
 
Näin on.

Toisaalta, neutraalikin (kaiutin) voi soida vähemmän neutraalisti väärässä huoneessa.
 
Itse yhdistän neutraali-termin taajuusbalanssiin. Sitä onko toisto kontorolloitua, millainen on äänikuva, jne. en pidä mitenkään neutraaliin (tai ei-neutraaliin) liittyvänä asiana. Eli puhtaasti taajuusbalanssitermi. Vaikka toisto on neutraalia, voi toisto olla kokonaisuutena kuraa tai rautaa.
 
moukkunen sanoi:
Mitä neutraali tarkoittaa hifiterminä mielestäsi?

Kaiken pahan alkua ja juurta. Neutraalin tavoittelu on tehnyt harrastajista eläviä taajuusvastemittareita.
 
Neutraali kuulostaa tylsältä. Esmes livemusiikki ei ole ikinä neutraalia.
 
Varmaan joku Genelec + studio-olosuhteet + pro dacit sun muut vermeet, ainakin yrittää olla...?
 
teekal sanoi:
Varmaan joku Genelec + studio-olosuhteet + pro dacit sun muut vermeet, ainakin yrittää olla...?

Juurikin näin. Mistäs pirusta musiikin (koti)kuuntelija tietää, että miltä se soundi kuulostaa siellä studion tarkkailumonitoreissa... Jos olisi välttämätön pakko, niin tulkitsisin sanan neutraali värittömäksi; tosin sillä varauksella, ettei mielestäni "väritön" ääni ole välttämättä missään tapauksessa tylsä.
 
Pessimistisesti ajateltuna neutraalin taajuustasapaino on kunnossa, mutta ei välttämättä mikään muu. Voi siis olla hiukan hidas/laahaava, vetelä/pehmeä, lattea/epädynaaminen, epätarkka, säröttävä jne. Noitakaan ei kärsi olla liikaa, koska silloin alkaisi syntyä vaikutelmaa epäneutraaliudesta.
Optimistinen näkökulma on että nuo kaikki ovat kunnossa, jolloin ääni ei myöskään kuulosta hitaalta ja mitäänsanomattomalta.
 
^ Juuri noin eli sama mitä itsekin koitin kuvata eli tuo "pessimistinen" tulkinta.
 
Neutraali ei ota kantaa, on värinä harmaa, ei ole varautunut, ei hapan ei emäksinen, ei aiheuta muutosta, on objektiivinen... tuohan voi olla ihan myöntenen juttu hifissäkin mutta itse pidän hieman makeilevasta savyjä korostavasta äänestä, joka siis ei liene neutraali. Moni pitää bassovoittoisesta ja monet rytmisestä äänestä. Nekään eivät ole neutraaleja. Neutraali lienee hifissä kuivahko mutta uskollinen ääni. Hajuton mauton mukaansatempaamaton kliininen... tylsä.
 
Hifiterminä neutraali näyttää olevan joillekkin lahkolaisille isokin mörkö.
Itselleni tälläisena kapeakatseisena pilipali hifistinä se on laitteistossa yksi hyvä piirre muiden joukossa.
Oikeasti se kai tarkoittaa sitä uskollisuutta äänitteelle.
Mitähän pahaa siinä on että toistaa levyltä sen elävyyden ja sointisävyt jos niitä siellä on, mutta ei ala niitä tyhjästä kaivamaan(värittämään).
Mutta jokainen makunsa mukaan. Tämähän on vapaa harrastus. Ainakin luulisin.

Terveisin Olli Leivo
 
Back
Ylös