HH.org sertifioidut laajakaistat feat. Audio Nirvana 12 Super Cast?

Vuti

Käyttäjä
Liittynyt
8.8.2006
Viestejä
713
Ideana on esittää allekirjoittaneen vaatimuksiin sopivia ehdotuksia Audio Nirvanan 12 Super Cast Frame elementtien ympärille.
Kilpailuhenki on sallittavaa. Ylivoimaiset perustelut ratkaisun ylivertaisuudesta ovat vaatimus ehdotuksen noteeramiseksi. "Voittaneen" ratkaisun esittänyt saa kassillisen foorumisuitsutusta ja papukaijamerkin. Elementti valittu sen edullisuuden ja hyvien kokemusten perusteella.

  • Riittävä herkkyys triodimodatulle pikkualmarrolle (n. 1,5w)
  • Sijoitus enintään 60cm takaseinästä etureunasta mitattuna, sivuseiniin yli 1,5m
  • Etulevyn leveys mahdollisimman pieni
  • Korkeus vapaasti valittavissa (<2,7m)
  • Yleispätevyys toistettavan musiikin suhteen (poislukien urkumusiikki/tappohevi)
  • Avotakka approved viimeistely mahdollista
  • Ei suodatusta
  • Taloudellisesti optimoitu konstruktio ja materiaalit

Elementin specsit: http://www.commonsenseaudio.com/an12cfspecs.jpg
Muutamia valmiita vaihtoehtoja joita allekirjoittanut on internetin syövereistä metsästänyt.

Ensimmäisenä Zillaspeakin laskurin mukaan järeä BIB
http://www.zillaspeak.com/bib-howtobuild.asp

nirvana12jy7.jpg
  • Hillitön koko
  • Ilmeisen hyväksihavaittu AN8 superin kanssa

Tai vaihtoehtoisesti Commonsenseaudion omasta 2.8 MKI-kotelosta firman omien piirrustusten mukaan.

Walnut-Super-12-cast-frame-.png
  • Varma vaihtoehto
  • Suhteellisen edullinen/yksinkertainen valmistaa
  • Ohjeet talon puolesta
 
Luvallasi minä kommentoin näitä hiukan...

Zillaspeak: Jos on tarkoitus kaivaa elementin bassotoistosta kaikki irti, tämä lienee vaihtoehto. Ongelmaksi nousee kuitenkin kotelon viritys - toisto ei ole napakinta mahdollista sorttia. Lisäksi, tämän kotelotyypin osaksi koituu myös oikeanlaisen kotelon vaimentamisen tärkeys. Jos vaimennusta on liian vähän tai se on väärin asennettu, kumina on sietämätöntä normikokoisessa tilassa. Jos taas vaimennusta on liikaa, bassotoisto ja alempi keskialue saa siipeensä pahemman kerran...samalla korostuu elementin "sädepyssy" -efekti yläpään toiston osalta jos kaiuttimien sijoitus on suoraan kuuntelupaikkaa kohden. Jos kuitenkin jaksaa käyttää aikaa ja kuuntelukertoja kotelon vaimentamiseksi oikein, lopputulos on sangen nautittava. Ei kuitenkaan pieniin ja "kovaseinäisiin" tiloihin suositeltava vaihtoehto tämä...

AN-2.8: Tämä kotelotyyppi toimii parhaiten mielestäni Super 10" -elementin kanssa. Aika pitälti silti samat asiat edessä tämänkin kanssa. Vaikka viritys on erilainen, vaimentamisella on suuri merkitys kaiuttimen luonteelle. Toisekseen, suosittelen tekemään tämän sellaisena versiona, jossa nuo kaksi viritykseen olennaisesti liittyvää aukkoa muutetaan yhdeksi 6" aukoksi ja etulevyn paksuus olisi hyvä olla n. 25-30mm ja pyöristykset (R6-R10) kummallakin puolen aukon reunoissa...lisäksi, ottaisin aukon paikoituksen lähemmäksi lattiaa...ja kaiuttimelle esim. 30mm paksu "jalustalevy" johon saadaan säädettävä tassut...

Jos tavoitteissa tuon "Avotakka -viimeistelyn" prioriteetti on kovin korkea, tämä jälkimmäinen malli voi olla vaihtoehto...haluaisin kuitenkin ottaa mukaan vielä kolmannen vaihtoehdon:

Open Baffle -konstruktio: AN Super 12" toimii upeasti baffelissa. Tällä palstallakin lienee vielä aktiivisesti ko. konstruktiota kuuntelevia, joilta kannattaa kysellä kommentteja. Kun elementin malttaa ajella sisään kunnolla, baffeli toimii aika kivasti. Toki, jos alapään jytky toistuminen on prioriteettina korkea, tämä rakenne vaatii lisäbasso(t) ratkaisun, jossa saa olla säädettävyyttä riittävästi. Oma henkilökohtainen mielipiteeni on se, että AN Super 12" kannattaa laittaa baffeliin. Tarvittaessa saat kyllä ohjeistuksen erilaisista baffelivaihtoehdoista jos haluat. Ja kyllä, jos tilaa on - baffelinkin saa kauniimman osapuolen silmää miellyttäväksi... ;)

Lisäksi villi kortti: Voit myös pohti Infinite Baffle -ratkaisun mielekkyyttä. Ko. elementti ei ehkä ole paras mahdollinen siihen, mutta kenties kuitenkin kustannustehokkain vaihtoehto... Jos tämä on mahdollinen asennustapa - keskustelut kaiutinsijoittelusta kauniimman osapuolen kanssa loppuu siihen. Sitoo tosin sitten osaltaa kodin muuta sisustamista tämä vaihtoehto jos ei ole erillistä kuuntelutilaa... ;)

-Mika/ Lumo-Audio
 
Noin 35x100cm levy, jos isompi ei passaa. Yläreunaan laajakaista ja alle kaksi Peerless SLS-12 bassoa dipolina tueksi. Basso-osa omalla päätteellään ja aktiivisuodolla, Nirvanainen koskemattomana. Alapää siis säädetään sen jälkeen kohdalleen kun on selvinnyt, miten pelkkä laajakaista käyttäytyy tuon kokoisessa levyssä.

Nii, ja signaalin bassojen suotimelle ja vahvarillehan saa hyvin otettua jännitteenjaolla putki-integroidun perästäkin.
 
Kun kerran muutkin...

Kuva

Tosin 10" nirvana ja vain yksi sls-12. Levynä 40x80cm. Aktiivi jako, nirvanalle ei suodatusta. Jakarille signaali integroidun perästä. Tarkoitus muokata jakarin signaali suoraan etusesta otettavaksi.

Haittana tarve neljälle vahvistin kanavalle.

Kompromissejähän nämä kaikki on, mutta jos tuota listaasi katsoo niin tässä toteutuu muut paitsi:

* Sijoitus enintään 60cm takaseinästä etureunasta mitattuna, sivuseiniin yli 1,5m
* Etulevyn leveys mahdollisimman pieni

Etuseinään pitäisi saada enemmän etäisyyttä. metri tai yli.

T: Vuorela
 
Kyllä näitä juttuja on kiva seurata.

Ja olisi kiva kokeillakin, mutta kun ei löydy olohuoneesta tilaa tuolla periaatteella toimavalle ratkaisulle.
Kaiutin ilman koteloa. Kiva ajatus.

Taidan ensin toteuttaa Jordan projektini ja haaveilla näistä systeemeistä myöhemmin.
Tosin tekisi valtavasti mieli kokeilla noita Jordaneita ja jotain dipolisubi systeemiä/yhdistelmää.
 
Meilläkin alkamassa Nirvana-rojekti... Ei tosin 12" vaan kymmppituumanen kuuntelutilojen ehdoilla... Kun ei ole mitään hehtaarisalia, johon OB:t mahtuisivat >:D. Nyt on 10" CF Elementit tilattu.

Ajattelin -jos ei nyt ihan avotakka approved mutta kuitenkin siistit kotelot form follows function -periaatteella. Lähtökohtana Audio Nirvanan suosittelemat 2.8 II kotelot. Kiitos Mika hyvistä vihjeistä tuon refleksiaukon virittämiseen.

Toinen kiinnostava setup olisi bipolit... Toinen elementti ampumaan taakse tai takaviistoon ja molemmat avautumaan samaan torveen (back loaded horn). Törmäsin tähän jossain mutta hukkasin linkin. Onko kukaan kokeillut tai törmännyt samaan linkkiin?
 
woohoo sanoi:
Toinen kiinnostava setup olisi bipolit... Toinen elementti ampumaan taakse tai takaviistoon ja molemmat avautumaan samaan torveen (back loaded horn). Törmäsin tähän jossain mutta hukkasin linkin. Onko kukaan kokeillut tai törmännyt samaan linkkiin?

Tuosta saisi puhtaamman keskialueen, suuremmilla äänenpaineilla vähemmän säröä, parempaa basson laatua ja määrää ... Ainakin Troelsin mukaan: "deep, dynamic and dry bass - anything but boomy" http://www.troelsgravesen.dk/JA8008_DTQWT.htm
 
Vuorela sanoi:
Tosin 10" nirvana ja vain yksi sls-12. Levynä 40x80cm. Aktiivi jako, nirvanalle ei suodatusta. Jakarille signaali integroidun perästä. Tarkoitus muokata jakarin signaali suoraan etusesta otettavaksi.

Haittana tarve neljälle vahvistin kanavalle.

Jos keksii tavan saada valmis vahvistin/jakosuodinmoduuli siististi sinne dipolilankkuun kiinni niin vahvistimia ja kamalaa johtosoppaa ei ainakaan hyllyyn tarvitse kerätä niin paljon. Tämä tosin sillä oletuksella, että laajakaista tarvitsee tukea vain alle 150-200Hz taajuuksilla, jonne tuollaisten valmiiden moduulien vasteet riittävät. Hifimaailma 1/2007:ssa (ja korjaus + täydennys 2/2007 -numerossa uutispalstalla) oli esimerkkinä Hypexin edullinen DS1.2-moduuli ja dipolin matalia kohti 6dB/okt laskeva vaste oikaistiin simppelillä inputissa olevalla konkalla.

Homma meni näin: pääkaiuttimen navoista otetaan signaali vahvistinmoduulille ja sen jännite lasketaan linjatasoiselle kapineelle sopivaksi 33kohm sarja- ja 1kohm rinnankytketyllä vastuksella. Näiden perässä oli 10kohm vastus sarjassa ja 470nF konkka rinnan oikaisemassa vastetta. Jos alimmat käyvät liian voimakkaiksi, voi konkkaa pienentää - vaikka 200nF luokkaa ensitestiin.
 
joo, eipä noita tarvitse hyllyyn kerätä. Vaikka ei ne kanavat siitä vähene, ovat sitten kaiuttimessa tai räkissä.

Itseasiassa on tuohon omaan tullut mietittyä mm. noita moduleita, mutta eivät koon puolesta siihen oikein mitenkään siististi istu. Toinen mitä on käynyt mielessä on 41hz jonkin sarjan ja suotimen istutus kajariin. Toisi joustavuutta systeemin koon ja muunneltavuuden muodossa.

Valmis moduli on tosin huomattavasti yksinkertaisempi toteutettava.
 
Tuli tuossa hieman photarilla leikittyä :)
(pohjana pirkan myyntikuvasta revitty baffeli)

ob3ln1.png


Aukeaa isompana hiiren oikeaa -> näytä kuva
Omia shoppausehdotuksia saa esittää halutessaan...
 
Back
Ylös