Heavy-ämyrit

alspe

Käyttäjä
Liittynyt
13.3.2007
Viestejä
15 027
Kaupunki
Tampere
No niin. Josko hieman spekuloitaisiin minkälainen kaiutin olisi hyvä/paras heavymusiikin ryskyttämiseen. Viime aikoina ollut hyvää juttua "munakkuudesta", kartiopinta-alasta ja niinpäin pois.

Tässä topicissa ei sitten vaahdota toiston ilmavuudesta tai äänikuvasta vaan siitä minkälaisella konstruktiolla hevi kuulostaa heviltä, mutta myös toistoltaan tarkalta/"nopealta". Ei tarvitse ottaa kantaa ulkonäköön tai kokoon kunhan koko olisi jotenkin normaali, alle 50x50x120 cm. ;)

Välillä kuulee sanottavan, että heavymusiikki ei ole ollenkaan vaikeaa toistaa kun ei siinä ole aitoa laulua tai aitoja akustisia soittimia. Minä sanoisin, että suuren joukon soittimia sisältä heavy menee aika helposti "tukkoon". Kyllä sitä yhtä nokkahuilua toistaa, mutta millä monimutkainen musiikki siten että kaikki osat erottuvat edes jotenkin? Onko se sitten intermodulaatisäröä tms, kun paljon eri taajuuksia ryskitään yhtä aikaa kartioista pihalle?

Sain sellaisen idean, että miten toimisi bassopäässä 12-15" kevyt kartio ihan lattian rajaan asennettuna? Silloin bassovaste ei pirstaloituisi niin pahasti kuin korkealla olevalla elementillä. Miten alas voidaan jako laskea jos bassoelementin keskipiste on 20-30 cm korkeudella? Bassoelementti voisi olla sellainen jossa ulkoripustus on mallia spider. Sillain olen ymmärtänyt, että sellaisella olisi äkäisempi ja kontrolloidumpi toisto kuin paksureunaisella "subbarilla".
rm100bia2.jpg


Olisiko myös diskanttipäässä hyvä olla pinta-alaa enemmän kuin 1 x 1" dome? Peltejä lätkitään hevissä yleensä ihan huolella, eikä vain sivellä sutilla. ;) :D
 
Aivan loistava myyntipuhe tuossa:
"- Maailman äänekkäin kotikaiutin.
- Tästä naapurisi näkevät painajaisia.
- Ei tuttu television sisustusohjelmista.
- Miehille, jotka kulkevat omia polkujaan!"
 
Jep, jep. Cerwin-Vega taitaa sopia ainakin konseptina tavoitteeseen erinomaisen hyvin. Turha äänikuvabongailu ja luonnollisuuden tavoittelu sivuun... Mutta vakavasti, ehkä C-V olisi juuri oikea vastaus...

t. jjahifi
 
Doppler-särön vetäisin mukaan myös noita teknisiä ominaisuuksia mietittäessä. Heavyllä monesti tuppaa kartion liikettä olemaan melkoisesti, jolloin vatkaavan kartion on hankalampi toistaa korkeampia taajuuksia puhtaasti. Linkwitzin sivuilla on tuo kyseinen särö-ilmiö selitettykin.

Tietysti muutkin säröt tuppaa pomppaamaan kun soitetaan kovaa. Ratkaisuna lienee ainoastaan kartiopinta-alan lisääminen. Silloin tulee vain ongelmaksi se kaapin koko. Itse olen ajatellut, että pientä ja nättiä toistinta voisi kokeilla Daytonin subbareilla. 10" HO Reference sarjasta menisi mukavan matalallekin 20 litran suljetussa. Niitä laittaisi kaksi kappaletta lattian rajasta ylöspäin vaikka 1.5-tienä jolloin matalimmat paukkaisi vielä hieman enemmän. Alimman elementin alipäästö 80 hertsin hujakoilta 1. astetta ja ylemmän 200-300 hertsistä, riippuen seuraavana kaistaa toistavasta elementistä.

Tuossa on 20 litran suljetussa tämä Dayton:

http://www.parts-express.com/pe/showdetl.cfm?Partnumber=295-462

http://west.zeraw.biz/aaninen/protot/mallinnus/daytoninmallinnus.png

Yläpääksi sitten joku PA-keskari ja disu tai sitten sopiva viivanpätkä 3" Tangbandeja. Laajakaistoja voisi maustaa vaikka superdisullakin niin saa helähdystä enempi ;)

Tuo bassojen 1.5-tiemäisyys on hankala passiivina eikä kovinkaan tarpeellinen, kun elementit on lattian rajassa. Lattia kun boostaa aika mukavasti jo alimpia. Aktiivisuodot olisi kuitenkin parempi ratkaisu, niin ei tulisi turhaa tehohäviötä kajareihin. DCX olis suositeltava ihan suotimien twiikkauksen takia. Säästää monesti vaivassa ja varsinkin komponenttien ostossa. Kupari kun on nykyään ihan törkeän hintaista.
 
Niin soitetaan, mutta kajarien pitää olla puhtaasti toistavat, jotta myös progempi (ja kuoropoika)metalli toimisi kunnolla.

Doppleria olen joskus testannut, enkä saanut sitä oikein mitenkään kuulumaan. Ihan tavan IMD kuuluu siihen verrattuna törkeästi.
 
Toki.
Särö pitääkin saada kuulumaan särönä niinkuin se on äänitetty.
Esim. Napalm Deathin eka levyillä oli muistaakseni basso soitettu muutaman särkijän lapi jotenkin sarjassa.
 
Kaverilla DC 15 15 :D öhöm = tulee älämölöä enempi kuin tarpeeksi ...
Laatuääntä sitten pikkasen vähempi :-\
herkkyys 97db......toikin tekee noista "helpot" soivat pienemmälläkin päätteellä LUJAA. n. 200w riits hyvin
 
Minun kokeiluni ovat yleensä johtaneet siihen että kuunteluhuoneen ja heville tyypillisen bassokitarapeiton yhteistoiminta peittää alleen koko muun bassoalueen. Tuon efektin torjumiseen olen löytänyt seuraavat keinot: kardioidibasso, parempi kuuntelutila, alkoholi.

Muita ongelmia ei ollut :D
 
Puuhailen jo Hifimualima-lehdessä ensi viikolla ilmestyvälle rakennussarjalle isoveljeä. Enemmän herkkyyttä ja selvästi alemmas ulottuva toisto. 2-tie tai 3-tie riippuen ihan miten halua rakentaa bassopään. Ei, ei pieni eikä ihan siro. Tämä on puhdas spoileri, tarkat tiedot tulevat vasta kun rakennusohje julkaistaan. Ennen 97dB/W:n isoveljeä tulee vielä jotain ihan muuta rakennusohjeena ja joka numeroon ei tule kaiutinrakennusohjeita... Mutta pysykää varpaillanne :) .
 
Cerwin-Vega on varmasti hintaisekseen varsin noheva pönttö hevin toistamiseen, mutta sen esittäminen ratkaisuna haasteeseen on vähän kädet selittävästi levällään heitettyä huulta minusta. Hyvin äänitetty ja massiivisesti mätetty hevi on harvinaista herkkua, mutta tavattuna hankala toistettava. Transienttien erottelukykyä ja nopeutta pitäisi löytyä mutta diskantin taso pitäis olla maltillinen tai yltiömiellyttävä.

Dynaudion midbassoelementit on minusta poikkeuksetta olleet hyviä hevin kanssa joten niitä lätkisin varmaan sopivan määrän suljettuun koteloon, ehkä jotenkin lainattuna Dynaudion kalleimpien mallien basso-osaa. Ihan subwoofer taajuuksia ei välttämättä tarvittaisi minusta hevin toistoon, ne voisi hoitaa vaikka erillisellä subbarilla ja jopa jotenkin leikata alimmat pois jos mahdollista basson kiinteyttä sotkematta (lieneekö mahdotonta). Tietysti vois ensin tutkia mistä lähtien ne bassotaajuudet pitää toistaa jotta slämmin tunne on mahdollinen, uskoisin ettei infrataajuuksia oikeasti tarvita vaan äänenpainetta/kartiokapasiteettia.

3-tie ratkaisu voisi olla kuitenkin yhtäaikaa mätettyjen äänivallien erotteluun toimiva ratkaisu ja rakennettuna keskiääninen/diskantti erilliseen kotelorakenteeseen, niin bassojen vatkaus ei sotkisi keskialuetta. Dalin diskanttiratkaisu metallisessa valmiselementissä nauhoineen voisi olla myös kiva, kun on tuommoinen näkynyt auton peilikolmiossakin asennettuna, mutta kotelorakenteella asemoituna etäämmälle kuin keskiääninen/basso jotta impulssivaste olisi mahdollista saada samanaikaiseksi. Mikä estää asentamasta keskiäänis-kotelon päälle omassa kotelossaan tai levyssään. Herkkyys pitäs passiivisena saada kuitenkin 90dB pintaan tai sitten uskoisin että aktiiviratkaisuna basso-alue ja ylempi erikseen vahvistettuna olisi oikeansuuntainen ratkaisu. Suuntaavuutta voisi hakea keskialueella jopa vuotavalla koteloinnilla jotta erottelu menisi lähemmäksi kuulokemaailmaa, ehkä joku Kryptonin tapainen konstruktio voisi toimia jos nauhadiskantti jätetään jostain syystä sikseen.

No joo mitä minä kaiutintekniikasta edes tiedän mutta mutu-tuntumalla jotain tommosta pitäisin uskottavana, kuka suunnittelee :)
 
Cerwin Vega. En usko, että siitä on kaiutinta mulle. Vähään aikaan en sitä ole kuullut, mutta liian epäpuhdasta se ääni muistaakseni oli. Bassokorostusta on liikaa normihuoneeseen. Tuolla on jauhettu juttua CV:sta. Halvan hintansa puolesta ne ovat ihan mielenkiintoiset. Kiva olisi tutkia saako niitä paranneltua helposti. Uskoisin, että jakarin osat ei ole huippua, kotelo ilmeisesti on fletku ja tukematon. Bassovastetta voisi yrittää rauhoittaa jollain variovent-ratkaisulla, edes hieman.

Hoffa, en hae liian vaikeaa ratkaisua. Ei aktiivisuutta, ei subbareita.

esuko, ainahan mä olen ollut kiinnostunut DIYsta.

Janne, Dynaudion bassoja ei niin vaan lätkitä useita, ei ainakaan ilman lottovoittoa tai vähintään merkittävää palkankorotusta (+ avokin ulkoruokintaan laittoa) ;)

Muistan DIAn yhden kommentin aikojen takaa. Hän kertoi kuulleensa parasta?, tai ainakin tosi hyvää, bassotoistoa 10" pahvi/paperikartiosta suht ylösviritetyissä reflekseissä jotka toimivat itse kaiuttimien jalustoina. Näin muistelisin, että hän kertoi. Ymmärsin setin olleen passiivinen.
 
Oli mielessä rakentaa isohkot pöntöt Eminencen 12" coax + joku driveri elementeille, nimenomaan herkkyys, säröttömyys, jytinä ja pauke mielessä alarajataajuudesta (kohtalaisesti) tinkien. Tämä lähinnä siksi että edellisessä kämpässä omat dipolini kadottivat tämän rytmipuolen bassoilta kokonaan, matalia mutinoita kun en osaa edes kunnolla kaivata.
Edellinen mallinnus näyttää näköjään 160l koteloa viritettynä 45hz. Refleksinä ~40hz hieman korostuneella bassoalueella tai tulpattuna aaaikaisin laskevalla vasteella pienen pieneen huoneeseen. Varmaankin tuota suuruusluokkaa olikin järkevin suunnitelma.
Eminencen driverille löysin joskus myös valmistajan jakosuodinohjeen, mutta ajatuksena oli vaihtaa driveriä ja kokeilla ensin jaot kohdilleen aktiivisena.
Sinänsä harmittaa kun ei ole a) aikaa b) rahaa c) tarvetta askarrella uusia pönttöjä, tykkään aina kiivetä ahteri edellä puuhun ja kokeilla jotain mikä on (todennäköisesti) tuomittu epäonnistumaan. Harmittaa siis että nykyiset dipolit toimivat suht. hyvin nykyisessä asunnossa. ???

Alspen mainitsema DIAn kommentti ylävireisistä pahvikartioista kuulostaa omienkin kokemusten mukaan järkevältä. Kevyillä kartioilla, suurella herkkyydellä ja kartiopinta-alallahan ne rock-konsertitkin hoidetaan. Jollakin keinolla vaan yläpään toisto kuntoon, kuperkeikkaöljyä ja letti heilumaan. >:D
 
Heviä kuunnella TÄYSILLÄ. Eli muuta omakotitaloon johonkin erämaahan ja osta/tee PA-kajarit. Vaikkapa Genelecit. :)
 
Itse olen pyöritellyt päässäni hieman riskaabelia ajatusta. Pistäisi kaikki vain uusiksi ja radikaalisti. Odotettavissa olisi kaikkea täydellisen mahalaskun ja nirvanan väliltä.

Kaiuttimien suhteen olen miettinyt jotain tämän tapaista, sillä erotuksella että veisin toteutusta enemmän Jamo R909 suuntaan (laadukas diskantti ja keskiääni). Bassopään voisi hoitaa 2 x Eminencen isoa kartiota. Koska suunnitteluvaiheessa on hyvä olla sopivan suuruudenhullu oli mielessä aktiivijakari (Behringer) ja siihen sopivat vaihe/viivekorjaukset. Jotenkin karsastan analogisuotimia, koska niiden kanssa se prototyyppäys ja tuunaus on silkkaa tuskaa. Behringerillä tuo onnistuisi helposti ja saundiakin voisi modaamalla parantaa. Kaiuttimen yläpäätä voisi ajaa joko Tripath päätteellä tai sitten kasaisi jonkin 4-kanavan gainclonen. Eminencen dipolipuolta voisi jollain perusasiallisella päätteellä.

Kaiutin siis olisi kuta kuinkin.
1 x dome diskantti (merkki/malli pitäisi arpoa)
1 x Seas Excel sarjan midi (dipoli)
2 x Eminence Alpha 15 (dipoli)

Noista isoista kartioista ja korkeasta herkkyydestä luulen löytyvän sitä "hönkää", jota peräänkuulutettiin taannoin toisessa ketjussa.
 
Itse taas hoitaisin diskantti-keskiäänen torvella ja naittaisin koteloon riittävän määrän bassokartioita, jotta torven herkkyyttä ei tarvitisisi pudottaa liikaa.

Jannen kommentti Dyniksen elementeistä on mielestäni ihan osuva, mutta etulevy ei voi olla kapea, jotta saadaan riittävästi suuntaavuutta yläbassoille.
 
alspe sanoi:
Sain sellaisen idean, että miten toimisi bassopäässä 12-15" kevyt kartio ihan lattian rajaan asennettuna? Silloin bassovaste ei pirstaloituisi niin pahasti kuin korkealla olevalla elementillä. Miten alas voidaan jako laskea jos bassoelementin keskipiste on 20-30 cm korkeudella? Bassoelementti voisi olla sellainen jossa ulkoripustus on mallia spider. Sillain olen ymmärtänyt, että sellaisella olisi äkäisempi ja kontrolloidumpi toisto kuin paksureunaisella "subbarilla".

Ja miksi kevyt? Siksikö, että se kevyt ja lötkö kartio elää omaa elämäänsä ja pilaa toiston, kun äänenpaineta aletaan nostamaan?

Itse suosittelin jotain vähemmän kevytkartoista (muttei nyt mitään puolikiloisia) 15-tuumaista, itsellä hyviä kokemuksia JBL:n 2226:sta, sillä ainakin saa puhtaan toiston ja tarvittaessa desibelejäkin. Jaonkin voi laittaa 200-400 hertsiin. Sitten pitäisikin löytää sopiva keskari, jolla pääsisi riittävän alas ja saisi vielä painettakin ulos, onko sellaisia?
 
Back
Ylös