Hifin harrastusta lasten kanssa

Niko

Käyttäjä
Liittynyt
26.2.2010
Viestejä
1 235
Kaupunki
Nokia
Joskus tulee sellainen tunne, että tulee hieman itsekkäästi istuttua levyjä kuuntelemassa ja muu perhe saa touhuta mitä touhuaa. Jotta lapsia saisi mukaan touhuun, niin olemme muutaman kerran pitäneet levyraateja. Kaikki saavat siis valita esim. kaksi levyä ja sitten levyt arvostellaan sekä pistein, että sanallisesti.

Tässä mukavasti pääsee jyvälle, mistä lapset pitävät ja voi myös niitä omia suosikkeja tarjota lastenlaulujen tilalle (mm. Eput ja Juice Leskinen ovat löytäneet tiensä 7v tyttären sydämmeen, Iron Man 6v pojalle). Lisäksi tietysti pääsee lapsia sivistämään arvostelemalla biiseistä kohtia, joita he eivät ehkä muuten ymmärtäisi (musiikkia harrastava vaimo on tässä hyvä apu ;)). Myös laitteiden ja levyjen käsittely tulee lapsille tutuksi, vaikka vinyyleihin en vielä annakaan heidän koskea.

Onkos muita tapoja, joilla lapset saa mukaan tähän touhuun?
 

saurama

Käyttäjä
Liittynyt
13.9.2007
Viestejä
978
Minun harrastamiseeni kuuluu oleellisena osana rakentelu. Pikku-ukko (vähän yli kaks-vee) on ollut mukana jo muutamankin kaiuttimen protokotelon puuhaamisessa. Kun mösjöö oli vähän pienempi niin isi lainasi sen kaiuttimia (Cerwin-Vega!) muutamaksi kuukaudeksi kun olohuone meinasi hiljentyä.
 

v-a

Käyttäjä
Liittynyt
28.11.2007
Viestejä
9 704
Kaupunki
Helsinki
Levyraati on hyvä. Samoin vuorotellen levyjen soittelemien. Ja useinkin kannattaa pyytää lapsia tai vaimoa laittamaan jotain soimaan; siis jotain, mitä he haluavat. Homma toimii hyvin esimerkiksi lautapelejä pelailtaessa.

Ei myöskään kannata pitää perheessä "isän stereoita", vaan opettaa kaikille niiden käyttö ja hyväksyä pienet hajoamisen riskit.

Toisaalta ei kannata yrittää seuraavaa, erään opettajan, fiksua kasvatusmenetelmää. Rouva opettaja halusi koulia molemmat poikansa klassisen musiikin ystäviksi. Siksi hän sunnuntaipäivällisillä tarjosi kullannupuilleen näiden suurimpia herkkuja ja soitti taustalla helpohkoa klassista musiikkia. Kuten arvata saattaa, ehdollistaminen toimi toisin kuin kasvattajamme ajatteli. Aina kun poikia myöhemmällä iällä vietiin konsertteihin, heidän piti lähteä niistä nälän riivaamina kesken pois.

:) v-a
 

kre

Käyttäjä
Liittynyt
4.6.2007
Viestejä
8 056
Omat muksuni ovat käyneet vuosia musiikkileikkikoulua. Tykkäsivät. Sehän on periaatteessa enemmän leikkiä kuin musiikin opiskelua, mutta kyllä sitä vaivihkaa alkaa esim. rytmitaju kehittyä pienelläkin lapsella. Vanhemman tytön (8v) musiikkimaku on kehittynyt peppipitkätossuista Lady Gagaan, joten kauhulla odottelen mitä se seuraavaksi keksii.
 

Niko

Käyttäjä
Liittynyt
26.2.2010
Viestejä
1 235
Kaupunki
Nokia
Lautapelit tosiaan sopivat myös hifistelyn yhteyteen. Eihän siinä oikein pääse spotissa nautiskelemaan, mutta saapahan matkaradiota parempaa soundia taustalle ;)
 

v-a

Käyttäjä
Liittynyt
28.11.2007
Viestejä
9 704
Kaupunki
Helsinki
^Jep. Ja kun ensin syntyy tapa kunnella musiikkia, vieläpä kompressoimattomasti ja säröttömästi toistettuna, niin kyllä sieltä jonkin asteinen kiinnostus äänentoistoon tulee jos on tullakseen. Liialla tuputtamisellahan taas saa aikaan vain hifinvihaajia.

:) v-a
 

ATD

Hallituksen jäsen
Liittynyt
29.3.2008
Viestejä
4 366
Kaupunki
Mäntsälä
Eilen viimeks 4-vuotias poika otti ruuvarin hyllystä ja meni lattialla olleen cd-soittimen viereen. "isi katotaanko mitä ton laitteen sisällä on?"
 

Niko

Käyttäjä
Liittynyt
26.2.2010
Viestejä
1 235
Kaupunki
Nokia
^Nimenomaan. Lasten luovuutta pitää tukea >:D
 

Alex

Hifiharrastaja
Liittynyt
18.10.2006
Viestejä
1 093
Kaupunki
Espoo
Minä aloitin pojan "kouluttamisen" neljän vuoden iässä soittamalla klassista ja vanhaa jazzia. siitä sitten hiljalleen on edetty vuosikymmen kerrallaan, ja nyt kun poika on kohta kymmenen, on kaikki periaatteessa käyty läpi.

Mitä on jäänyt jäljelle?

No, ainakin monet 60/70-luvun rokimmat kappaleet ovat jääneet hyvin mukaan. Edwin Starrin "War", ELP:n Proge, esimerkiksi Trilogy ja vaikkapa Led Zeppelin tai CCR. Uudempikin pop/rock kyllä maistuu, kuten Green Day tai Lady Gaga.

Mikään musiikkilaji ei herätä ehdotonta inhoa. Kuuntelee mukisematta mielenkiinnolla oopperaa tai bluesia. Nyt saa mielestäni kuunnella ihan mitä itse haluaa, olen esitellyt sen, mitä on tarjolla.

Olen myös mielenkiinnolla seurannut, kuinka toiston laadukkuus alkaa hiljalleen merkitä enemmän ja enemmän. Alkuun omaan kuunteluun tuntui riittävän hyvin kympin kuulokkeet, nyt ei kelpaa kuin Sennheiseri 650:t. Samaten mahdollisuuksien mukaan kuuntelee aina paremmilla laitteilla, mikäli annan siihen mahdollisuuden.

Katsotaan mitä tastäkin seuraa...

--
 

Jyri

Käyttäjä
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
5 543
Kaupunki
Nurmijärvi
Oma pikkumies nyt vuoden ja neljä kuukautta. Rytmi näyttää ainakin olevan veressä, kun ei tarvitse kun puhelimen soida, niin alkaa tanssianytkyttää. Tanssiliikkeet perustuu sellaseen syväkyykky nytkyttelyyn, että tsumbaajat olis kateellisia.

Eri musiikkityyleillä tunnu olevan paljoakaan väliä. Tsumbaaminen alkaa ihan samalla sekunnilla uutistunnarin, tai Sabatin snowblindin alkaessa soida. Paljon on hankittuna varsinaista lasten musiikkiakin, mutta ei ainakaan vielä tunnu olevan mitään eroa kiinnostavuuden suhteen, soiko ipana pinana vai Zeppelin.

Toi levyraatihan kuulostaa hyvältä idealta kun tuo tuosta vähän kasvaa.

Jyri
 

KeijoT

Käyttäjä
Liittynyt
29.7.2008
Viestejä
148
Tasapainoiluahan tämä elämä on monessakin suhteessa. Meidän perheessä pidetään välillä yhteisiä kuuntelu- ja/tai tanssituokioita. Lapset esittävät yleensä myös oman musiikkitoiveensa, mikä on useimmiten "biisonilevy", eli Proto Kaw:n The Wait of Glory ja ja kappale Old number 63. Meillä ei siis soiteta mitään main streamia yhteisten kuunteluhetkien aikana, paitsi M Jacksonia toisinaan (onko sekään enää main streamia?). Tähän vaikuttaa tietysti levyvalikoima ja isukin soittama musiikki. Lapsilla on toki omia levyjäkin, mutta niitä he kuuntelevat enimmäkseen automatkoilla ja keittiössä olevan pienemmän laitteiston välityksellä, vaikka mitään estettä ei olisi kuunnella niitä myös ykkössetin välityksellä.

Jyri: Tuo syväkyykky kannattaa muuten kuvata! Meillä noilta ajoilta olevia videopätkiä katsellaan suu messingillä harva se kuukausi.
 

antti_rr

Käyttäjä
Liittynyt
21.5.2010
Viestejä
2 490
Kaupunki
Siuntio
Meillä on saatu lapset mukaan harrastukseen kuuntelemalla lempielokuvien soundtrackeja. Parhaimmillaan istuvat sohvalla kuuntelemassa musiikkia kappaletolkulla!
 
Ylös