Headfive vs. Novo & HD595 vs HD600

jlaakso

Käyttäjä
Liittynyt
22.8.2008
Viestejä
8 763
Kaupunki
Espoo
En löytänyt täältä vastaavaa vertailua, joten päätin kirjoitella kokemuksiani. Tarkoitus on vertailla ristiin kahta settiä eli kahta kuuloketta kahdella vahvistimella. Kattaus on seuraavanlainen:

Lähde: tietokone (HP DC7800 + Ubuntu 8.10 + Audacious (ALSA plugin)) + Musical Fidelity V-DAC USB:n kautta
Välikaapeli: TF Passion

Setti 1:

Vahvistin: Meier Corda Headfive
Kuulokkeet: Sennheiser HD595 (50 Ohm versio)

Setti 2:

Vahvistin: Graham Slee Novo
Kuulokkeet: Sennheiser HD600

Testimateriaali:

1) David Gray - You're The World To Me
2) Gabriella Cilmi - Sweet About Me
3) Kari Bremnes - Ansiktet i månen
4) Kari Bremnes - Per Og Pål Og Janus
5) Volbeat - Maybellene I Hofteholder
6) Jippu - Mies joka ei hylkää

Alkuun muistutan (itselleni), että kyse on kahdesta eri hintaisesta ja erilaisesta setistä. Tarkoitus lähinnä vertailla eroja ja kertoilla kokemuksia. Vertailujen ja arvostelujen kirjoittajana olen noviisi, kuten ovat myös korvani. Tämä on enemmänkin osa omaa harrastusta ja kehitysprosessia, kuin mikään varteenotettava kivitaulu :)

Aluksi settien vertailu keskenään:

Setti 1. Tämä setti on tutumpi ja kaikki tuntuu luonnollisesti olevan paikallaan, koska tähän olen tottunut (noin 4 tuntia päivässä parin kuukauden ajan). Kappaleet soljuvat mukavasti ja mikään ei häiritse. Ehkä hivenen Senkku-verhoa, mutta ei häiritsevässä määrin. Tasapainoinen toisto. HD595 tuntuvat tuovan kaiken lähelle, melkein jopa pään sisään. Toisto on tummahkoa, mutta mukavan ilmava, rasittamaton, mutta kivasti yksityiskohtia. H5:ssa riittää tehoa näiden ajamiseen, ovathan nämä vain 50 Ohm kuulokkeet. Aikaisemmin ajoin HD595 suoraan kuulokelähdöstä. H5 toi lisää dynamiikkaa ja erottelua. Vaikka sanotaan etteivät näin "helpot" kuulokkeet tarvitse vahvistinta, hyötyy HD595 silti vahvistimesta.

Setti 2. Ensimmäinen reaktioni oli iso WOW. Hyvin toisentyyppinen soundi ja fiilis. Olin jo tottunut HD595 päätämyötäilevään jämäkkään fiilikseen, mutta HD600 oli vielä vähän enemmän. jämäkämpi, mutta samalla pehmeämmät tyynyt istuivat tämän näköiseen päähän vieläkin paremmin. Painoa näillä on enemmän kuin edellisillä, pidempi aikainen käyttö näyttää onko se sittenkään niin kivaa. Kaikissa kappaleissa (poislukien 2), joka tuntuu olevan nykyajan kompressoimisen huippuesimerkki) toistoon tuli lisää syvyyttä, ulottuvuutta ja yksityiskohtia. kolmiulotteisuus parani, kun kaikki soittimet tuntuivat siirtyvän asteittain kauemmaksi. Aluksi tuntui, että toisto olisi puoltanut vasemmalle, mutta tajusin vasta vähän aikaa kuulokkeita vaihdeltuani, että Novon (olisiko, en ole varma termistä) kanavaerottelu on parempi. Etenkin kappaleet 3) ja 5) tuntuvat alkavan hyvin vasen kanavapainotteisesti. Setin erottelukyky parani koko toistoalueella, suurimmat erot tosin huomasin yläpään erottelussa ja yksityiskohdissa ja alapäässä toisto ulottui alemmas. Kappaleessa kolme olen aikaisemmin kuullut jonkin kilkatuksen setillä 1, nyt tajusin sen olevan ebenpuiset palikat (en tosiaan tiedä mikä soitin tämä on, mutta oon kyllä ala-asteella näitä "soittanut").

Ristiinvertailu:

Headfive + HD600. Ei maistu. Headfive on luonteeltaan hieman pyöristelevä ja pehmentävä, vaikkakin yläpäässä yksityiskohdat ja erottelu ovat mielestäni keskitasoa paremmat. HD600:sten kanssa toisto meni tumpuksi ja dynamiikka tuntui katoavan. Alapää toistui mukavasti ja helposti, mutta yläpään ongelmat loivat korostuneen bassojyrän ja verhoutuneen keski- ja yläalueen.

Novo + HD595. Edellistä hieman parempi kattaus. HD595:t saivat hieman muovisen soundin. Kappaleessa 6) on aika kirkas miksaus ja uskokaa tai älkää, mutta senkuilla oli kuultavissa sibilanssia. Laulajan ässät suhisivat välillä hyvinkin ikävästi. Tasapaino hävisi toistosta eri taajuusalueilla. Novon parempi erottelukyky pelasti paljon tämän kombon ongelmista, mutta jotenkin tämä ei vain ollut omaan makuuni riittävän suuri pelastus. Verrattuna settiin 1 tästä puuttuu se mukavuus ja helppous, johon alunperin tykästyin. Ajan mittaan tähänkin varmaan tottuisi, mutta itselleni jäi sellainen fiilis, etten tätä komboa jaksaisi kauaa kuunnella.

Musta hevonen:

Headfive + AKG 401. 401:t ovat soinniltaan hyvin neutraalit ja kirkkaat. Lyhyen vertailun jälkeen en oikein osaa sanoa mitä mieltä olin, sillä tykkään enemmän senkkujen soundista. H5:n kanssa nämä olivat ihan kiva pari, mutta eivät herättäneet intohimoja. Erottelu ja yksistyiskohtien toistaminen olivat paremmat kuin setillä 1, mutta 401:iä (kuten käsittääkseni muitakin AKG:n luureja) vaivaa hienoinen bassovaje. Sointi ei ole lämmin eikä helppo, enemmänkin raaka. Tietysti omat preferenssini vaikuttavat tähän.

Oma rankkaukseni seteistä:

1) Novo + HD600
2) H5 + HD595
3) H5 + AKG401 (en testannut Novolla, joten varauksella kolmas sija)
4) Novo + HD595
5) H5 + HD600

Mielenkiintoista on/oli huomata, että H5 pärjäsi omassa subjektiivisessa testissäni hyvin HD595:n kanssa, mutta HD600:n kanssa oli aivan hännänhuippu. Tämä todistaa (ainakin itselleni), että yhden osa-alueen parantaminen ei välttämättä paranna systeemiä vaan yhteensopivuus on tärkeää. H5 + HD595 siirtyvät toiseen kattaukseen, mutta jäävät ainakin toistaiseksi vielä käyttöön. Novo + HD600 tulevat ykköskuulokesetiksi.
 
Tällaisia juttuja tarvitaan. Mukavaa luettavaa. Kiitos :)
 
Kiitos vertailusta. Oli kiinnostava. Jutun juonesta hyvin sai kiinni.

:) v-a
 
Kiitos vaan kiitoksista. Sen verran voisin tähän lisäillä, että H5 tuntuu olevan itseasiassa parempi aisapari AKG K401:lle, kun uskoinkaan. nyt on tullut ajeltua niitä kotona useamman tunnin päivässä ja bassovajeesta huolimatta hyvin positiivinen kokemus. Valitattavasti mun päähän AKG:t vaan on hirveän lepsun oloiset ja peittävät puoli päätä :) Äänellisest ovat mukavat, erottelevat ja yksityiskohdat toistuvat mukavasti. tosin lähde on hyvin erilainen, integroitu ääni kortti -> H5 -> AKG k401. soittimena Foobar2000, josta kaikki mahdolliset ylimääräiset filsut riisuttu. hyvin paljon mieluummin kuuntelen näillä, kun turpaan ottaisin tai katselisin 'tanssi tähtien kanssa', jotka kokemuksena hyvin samankaltaisia :D
 
Hyvää tekstiä jonka tekijää kyllä arvostaa. Tämänlaisia tekstejä kun olisi forumit täynnä niin ei ketään kyllä vituttas koskaan. Tuohan settisi alkukesän kuulokemiittiin (Helsingissä) jos vaan mitenkään aika ja rahatilanne sallii!
 
hydromies sanoi:
Hyvää tekstiä jonka tekijää kyllä arvostaa. Tämänlaisia tekstejä kun olisi forumit täynnä niin ei ketään kyllä vituttas koskaan. Tuohan settisi alkukesän kuulokemiittiin (Helsingissä) jos vaan mitenkään aika ja rahatilanne sallii!

Taitaa vain pahalainen osua perinteikkääseen viikonloppuun. Meillä on kaveriporukalla mökkifutiksen sm/em/mm-kisat tuona viikonloppuna Liperin takamaastossa.
 
Back
Ylös