Hifiä makuuhuoneessa

pirkka

Käyttäjä
Liittynyt
23.7.2006
Viestejä
13 844
Kaupunki
Järvenpää
Tarkoitukseni ei ole kirjoittaa millaista musiikkia makuukammarissa kannattaa soittaa tai miten hifi ja avioelämä sopivat yhteen vaan ihan oikeasti kertoa miten makuuhuoneeseeni päätyi tällainen setti:

IMG_3519.jpg


Kävi näet nii että sain yllättäen halvalla (hmmm) ostettua käytetyt Sennheiser 650 luurit ja ajattelin että olisipa kiva kuunnella musiikkia nukkumaan mennessään kun näet asun yksin... No kaivoin kaapista vanhan Denonin CD soittimen ja liitin luurit siihen. Kuuntelin ja kyllästyin. Eihän nuo miltään kuullostaneet. Sittemmin kohensin tuota halavalla saamaani luurisettiä vaihtamalla CD pyörittimeksi Rega Apollon ja todellankin hartaan kokeilun jälkeen Lehmannin Black Cube Linear kuulokevahvistimen. Tässä vaiheessa nuo halvat luurit olivat tulleet maksamaan yli 1,5 kiloeuroa. ;)

Kun sitten sain käsiini Tapsan vanhat lankut ja hommasin niihin Audio Nirvanan 12" laajakaistat jäivät Arielini virattomiksi. Yritinpä typerä niitä myydäkin mutta onneksi kukaan ei tajunnut niiden arvoa ja niinpä ne jäivät myymättä. Nyt kun muutin Kannelmäkeen hiukan isompaan kämppään sijoitin nuo arielit makuuhuoneeseen, siis säilöön. Mutta siinäpä heräsi ajatus että voisihan sitä olla toimiva setti makuuhuoneessakin. Tarvittaisiin vain sopiva vahvistin. Sellainen pikkuinen jonka voisi laittaa soimaan ja vaikka nukahtaa ilman sammuttamista. Tämä sulki pois putkilaitteet. Itse ainakin mieluiten sammutan ne kuuntelun jälkeen ja makuuhuoneessa saattaa vaikka sukka tai lakana eksyä pahaan paikkaa... No mutta eihän sitä sovi laittaa Arieleja kiinni trankkupeliin...

Kun sitten asiaa tutkailin huomasin että Lehmann'han valmistaa Stamp päätettä, jonka kanssa Arielit hyvinkin voisivat toimia. Ainakin jos asiaa lähestyisi ennakkoluulottomasti. Wattejan on ylenpalttiset 2X20 ja Arielien 91 db herkkyydellä ääntä kyllä piisaisi, mutta minkälaista? Arviot lehdissä olivat kehuvia. Tuotahan pitäisi kokeilla.

http://www.tnt-audio.com/ampli/stamp-linear_e.html

Messuilta nappasin sitten kokeiluun tuon Stampin ja nyt, päivän jälkeen olen aika myyty! Kokoonsa nähden melkoinen peli. En nyt ryhdy tarkemmin kuvailemaan mutta pidän äänestä. Paljon isompi ja dynaamisempi kuin koosta voisi päätellä. Hyvin tuo Arielien sofistikoituneen musikaalisuuden esiin.

Tässä kuva elektroniikasta:

IMG_3520.jpg


Äänellisesti olen siis vähintäänkin tyytyväinen Stampiin. Hiukan pulmaa tuottaa sen pieni koko, joka oli kyllä yksi valintakriteeri. Piuhoilla on takana melkoinen ahdinko ja käyttämäni kajarijohdot pyrkivät kampeamaan pikkulootaa paikoiltaan tai irtoamaan itse. Nuo liittimet eivät ole laatikon paras osa. Pieneen tilaan ei toki mahdu paremmin mutta se että liittimet eivät tahdo pysyä voitaisiin kyllä korjata. Tarkkana pitää myös olla ettei tule oikosulkuja ahtaudessa:

IMG_3524.jpg


Nyt soi makkarissa Arielit Lehmann vahvistuksella ja uskalla suositella pikkukajareille tai kyllin herkille lattiamalleille. Toimii ihan tyydyttävästi. Olohuoneessa kuuntelen nautiskelijan analyyttistä nyansseja tilvivaa putkisettiä baffelein, joka todella koskettaa kuulijaa ja makuuhuoneessa soi mutkattomampi ja lempeämpi mutta musikaalinen setti.

Minkäslaisia makuuhuoneviritelmiä muilla on?
 
pirkka sanoi:
Minkäslaisia makuuhuoneviritelmiä muilla on?

Tällä hetkellä seuraava setti:
- CD-soitin: Onkyo DX-3800
- Radio: Luxman T-215L
- Kasettinauhuri: Luxman K-405
- Etuvahvistin: Luxman C-120A
- Päätevahvistin: Luxman M-120A
- Kajarit: Gradient 1.1

Nukahtamissyystä ei mukana ole levaria koska automaattilevarini on ykkössetissäni ja toinen on manuaali...

t. jjahifi
 
Telefunken ja Tivoli Audio radiot löytyy ja sellainen joku ihmeellinen kannettava cd-radio-soitin hökötys... bassokitara, Korg metronomi...
 
Niin paljon sanomatta jää....

3 -vuotias prinsessa nukkuu iskän ja äiskän makkarissa joten eipä ole kosketuspintaa tähän avaruuteen.

Mutta ihan oikeasti, tutustukaa vaikkapa nukkumisen asiantuntijoiden suosituksiin ja hankikaa sinne makkariin mielummin kunnon sänky. Se muu touhu siellä ei ole vissiin ihan etusijalla...

Täytyyhän asunnossa olla sentään huoneita niin monta että makkarin voi varata ensisijaisia käyttötarkoituksia varten.

??? >:D :mad:

Olen niin kovin pahoillani.
 
Ai siellä voi nukkuakin? Sitä toista n-alkusta on kyllä sielläkin tullut kokeiltua... Nukkuminenhan tunnetusti tapahtuu sohvalla, eikö? Tai sitten naama vasten näppäimistöä. Mutta että makuuhuoneessa? Aikas paksu väite...

No joo... Vinoilut sikseen. Itseltäni löytyy makuuhuoneesta JVC:n kotiteatterivahvistin vuosimallia nakki & siipimutteri ja kahdeksannella luokalla kone- ja sähköopin tunneilla väsäämäni "kaiuttimet", Rane-kajareiksi noita nimitän. Opettaja oli Rane, ja siihen aikaan pyöri se "älä luota Raneihin" -mainos teeveessä... Ja noiden välissä kaapelina kulkeekin sitten ilmaa, eli en ole - vielä - jaksanut niitä kytkeä. Aika näyttää. Oli ne kai tarkoitus sinne virittää soimaankin jossain välissä...
 
Makuuhuoneessa , no siellä on penkki , talja ja puntit. Ainoa äänilähde on treeneeja. ( ähinää ja piereskelyä)
Sänky on olohuoneessa , joten nukkumatin houkuttimena toimii Tannoy Fusion 2 ja Arcam Solo. Arcamissa on ajastin jolla laitetaan yleensä 1-2h yöradio soimaan. Se on kyllä paha tapa opetella nukkumaan niin että radio soi. Satunnaisten yö vieraiden kanssa pitää kokeilla sitten jotain muuta keinoa huokutella nukkumattia , vaikkapa laskea lampaita tai....
 
Audio-fiilis sanoi:
Mutta ihan oikeasti, tutustukaa vaikkapa nukkumisen asiantuntijoiden suosituksiin ja hankikaa sinne makkariin mielummin kunnon sänky. Se muu touhu siellä ei ole vissiin ihan etusijalla...


"Länsimaisessa kulttuurissa hiljaisuutta tyrkytetään jo lapsuudessa. Meidän on käsketty olla hiljaa kun menemme nukkumaan, teemme kotiläksyjä yms. Juuri näihin aikoihin ilmaantuvat lapsuusiän tinnitus ja misofonia, jonka lisäksi kehittyy käyttäytymismalli etsiä hiljaisuutta aikuisiälläkin." http://www.tinnitusyhdistys.fi/hyperacusis.htm (Laina alemmassa jutusta "Ympäristön äänien rikastuttaminen")

elmeri sanoi:
Se on kyllä paha tapa opetella nukkumaan niin että radio soi. Satunnaisten yö vieraiden kanssa pitää kokeilla sitten jotain muuta keinoa huokutella nukkumattia , vaikkapa laskea lampaita tai....

Joo tuota, paha siinä on ruveta luennoimaan ympäristön äänien rikastuttamisella, jos toinen on tottunut hiljaisuuteen. Tämä "hiljaisuus" on kuitenkin erilaisia taustaääniä ja siinä tulee vain entistä herkemmäksi häiriintymään..
 
Mä olisin kyllä tuosta hiljaisuus-kuviosta eri mieltä. Nykyään tuntuu, että ihmisten on pakko saada "taustamusiikkia" ihan mille tahansa toiminnalle. Ja jos ei ole ulkona liikkuessa ämpäri-soitin taskussa, autossa radiopauhaamassa, niin himassa ainakin huutaa telkkari, katsottiin sitä tai ei. Tämän kautta musiikki itsessään nousee enemmän kulutushyödykkeeksi, ei asiaksi josta erityisesti nautittaisiin ja johon kunnolla keskityttäisiin. Toisaalta voi ajatella myös musiikkia muurina ympäröivältä hälyltä, hyvinhän nuo nappikuuokkeetkin eristävät ympäröivästä äänimaisemasta.

No, katkaisen ajatukseni tähän ja itse aiheeseen: Makkarissa, joka sattuu meillä olemaan myös olohuone, on 90-lukulaiset JVC:n viritinvahvistin ja cd-soitin, kaijuttimina ensimmäiset omat, Dalit. Mallinumero on jotain 404 tai siihen suuntaan. Lattiamallia, erikoinen 2,5-tie toteutus. Nätti ääni.
 
pirkka sanoi:
...

Äänellisesti olen siis vähintäänkin tyytyväinen Stampiin. Hiukan pulmaa tuottaa sen pieni koko, joka oli kyllä yksi valintakriteeri. Piuhoilla on takana melkoinen ahdinko ja käyttämäni kajarijohdot pyrkivät kampeamaan pikkulootaa paikoiltaan tai irtoamaan itse. Nuo liittimet eivät ole laatikon paras osa. Pieneen tilaan ei toki mahdu paremmin mutta se että liittimet eivät tahdo pysyä voitaisiin kyllä korjata. Tarkkana pitää myös olla ettei tule oikosulkuja ahtaudessa:

...

Eikö kannattaisi laittaa jonkinlaiset liittimet kaiutinkaapeleiden päihin? Kuvittelisin, että se helpottaisi kytkemistä ahtaassa tilassa ja vähentäisi myös oikosulkuvaaraa.

Meillä on makuuhuoneessa vain pieni televisio, ei muuta.
 
Hevimees sanoi:
Eikö kannattaisi laittaa jonkinlaiset liittimet kaiutinkaapeleiden päihin? Kuvittelisin, että se helpottaisi kytkemistä ahtaassa tilassa ja vähentäisi myös oikosulkuvaaraa.

Onhan niissä liittimet mutta ne naaraat siinä lehmannissa on joltisenkin väljät. Voisivat olla napakammat. Myöskin tuo ahdas tila asettaa ne liittimet kovin läheklle toisiaan ja se oikosulkuvaara on tosiaan ilmeinen. Tätä pitänee miettiä vielä ja kysäistä maahantuojalta josko löytyisi optimoituja. Näin siis nyt, nuo kultaiset on kajariliittimet:

IMG_3524.jpg
 
Niin just. Minä kuvittelin, että nuo kultaiset olivat vain typerän pitkät naparuuvit :D

Tawe sanoi:
Banskut asettuisi noihin kivemmin...

Eivätkö nuo ole juurikin banaanit? Ovat vaan vähän väärän malliset tähän tarkoitukseen.
 
Joo. Mahtuis varmaan paremmin, nuo kajaripiuhat, jos olis sellaiset banaanit, mihin törkätään piuha päästä, eikä tuosta sivusta. :)
 
Olen pyrkinyt rakentamaan jonkinlaisen kuuntelusysteemin kaikkiin kolmeen käytettävissä olevaan huoneeseen. Makuuhuone on vielä aika lailla vaiheessa, tuskin kehtaisi näyttää mutta näytänpä silti:

makuuhuone1.jpg


Vahvistin on pari vuotta sitten kunnostamani Pioneer SA-700 vuodelta 1970. Äänilähteet eivät kuulune Hifiharrastajien toimenkuvaan ollen Philips CDI 470 multimediasoitin 90-luvulta ja Sonyn kannettava cd-soitin, joka joskus toistakymmentä vuotta sitten tuli joululahjana työnantajalta. Philips on muuten suht. ok mutta äänitteiden loppupuolella alkaa pätkimään ilkeästi. Pitäisi avata joskus ja katsoa onko asialle jotain tehtävissä, vielä en ole viitsinyt/ehtinyt.

Kuulokkeet ovat Sennheiserin halvempaan päähän kuuluvat HD-477:t. Systeemissä on myös kaiuttimet, Acoustic Research AR-7:t, joita kuitenkin käytän harvoin koska kuuntelen makuuhuoneessa enimmäkseen yömyöhällä eikä naapureitakaan aivan kaikkina kellonaikoina saa rääkätä.

Juhani
 
pirkka sanoi:
Onhan niissä liittimet mutta ne naaraat siinä lehmannissa on joltisenkin väljät. Voisivat olla napakammat. Myöskin tuo ahdas tila asettaa ne liittimet kovin läheklle toisiaan ja se oikosulkuvaara on tosiaan ilmeinen. Tätä pitänee miettiä vielä ja kysäistä maahantuojalta josko löytyisi optimoituja.


Maahantuojalta löytyy hyvälaatuisia ja Stampissa napakasti kiinni pysyviä liittimiä kyllä :D
 
Makuuhuoneesta löytyy seuraavanlainen setti:

- Naim Nait 5i vahvistin
- Denon DCD 500 AE CD-soitin
- Totem Acoustic Arro kaiuttimet

Kyseessähän on siis ainoa settini. Denonin olemassaolo selittyy rahapulan avulla, mutta sen hellittäessä Denon vaihtuu hyvin nopeasti Naimin CD5i:hin. Tämän tapahtuessa setti onkin kunnossa pidemmäksi ajaksi.

Kyseessä on mielestäni hyvin toimiva setti, vaikka CD-soitin onkin turhan heikko. Setti on kyllä kohtuullisen armoton huonoille äänitteille, mutta kaikkea ei voi aina saada. CD-soittimen vaihtuessa se muuttuu vielä entistä armottomammaksi.
 
Back
Ylös