Hifilaitteiston sähkönsuodatus ja UPS-laitteet

msar

Hifiharrastaja
Liittynyt
19.2.2010
Viestejä
5 422
Kaupunki
NOKIA (Motto: SSOM = Soundi Säädetty Omaan Makuun)
Onko UPS:in käytöstä hifilaitteiden virransyöttöön kellään kokemuksia? Ainakin on hyvin järkeen käypää se, että varsin monissa malleissa saa säätää antojännitteen tarkaksi ja samalla saa vielä ylijännitesuojan, eli "puhdasta virtaa". Esim. APC Smart-UPS, 980 Watts / 1500 VA,Input 230V, sillä varmaan saa jo riittävät watit ainakin D-luokan päättäreihin ja samalla koko kalustoon. Kyseiseen UPS:iin joutuu ostamaan sen ja laitteen väliin naaras / koiras virtajohdon eli sen kolminapaisen (n. 7 euroa kappale).
Onko kellään kokemusta näistä, hieman kiinnostaisi?? Olisko ratkaisu hifimäiseen virransyöttöön?? Onko kyseinen malli (APC) äänekäs?? ??? ??? -MSAR
 
Onko kyseinen malli (APC) äänekäs?? ??? ??? -MSAR
[/quote]
APC Smart-UPS, 980 Watts / 1500 VA,Input 230V -> näkyy meluavan 45 dB:in voimalla.
Eaton Ellipse ASR 1500 -mallin melutietoja en löytänyt, olisiko joku näppärämpi?
-MSAR
 
UPS ja audiolaitteet sopivat melko huonosti toisiinsa. Tai kyllä sellaisiakin UPSsiä löytyy mitkä oikeasti suodattavat virtaa silloin kun sähköverkko toimii normaalisti, mutta nämä maksavat yleensä jo melkoisesti (=online UPS). Lisäksi isommissa UPSeissa ongelmaksi tulee lähes aina melu. Näin ollen IMHO joko kannattaa unohtaa, kokeilla suodattimellista jakoblokkia, tai jos oikeasti haluaa sähköä siistiä niin siirtyä kiltisti PS Audion Power Plant Premieriin tms.

APC Smart-UPSin toimintaperiaate on line-interactive ja tuon EatonEllipse ASR:n on standby. Eli käytännössä tarkoitoittaa sitä että mikäli seinästäsi tulee suunnilleen 230V jännitettä niin kyseiset UPSit eivät tee mitään.

Wikipedia is your friend..
 
NetRunner sanoi:
APC Smart-UPSin toimintaperiaate on line-interactive ja tuon EatonEllipse ASR:n on standby. Eli käytännössä tarkoitoittaa sitä että mikäli seinästäsi tulee suunnilleen 230V jännitettä niin kyseiset UPSit eivät tee mitään.

Wikipedia is your friend..
Näin talvella sähköverkon jännite soutaa helposti n.225-235 voltin välissä, eli näinkö on, ettei esim. Eatonin Ellipse sitä vakauta esisäädettävästä annosta siihen 230 volttiin?
Säädettävä ulosanto 220-230-240 volttia ei sitten ole tarkuudeltaan kummoinen, vai kuinka tämä pitäisi ymmärtää?? ??? -MSAR
 
^
^
Interaktiivinen malli korjaa automaattisesti jännitevaihtelut maahantuojan mukaan.
Korjauksen tarkkuudesta ei tosin löytynyt teknisiä arvoja, että mitenhän lienee!?
Eatonin Ellipse MAX 1500 USBS on muuten ok, jännitteen säädön tarkkuus ja tuulettimen äänen voimakkuus on selvityksessä. Mikäli se on yli 25 dB, se taitaa sitten jäädä. Hinta siinä ei ole aivan mahdoton, puhutaan sentään satasista. Kiitokset NetRunnerille asiantuntemuksesta! Katsoin tarjoamaasi vaihtoehtoa, ei sekään ainakaan hinnallaan houkuttele, puhutaan tuhansissa. Lieneekö sitten niitä todellisia vaihtoehtoja UPS:ien sijasta, sitä koitan tässä härkäpäisesti selvittää. Kertokaa ihmeessä, jos on jokin spesiaali ratkaisu tähän! Kysymyksessähän on ainoastaan turvata laitteille tasainen jännite ja häiriötön virta, miten tämä nyt on näin vaikeata?? ;) -MSAR
 
msar sanoi:
Kiitos Behrelec, noin pitkälle en vielä ole päässyt! Kunhan joku osaa kertoa sen, miten voi varmistaa laitteistonsa tasaisen jännitteen saannin ja puhtaan virran? UPS? Jotain muuta? ??? -MSAR
Jos verkkovirran syötössä ei ole katkoja ja ei tarvita syötön varmennusta, voisi ajatella pelkkää verkkovirran suodatusta. Yksi tapa olisi ottaa syöttö kuristimen ja erotusmuuntajan kautta. Käytännössä tämä kannattaisi/pitää toteuttaa joka laitteelle erikseen jolloin kuristin ja muuntaja voidaan optimoida käytetylle kuormalle. Audiolaitteista päätevahvistin on hankalin tapaus koska sen ottama virta vaihtelee paljon ja nopeasti signaalin mukaan. Käytämäsi D-luokan pääteaste on pahin mahdollinen tapaus. Sellaiselle en laittaisi mitään virranantoa rajoittavaa oheisleitetta. Mieluummin vaihdat käyttämäsi vahvistimet mahdollisimman suuritehoisiin (>100W) A-luokan päätteisiin (tai korkea bias AB-luokka) joissa signaalin vaikutus ottotehoon on minimaalinen.
Suurin todellinen ongelma virransyötön reguloinnissa on että se tulee helposti kustantamaan enemmän kuin sen jälkeinen laitteisto.
my 2c
 
En ole sähkömies, en edes insinööri - vaan ihan puhdas humanisti (tulin juuri saunasta).

Olen pitkään sivussa seurannut tällä palstalla monessakin ketjussa käytyä (käytävää) keskustelua sähkön vaihe-eron vaikutuksesta laiteiden kytkennän kautta ääneen.. mutta, mutta.. mitenkäs tämä suojamaadotus nyt tähän liittyy.. Yritätkö yllä olevassa sanoa, että jos laite ei ole suojamaadotettu, niin siihen ei vaikuta tämä vaihe-ero ilmiö niin voimakkaasti kuin suojamaadoitettuun laitteeseen?


Sanon vaan että suojamaadoitettuna stereolaite itsessään kytkettynä tuohon rasiaan joka tässä tapauksessa suodattaa ja/tai estää liiallisten jännitepiikkien rikkomasta laitteistoja, on sen merkitys siinä että itse kun olen tätä ilmiötä tarkkaan seurannut. Niin tuo suojamaadoitettuversio on terävämpi havaita sterokuuntelussa edukseensa kuin tuo maadoittamaton johto eli euroliitin. Euroliitintä (omista kokemuksista lähtien mikä tahansa audiosoitin) kytkiessä tuohon esim.cabstone rasiaan, on sen läpikuultavuusaste sekä äänen rikkausvärikylläisyys aste sekä tempo sekä rytmi hyvin hyvin vaikeata erottaa mitenpäin sitten on tuo johto kytketty tuohon jakorasiaan.

Se ero on kuin tämä nyt tuulesta temmattu ajatus lainavertaus. Kun yrittäisit kuudenmetrin päästä paikaltasi katsoa yksittäisen muurahaisen liikettä noin karkeesti heitettynä noin kolmenkymmenen muurahaisen poukkoilun yhteydessä vain yhdessä tiukkarajaisessa neliön pinta-alassa. Mutta vastaavasti samalla etäisyydellä tuo maadoitettu johto olisi kuin kymmenen muurahaisen seassa seurata tuota samaa yksittäistä muurahaista olettaen että sillä on yksi eromerkitys muihin. Vaikkapa poikkeava liikkuminen eli vaikkapa pieni jalkarikko. Muistaa täytyy että erottaakseen yksittäisen muurahaisen massasta on tajuttava sen liike suhteessa muidenliikeiden sekamelskaan. Eli seuratakseen sitä on keskitettävä havaintosi ainoastaan kohteeseen ei muuhun.

Ehkä tämä oli tosi huono heittovertaus kuulon havaintoon ja sen rinnakkais havaintoon silmillä nähtävän havainnon väliltä, mutta jokatapauksessa itse en kumminkaan kovin hyvin erota onko vaihe eurojohdossa oikeinpäin. Se kun menee itselläni melkein melko tasan 50 prosenttia vastaan, ja 51 ja puoliprosenttia karkeasti sanottuna musta tuntuu metodilla havaitun puolesta että vaihe on nyt oikein. Sen kyllä erottaa mutta se on hyvin vaikeata ainakin itselleni nykyisellä kokoonpanolla. Ehkä resoluutiota täytyisi vielä lisätä lisää jotta tuokin varmistuisi isommassa prosenttiluokassa. Eli kiteentyisi ajatuksessaaansa varmempaan otteeseen.

Tämä oli se pointti. En osaa sanoa olisiko suoraan seinään kytkettynä eroa enemmänkin, kun en sitä vertailua ole tehnyt euroliittimellä. Kumminkin tuo Cabstone on laadullisesti kuultavampi ja lineaarisempi kuin tuo Brennestunhl joka taas kuullostaa kirkastavan saundin luonnetta yläpäästä, eli toisinsanoen näyttää korostavan kapeata aluetta ylätaajuuksilla viilentämällä saundia pakkaseen päin(ikäänkuin negatiivinen paine-ero). Kun taas Cabstone on huomattavasti lineaarisempi ja rauhoittavampaa sorttia.


Toivottavasti tämä selitys auttoi edes muurahaisen mitan matkan edestä.

:) ;) En ole muuten humanisti. Mutta kumminkin ihminen vaan.

Terv. behrelec31
 
Noista upseista keskusteltiin tällä palstalla aikasemmin tänä syksynä. Tultiin siihen tulokseen että jos haluaa puhdasta ja "kaunista" virtaa niin pitää sijoittaa todella kalliiseen ja isoon laboratoriokäyttöön tarkoitettuun laitteeseen. Upseista puhuttaessa siis. Noista virran uudelleen generoijista ei niin ollut puhetta siinä. Mutta niitä kait on vähemmän mitattukaan ns. "oikeasti"
 
msar sanoi:
Että jos joku tietäisi sen laitteen..? -MSAR

AC-poweri, tosin, riippuen teholuokasta, hinta on luokkaa 3-100keuroa. Mutta saapahan melkohyvää AC-sähköä laitteille. Lähdön taajuus, jännite ja virtaraja säädettävissä. Näkee kuormituksen parametrit ja lähtöjännitteen särö käytännössä todella pientä.

Esim: http://www.pacificpower.com/products/index.html

Ja: http://fi.farnell.com/agilent-technologies/6813b-230-902/ac-source-analyzer-0-300vrms-1750va/dp/1777849

Itse käytellyt 600VA:n laitetta ja todella kätevä esim testaillessa verkkojännitelaitteita, eroitusmuuntajana todella hyvä, pienempi kapasitanssi kuin perinteisissä erotusmuuntajissa.
 
^
Kiitos, tosin alkaen 3 k€ pelkästä jännitteen tasauksesta ja virran puhtaudesta alkaa olla aika paljon. Varsinkin, kun en tunne sen vaikutuksia ääneen.
Jotkut väittävät kuulevansa eroja ja taas toiset eivät kuule. Eli tämähän täytyy itse testata oman mielenrauhan vuoksi! Jos jollain on vinkki hieman huokeammasta ratkaisusta, joka varmistaa tasaisen jännitteen ja puhtaan virran, kertokaahan meille muillekkin!! :p -MSAR

PS. Kiitokset rajanille siirrosta! :)
 
Selvitin Eaton UPS:ien maahantuojalta soveltuvuutta hifikäyttöön. Esim. 9-sarjan online UPS-laitteet edustavat kaksoismuunnostekniikkaa, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että laite tekee sähkön kokonaan uusiksi. UPS:n syöttämä sähkön laatu on hyvin tasainen. Tekniset määritelmät lupaavat 2% toleranssin antojännitteelle normaalikäytöllä ja akku käytöllä 3%.
Harmooninen vääristymä verkkoonpäin <3 % THD lineaarisella kuormalla; <5 % THD ei-lineaarisella kuormalla. Eaton 9130 1000VA antaa maksimissaan 900 wattia. Hintaa laitteella on hieman yli 600 euroa. Itselläni esim Bel Cantot vievät yhteensä n. 50 wattia normaali käytöllä, eli hyvin piisaa! Mutta, ainoa haaste on laitteen tuuletin, se pitää <50 dB:in mökää. Eli UPS on sijoitettava toiseen huoneeseen tai voihan sille valmistaa tuulettuvan äänieristeisen kotelon lastulevystä. Kotelon äänieristämiseen käy hyvin vuorivilla tms. Itse tutkin mahdollisuutta sijoittaa UPS sulaketaulun viereen. Audiohuoneeni virrat ovat yhden varokkeen takana lukuun ottamatta lämmitystä, joten 900 wattia pitäisi riittää hyvin! Muut UPS-tyypit eli line-interactive ja offline eivät anna yhtä tasaista jännitettä. Offline UPS ei tee sähkölle mitään ennenkuin sähköt verkosta katoavat. Line-Interactive UPS tasaa pitempiä jännitemuutoksia 10% tarkkuudella. Sähköä se ei suodata. Siinä tosin ei ole tuuletinta, mutta ei siitä nähdäkseni ole ominaisuuksia peilaten kovin paljon hyötyä hifikäytössä.
Eaton 9130 1000VA online UPS-mallia voin suositella hifikäyttöön laitteen tuulettimen mökä varauksella. Anto watteja löytyy 9-sarjan laitteista aina 5400 wattiin saakka, mikäli mainitun mallin 900 wattia ei riitä. Toki sitten tehojen kasvaessa UPS:in koko ja paino kasvavat.
Toivottavasti tästä on apua asiasta kiinnostuneille! HYVÄÄ JOULUA!! -MSAR :)
 
Vaikka UPS generoi sähkön uusiksi, niiden ulosanti ei ole kaunista katsottavaa hankalalla kuormalla, jota monet hifilaitteet edustaa. Tuollainen perus hifilaitteen poweri, muuntaja + tasuri + konkat, on hankala kuorma ja sen myös huomaa UPS:in lähtöjännitteen aaltomuodosta. Ylimitoitus kannattaa olla reilu, kerroin 3 voisi olla hyvä, suuren konkkapatterin (lyhyt virtapulssi verkosta) omaavien päätteiden kanssa 5-. Yllättävän "löysä" lähtö tuntuu UPSeissa olevan, mitä parin (APC, Powerware) lähtöjännitettä on tullut mittailtua. Varsinkin verrattuna AC-powereihin, joiden lähtöjännite pitää aaltomuotonsa todella hyvin, 600 VA:n AC powerin lähtöjännite alkaa pahemmin muuttaa muotoansa, jos teho- tai virtaraja (20A) ylitetään.

Jotta jotain positiivista sanottavaa olisi niin verkosta päin tulevat häiriöt suodattuu melko hyvin tuollaisella UPSilla.
 
^
Laskin audiohuoneen sähkön kulutukseksi reippaalla luukutuksella valaistuksen kanssa <300 wattia. Aion kokeilla sen edellä mainitun Eatonin UPS:in, mikäli se saadaan vain asianmukaisesti kytkettyä sähkökaapin viereen audiohuoneen varokkeen yhteyteen.
Jos jollain on jo kokemusta UPS:in käytöstä hifilaitteiden yhteydessä, tarinoikaa siitä meille muillekkin! JOULUJA! -MSAR :D
 
Tämä on syvässä harkinnassa, se syöttää max 1,8 kW ja se varmasti riittää. Jännitteen tasaus on +- 3 %.
D-luokan monot aiheuttavat (THD-arvo 0,5 %) epälineaarista kuormaa UPS:ille, mutta sen ei pitäisi vaikuttaa kuultavasti.
Hinta liikkuu reippaassa tonnissa.

Eaton Powerware PW9130i2000T-XL 2000VA Torni-UPS.
Eaton 9130 Powerware-malliston häiriöttömän sähkönsyötön järjestelmä (UPS) suojaa kriittisiä sovelluksia kaikilta sähköhäiriöiltä ja katkoilta tarjoten tehokasta virranhallintaa tieto- ja tuotantojärjestelmille.
Näin esim. IT-konesalissa varmistetaan luotettavasti tietoverkon toiminta.
Tekniset tiedot:
Tuloliitännät: C14
Lähtöliitännät: 8 x C13, 1 x C19
Varakäyntiaika: täydellä kuormalla 6 min sisäisillä vakioakuilla (0,9 tehokertoimella)
Lähtöjännite: 220-240 V
Tulojännitealue: 160–276 VAC (0,7 tehokertoimella)
Hyötysuhde: 95% korkean hyötysuhteen tilassa, >86% online-tilassa
Paino: 34.5kg

Vaihtoehtoja UPS:ille, kommentteja???
 
Tämä on mielenkiintoinen aihe. Toivottavasti jollakin olisi kokemuksia laitteista, nuo kun olisi maalaisjärjen mukaan parempia kuin hifikäyttöön tarkoitetut virtafiltterit. Tuuletinmeteli ja mahdollinen koko kyllä hieman rajoittavat käyttökohteita... Tai ole sinä msar ensimmäinen niin tiedetään missä mennään :)
 
En tiedä noista upseista. Mutta tuli ostettua tälläinen energiankulutus mittari jolla seuraan hieman tuota verkkovirran jännitettä vuorokaudesta riippuen. Vielä on vaikeata sanoa muutaman päivän kokeilun perusteella jännitteen vaihtelun tuomasta tasaisuudesta yhtään mitään. Mutta sen toki sanon että tämä rasia ei ole laadukas audio laitteiden kytkentään (ihan gakka). Koska tämä Green -niminen rasia tekee äänen laadusta utuisemman tai sanotaanko lievän monomaisen äänikuvan musiikkiin kuin musiikkiin. Ei todellakaan hyvä. Eli se jää nyt aluksi tuohon pelkkään jännitteen vaikutuksen perus tarkkailuun. Ja tämä on siis kytketty samaan seinäpistokkeeseen kuin nuo muut rasiat.

Mutta noi kaksi muuta rasiaa tossa vieressä eli noi cabstonen rasiat ovat erittäin kuultavan tasaisia äänenlaadun ehdoille kuten aikaisemminkin olen sen todennut. Ostin kaksi täysin uuttarasiaa viime viikolla kun annoin faijalle 8260 gene settiin sen edellisen omani.

Näissä on eroja sen suhteen mihin musiikin äänikuvan koko rakenteellinen sen luonteen omainen "tilan hahmotus kyky välittyy". Eli nämä poistavat ikään kuin pienoisia piikkejä tai jännitteitä äänikerroksien väliltä ja taustalta (sieltä pääesiintyjän takaa!) lineaarisempaan musiikin virtaamismuotoon. Tosi vaikeata pukea sanaan, mutta pakko yrittää kun kaiken pysyy määrittelemään jos haluja vaan on.


Kyse on aina haluista siis yrittää mallintaa maailmaaa jossa elämme. Joka tapauksessa myös keskialue eli tuo pääesiintyjien laulunrakenne/äänenselkeys selkiintyy myös jonkin verran (kumminkin enmmän kuin vähän ) tiiviimmäksi ja moniuloitteimmaksi. Joten tuo cabstone rasia on tasokas äänen puhdistamiseen. Ja mielestäni rahansa arvoinen eli maksoi noin parikymppiä.

tässä kuva.

Terv. behrelec31 :)
 

Liitteet

  • green energiankulutusmittari.jpg
    green energiankulutusmittari.jpg
    299 KB · Katsottu: 26
Back
Ylös