Hifi-laitteiden hinnan alennus?

psu63

Käyttäjä
Liittynyt
19.11.2006
Viestejä
739
Olen pitkään ihmetellyt seuraavaa:

Jos ostat esimerkiksi 1500 euron kaiutinparin ja yrität myydä sitä puolen vuoden päästä niin luultavasti saat siitä 1000-1100 euroa?

Valokuvausta harrastavana huomaan, että voin myydä jopa 2-3 vuotta 'vanhan' kameran objektiivin vain 10-20 % alennuksella ovh hinnasta.

Hifi-laitteet ovat tässä suhteessa kuin autot - ajat ulos liikkeestä ja auton arvo tippuu 15-20% ?

Miksi ihmeessä? Kaiutinhan on vaan parantunut kun siitä on kuunneltu 'löysät pois' ?
 
Kuinkahan moni oikeasti maksaa 1500 kajareista 1500? Taitaa ala olla aika kilpailtu...
 
psu63 sanoi:
Hifi-laitteet ovat tässä suhteessa kuin autot - ajat ulos liikkeestä ja auton arvo tippuu 15-20% ?

Miksi ihmeessä? Kaiutinhan on vaan parantunut kun siitä on kuunneltu 'löysät pois' ?


Riippuu merkittävästi aina tuotteestakin. Joissakin tuotteissa mallikierto on kovin ripeää, tällainen 'vanhentaa' tuotteen kaupallisessa mielessä nopeasti. Toisissa laitteissa taas tietty versio saattaa olla tuotannossa (jopa usean)
vuosikymmenenkin ajan - tällöin hinnanalennus käytettynä on usein pienempää, ja koskapa uutena myytävän vastaavan hinta itseasiassa nousee tänä aikana, tämä vaikuttaa välillisesti myös käytetyn arvostukseen.
 
pirkka sanoi:
Kuinkahan moni oikeasti maksaa 1500 kajareista 1500? Taitaa ala olla aika kilpailtu...

Tai sitten päinvastoin: koska ala EI ole kilpailtu niin ovh-hinnat voivat olla mitä sattuu
 
Usein kova kilpailu syntyy kun markkinat ylikuumenevat ja alalle tunkee laumoittain yrittäjiä ja ainoa kilpailukeino on hinta. Toinen hintaa alas painava tilanne syntyy silloin kun kuluttajat ovat liiankin hitaita päätöksissään. Tavara liikkuu hitaasti ja tarjontaa on paljon. Tavara uhkaa vanheta varastoihin ja se on kipattava halvalla pihalle.

Kumpi lienee nyt tilanne hifi alalla? Varmaan tuo jälkimmäinen... toisaalta kyllä hinnoittelukin on villiä.
 
Hifi-laitteet ovat tässä suhteessa kuin autot - ajat ulos liikkeestä ja auton arvo tippuu 15-20% ?

Olisikin noin. Omien kokemuksien mukaan käytetyn arvo liikkuu siellä jossain 40-50% ovh:sta, jos siis kurantti malli. Monesti jos on erikoisempaa tavaraa, niin pitäisi olla vielä rajumpi pudotus ovh:sta.

Ja onhan noita taulutelkkuja, tietokoneita yms.. Niissä arvonalennus on paljon suurempi.

Väittäisin myös että aika harva maksaa ostoksistaan ovh hintaa, tai miksei, jossei itse tingi.. niin ei varmasti kaikki kauppiaatkaan laske alennuksia.
 
jiisimula sanoi:
Olisikin noin. Omien kokemuksien mukaan käytetyn arvo liikkuu siellä jossain 40-50% ovh:sta, jos siis kurantti malli. Monesti jos on erikoisempaa tavaraa, niin pitäisi olla vielä rajumpi pudotus ovh:sta.

Mielestäni laitteiden 'uskottavuus' kärsii jos hinnat tippuvat tuolla tavalla?

Tuotediffereointi johtaa tietenkin siihen, että katteet kasvavat. On myyjien etu korostaa tietyn laitteen tietynlaista soundia jota muissa ei ole (enkä kiistä että eroja olisi). Pitkällä juoksulla ovh-hintojen hilaaminen liian korkeiksi (jotta voi antaa hyvät alennukset) ei luo uskottavuutta.
 
psu63 sanoi:
Pitkällä juoksulla ovh-hintojen hilaaminen liian korkeiksi (jotta voi antaa hyvät alennukset) ei luo uskottavuutta.


... ja sitten niitä hyviä alennuksia pitää kuitenkin pystyä antamaan :( ja myyjällekin pitäisi vielä jäädä jotain. Siinäpä dilemmaa kerrakseen.
 
Minusta hinnanalentuminen ei ole laatutavarassa kovin merkittävä.

Toki jos tavaraa myydään suurin alennuksin, tottakai hinta putoaa paljon
ohjehinnasta. Yritän välttää alennuksilla myymistä. Laatutavara useimmiten
halutaan eikä hinta siinä ratkaise. Ja käytettyjä etsitään.

Joillakin vehkeillä on niin vahva brändi, että vaikkei laatua soinnisakaan
ole, niin silti niitä halutaan ja maksetaan käytetystäkin hyvin.
Se on hiukan kummallista. Mutta toisaalta - maksetaan niistä uusistakin.
Vaikkei aina soi kummoisesti. Toiset maksaa hienolta tuntuvista nupeista,
hienosta nimestä jne.

Kivointa oli 80 luvulla Naimien kanssa. Eräskin britti kirjoitti PFM forumilla,
että vehkeet näyttivät neukkulan armeijan purkeilta ja hän ihmetteli niitä
aina kaupan ikkunan ohi kulkiessaan. Mutta kun hän sitten
kerran sai kuulla toisen kauppiaan vaihtokonetta niin...
Siinä kukkaron nyörit löystyivät kuin itsestään.

Minusta musiikin laatu pitää olla se, joka saa ihmisen ostoaikeisiin.
Silloin tuntuu olevan asiat kohdillaan. Silloin tietää, ettei laite
ole vaihtopalstoilla ja parin viikon päästä.

Ossi
 
Käytännössä käytetyn hifin hinta pyörii ensimmäisen parin vuoden aikana siellä 40-60 prosentin tietämillä suositushinnasta. Sen jälkeen voi laskea aina hitusen per vuosi lisää pois. Arvokkaampi hifi menettää prosentuaalisesti selvästi enemmän kuin edullinen. Tämä ihmetyttää minua. Luulisi nimittäin laadukkaan äänentoiston pitävän suhteellisesti paremmin arvonsa!
 
Kyllähän nuo hinnat näyttäisi aika hyvin ovh:sta tipahtavan, heti kaupan hyllyltä lähdettyään, mutta jotenkin näkisin esim. Vuoden vanhan ja vaikkapa kolme vuotta vanhan laatulaitteen välillä aikasta pienen hinta-eron, joten siinä mielessä, että alkuun tipahtaa, mutta sitten pysyykin aika pitkän aikaa kohdillaan..
 
Eikai ne kauppiaan katteet nyt niin ihmeelliset ole. Asiakkaalle pitää antaa alennusta, maksaa rahdit sun muut..

Näin se vaan menee, käytetystä ei uuden hintaa saa kovin helpolla.
 
jiisimula sanoi:
Näin se vaan menee, käytetystä ei uuden hintaa saa kovin helpolla.

Ei saa ei, ja täytyy muistaa että arvokkaammalla hifiroinalla on loppupeleissä aika pienet markkinat. Jos katsoo muutaman HE- kauppiaan käytettyjen osastoa, niin varsinkin monilla kalliimmilla tuotteilla on inflaatio ollut melkoinen.
 
Eräs merkittävä tekijä hinnan alenemisessa on se paljon puhuttu oston yhteydessä tarpeellinen koekuuntelu. Käytettyjen pyörittely nurkissa vertailtavana on paljon hankalampaa kuin uusien. Kannattaa verrata tätä vaikka siihen hintapreemioon, jonka fyysinen kauppa pystyy laskuttamaan nettikauppaan nähden.

Laitteiden testien ja harrastajien kommenttien perusteella on varsin selvää, että hinta ei määritä laatua ja kuuntelijoiden arviotkin eroavat saman laitteen kohdalla aika paljon. Tästä johtuen uusien ja kalliiden laitteiden laaja testaaminen tuottaa hyvän tuloksen suhteessa muutaman käytetyn laitteen kokeiluun.

Kuuntelun arvo kääntäen: mitä olisitte valmiita maksamaan prosentteina, jos saisitte oraakkelilta (ei ossi;-) tiedon juuri parhaiten teille sopivasta laitteesta tietyssä hintaluokassa? Parempaa ette siis löytäisi vaikka kuinka etsisitte.
 
Kyllä se taitaa niin olla, että ellei käytetyn pelin hintaetu ole merkittävä, ostan uuden. Uuden ostajalla on selkeitä etuja käytetyn (yksityiseltä) ostajaan nähden, tuotevastuu- ja takuukuviot ilmeisimpinä. Normialennuksena 'uudehkosta käytetystä' voisin pitää 25-30%, toisaalta tuotteen kuranttius (joka taas voidaan määritellä monella tavalla, esimerkkivertailuparina vaikkapa Linn LP12 parin vuoden ikäisenä kontra kotiteatterivahvistin puolen vuoden ikäisenä  >:D) saattaa pitää hinnan korkeammalla pidempään tai painaa sen alemmas nopeamminkin.


Kysyntä ja tarjonta sen kuitenkin lopulta määritellee.
 
Itse olen pitänyt nyrkkisääntönä, että hyvin pidettyä toimivaa esim. parin vuoden ikäistä laitetetta kannattaa alkaa kaupata käytettynä noin 60%:lla ovh:sta, siitä sitten suuntaan tai toiseen säätäen hintaa riippuen erinäisistä tekijöistä. Tämä on minusta yleensäottaen varsin reilu ja järkevä taso käytyille laitteille.

Siinä mielessä hifi on turvallista ostettavaa, että laitteissa harvemmin on rikkoja, varsinkin laatulaitteet ovat suhteellisen robustia tavaraa, ja hyvinpidettyä laitetta ei uudesta juuri ulkoisesti erota. Myytäessä sitten kysynnän ja tarjonnan laki määräävät hinnat, ja joskus voi kestää kauankin että laite löytää uuden omistajan.
 
Siivosin aiheeseen liittymättömän keskustelun pois. Koitetaan jatkaa asiasta. Kiitos.

t. Ylläpito
 
Minäkin olen kuullut monesta suusta, että vähintään -40% pätee käytetyn hifin kaupassa. Siis vaikka pari vuotta vanhasta toimivasta pelistä. En ole itse juurikaan myynyt (noita vanhoja romujako joku muka ostaisi?), mutta myyntipalstoillakin tuo sääntö näyttää pitävän aika hyvin paikkansa, ylemmäs kurottajat useimmiten joutuvat nöyrtymään ja laskemaan hintojaan.

( Hämmästelin aivan kauhiasti, kun joku yritti ihan taannoin myydä jollain palstalla 90-luvun alun Pioneeria (=entry level rautaa) lähes samaan hintaan kuin oli aikoinaan siitä maksanut. )

Sitten ihan subjektiivisesti: voisin maksaa puoli vuotta vanhasta laatumerkistä -20% ovh:sta, jos myyjä on tuttu tai muuten luotettavan oloinen. En taatusti enempää, koska alkuperäinen ostajakin on tod.näk. saanut -10% ovh:sta. Ja voisin maksaa sen -40% vuoden tai parin vuoden vanhasta laatulaitteesta.
 
Jeps, juuri kuten jussikoo yllä kuvaili, olen samoilla linjoilla. Minusta se ei ole ylipäätään kovin vaikea tehtävä jollekin laitteelle määrittää järkevää hintaa, jos on tiedossa jotakuinkin laitteen ikä, kunto, ja alkuperäinen hintaluokka.

Niinhän se menee että alussa pudotus on jyrkkä, ja tasaantuu sitten siihen 40-60% välille pitkäksi aikaa. Jotkin halutut laitteet saattavat pitää hintansa pitkäänkin, ja toisaalta tämän päivän kotiteatterihärpäkkeitä myytäneen tulevaisuudessa suhteellisen edulliseen hintaan.. :)

Uuden laitteen ostaja on varmasti tietoinen, että joutuu jonkinverran maksamaan "kipurahaa" arvonpudotuksen muodossa myydessään laitetta (kun/jos myy), mutta toisaalta tuokaan ei ole hukkaanheitettyä valuuttaa, vaan sen muodossa saa useimmiten kauppiaalta palvelua, takuut, ynnä muuta sellaista mitä ei yksityisten välisessä kaupassa tunneta. :)
 
Objektiivivertaus on sikäli eroava, että hifilaitteiden laadun määrittely eroaa aika tavalla siitä miten objektiivien laatua määritellään.
Laadukkaista objektiiveista on aina kysyntää, niitä moni himoaa jatkuvasti ja kun semmoinen tulee halvalla (-20%) myyntiin, niin se menee.
Merkkejä on muutama, ja mallejakaan ei montaa. Hyvät laitteet on kaikkien tiedossa.

Hifilaitteita on niin paljon ettei vanha erkkikään ota selvää mikä mikäkin vehjes on. Laadun määrittely on näissä vaikeaa. Hifilaitteiden pisteytyksiä alan lehdissä lukemalla ei tule yhtään viisaammaksi, ja jos ei oikein ole mahdollisuutta testata /luottamusta omiin korviin. Hyvin hintansa pitäviä hifilaitteita tulee muutamia mieleen, ProCaster sai hyvät arvostelut, ja on pitänyt hintansa hyvin. Jos Procasteria myydään niin että muistetaan mainita niiden tyyppivikojen puuttumisesta, niin siitähän saa miltei saman kuin uudesta.
Myöskin JPW minimonitor, nousi eräänlaiseksi legendaksi, ja on pitänyt hintansa uskomattoman hyvin. Mitenkä Revot, eikös nekin vähän tavanomaista paremmin pidä hintansa, vaikka noissahan on jo hinnassa "ilmaa", eli ei ihan halvimman luokan laitteita.

Eli kysynnän ja tarjonnan lakihan se aika lailla on.

50 millistä objektiivia myin kuukausi sitten. Enemmän sain kuin mitä olin joskus maailman aikaan maksanut.
Nykyhinta on noussut ja siitä on tullut suosikki niin että kunhan vähän alle uuden pyysi niin sinne meni. Mutta hyvä lasi onkin siihen hintaan. Ei vaan itsellä ole tarkoituksenmukainen nyky digirungossa.
Toisaalta, kun Gigantti pätkäisi 199 tarjouksen Nikkorin 18-70 millisestä, niin käytettyjen hintaa jouduttiin pudottamaan satasella, sitä ennen käytetystä sai maksaa 250€.
 
Back
Ylös