Hifiharrastajat.org sivuston kehittäminen

thomas_s

Käyttäjä
Liittynyt
7.8.2006
Viestejä
1 031
Laitan tässä vähän omaa ajatuksen virtaa sivusta. Olen yrittänyt asioita vähän jäsennelläkin:


Etusivun ja keskustelupalstan integrointi
Tämä etusivun ja palstan erillisyyshän on nykyisen sivuston perusongelma. Minunkin bookmarkit osoittavat suoraan keskustelupalstalle, joten etusivulla tapahtuvat asiat jäävät helposti huomaamatta.
Selailin Simple Machinesin (tämän forumisoftan) palstaa ja siellä löytyi viittaus Tinyportal nimiseen softaan, jonka avulla olisi mahdollista saada SMF keskustelupalstasta enemmän nettisivustoon ja vähemmän pelkästään keskustelupalstan näköinen. Tinyportalissa näyttää olevan nimenomaan myös mahdollisuus artikkelien julkaisuun. Oma tekninen osaaminen ei kuitenkaan riitä päättelemään onko siinä muuten ominaisuuden kohdallaan. Sivustoon voisi varmasti tehdä paljon parannuksia myös ilman uutta softaa.

Käyttäjäprofiilit
Tällaisille on ollut kysyntää. Vanhalla sivustolla kulkivat nimellä "harrastajahaastattelu", joka olikin ihan toimiva konsepti. On helpompi vastata kysymyksiin kuin kirjoittaa tekstiä nollasta. Uusia käyttäjiä voisi velvoittaa vastaamaan kysymyksiin. Silloin saataisiin kaikille jo jonkinlainen profiili.
Käyttäjäkohtaiset kuvagalleriat olisi myös hieno juttu. Nythän on jo "kuvia laitteistosta" ketju mutta sinne ne kuvat jotenkin katoaa. Olisi parempi että kuvat laitteistosta olisi suoraan profiilisivulla.
Profiilisivujen ulkoasuun ja luettavuuteen pitää myös kiinnittää huomiota.

Artikkelit
Jäsenistössä on paljon hyviä kirjoittajia. Vanhalla sivulla artikkeleiden julkaiseminen toimi kohtuullisen hyvin. Ongelmiakin oli. Isoin ongelma oli ehkä anonyymi kommenttimahdollisuus, joka toi mukanaan paljon turhia asiattomuuksia. Toinen ongelma oli että välillä julkaistiin artikkeleita, jotka eivät olleet ihan loppuun ajateltuja. Minusta olisi hyvä jos kaikilla jäsenillä olisi oikeudet kirjoittaa artikkeleita mutta olisin myös ennakkotarkastuksen kannalla. Jos kaikki kirjoittavat ja muotoilevat artikkelinsa itse pitää käyttöliittymän ja muotoiluohjeet olla helpot ja selkeät.

Kauppiaat
Joitakin kauppiaita liikkuu keskustelupalstalla. Onko mietitty miten heidän toimintansa palstalla tulisi olla? Nythän taitaa olla mainostuskielto, jota on aika vaikea valvoa ja ilmeisesti aika vaikea myös noudattaa ;). Omasta mielestäni kauppialla on paljon annettavaa palstalle, ja itse en näkisi mainostamisestakaan kovin isona pahana. Pitäisi vaan huolehtia että lukijat tietävät että jokin teksti on kauppiaan käsialaa. Pitäisi siis olla omanlainen status jos on kauppias tai muuten allalla toimiva henkilö, tai sitten voisi määrätä että kauppiaan allekirjoiuksessa on luettava mitä kaikkia merkkejä kauppias myy.
En usko että tulisi ongelmia jos kauppialle sallittaisiin nykyistä enemmän oikeuksia. Palsta on kuitenkin aika itsesäätelevä. Esim. jos kauppias vihjailee kilpailevan laitteen heikkouksista, uskon että valveutuneet palstalaiset antavat asiasta selkeää palautetta. Tästähän onkin jo esimerkkejä.
Entä olisiko mahdollista että kauppiaat saisi kirjoittaa tiedotteita tai vaikkapa tuote-esittelyjä hh:n sivuille? Tätä kautta sivustolle voisi saada enemmän sisältöä, jos nyt sellainen sisältö on toivottavaa.

Blogit, wikit, yms...
Viime vuosina on tiedon esittäminen netissä saanut muutamia vakiintuneita muotoja, joilla kaikilla on omat vahvuutensa. Hifiharrastajien sivustoa ei pidä tehdä liian monimutkaiseksi. Voisi ajatella että Artikkelit + keskustelupalsta olisi jo aika hyvä kokonaisuus.
Itse olen ollut asentamassa yhtä Wikiä, ja se on kyllä erittäin toimiva ratkaisu kun halutaan esittä faq tai käyttöohjetyyppistä materiaalia. Wiki-artikkeli voisi olla ihan samannäköinen kuin muutkin artikkelit, erona että halutuin rajoituksin muutkin kuin alkuperäinen kirjoittaja voi muokata artikkelia. Wiki tarvitsee kuitenkin selkeän ajatuksen taakseen ja sitä pitää valvoa ettei se rönsyile. Esim. diyaudion wiki on ideana hyvä mutta siitä ei löydä oikein mitään. Jonkun olisi pitänyt alunperin laittaa rakenne kuntoon.
Blogit kuuluvat myös nykyilmiöihin. Formaattina blogi sopii silloin kun aika ajoin lisätään uutta tietoa johonkin aiheeseen mutta vanhaa tekstiä ei haluta muuttaa. Lähinnä tulee mieleen että harrastajaprofiilit voisi olla tällaista materiaalia. Harrastus kehittyy ja laitteita uusitaan, silloin voisi vaan kirjoittaa uutta juttua ja jättää vanhat profiiliin kirjoitetut jutut ennalleen. Tämän voi toki tehdä myös ilman että sivustolla olisi blogi-mahdollisuus. Turhaa monimutkaistamista pitää kuitenkin välttää.

Jälleenmyyjäluettelo
Vanhalla sivustolla oli muistaakseni luettelo jälleenmyyjistä, maahantuojista, tuotemerkeistä yms. Onko tällaiselle tarvetta? Jos kauppiaille päätetään antaa oikeuksia sivuille olisi aika kätevää jos yritykset itse voisivat pitää omat tietonsa ajan tasalla. Mahdollista?

Etusivu
Yhdellä ja samalla sivulla tulisi mielestäni näkyä onko tullut uusia artikkeleita, onko joku uusinut profiilisivunsa sekä keskustelupalstan uusimmat viestit. Itse tykkään diyaudion etusivusta siksi että siinä ovat uusimmat viestit pääosassa ja osastot vähän pienemmällä. Hh:n keskustelupalstan etusivullahan näkyy myös tuoreimmat viestit otsikoineen mutta ne jäävät sivun alareunaan ja uusimpia viestejä on vain viisi. Nuo viestiaiheet vie aika paljon tilaa.
Etusivulla voisi myös olla joku "featured article" tyyppinen juttu, tai "user of the month" :). Muitakin ideoita varmaan löytyy.


Siinäpä se mitä näin alkuun tulee mieleen. Tiedän että näitä on mietitty aiemminkin, ja ehkä on jo projekti käynnissä sivuston kehittämiseksi. Vaikka yhdistyksellä onkin paljon mahdollisia toimintamuotoa on tämä sivusto kuitenkin jonkinlainen ydin, jonka ympärillä kaikki pyörii. Keskustelupalstahan toimii jo nyt oikein hienosti, mutta ehkä se integrointi pääsivuun olisi nyt se kaikkein akuutein asia.
 
Kiitos Thomas, hyvä yhteenveto. Olen pääosin samaa mieltä kehittämistarpeista, paitsi että nostaisin kaikkein akuuteimmaksi asiaksi sen henkilön löytämisen, joka ottaisi mainittujen asioiden käytännön toteutuksen vastuulleen.
 
Jep, tekijöitä tarvitaan. Hommia voi kyllä jakaa usean henkilön kesken. Itse tarjoudun mielelläni tiimiin mukaan, mutta tarvitaan joku, joka olisi paremmin perillä sivuston käyttämistä teknisistä ratkaisuista. Eikö joltain Gurulta liikenisi vähän aikaa tällaiseen projektiin?
 
"TinyPortal is a package which adds a website to your Simple Machines Forum. A substantial website can be created around your forum using the same theme and navigation tools as SMF. The end result is a website/forum with a completely integrated look and feel.

TinyPortal is lightweight, fast and uses the same member database and login as SMF. Designed specifically for SMF, it complements the forum perfectly and won't interfere with or slow down your members at all.

Using the menu driven TinyPortal Admin Panel, you can configure anything from a minimal addition to a comprehensive website. In a minimal configuration, it serves as an entry point for your forum displaying welcome information, news articles, or the latest posts from your forum."

http://www.tinyportal.net/
 
Terve, jos tähän kehittämiseen vaan saataisiin joku osaava henkilö niin hommahan kävisi käden käänteessä. Tuo tinyportal toimisi tavallaan julkaisusysteeminä ja tuo Joomla! joka on etusivulla jäisi pois. Ongelmana tässä nykyisessä systeemissä on se että kun sivuja lyötiin pystyyn niin julkaisujärjestelmään ei haluttu muita kuin admintunnuksia. Joomla! ja SMF:n saa toimimaan yhteen hyvinkin helposti erään bridgesovelluksen avulla, mutta silloin samat tunnukset olisivat sekä Joomlaan että SMF:ään. Tuossa tinyportalissa on sama homma. Nämä nykyiset sivut pykättiin pystyyn erittäin nopeasti ja siitä johtuen jälkikin on sen näköistä.
 
Selailin eilen tinyportalin avulla tehtyjä sivuja. Näyttäisi siltä että sen isoin vahvuus on hyvä integroituminen keskustelupalstaan ja sillä saa helposti tehtyä erilaisia osioita sivuille. Käyttöoikeudet yms. pitäisi myös toimia hyvin. Mutta millään eilen näkemälläni sivulla ei ollut mitään pidempiä kuvitettuja artikkeleita. Voi olla että tinyportal ei ole paras alusta jos käyttäjien kirjoittamat artikkelit olisivat sivuston ydin. Monet tinyportalilla tehdyt sivustot oli myös aika sekavia... mutta se on varmaan enemmän tekijöiden kuin alusta vika.

En muistanutkaan että etusivu on joomlapohjainen. Täytyy tutustua siihen paremmin. Ehkä Joomla - SMF kombolla voisi pienellä lisäväännöllä saada hyvä kokonaisuus aikaiseksi? Näin onkin varmaan ajateltu kun näihin systeemeihin on aikanaan päädytty. Ehkä toimisi paremmin kuin tinyportal-smf?

Aika iso parannus nykyisestä olisi jo se, että etusivulla ja keskustelupalstalla olisi yhteinen sivupalkki tai yläpalkki, jolloin ne olisi käyttäjälle yhtä ja samaa sivustoa.
 
Pari toivomusta HH -sivustoille. Olisiko mahdollista saada:
1) päivitettävä linkkilista levy-yhtiöistä, jotka myyvät musiikkia HiRes-tiedostoina.
2) listaa kaikista niistä pienistä ja ehkä vähemmän tunnetuista levy-yhtiöistä, joiden äänitykset ovat hyvin tehtyjä. Listasta tulee pakosta subjektiivinen mutta entä sitten, olkoon vastuu listan lukijalla.
 
Pari toivomusta HH -sivustoille. Olisiko mahdollista saada:
1) päivitettävä linkkilista levy-yhtiöistä, jotka myyvät musiikkia HiRes-tiedostoina.
2) listaa kaikista niistä pienistä ja ehkä vähemmän tunnetuista levy-yhtiöistä, joiden äänitykset ovat hyvin tehtyjä. Listasta tulee pakosta subjektiivinen mutta entä sitten, olkoon vastuu listan lukijalla.

Ensimmäiseksi täytynee tarkentaa, että pääasiassa tämän foorumin sisältö on sen jäsenien tuottamaa. Yhdistyksellä ei ole toimitusta tai ylipäätään toimijoita, jotka aktiivisesti tuottaisivat ja ylläpitäisivät sisältöä. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi esittämäsi sisällölliset kehittämisideat lähtevät käytännössä liikkeelle sillä, että mikäli vastaavia ketjuja ei jo löydy, voi sellaisen aloittaa kuka tahansa. Mikäli ketju todetaan yhteisön toimestä yleisemminkin hyödylliseksi, voidaan se lukita kellumaan keskustelualueen alkuun, jolloin se löydetään helpommin.

Esimerkkejä tämän tyyppisistä ratkaisuista ovat vaikkapa vinyylipuolen musta lista ja valkoinen lista
 
Back
Ylös