Hifi laitteiden alle tassut/vaimentimet?

Kimizu

Käyttäjä
Liittynyt
20.6.2010
Viestejä
6 066
Terve Kaikille !

Mitä ootte käyttäny laitteiden alla vaimentimena/ tassuina / jalkoina ?

Dacmagicin alle pitäis jotain kunnollista kehittää ja CD pyörittimen alle myös.

Sinitarra pallot on nyt elmukelmuun pyriteltynä ;) En oo ollenkaan varma niitten toimivuudesta.Parempi tosin ku alkuperäiset :) siinä mielessä parempi.

Mitkä itsetehdyt ratkaisut on hyviä? Ja mitkä hifiliikkeestä ostettavat on hyviä ?

Kiitoksia jos jaksatte vastata. Mielenkiintoista kuulla harrastajien kokemukset aiheesta.
 
Aina laitteesta ja tasosta tietenkin riippuu, mutta..

Sinitarra, sorbotaani, kumitassut, huopatassut, puu, kivi, lasi, Soundcare, jääkiekot, erilaiset piikit..

Siitä sitten yhdistelmiä koittamaan. :)


Tommosen pienemmän dacin alle itse työntäisin ensimmäisenä varmaan sorbotaanitassut. Ehkä puualusta, jonka alla kumia tai huopaa ja sen päälle sorbot ja sitten laite. No tosiaan.. Itehän se on koitettava.
 
Korkki on aivan erinomainen tassu/vaimenninmateriaali. Olen pitkään yrittänyt selvittää kumpi soi paremmin valko- vai punaviinipullosta peräisin oleva korkki. En ole ihan varma. Täytyykin varmaan huomenna taas hakea kolme pulloa kumpaakin, että saa varmuuden asiaan. ;) Siis kolme on se optimaalinen tassumäärä. Eikä vanhojen tassujen kohdalle vaan pohjapeltiä vasten. Kokeile. Ja jos ei viini maistu niin viinitarvikeliikkeistä saa monenlaista korkkia ilman juomaa. Ja leikattuna n. sentin korkuiseksi toimii hyvin.

t. Tapsa
 
Minä puljailin reilu vuosi sitten myös korkin kanssa. En saanut soimaan. Tunnetuista valmistajista kukaan ei vielä maininnut Finite Elementeä. Ceraball toimii melkein laitteessa kuin laitteessa, tietenkin neljän sijaan kolme tassua. Itse käytin aika kauan Cerojen päällä vielä akryylilevyä. Sittemmin olen sijoittanut platformiini vaahterapalikoita. Toimivat.
 
Pitääkin hakea korkkeja. Miksiköhän ne onkin jääny koittamatta. :p
 
Kossupullon korkeilla saa transientit kohdalleen. Subjektiivisten havaintojen osalta äänenvoimakkuuskin tuntuu paranevan. :D
 
Vaikkei aihepiiri kiinnostaisi, niin jos pysyttäisiin asiassa. t. rajani
 
Tarve lienee eristää laitteet alustan värähtelyistä, eikä niinkään tappaa laitteiden omaa värähtelyä???

Itselläni oli käänteinen ongelma kotipalavelimen kanssa. Laitten kiintolevyt aikaansaivat sellaisen värinän, että kun palvelin on keittiökaapin päällä, alkoi kaappi toimia eräänlaisena kaikukoppana vahvistaen värähtelyääntä. Noudin yrityksemme varastosta erilaisia vaahtomuovista tehtyjä laitepakkausten pehmusteita kokeiluun ja parhaimmaksi valikoitui varsin pehmeä vaahtomuovilevy, josta leikkasin sopivan kokoiset palat palvelimen alle. Laitteen paino luonnollisesti vaikuttaa materiaalin kokoon, ettei se painu kasaan, jolloin vaimennus heikkenee.
 
Kokeiluja on tullut tehtyä monenlaisilla DIY konsteilla kuten halkaistuilla squash palloilla pienempien laitteiden alla ja halkaistuilla tennispalloilla isompien laitteiden alla, erilaisia puumateriaaleja niin itse tehtynä kuin kaupallisina kartioinakin yms. ja lisäksi sitten muita kaupallisia tuotteita.

Nuo itsetehdyt toimivat aina tapauskohtaisesti joko hyvin tai huonosti :D, mutta kaupallisista ratkaisuista voin omista kokemuksista suositella ainakin jo edellä mainittuja ceraballseja (http://www.finite-elemente.de/en/accessories/cerafamily), Nordostin Pulsar pointseja (http://www.nordost.com/Pulsar-Points-P65.asp) sekä soundcaren (http://www.soundcare.no/) tuotteita niin laitteiden kuin kaiuttimienkin alle. Se miten kukin näistä toimii riippuu omien kokemusteni mukaan niin laitteesta kuin käytettävästä laitetasostakin. Ainakin itse huomasin että toiset tassut vain yksinkertaisesti toimivat paremmin tietyllä alustalla ja jotkut laite-tassu yhdistelmät taasen tuntuivat olevan erityisen allergisia esim lasisille tasoille, joten kannattaa kokeilla erilaisia vaihtoehtoja.
 
Nämä ei varsinaisesti ole tassut, mutta itse olen tykästynyt enemmän piikkeihin ja koviin värähtelynestovehkeisiin kun nuo tassut ja sinitarra tuppaa mussuttamaan ääntä. Helppoa ja halpaa, kupumutterit neljään kulmaan laitteen alle. Jos laitteen pohja ei kestä niin puusta tai lasista levy väliin.

bensahanakupumutt.JPG
 
rajani sanoi:
Vaikkei aihepiiri kiinnostaisi, niin jos pysyttäisiin asiassa. t. rajani

Noh... kaljanhuuruisia lomakommenttejahan indokiinasta nuo oli. Asiaan liittyen mielenkiintoinen DIY-materiaali olisi Tempur: se pitänee värähtelyt hyvin pois. Näin aikanaan mainoksen missä pikkulapsi hyppeli tempurin päällä ja patjalla ollut viinilasi pysyi pystyssä.
 
^ Sain kerran noin 15x18x4 sentin näytepalan palan tempuria, mutta se on tainnut jo hävitä. Niitä saa kyllä tilattua heidän sivuiltaan.
Saattaa tulla tylyjä katseita jos alkaa tyynystä paloja veistelemään ;)
 
privy sanoi:
^ Sain kerran noin 15x18x4 sentin näytepalan palan tempuria, mutta se on tainnut jo hävitä. Niitä saa kyllä tilattua heidän sivuiltaan.
Saattaa tulla tylyjä katseita jos alkaa tyynystä paloja veistelemään ;)

Mitäs turhia veistelemään. Koko tyyny alla pitää olla. 8)
 
Black Diamond Racing ja Sicomin. Ensimmäinen toimii myös kaiuttimien alla, ainakin minulla erittäin hyvin.
 
Oon tullu pikkuhiljaa siihen tulokseen jotten vaimenna. Tai ainakaan vinyylisoitinta niin kauan kun alusta ei värähtele. Mun soittimen jalkoina toimii nykyään rosteri pultit = enempi massaa (kun soitin ei jousta suhteessa aslustaan)--> värähtelee vähemmän. Toki moottori on eristetty rungosta. Joustavilla jaloilla soitin kaiken järjen mukaan tärisee huomattavasti enemmän.
 
Niin, jos vinyylisoittimen alla on tukevuudeltaan kalliota vastaava pinta, niin eiköhän kova jalka materiaali ole paras.
Tai jo telineen pinta värähtelee musiikista tai muusta johtuen, niin jonkinlaisesta vaimennuksesta on varmasti hyötyä.

Mutta missä vaiheessa niihin värähtelyihin kannattaa käydä käsiksi..

Jos värähtelyt halutaan kitkeä heti alkuvaiheilla, niin tukeva ratkaisu voisi olla järeään betoniseinään kunnolla pultattu seinäteline. Kyseisestä seinästä voi tosin koitua haittaa sen jälkeen kun signaali on saavuttanut puhekelan.
Tai jos vaikkapa laminaatin alla on betonia, niin pienet reiät laminaattiin ja piikit betoniin, siitä ylöspäin jäykkärakenteisella laitetelineellä. (Kivilattia tai betoniin liimattu parketti ajaa saman asian)

Tai oikeastaan yllä mainitussa ei värähtelyjä päästetä alkuunkaan syntymään.

On kaksi eri asiaa: 1. Säilyttää ja siirtää jostakin pinnasta saatu kallion veroinen järkkymättömyys.
2. Vaimentaa soittimen alla olevasta pinnasta tulevia värähtelyjä.

Näihin molempiin tilanteisiin on erityyppiset ratkaisut.
 
Back
Ylös