Hifiharrastus ja kaveripiiri

Knight Rider

Käyttäjä
Liittynyt
27.8.2006
Viestejä
976
Kaupunki
Mikkeli
Kertokaahan minkälaista kommenttia olette saaneet harrastukseen liittyen esim. työkavereiltanne? Löytyykö ymmärrystä, ihmettelyä, kiinnostusta, kettuilua vai mitä? Itse en ole kovinkaan paljon kertoillut omasta harrastuksestani. Johtuneeko siitä että samanhenkistä porukkaa ei oikein ole lähipiirissä. Se mikä tuntuu tällä hetkellä olevan IN, on ps3, blueray ja fullhd. Kertoileppa siinä sitten että minä poika se soittelen vaan älppäreitä, ja niistä lähtee muuten paras soundi!!! Tuolla kommentilla saa muuten keskustelun taukoamaan ja runsaasti äimistyneitä katseita ;)
 
Riittää, että mainitsen sanan "vinyyli", niin mua manataan alimpaan helllveteen, haukutaan "kehityksen hidastajaksi", "alkeelliseen vanhaan formaattiin jumittajaksi", parjataan kun mun levyjä ei voi polttaa itelleen ja ei käsitetä mitä kivaa vinyylissä on :D Melkein aina muuten kysytään et "miks vinyyli? siinähän on huonompi ääni ku cd:llä".

Olen varsin noviisi vielä hifilaitteiston osalta, mutta silti jaksetaan kyllä ihmetellä ja kummastella miksi kuunnella musiikkia Saloran mööpeleistä - ja vinyyliltä. Ja että miksei se 128 kbps mp3 riitä.
 
Paree olla hiljaa vaan ja olla kertomatta töissä mitään harrastukseen liittyen. Lähinnä pientä vittuilua seurasi kun mainitsin harrastuksestani :D.
 
Ei tästä harrastuksesta voi kellekään kertoa nehän pitäis hulluna. :D
Pari kaveria on ihmetelly kun ovat kylässä käyneet ja aina on ollu eri kaiuttimet..
Sen kummen ei ole tullut kellekkään demoiltua kun eivät ole pyytäneet. :-\
Joten ihan itseäni näillä viihdytän.
 
Yksi työkaveri on kuuntelemassa käynyt, ei oikein Alice Coopperi soinut.
Tietävät kyllä harrastuksen ja joskus kyselevät neuvoja ja mistä kannattaisi kysellä kun ovat kotiteattereitaan kasaamassa, lähinnä olen sitten sopiville nettisivuille opastanut lukemaan lisää.
Sukulaisista osa tietää ja osa ei, pari on innostunut hankkimaan omaakin laitteistoa täällä käytyään.
Muista kavereista jotkut on käyneet kuuntelemassa, ne jotka eivät ole käyneet avautuvat ja kyselevät että mitä hifismiä se on kun toisto katkeaa 50Hz kohdalla.
Eipä ole muuten tarvinnut selitellä kenellekään, että on vinyylisorvikin, monilla kavereilla tai ainakin niiden vanhemmilla on pari laatikollista vinyyliä jossain häkkivaraston perillä joten asia on jollain tasolla tuttu.

Kunhan ei hinnoista puhuta niin ei tule niitä ihmetteleviä katseita, vaikka aina välillä pitää kuitata takaisin kun työkavereilla iskee autokuume, "vain 18500e, sillähän saisi jo hyvät kaiuttimet stereosettiin!?"

Ja sitten on tietysti näitä hifistikavereita joille ei tarvitse erityisemmin selitellä, nehän on oven takana heti kun kertoo että jotain uutta on setissä. :D
 
Olen mä muuten kerran saanut positiivistakin kommenttia yhdeltä sukulaismieheltä: oltiin tallinnalaisessa yökerhossa ja kaveri totesi että mun kajareista lähtee muuten paremmat bassot! :D Siinä se oli kyllä ihan oikeessa. :D
 
Niin, yksikään varsinaisista kavereistani tai ystävistäni (onko niillä nyt eroa?) ei harrasta oikeastaan hifiä sen kummemmin, joten vähän ovat päivitelleet noita vermeiden hintoja vaikka oma setti (cd-pyöritin, DAC, kaiuttimet ja vahvistin + kaapelit) ei ole uutena kuin jotain 2500€ luokkaa ja osan olen noistakin hankkinut käytettynä. Tosin onhan mulla vielä levari, tupladekki, kuulokkeet ja dvd-soitinkin, mutta silti.

Toisaalta osa ymmärtää kyllä sitten vähän paremmin, kun he huomaavat 6 cd-torniani ja vielä kun laittaa musiikin soimaan, niin tuomio ei ole niin jyrkkä. Muutamat musiikkia suhteellisen paljon kuuntelevat kaverini ymmärtävät ehkä hieman paremmin ja ovat itsekin ihmetelleet niitä uusia ääniä ja soittimia joita he ovat bonganneet vanhoilta tutuilta levyiltä laitteistollani. Joten loppujen lopuksi aika neutraalisti he suhtautuvat.

Joskus musiikista puhuttaessa tulee puhuttua myös laitteista ja harrastuksestakin. Muutaman tuttuni olen saanut hieman innostumaan hifistä ja he ovatkin vaihtaneet markettivempeleensä lähtötason hifeihin. Olen hieman konsultoinut heitä ja auttanut esim. käytettyjen laitteiden hommaamisessa. Lisäksi olen myynyt heille vanhoja laitteitani.

Itsekin olen vielä oikeastaan aika alkuvaiheessa. Vasta muutaman vuoden olen pitänyt yllä tätä uutta hifikipinää. Pidin itseäni aluksi aika puukorvaosaston miehenä, mutta kun cd-soittimissa ja piuhoissa alkoi esiintyä eroja, niin ei nyt ihan siihenkään osastoon kuuluta. Musiikin ehdoilla kuitenkin aika pitkälle mennään ja harrastetaan suht rennosti. Pitkään aikaan ei ole tullut edes oikeastaan harrastettuakaan vaan on tullut vain hommailtua uusia levyjä. Uusi cd-soitin piti tässä laittaa, mutta rahat ovat menneet kaikkeen muuhun. Cd-soittimien testaus jäi vähän vaiheeseen. Kaipa tässä joku päivä voisi taas hakea jostain soittimen kotiin testattavaksi... ja ehkä myös uutta kajaripiuhaa voisi kokeilla.
 
Jos on tullut puheeksi, että olen juuri lähdössä liikkeisiin vehkeitä kuuntelemaan niin kaverit ovat pyytämättä lähteneet mukaan. Paikanpäällä on mielenkiintoista vaihtaa mielipiteitä. Ainoastaan "hifi-levyistä" (hell freezes over, love over gold... :D), joita tuli harrastuksen alkuaikoina kovasti käytettyä testaukseen, on tullut piilovittuilua. Toisaalta myös cradle of filth (yms. örinä ???) tuntuu aiheuttavan samaa reaktiota.

Summa summarum; Laitteet aiheuttavat mielenkiintoa, musiikkimaku huumorimielistä vastustusta. 8)
 
Työkaveri oli juuri ostanut kotiteatterin ja keskustelun lomassa kävi ilmi, että kyseessä oli 1000W tuottava setti Pixmaniasta. Eipä siinä paljoa ollut sanomista sitten. Varovaisesti yritin sanoa, että ne wattilukemat on ihan höpöhöpöjä, ettei niitä kannata tutkia mutta enemmän se alkoi mennä närkästymisen puolelle, joten se keskustelu tippui siihen. Jos paremmasta toistosta alkaa puhumaan saa elitistin leiman otsaan ja pidetään tollona kun vahvariin tunkee muutamaa satasta suuremman summan. Etenkin jos siinä ei ole hdmi-liitintä...

Todella harvaa kiinnostaa ja vielä vähemmän porukka ymmärtää. Ehkä sitä voisi jonkun pyytää keväämmällä bisselle niin voisi ymmärrystä olla enemmän... Käytännössä pidän itse vain suuni kiinni.
 
Omia laitteitani en ole kovin paljoa joutunut selittämään, ja ne vähätkin selvennykset on yleensä ymmärretty. Kyllä ihmiset ovat minusta ihan fiksuja ja avarakatseisia.

Sen sijaan 85-vuotiaan äitini Yamahan isoista, mustista erillislaitteista koostuvaa settiä piuhaviidakkoineen on vanhustentalon siivoojien ja huoltoihmisten toimesta joskus ällistelty ja ihasteltu. Sellaista se on ikä- ja sukupuolirasismi ;-)

v-a
 
Kaveri soitteli kerran iltasella kuulumisia ja sanoin, että oon kattelemassa levysoittimista infoa sun muuta kun on mielessä hankkia...seuraavana kuulu puhelimesta "mitä v****a"? Ei o koskaan ollu varsinaisesti puhetta harrastuksistani mutta ei se o kyselly jotta oonko löytäny levysoitinta. :D

Ilmeisen kulunut formaatti kun kadulta poimitaan vastaajat.


-petteri
 
Gretch sanoi:
Työkaveri oli juuri ostanut kotiteatterin ja keskustelun lomassa kävi ilmi, että kyseessä oli 1000W tuottava setti Pixmaniasta. Eipä siinä paljoa ollut sanomista sitten. Varovaisesti yritin sanoa, että ne wattilukemat on ihan höpöhöpöjä, ettei niitä kannata tutkia mutta enemmän se alkoi mennä närkästymisen puolelle, joten se keskustelu tippui siihen. Jos paremmasta toistosta alkaa puhumaan saa elitistin leiman otsaan ja pidetään tollona kun vahvariin tunkee muutamaa satasta suuremman summan. Etenkin jos siinä ei ole hdmi-liitintä...

Todella harvaa kiinnostaa ja vielä vähemmän porukka ymmärtää. Ehkä sitä voisi jonkun pyytää keväämmällä bisselle niin voisi ymmärrystä olla enemmän... Käytännössä pidän itse vain suuni kiinni.
Vähän samanlaisia kokemuksia täällä.
Toinen ärsyttävä asia on kun kavereilla on niissä halppisvahvareissa bassot ja loudnesit kaakossa.
Kuulostaa kauhialta.. :)
 
En ole kertonut työkavereilleni mitään, se on täysin turhaa. Pitävät minua jo muutenkin hulluna jenkkiautokeskusteluiden jälkeen :D. Muutamille vanhoille ystävilleni olen kertonut, eivät ymmärrä yhtään. Eivät keljuile, eivät vain ole kiinnostuneita. Muutamalle kaverilleni olen yrittänyt vinkata miten vinyylin (Dualin) sointia voisi halvalla parantaa, eivät ole olleet kiinnostuneita. 80-luvulle ovat jämähtäneet, poveri loro :-\.

Äitini sentään kysyi joskus vuosia, vuosia sitten, että kuuluuko noista [silloisista Pioneerin keskihintaisista stereoista ja Missionin kajareista] jotenkin eri tavalla kuin "miun [20x30cm kokoisesta Philips matka-] radiosta? Eipä siihen tiennyt yhtään mitä sanoisi, kun tiesin että äiti ajatteli, että "poikaparka se tuhlaa rahansa kaikenmaailman humpuukiin" :-\. Vanhempani myös usein päivittelivät levyjeni määrää. Myöhempinä vuosina vanhempanikaan eivät ole enää kommentoineet mitään, ajattelivat kai että näyttäähän tuo poika toimeen tulevan.
 
Noi watit ne jaksaa aina naurattaa.Pari kaveria katsellut vahvainta ja kysynyt:"paljos tosta irtoo?"
Minä siihen:"60 wattia/kanava...oikeasti."
Sitten aletaan kuunteleen ja ihmetteleen selkeyttä,voimaa....yms.Lopuksi ihmetellään omia vehkeitä,
joiden oppaissa kerrotaan mitä huikeimpia teholukemia.
Mullakin tämän harrastuksen nimissä halpis setti,mutta kyllä se aina "gikantin" hakkaa :D

Ex-työkaveri kertoi hifistelevänsä.Minä tietenkin utelin ja pidin hulluna.Sillä oli joku cd-soitin,joka
maksoi 47tmk...jotain ihme Ayrea ja semmoisia merkillisiä letkuja.Tuovat parempaa ääntä...just joo.

Heh...nyt muulakin viiraa nupista.Pienemmässä mittakaavassa kylläkin :D
Onhan tässä kuitenkin sen verran matkan varrella opittu,ettei voi harrastuksia tuomita ellei kokeile!!
 
Työkaverini ovat hyvinkin tietoisia hifi- ja vinyyliharrastuksestani. Joukosta löytyy yksi osapäivä-dj ja pari vinyylinkeräilijää, joiden kiekkoja olen pessyt Smart Matrixilla ja jotka ovat useasti käyneet täällä kuuntelemassa. Sitten on yksi osapäivärumpali, jolla on aika asiallinen kotistudio ja joka valitteli etteivät hänen vanhat vinyylinsä enää soineet niin kuin ennen. Ohjasin kaverin Hifihuoneelle ja on tietääkseni saanut ne vanhat vinyylit taas pyörimään aivan mukavasti. Aikaisemmin olen muissa yhteyksissä maininnut kaverin, joka rakensi hienon plintin Delphoniini ja jolla on isänsä vanha Salora-yhdistelmälaite Thorens TD-160 pyörittimellä. Yhdellä kaverilla on komea avokelanauhuri, muistaakseni Akai ja toisella on autotallissaan vaimolleen kuuluva iso 70-luvun Marantz viritinvahvistin alkuperäisessä pakkauslaatikossa. Siihen peliin pääsen toivottavasti vielä joskus tutustumaan lähemminkin.

Nyt on tietysti niin että olen isossa työpaikassa (Itella) jossa on paljon väkeä ja joka usein on suojatyöpaikka monenmoisille elämäntaiteilijoille joten sopii olettaa että oikeasta hifistä kiinnostuneitakin riittää. Huomautan kuitenkin että kaikki yllämainitut ovat vähintään neljäkymppisiä ja monet minun ikäisiäni eli yli viidenkymmenen ja varttuneet vinyylikaudella ja tottuneet siihen että kyllä stereot talossa pitää olla ja mieluimmin hyvät. Parikymppisistä tuskin monikaan ymmärtää. Ja tosiaan, tuon Kuningaskuluttajassa haastatellun hifilääkärin asiakkaista varsin monet ovat Itellan väkeä.

Juhani
 
Kaverit ja vanhemmat pitävät pääosin ihan fiksuna, vaikka hinnoistakin on joskus tullut juttua. Ehkä siihen on osittain vaikuttanut se että olen kasannut settini varsin edullisesti uushankintahintoihin verrattuna. Lähipiirini on myös varsin musiikkimyönteistä ja -harrastavaista porukkaa joten senkin takia varmasti ymmärrystä löytyy. Vanhemmilleni olen kasannut setin vanhoista laitteistani ja veljilleni samoin (joitakin komponentteja ainakin).

Myös hankintavinkkejä kysellään aika ajoin ja viimeksi pari viikkoa sitten kaveri kävi vinkistäni hakemassa Ossilta Q-kaiuttimet. Sekä kaveri että vaimo ovat kuulemma erittäin tyytyväisiä. Tähän pariskuntaan teki aiemmin melkoisen vaikutuksen luurisettini ja etenkin K1000:t. Työkaveri taas haki jouluna Usherin 520:t lyhyen sähköpostikeskustelun jälkeen, mutta kieltäytyy tiukasti lähtemästä mukaan hifi-rumbaan. :D
 
Kyllä minä olen aina tehnyt työkavereilleni selväksi että harrastan äänentoistoa ja kuuntelen lähes pelkkää klassista. Ja että suurin osa radion ja levykauppojen musiikkitarjonnasta on minusta pelkkää p@skaa. Eivätpähän sitten enää tunge samaan kahvipöytään ja lähestyvät muutenkin viehättävän varovaisesti, kuten mielenvikaisia ja vinksahtaneita kuuluukin. >:D

- Hifiä ja klassista. Epäsosiaalisen vaihtoehto. Suosittelen.
 
Valikoidusti tulee aiheesta puhuttua ylipäätään. Duunissa jotain tietävät, kaveripiirissä samoin. Lähinnä keskustelua syntyy vaimon ystävättärien kanssa kaiuttimista ja niiden sijoittelusta sisutuksellisesti :)

Enempi vähempi sanoisin. Kaikki tietää että olen gadged freak ja kiinnostunut siis ylipäätään tekniikasta. Eli kysyvät jos ovat hankkimassa jotain. Jos osaan auttaa, autan. Esim. yksi duunikaverini kyseli miten saisi vahat vinyylinsä biteiksi. Oli ostamassa sellaista "hienoa" usb-vinyylisoitinta. Houkuttelin hänet hankkimaan vanhalle levarilleen kaveriksi halvan mutta hyvän RIAA:n ja kytkemään sen HarmanKardon kotiteatterisysteemiinsä. On tyytyväinen ja vinyyliit jäivät ilman bittejä :)
 
Back
Ylös