Häiriöiden eliminointi

thomas_s

Käyttäjä
Liittynyt
7.8.2006
Viestejä
1 031
Jos laitan korvan kiinni kaiuttimeen kuulen hieman hurinaa ja hieman suhinaa. Kuuntelupaikalle nämä eivät kuulu, mutta olisi mukava päästä häiriöistä kokonaan eroon.

1. Etuvahvistimen ja cd-soittimen sammuttaminen ei poista suhinaa eikä hurinaa
2. Etuvahvistimen ja cd-soittimen verkkojohtojen irroittaminen ei myöskään vaikuta asiaan
3. Jos irroitan päätteestä vasemman tai oikean puoleisen oton hurina loppuu molemmista kaiuttimista ja suhina vähenee mitättömäksi irroitetun puolen kaiuttimesta.
4. Päätevahvistimen ottojen kytkeminen maahan vaimentaa suhinan ja hurinan kokonaan, eli pääte on itsessään parhaimmillan hyvin hiljainen.
5. Etuvahvistimen voimakkuudensäätö vaikuttaa sekä hurinaan että suhinaan vain vähän. Vasta selvästi yli normaaliasennon häiriöt voimistuvat. Voimakkuudensäätimen kiertäminen normaaliasennosta nollaan ei muuta häiriöitä havaittavasti.

Osaako joku näiden perusteella arvata missä on vika? Pieni suhina varmaan kuuluu asiaan mutta mitään hurinoita en haluaisi kaiuttimista kuulla.
 
Tuo kolmoskohtasi ei taida sopia siihen että laitteet olisivat eri vaiheissa, mutta sen kokeileminen ei maksa mitään.
 
99% hurinoista liittyy aina maadoitusongelmiin. Joko itse laitteissa tai sitten sähköverkossasi.

Eli maadoitusprobleemasta se hurina mitä varmimmin johtuu. Lääkettä ongelman poistoon, mulla taasen ei ole. Sen saa kertoa joku tietävämpi. :)

Oisko noista virtafilttereistä apua?
 
Vaihda välikaapeli. Jos on huonot voi ottaa häiriöitä muista laitteista. Täällä on yhdet sellaiset.
 
Jatkona edelliseen, niin kannattaa myös kokeilla auttaako niiden kaapeleiden erotteleminen toisistaan mitään. Eli, ei kaapeleita nippuun vierekkäin.
 
Täällä on auttanut vahvistimen rungon kytkeminen johdonpätkällä keskuslämmityspatterin paljaaseen metalliosaan ("laitetelineen" takana). Näin siis väliaikaisena virityksenä (jäänyt kyllä pysyväksi).
 
Täällä laitalustana 5mm alumiinilevy,kuparia olis myös tarkoitus kokeilla.
 
Kokeilin pistorasioiden kääntöä - vaikutusta. Kokeilin välijohtojen kääntämistä (suoja kiinni vain toisessa päässä) - ei vaikutusta. Kokeilin eri välijohtoja, xindak, lakunaru, diy - ei vaikutusta.

Tosiaan hassu juttu tuo kohta 3, eli toinen välijohto irti niin hurinat loppuvat. ???
 
Maalenkki (eng. ground loop). Häiriö on galvaanista laatuaan.
 
Moi,

Laitteesi ei vissiin ole balansoituja?
On mahdollista, että vahvistimessa suoraan kiinni olevan laitteen (CD-soittimen tai etuvahvistimen) vasemman ja oikean kanavan suojat/signaalimaat on suoraan yhdessä rungon kautta.
Toisaalta vahvistimesi sisällä voi olla pelkästään yksi piste jossain päin, jonka kautta vasemman ja oikean kanavan signaalimaat/maat on yhdessä.
Eli vahvistimessasi kanavien välillä onkin maiden potentiaaleissa eroa.
Kerroit nimittäin, että heti kun toinen johto irroitetaan, niin hurina loppuu.
Vahvistimen päässä voisi kokeilla huvikseen kytkeä vasemman ja oikean RCA inputin signaalimaat runkoon.
Tai asia voi olla juuri päinvastoin, eli CD-soittimessa/etuvahvistimessa on signaalimaiden välillä potentiaalia
 
thomas_s sanoi:
Kokeilin pistorasioiden kääntöä - vaikutusta.

Ota johdot irti laitepäästä, laita lattialle tms siten että vinotut kulmat on ylöspäin. Laita mittarin musta ylimmäiseen reikään ja punainen vasempaan/oikeaan reikään. 99,9% laitteiden kohdalla oikeanpuoleisen reiän tulee olla "kuuma".

-En ota vastuuta tämän neuvon seurauksena saaduista sähköiskuista tms-
 
Edellä annettiin osviittaa ja hyviä neuvoja.
Itsellä dvd-soittimen kytkeminen systeemiin tuo hurina-ongelman. Olen sitä koittanut vaika miten, mutta aina vaan hurisoo.
Teen kohta täydellisen maadoitus-uudistuksen. josko herkee.
 
Japalapa sanoi:
Edellä annettiin osviittaa ja hyviä neuvoja.
Itsellä dvd-soittimen kytkeminen systeemiin tuo hurina-ongelman. Olen sitä koittanut vaika miten, mutta aina vaan hurisoo.
Teen kohta täydellisen maadoitus-uudistuksen. josko herkee.
DVD_soitin on varmaan kiinni telkkarissa. Telkkari taas taloyhtiön antennissa. Ja se on kait noin yleensä aika usein syy häiriöihin.
 
silmaauki: hemmetti. Näinhän se. Kyllätuntee itsensä tyhmäksi.
Joskus välkkyy, josku sei. nyt saan homman reilaan
 
Japalapa, Virheiden teko on maailman helpointa. Jokainen osaa. Kukaan ei pysty olemaan ilman niitä.

Ja jokainen on aina välillä tyhmä. Joka muuta väittää on... tyhmä. :D

That's life. 8)
 
Mikä-Kutvo sanoi:
Ota johdot irti laitepäästä, laita lattialle tms siten että vinotut kulmat on ylöspäin. Laita mittarin musta ylimmäiseen reikään ja punainen vasempaan/oikeaan reikään. 99,9% laitteiden kohdalla oikeanpuoleisen reiän tulee olla "kuuma".

-En ota vastuuta tämän neuvon seurauksena saaduista sähköiskuista tms-
Konsti pätee, jos "verkkopistoke" on suojamaadoitetussa pistorasiassa. (Tässä tapauksessa liitosjohdon, jota käytetään suojamaadoitettavan laitteen kytkemiseksi suojamaadoitettuun pistorasiaan TULEE olla 3- johtiminen!) Mittajohtojen värillä/ napaisuudella ei väliä, kun mitataan vaihtosähköä. Keskimmäinen, tässä tapauksessa ylin, on suojamaa. Laitimmaiset on nolla ja vaihe, riippuen pistokkeen asennosta pistorasiassa. Näitä ei tarvinne mittailla. Ongelmat saattaa selvitä pistokkeen asentoa vaihtamalla, jos siitä johtuu.
En ota minäkään....itse asiassa neuvoja ei pitäisi antaa, jos "kädet pitää pestä"
 
Kaverillani on hurinaongelmaa laitteistossaan. Oheisen linkin takaa löytyy tarkemmin alkuasetelmia. https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php?58093-Jyrki_H&p=1236497&viewfull=1#post1236497
Epäilyksen alla oli viallinen balansoitu kaapeli. Nyt JJ-Hifi on lähettänyt useita kaapeleita ja galvaanisen erottajan. Loppujen lopuksi ongelman aiheuttajaksi on kuin onkin paljastumassa maalenkki, mutta hieman yllättävällä tavalla. Tarvitsisin jonkun asiantuntijan arviota miten häiriö kytkeytyy.

Kaikki laitteet on sähköistetty olohuoneen samasta pistorasiaryhmästä. Käytössä on kaksi jakotukkia, joista toinen on Monsterin PowerCenter HT800
monster-powercenter-ht800.jpg

ja toinen Belkin Conserve Smart AV
132053-128x500.jpeg


Genelec 8250:t, sekä Marantz AV7005 on kytketty Belkiniin siten, että Marantzin käynnistäminen käynnistää muutkin laitteet. Muiden laitteiden sähköistyksiä en muista, mutta ainakin digiboxi on kytkettynä koko ajan päällä olevaan pistokkeeseen. Marantzin päällekytkeminen sai aikaan voimakkaan verkkohurinan kaiuttimista. Ensimmäiseksi epäilin maalenkkiä, mutta irrotettuani kaikki laitteet Marantzista kaiuttimia lukuunottamatta ilman hurinan loppumista, siirtyi epäilys XLR-kaapeleihin. Etenkin, kun hurinan sai loppumaan oikean kaiuttimien kaapelia heiluttamalla.

Nyt hurinan alkuperäksi on selviämässä antennikaapeli, joka on kytketty Monster PowerCenterin antennikaapeliliittimeen. Marantz ja Genelecit on siis kytketty Belkinin tukkiin, joten häiriön on kytkeydyttävä seinäpistokkeen kautta tai sitten ilmateitse. Pyysin kaveriani kytkemään antenniliittimen (galvaanisella erottimella varustettuna) suoraan digiboxiin ja ohittamaan Monsterin tukin kokonaan. Galvaaninen erotin poisti suurimman osan hurinasta, mutta hurinaa on edelleen sen verran, että se kuuluu kuuntelupaikalle silloin kun musiikki ei soi.

Osaisiko joku pähkäillä mikä on häiriöiden kytkeytymisreitti tässä tapauksessa? Tietääkseni asunnossa on nollatut pistorasiat, eli maadoitusjohto ei mene erillisenä sulakekaapille asti. Miksi XLR-kaapelin heiluttelu vaikutti hurinaan? Mitä voisi vielä tehdä, että hurinasta pääsee kokonaan eroon?
 
moi
en ymmärrä jos se hurina kuuluu vaan korva kiini kaiuttimessa,tollalailla kuuneltuna ,sitä kuuluu melkein joka laitteistosta,eihän sillä ole mitään tekemistä hyvän saundin kanssa,tietengin jos kuuntelet musaa korva kaiuttimessa,niin saattaa olla ongelma,:rolleyes:sanoisin unohda koko juttu pääset helpommalla,
ter reiska
 
Hurina kuuluu kuuntelupaikalle. Laitteisto on arkikäytössä kerrostalossa, eli illalla hurinan taso on jo häiritsevä. Ilmeisesti kaverini pitäisi vaihtaa muutaman satasen teatterivahvistin takaisin tuon vajaan parin tonnin etusen tilalle. Se kun ei hurissut...
Genelecejä käytetään akustoiduissa studioissa, joissa taustamelu on erittäin alhainen, eikä ne sielläkään hurise. Kyllä tässä on varaa parantaa.
 
Back
Ylös