Hifi 100/1

marko_j

Käyttäjä
Liittynyt
12.7.2009
Viestejä
148
Moi
Miten vanha kunnon hifi 100/1 pärjää tämänpäivän uusien suppareiden joukossa,kertokaa kokemuksia ja onko tuosta 100/1 tullut joku uusi paranneltu versio.
t-jääskeläinen
 
Laatua tämän päivän subbariin en tiedä mutta eikös tuohon ole helppo laittaa joku nykyaikainen huippuelementti? Sillä sen sais päivitettyä nykyajan subbariksi ainakin periaatteessa.
 
Subwooferin latu ei ole kiinni vain elementistä vaan myös paljon siitä, miten ko. elementtiä käytetään. 100/1:n iskuäänitoisto ei ole käytetyistä ratkaisuista johtuen paras mahdollinen ja lyhytiskuinen elementti lyö myös samoista syistä puhekelan helposti vaikeimmalla materiaalilla moottorin takalevyyn. 100/1:n kotelon viritystajuus on 25Hz, mutta sähköistä korjausta on n. 12-13dB 16 hertsillä eli jo sen verran viritystaajuuden alapuolella, ettei kotelo enää kuormita elementtiä vaan se pohjaa helposti. Sähköinen korjaus on tehty piikittävällä ylipäästösuotimella, joka vielä syö lisää iskuäänitoistoa. Nuo asiat yhdessä ovat ko. subbarin isoin äänenlaadullisesti rajoittava tekijä.

Parempia ratkaisuja DIY-subbariksi on vaikka millä mitalla. Yksi helpoimpia on laittaa hyvälaatuinen elementti sille sopivaan koteloon, kotelo seinustalle ja kalibroida Anti-Mode tuolle paikalle. Tulos on 20Hz saakka ylettyvä toisto ja samalla huoneresonanssitkin on minimoitu. Vilaise Hifimaailma 6/2009:sta juttua aiheesta.
 
Jep sauraman toteamuksen voin allekirjoittaa. Sain kaverilta lainaan tuon suotimen ja testailin sitä kaikessa rauhassa. Kyllä sillä ääntä lähtee mutta ääni on pehmeä ja ponneton. Tuli fiilis että subi on jonkinlaisen valtavan tyynyn sisällä.

Tein myös toisen kokeilun eli rakensin omalle subille optimoidun piikittävän suotimen. Korostusta ei ollut paljoa eli 6 db ja tulos oli samanlainen. Elokuville tuli kyllä jytinää, mutta ääni oli hitaan, pehmeän ja ympäripyöreän kuuloinen jopa elokuvilla. Musiikilla systeemistä ei ollut mitään iloa, paremmin toimi ilman subia. Suosittelen jotain muuta ratkaisua.

Tällä hetkellä käytössä on neljännen asteen butterwort suodin ilman korostuksia suljetulle kotelolle ja toimii huomattavasti paremmin vaikkei menekkään ihan pohjaan asti.
 
Refleksitaajuuden alapuolella tulisi enemmänkin leikata toistoa ylipäästösuotimella, kun siellä elementti lepattaa muutenkin holtittomasti....
 
Jyrkillä suotimilla on tapana vetää myös vaihetta vinksalleen, mikä tuo epätarkkuutta toistoon. Siksi en ihan heti lähtisi kokeilemaan ylipäästösuodinta, jos vaan vahvistin on tehtäviensä tasalla ja pitää elementin muuten kontrollissa.
 
Back
Ylös