Harrastuksen suppeat piirit?

sepi_3.0

Hifiharrastaja
Liittynyt
30.10.2006
Viestejä
19 106
Kaupunki
Pjongjang
Kiitos anteeksiannosta :) Mielestäni tämä minun "paljastus" oli pakollinen teko juuri uskottavuuden ja luottamuksen palautukselle horinoilleni muilla osastoilla. Näen sen tärkeämmäksi kuin yhden suppean piirin vanavedessä leikillään luovimisen.
 
sepi_1 sanoi:
Näen sen tärkeämmäksi kuin yhden suppean piirin vanavedessä leikillään luovimisen.
Mitä tarkoitat suppealla piirillä?Harrastajien määrää tässä tinkimätön-osiolla?Vai yleensä äänentoistoon tosissaan suhtautuvien joukkoa lukumääräisesti?
90 -luvulla arvelin Ilkka Nordlundin kanssa maassa olevan noin 5000 vakavaa harrastajaa.
2000-luvulla ei tuo joukko mielestäni ole ainakaan pienentynyt.
Mutta tällä sivustolla heistä vierailee vain murtoosa.
Heitä ei kiinnosta lukea täältä eräiden pyrkimyksistä teilata heidän ostamiaan alustoja turhiksi.
Ei kiinnosta kalliiden CD-soittimien teilaus.
Ei kaapelivittuilut.
Ei kalliiden kaiuttimien moittiminen.
Tällä tinkimätön-palstalla keskustelu on toistaiseksi ollut tinkimätöntä harrastamista myötäilevää.Hyvä.
Mutta pitäisikö äänentoistoon rahaa laittaville olla täällä Harrastajissa sitten vastapainoisesti sitä arvostelevien palsta?
Kun et annakaan rahoja köyhille,et osta suurta moottoripyörää,urheiluautoa ,muskelivenettä.
Ostat 20 000 euron kaapelit(kuten allekirjoittaneella) tai kallit johtoaluset tai 2000 euron telineen laitteille.Tätähän ei tinkimätöntä äänentoistoa kritisoiva sulata.
Mutta monella äänentoistoon sijoittaneella on myös noita muita mainitsemiani statustuotteita.
Toiset haluaisivat väkisin arvostella rahan sijoittamista statukseen.
Noiden teilaajien mielestä kalliimpi äänentoistolaite ei ole koskaan halpaa parempi.
 
Mikä on sinänsä valtavan huvittava asia, mutta jokainen tosiaan tavallaan. Kysehän on puhtaasta tietämättömyydestä, koska high-endin harrastaminen ei edellytä isoa tilipussia tai säästöjä. Silti tosikkoja ja kateellisia tuntuu riittävän vuodesta toiseen. Toki leppoisia huumorimiehiäkin, jotka ovat yleensä kuitenkin sentään sanojensa mittaisia. :D
 
jkh sanoi:
Mitä tarkoitat suppealla piirillä?

Toiset haluaisivat väkisin arvostella rahan sijoittamista statukseen.

Tarkoitin "suppealla piirillä" lähinnä näitä käsitetaiteilijoita jotka otsikon aiheeseen liittyen oikeasti testaavat erilaisien korokemateriaalien äänellisiä eroja. Kukkarollehan se ei käy jos on mielikuvitusta ja terveet kädet.

Rahasta ei avauksessa ollut kyse. Mikä sijoitus sitten on joillekin statusta, toisille se on perusteltua äänellisesti. Kumpaan ryhmään sitten sijoitat itsesi?
 
sepi_1 sanoi:
Rahasta ei avauksessa ollut kyse. Mikä sijoitus sitten on joillekin statusta, toisille se on perusteltua äänellisesti. Kumpaan ryhmään sitten sijoitat itsesi?
Molempiin.Osa laitteistamme ja johdoistamme ovat erittäin kalliita.Osa taas halvempia.
Osa on myös Diytä.Aluset ja vaimentimet varsinkin.
Kuunteluvertailujen perusteella olen päätynyt eräisiin kalliimpiin komponentteihin.
Mutta toisissa tapuksissa kuulin halvemman soivan yhtä hyvin,kuin hinnakkaan.Silloin se halvempi on settiin päätynyt.
Olen siis molemmissa leireissä.On äänellistä statusta ja rahvaampaa tavaraa.
 
jkh sanoi:
Mitä tarkoitat suppealla piirillä?Harrastajien määrää tässä tinkimätön-osiolla?Vai yleensä äänentoistoon tosissaan suhtautuvien joukkoa lukumääräisesti?
90 -luvulla arvelin Ilkka Nordlundin kanssa maassa olevan noin 5000 vakavaa harrastajaa.
2000-luvulla ei tuo joukko mielestäni ole ainakaan pienentynyt.

Tämä on jo täysin off-topic...

Ihan ammatillisesta mielenkiinnosta: Kuinka te tuon arvion teitte?

t. jjahifi
 
Nyt ei ole enää offtopic. Keskustellaan täällä sitten näistä suppeista tai laajoista piireistä.

t. Ylläpito
 
Pirkka, voisitko ottaa tuon "aloittaja" omiin nimiin kun en ole sitä otsikkoakaan kirjoittanut mihinkään muuhunkaan alueeseen? Kyllä mä tämän itse aiheutetun myrskynsilmän muuten kestän jonka aiheutin tinkimättömien osastolla paljastamalla etten oikeesti kuuntele kaiutinpiuhojen korokkeita ja niiden materiaalien soinnillisia eroja. Muutenhan sitä olisi kohta lastensuojeluviranomaiset ovella ja itekin virkaholhoojan listoilla.

Edit. Kirjotusfiboja kun oli aamupuurot väärässä kurkussa!
 
Suppea vai laaja?

Jotenkin oli oppinut jo nuoresta että "tottakai erilliskomponenteista rakennettu kohtuu setti on parempi kuin stereomankka, mutta kaksi tuhatta markkaa cd-soittimesta on jo rahan haaskuuta ja hulluutta, hifistit kuuntelee vain ääntä ei musiikkia, ei se musiikki siitä parane" etc.

Itse paremman laitteiston suuren vaikutuksen musiikista nauttimiseen vasta muutama vuosi sitten tajunneena, tunnen ystäväpiirissäni olevani poikkeus. Ja siihen piiriin kuuluu todellisia musadiggareita ja muusikkoja tuhansine levyineen. Äänenlaatuun panostaminen, aka hifismi, heidän mielestään lähinnä surullinen sairaus, jota harrastavat keski-ikäiset, yksinäiset miehet Eric Claptonia tapaillen... ja sama jengi sitten ostaa kolmen tonnin taulu-tv:n ilmeenkään värähtämättä katsoakseen muutaman leffan kuukaudessa ja (omasta mielestäänkin) ala-arvoista viihdehuttua. Tai neljän tonnin putkivahvarin skeballeen, mutta silti kotona paukuttaa markettitason stereot?

En ole vielä foorumien ulkopuolelta törmännyt musiikin kuuntelunautinnon maksimointiin tähtäävää (tai sitten rumasti; hifistiä), oman ikäiseeni (30v.) henkilöön. Hifi-kaupoissa samaan aikaan asioineita ei lasketa :)

Suppea sanon siis minä.
 
Korostan vielä sitä, että minulle "suppea piiri" on sakki joka kuuntelee Lego vs. Dublo, puinen vs. muovipyykkipoika.

Se, että niin harvat ovat valmiita maksamaan äänen laadusta yhtään enempää mitä halvin marketin surroundsetti edellyttää on heidä moka. Vaikka täällä netissä anonyymisti tunnustetaan laitetun 2-kanavasettiin jopa 100k€ se ei ole työpaikkojen kaffepöytien ylpeilyn aihe numero 1.

Edit. Kirotusvire. Vieläkin puurot väärässä kurkussa. Pirkka, ota jo kunnia aloituksesta...
 
Ehkäpä tuo äänen kuuntelu on laitehankintoja ajatellen ihan paikallaan. Musiikkia kuunnellessa hyvä musiikki kuulostaa hyvällä laitteistolla todella hyvältä, ja huonommalla laitteistolla...silti aika hyvältä.

Piirit ovat isot siinä mielessä, että monen tutun kanssa jutellessani he ymmärtävät musiikin luonnetta, esimerkkinä nyt vaikkapa se, että jollakin sattuu olemaan lempiyhtye tai mielimusiikkisuuntaus. Kaikki eivät varmastikaan ymmärrä kalliden laitteiden päälle, sillä erittäin harva on sattunut kuulemaan sellaisia, tai heillä ei ole edes tietoa mahdollisuuksista.

Esim. ostin vuosi sitten uuden vahvistimen (Thule Audion Spirit IA-100) ja mainitsin siitä kavereille. Eräskin reagoi vastaan kysyen että paljonko tehoja. Piti oikein miettiä, sillä tuli ensimmäistä kertaa vasta mieleen. No 100W 8 ohmiin vastasin. Kaveri reagoi heti takaisin, että tiedän yhden kaverin jolla on sellaiset ja sellaiset vahvistimet mitkä tuottavat 1600W jatkuvaa ja aivan sairaat kaapit. Kaveri kysyi sitten vielä että paljonko maksoit? Vastasin että tuollaiset vähän yli 800 euroa. Hetken hiljaisuuden kuluttua seuraa ihmettelevä kysymys: tiesitkö että parilla sataa olisit saanut samat tehot ja 800 eurolla kokonaisen systeemin? Vastasin että tiedän minä, mutta kun viini maistuu paremmalta kuin kilju.
Tässä mielessä piirit ovat pienet. Porukka kyttää jotain vi### teknisiä arvoja ja unohtavat musiikin.

Lähipiirissäni yllättävän moni on heittänyt kotiteatteriminipackinsä roskiin käytyään kanssani alan liikkeissä. Stereovahvistin on ilmestynyt monen hyllyyn. Alkushokin jälkeen (hinta, tekniset tiedot ja tietynlainen vaatimattomuus) moni on ollut aika lailla mukana harrastuksessa. Tai no, harrastus väärä sana, he ovat vain hommanneet hieman asiallisemmat vahkeet ja kuuntelevat nyt niitä omia juttujaan, musiikkiaan.

Pienehköt ovat piirit mielestäni, mutta tarpeeksi isot pitääkseen kaikki alan liikkeet kannattavina.
 
Piiri pieni pyörii, räkin ympärillä hyörii
laitteet sanoo puh-puh
kaiuttimet köh-köh

Piiri pieni pyörii, hörhöt siinä hyörii
lompakot sanoo nirs nars
luottotili räks poks

Piiri pieni pyörii, hifistit siinä vehtaa
muuta kansaa karsastaa
keskenänsä räpeltää


Älköön kukaan tästä provosoituko
 
sepi_1 sanoi:
Pirkka, voisitko ottaa tuon "aloittaja" omiin nimiin kun en ole sitä otsikkoakaan kirjoittanut mihinkään muuhunkaan alueeseen?

Voisin hyvinkin sen tehdä mutta kun voima ei riitä. Eli tuollaista toimintoa ei ole. Paras antaa olla näin. Kun sanoit maagiset sanat "suppea piiri" väärässä paikassa tökkäisit ikäänkuin muurahaiskekoon ja kuhina alkoi. Nyt sitten kuhisee...
 
Joo ei sillä väliä. Nyt en pysty muokkaamaan aloitusta vaikka se on laitettu "mun piikkiin". Pääasia kait että jotain jutuntynkää löytyi ja soppaa hämmennettäväksi saatiin >:D
 
sepi_1 sanoi:
Korostan vielä sitä, että minulle "suppea piiri" on sakki joka kuuntelee Lego vs. Dublo, puinen vs. muovipyykkipoika.

Se, että niin harvat ovat valmiita maksamaan äänen laadusta yhtään enempää mitä halvin marketin surroundsetti edellyttää on heidä moka. Vaikka täällä netissä anonyymisti tunnustetaan laitetun 2-kanavasettiin jopa 100k€ se ei ole työpaikkojen kaffepöytien ylpeilyn aihe numero 1.

Puhut nyt siis omasta maailmankuvastasi. Hyvä.

Suomessa laadukkaan äänentoiston harrastajamäärät ovat aina olleet pieniä, mutta heitä on huomattavasti enemmän kuin näistä foorumeista voisi päätellä. Tuonhan jkh jo totesikin. Asioita tuntemattomille on tyypillistä asioiden kärjistäminen - usein täysin kokeilematta. Mielestäni näiltä henkilöiltä puuttuu harrastuksesta hauskuus. Pidän sitä laitteiston laadusta riippumatta pahempana mokana kuin marketin stereosettiä.
 
Jani P sanoi:
Suomessa laadukkaan äänentoiston harrastajamäärät ovat aina olleet pieniä, mutta heitä on huomattavasti enemmän kuin näistä foorumeista voisi päätellä.

Kyllä näin varmasti on ja siitäkin huolimatta koko saldo jää pienehköksi.
 
Kyllä "hifi"- kuuntelijoita on paljon. Vaikka ei aivan harrastajia. Mutta nyt tullaan erääseen suppeaan käsitykseen. Näille "tavallisille" hifikuuntelijoille riittää, kun paketin kulmassa on sana " hifi". Se on heille sitä. Olen joskus koettanut selvittää heille asian oikeaa laitaa. Eivät ymmärrä. Kyl nää o hifiä, niinne kaupassa sano. Kaiuttimien ohuet johdot tulevat pienestä reiästä, etc. Itse teen minkä voin ja pystyn omieni laitteideni suhteen, pitäen jalat maassa. So. perstaskusta. Kaiuttimia olen rakennellut useita. Omilla suunnitteluperiaatteilla. Perusaatteet kuitenkin kunniassa. :)
 
ealab sanoi:
Kyllä "hifi"- kuuntelijoita on paljon. Vaikka ei aivan harrastajia. Mutta nyt tullaan erääseen suppeaan käsitykseen. Näille "tavallisille" hifikuuntelijoille riittää, kun paketin kulmassa on sana " hifi". Se on heille sitä. Olen joskus koettanut selvittää heille asian oikeaa laitaa.
chomp...
Täytyy muistaa se iänikuinen DIN 45500 vai mikä lie olikaan hifinormi. Melkeinpä mikä kiderasia tahansa on sen mukaan hifiä... Eri asia on että miten aikaan saadaan kohtuu hyvä äänentoisto ja se onkin sitten subjektiivinen asia. Joillekin riittää se DIN HIFI mutta tällöin voidaan tuskin puhua hifin harrastamisesta.
 
Joo-o. Ja varmasti moni Harrastaja vähentää kirjoitteluaan palstoilla kun tosiaan näitä jeesustelijoita (johdot, telineet, laitteiden erot, hinta yms) tuntuu sikiävän jokapuolelle.
 
pelle sanoi:
Pienehköt ovat piirit mielestäni, mutta tarpeeksi isot pitääkseen kaikki alan liikkeet kannattavina.

Asiantuntemusta omaavien liikkeiden määrän vähäisyys kertoo korutonta kieltään harrastuksen laajuudesta. On useita paikkakuntia, joilla on helppoa ostaa 5000 euron televisio (esittelykappaleita useissa kaupoissa) tai 8000 euron piano (esittelyvehkeitä musiikkiliikkeissä), mutta 3000 euron stereot ovat vaikeasti ostettavissa. Ainakaan asiantuntevaa myyntiä ei löydy puhumattakaan siitä että vehkeitä olisi esittelyssä.

Jos harrastajia olisi riittävästi, niin jo vuosia sitten tapahtunut äänentoistosta jotain ymmärtävien kauppiaiden katoaminen kodinkoneliikkeistä olisi jäänyt tapahtumatta. Aikoinaan sai yllättävän hyvää ja asiantuntevaa äänentoistopuolen palvelua ihan tavan kodinkoneliikkeissä ja lisäksi löytyi kuunteluhuone melkoisen demolaitearsenaalin kanssa.

Eli pienet on piirit.

t. jjahifi
 
Back
Ylös