Hifimiehen iltajumppa, kevyttä laitevertailua

Hevimees

Käyttäjä
Liittynyt
31.10.2006
Viestejä
3 707
Kaupunki
Oulu
Koska hifistinkin pitää joskus harrastaa liikuntaa, kannoimme eilisiltana kasan Brixin hifilaitteita vertailuun omiani vastaan. Mukaan otettiin Audio Analoguen Bellini-esivahvistin ja Donizetti-monopäätteet, sekä NAD S500i -CD-soitin.

laatikotwk1.jpg


Ensiksi kuunneltiin meikäläisen settiä, eli Arcam CD72 soitinta, Denon PMA-535R vahvistinta ja Triangle Altéa kaiuttimia. Välikaapelina oli Tasker C128, kaiutinkaapelina Supra Ply 3.4S ja virtakaapeleina itsetehdyt Supra LoRadit. Virallisena testilevynä toimi molemmille kuuntelijoille tuttu Crash Test Dummies: God Shuffled His Feet.

alkuzd4.jpg


Ensimmäisenä temppuna kytkimme Donizettit Denonin pre outteihin. Laitteiston ääni muuttui hieman aidomman kuuloiseksi. Myös bassot saivat lisää voimaa Denoniin verrattuna. Kokonaisuutena ero ei ollut suuri, mutta selvästi havaittava kuitenkin. Huomaa oheisessa kuvassa Supran suojaverkkojen tyylikäs maadoitus Donizettien kuoreen :)

monotgp1.jpg


Seuraavana loogisena askeleena Denoni sai lähteä ja Bellini kytkettiin kiinni. Tässä kohtaa tapahtui illan suurin muutos, sillä musiikki alkoi kuulostaa paljon aidommalta kuin aiemmin. Sanoisiko sitä nyt sitten selkiytymiseksi vai miksi, mutta tässä kohtaa musiikki alkoi kuulostaa siltä. että bändi soittaa, eikä siltä, että levy soi soittimessa. Kirkkaudessa tai vaikkapa basson määrässä ei tapahtunut mitään mainittavaa.

aaetujapmp3.jpg


Lopuksi vaihdettiin vielä NAD soittimeksi. Heti kerralla tuli selväksi, että näissä soittimissa on eroja. Arcam tunkee levyn pienetkin yksityiskohdat ja taustaäänet kuuntelijan silmille, ja kuulostaa kokonaisuutena aika neutraalilta paketilta. NAD sen sijaan tuuttaa ulos huomattavasti enemmän bassoa, eikä kaiva levyn pieniä yksityiskohtia samalla lailla esille. Musiikki sen sijaan soljuu eteenpäin sujuvasti ja tarkasti. Tämä on sitten vissiin sellainen musikaalinen soitin? :p Omituiseksi asian tekee se, että Brixin Elacien kanssa tällainen pieni verhoutuneisuus ei vaivaa AA + NAD yhdistelmää ollenkaan.

nadpd1.jpg


Ihan viimeisenä kokeilimme vielä vaihtaa RCA-kaapelit Tasker C850:iin. Brixin mielestäni soundi oli ehkä hitusen kliinisempi kuin aikaisemmin, ja minä sen sijaan kuvittelin havaitsevani pientä lisäystä kirkkaudessa. Loppujen lopuksi ero oli hyvinkin mitätön, ja tämän voi laittaa jo kuvitelmien tai kuunteluväsymyksen piikkiin.

Lopuksi vaihdettiin Arcam takaisin paikalleen ja kuunneltiin muutamia levyjä ihan muuten vaan. Karmea paluu arkeen tapahtui viimeisenä kuunnellun Norah Jonesin kanssa. Audio Analoguen vahvareiden kautta kuunneltuna saattoi kuvitella itsensä pubiin kuuntelemaan elävää musiikkia, ja kun Denoni vaihdettiin takaisin paikalleen, oltiin tultu pubista takaisin kotisohvalle kuuntelemaan levyjä :(

Loppujen lopuksi tämä kokeilu selvitti ajatuksia tulevaisuudesta jonkin verran. CD-soitinten välinen paremmuus ei tässä tapauksessa vastannut hintaa, vaan edullisempi Arcam miellytti tässä setissä minun korviani paljon enemmän. Ehkä tuota Arcamia ei siis heti tarvitsekaan olla vaihtamassa pois. Sen sijaan Denon lähtee vaihtoon heti, kun ylimääräistä rahaa on tarpeeksi.
 
Joop, mielenkiintonen ilta oli. Erityisesti noiden soitinten välinen ero yllätti. Nadi vaan ei kertakaikkiaan toiminu tuossa setissä. Yksinkertasesti ihan kauheen tylsän tekninen jyrä. Alakerrassa oli kyllä voimaa ja pellit kilahti, mutta kaikki muu oli jotenkin latteaa. Ihan säikähdin, että joutuuko tässä soitinta vaihtaan ku muovikasa-Arcam kuulosti noin paljo mielenkiintosemmalta. Onneks läsnäolo ja detaljit oli yhä tallessa ku pääsi kotia omien purkkien ääreen.
 
Tuollaiset illat ovat melkeinpä parasta oppia mitä vois saada hifiin liittyen.
Mukavaa kuulla että soittimistakin löytyi noinkin suuria eroja. Taas nähtiin, että kattauksessa on niin monta muuttuvaa tekijää, että vaatii melkoisesti vaivaa tai hyvää onnea, että saa kaikki toimimaan yhteen. Yksi komponentti muuttuu ja taas ei toimi vaikka taas toisilla kaiuttimilla toimiikin.
Itsekkin alan vasta ymmärtämään millaista soundia kaipaan. Pikkuhiljaa korvatkin kai oppivat?
 
Kiitokset Hevimeehelle ja Brixille kokemusten kertomisesta. Tuollaisia juttuja on aina mukava lukea. Kiva kun viitsitte kuviakin laittaa. :)
 
Mielenkiintoista tosiaan. Mutta näitä kokeluja tehdessä kannattaa muistaa, että laitteet ja kaapelit on vain "pykästy" siihen-ei muuta kuin kuuntelemaan. Olen itsekin testaillut jotain, mutta laite ei soi niin heti kuin se soisi puolen vuoden päästä.
Siinä onkin hemmetinmoinen työ saada setti kasaan. Tuossa oli kyllä potentiaalisia vermeitä, ei siinä mitään.

"Koska hifistinkin pitää joskus harrastaa liikuntaa, kannoimme eilisiltana kasan Brixin hifilaitteita vertailuun omiani vastaan. Mukaan otettiin Audio Analoguen Bellini-esivahvistin ja Donizetti-monopäätteet, sekä NAD S500i -CD-soitin".

Oliko teillä Brixin kaapelointi mukana. Todella mielenkiintoinen kokemus varmaan, hienoa että joku jaksaa kirjoittaa kokemuksistaan myös tänne.
 
Hienoa! Kiva lukea tällaisia testejä. Itsekin olen tehnyt ja aikeissa tehdä kaiken näköisiä vertailuja, mutta aina ei muista ja jaksa tehdä muistiinpanoja raportointia varten.

Miten on jos muut tekee samantapaista testailua, niin liitetäänkö tähän topicciin vai tehdäänkö aina uusi. Ilmeisesti foorumin teräsmiehen kanssa olis tarkoitus jossain välissä vertailla etupääsettejä, kaiuttimia, ehkä johtojakin. Liitetäänkö samaan vai tehdäänkö oma juttu?
 
Seppo Kaksonen sanoi:
Oliko teillä Brixin kaapelointi mukana.

Välikaapelit oli mun setistä. Kaiutinkaapeleita ei otettu mukaan, kun tuonne denonin perään ei banskuja saa kiinni. Tuo Ply 3.4S on toiminut jokusen viikon omassakin setissä, eikä eroa mielestäni kovinkaan paljoa omasta Goertz mi2:sta.
 
Brix sanoi:
Joop, pojjat on päättäny laittaa rautaa rajalle ja vaihtaa maskin alumiiniseks FMJ:n kohdalla.
Juu eip nyt hirveesti eroo Diva 192:sen ja Fmj:iin välillä oo.
Toki nyt jotain eroa löytyy kuitenkin.
192:nen on tullu omistettuu .Fmj kuitenkin miellyttävämpi
kaikin puolin.
 
Brix sanoi:
Eikös tuo Divan etulevy ihan rehdisti muovia ole?

Pakko oli tarttua tähän,
ainakin oman a65+ ja muiden divojen joita olen hypistellyt etulevy tuntuu olevan kylmää metallia.

Muuten kivaa juttua!
 
Joo tässä oli jo selvästi harrastamisen makua. Thumbs up!
 
Seppo Kaksonen sanoi:
Mielenkiintoista tosiaan. Mutta näitä kokeluja tehdessä kannattaa muistaa, että laitteet ja kaapelit on vain "pykästy" siihen-ei muuta kuin kuuntelemaan. Olen itsekin testaillut jotain, mutta laite ei soi niin heti kuin se soisi puolen vuoden päästä.
Siinä onkin hemmetinmoinen työ saada setti kasaan. Tuossa oli kyllä potentiaalisia vermeitä, ei siinä mitään.
Tuollaiset puolen vuoden kypsymisen vaativat laitteet saavat minun puolestani jäädä sinne kaupan hyllyyn. Toki pelkkä äänen erilaisuus saattaa kiinnittää huomiota vääriin asioihin, kun taas pidempi kuuntelu saattaisi paljastaa todelliset heikkoudet ja vahvuudet.

Erinomaista, että tällaisia vertailuja tehdään ja niistä kirjoitetaan. Vielä kun paikallaolijat kirjoittaisivat havaintonsa erikseen, niin ei synny "ryhmäkonsensusta", mutta se on monesti vaikeaa toteuttaa leppoisassa ilmapiirissä harrastajaporukassa.
 
Jeps, todellakin mukavaa luettavaa, kuvat ja kaikki.

OT:
alspe sanoi:
Miten on jos muut tekee samantapaista testailua, niin liitetäänkö tähän topicciin vai tehdäänkö aina uusi.

Tämä onkin hankala kysymys, helpointa juttujen löytämisen kannalta olisi tehdä ne tähän samaan ketjuun, mutta juttujen kommentoinnin kannalta huonompi, jossain +10 sivun jälkeen kun alkaa kysellä ensimmäisiin juttuihin liittyviä kysymyksiä, niin seurattavuus hajoaa.
Tai sitten lukija ei viitsi edes kysyä/kommentoida kun jutusta on niin kauan aikaa...
Olisiko luontevin paikka oma blogi, sinne voi sitten kirjoitella kaikki muutkin omat laitevertailut: oma setti vs muut, jolloin näkökulma pysyisi rajattuna.
 
Antti Seppälä sanoi:
Pakko oli tarttua tähän,
ainakin oman a65+ ja muiden divojen joita olen hypistellyt etulevy tuntuu olevan kylmää metallia.

Muuten kivaa juttua!

CD72:n etulevy on kyllä ehtaa muovia :)

Tässä vielä yksi syy, miksi käytimme minun kaiutinkaapeleitani:

paneelizp1.jpg


Ei viittiny alkaa irrottelemaan...
 
iltaa,

Hevimees & Brix: eikös tästä kivasta testistä saisi muokattua tarinaa tonne artikkelipalstallekin, kun kuviakin olis? Pikkasen pidemmästi vielä, niin siinähän se.

O
 
Back
Ylös