Grado RS-1 vs. AT W5000 vs. AKG K1000

Jani

Käyttäjä
Liittynyt
28.3.2007
Viestejä
1 488
Tuossa päivän mittaan "lator"in kanssa demottiin kyseiset kuullokkeet ja tässä hieman raporttia:

Laitteisto:
Michell Gyro Dec, HR "Never Connected" PSU, Orbe platter kit
Transfiguration Spirit
Rega RB250/w Tecno Weights
Lehmann Black Cube
Leben CS300X

Äänitteet:
Pocupine Tree - Signify
Miles Davis - Miles Ahead
Coldplay - X&Y
Radiohead - OK Computer
Opeth - Ghost Reveries

Kaikki kuulokkeet ovat erittäin laadukkaasti valmistetuja ja istuvat päähän hyvin. Audio-Technica on ainut joka pitää pientä "kitinää" heiluessa päässä, mutta ovat myös erittäin mielluttävät isojen pesiensä ansiosta. K1000:ssa itse kuulloke ei kosketa korvaa ollenkaan ja Gradot istuvat mukavasti pienen sangan taivutuksen jälkeen.Itse ääni on kaikissa hyvin erilainen.

Porcupine Tree:llä AT:t jäävät selkeäksi altavastaajaksi, diskantit ovat nasaalin kuuloiset ja ääni kaikkea muuta kuin nautittava. Gradot sijoittavat basson äänikuvassa eteen ja nuottien erottelu on erittäin helppo. Ääni itsessään on miellyttävän rauhallinen, mutta pieniä puutteita on äärimmäisessä dynamiikassa. AKG:ssa on selkeästi isoin äänikuva ja soitintasapaino on kohdillaan. Äänellisesti mitään puutteita ei ole havaittavissa vaikka ehkä sitä viimeisintä painoa bassolle olisi kaivannutkin. Basso tosin ottaa paikkansa hienosti ja nuottien erottelu on helppoa.

Milesilla AKG räjäyttää potin. Milesin trumpetti on uskomattoman aidon kuuloinen ja dynamiikka aivan huikea. Audio-Technica tulee sävyllisesti hyvin lähellä AKG:ta, vaikka suljettu rakenne ei pääse samaan ilmavuuteen. Gradoilla ääni on pyörristelevä ja helposti kuunneltava. Kokonaisuudessan kaikki suoriutuivat erinomaisesti.

Coldplayn kohdalla asetelma muuttuu. Gradoissa ääni on tukkoinen ja basso peittää muut soittimet alleen. Nuottien erottelu on vaikeaa ja äänen sävy on samanlainen kuin Sennheisereissa. AT ja AKG on hyvin samoilla linjoilla, sävyt toistuvat samanlaisesti tasapainoisesti.

Radiohead tuo taas yhden voiton AKG:lle. Akustinen kitara on erittäin luonnollisen kuuloinen ja livemäinen. Äänikuva aukee hienosti ja dynamiikkaa riittää. Tosi levyssä olevat pienet virheet toistuvat juuri pahimmoilleen silmien tasolta, kun taas esim Gradoilla se putoaa hyvinkin alas ja ei häiritse. Gradoilla jälleen selkeää tukkoisuusta, mutta AT on jälleen aivan AKG:n kannassa.

Opeth edusti raskaampaa musiikkia ja jokainen kuuloke osoitti kuuluvansa huippuluokkaan. Gradoilla basson paino tuo mielluttävän lisän raskaaseen musiikki ja ääni on avoin ja selkeä. Nuottien erottelu onnistuu helposti ja musikaalisuus säilyy. AKG ja AT ovat tasavahvoja jälleen kerran luonnollisella kitaroiden toistollaan ja upealla äänikuvallaa.

RS-1 oli pettymys vaikka tutut kuullokkeet olivatkin. Ääni oli pääsääntöisesti tukkoinen ja äänikuva hyvin suppea. Ei soveltunut tähän laitteistoon ollenkaan. AT suoriutui taas hienosti tarjoten erottelua, heleää yläpäätä ja hienoa äänikuvaa. Wilsonin miksaukset ovat enenkin tuottaneet kyseisillä luureilla ongelmaa ja sama oli havaittavissa Porcupine Treen kanssa nytkin. AKG:n soundi miellytti itseäni eniten. Äänikuva levittäytyi todella laajalle alueelle ja soinnissa oli upeaa ilmaavuutta ja dynamiikkaa vaikka muille jakaa. Äänikenttä sijoittuu suoraan eteen ja toisto on luonteeltaan enempi kaiutinmainen kuin kuullokemainen.

Ville varmaan jatkaa tästä omilla kommenteillaan...
 
Kirjoitellaanpas jotakin kun on vielä tuntuma tuoreessa muistissa. Kiitos muuten kun listasit nuo laitteet, ajattelin jotain kirjoitella Head-Fi:n puolelle mutta en ikinä olisi muistanut noita sinun vehkeitäsi ulkoa :p

Tuo Janin teksti tuli aika pitkälti niiden juttujen perusteella mitä keskustelimme kuuntelun aikana, mutta muutama omakin mielipide on koskien paria äänitettä. Ensinnäkin haluan painottaa, että Gradoja kuunneltiin "flat" kuuloketyynyillä ja ne olisivat varmasti toimineet tällä laitteistolla paremmin vakiovarusteisiin kuuluvilla "bowl" kuuloketyynyillä. Radioheadin levyllä itse nautiskelin AT:n luureilla vähintäänkin yhtä paljon kuin AKG:lla, mutta on tosiaan todettava, että akustinen kitara on luonnollisemman kuuloinen AKG:lla. Itse olen todennäköisesti tottunut AT:n hieman värittyneeseen saundiin ja sitä myöten myös OK Computer kuulosti hieman kotoisammalta. Pieni sibilance ärsytti allekirjoittaneen korvia AKG:lla kuten Porcupine Treenkin kohdalla, mutta siitä huolimatta kokonaisuus kuulosti erinomaiselta.

En ollut itse yllättynyt AKG:n ja AT:n kuulokkeiden yhteneväisestä sointitasapainosta, sillä siitä ovat muutkin eri yhteyksissä kirjoittaneet. Sen sijaan yllätys oli se, että tietyillä äänitteillä nämä kuulokkeet saattavat kuulostaa hyvinkin erilaisilta. AKG:n hyvin avoin presentaatio on omillaan useammassa tapauksessa ja AT:n suljetumpi ratkaisu ei ole aivan yhtä yleispätevä. Silti on edelleen ihmeteltävä miten AT:n suljettu rakenne pystyy kuulostamaan niinkin avoimelta. Grado kykeni mielestäni juuri siihen minkä vuoksi sen itselleni hankin, eli tarjoamaan rasittamatonta ääntä, joka toimii erityisen hienosti hieman rujommissa masteroinneissa sekä akustisella jazz-musiikilla. AT yllätti allekirjoittaneen täysin tarjoamalla loistavaa ääntä Miles Ahead levyllä, joskin sen on johduttava äänilähteenä käytetystä vinyylistä. Omilla CD-taltioinneillani AT on aivan väärä valinta jazzille.

Kokonaisuudessaan ilta vierähti mukavasti musiikkia kuunnellen, eikä epäselväksi jäänyt Lebenin vahvistimen soveltuvuus myös kuulokkeille. Sitä voi varauksetta suositella harrastajalle, joka arvostaa korkealle sekä kaiutin- että kuulokekuuntelua. Toivottavasti näämme tämän hienon vahvistimen myös kesäkuun kuuloketapahtumassa (wink wink Pirkka).
 
Hienoa että toitte näiden kuulokkeiden kuunteluvaikutelmia tänne meidän iloksemme. :)

Olen kuunnellut muutamassa erilaisessa systeemissä Gradoja(vakio padeilla) lebenin kanssa ja ei ole kyllä toiminut mielestäni ollenkaan, joten en ihmettele että kuunteluvaikutelmat Gradojen suhteen olivat tuollaiset.

AKG, Leben yhdistelmäkin on tuttu. Muutamalla erilaisella äänilähteellä ja kaapelilla on tullut kokeiltua.
Lator mainitsi AKG:ssä olevan pienoista sibilancea. Tuo AKG:n oma kaiutinkaapeli tekee sitä ainakin hitusen. Ääni on sillä aika ohut. Oliko se muuten käytössä vai mikä?
Toinen seikka joka vaikuttaa myös tuohon sibilanceen, on välikaapeli.
Muistanko oikein että Janilla on Shunyatan Antares kloonit?
Kokeilin muutamia viikkoja sitten alkuperäisiä Shunyatan välikaapeleita ja niitä käytettäessä löysin tuolla AKG:hen teettämälläni hopeapunos kaapelillakin hienoista sibilancea omassa laitteistossani.

Ilmeisesti tuo AT, Leben yhdistelmä oli hyvin toimiva? Sitä vähän ajattelinkin tuolla "kuulokeharrastajia" ketjussa. :p :D

Lator,

millä tavoin muuten oma laitteistosi eroaa Janin laitteestoon nähden, kun kuuntelit AT:llä?
 
moukkunen sanoi:
Lator mainitsi AKG:ssä olevan pienoista sibilancea. Tuo AKG:n oma kaiutinkaapeli tekee sitä ainakin hitusen. Ääni on sillä aika ohut. Oliko se muuten käytössä vai mikä?
Toinen seikka joka vaikuttaa myös tuohon sibilanceen, on välikaapeli.
Muistanko oikein että Janilla on Shunyatan Antares kloonit?

Välikaapelit ei ole enää nuo Shunyatat vaan vaihtui hieman erilaisiin punottuihin kaapeleihin. Vertailukohtiin nähdän välikaapelissa ei tuota vikaa ole havaittavissa, kuten esim. Niinimaen Pearleilla ja varsinkin Van Den Hullin Orchideilla oli. Tuo AKG johto on huono ja pakko vaihtaa, vaikka ääni on kaikin puolin kuunnossa siitä tavallaan puuttuu se viimeinen silaus. Muuten kyllä pidän K1000 ja Lebeniä lähes täydellisenä parina.
 
moukkunen sanoi:
AKG, Leben yhdistelmäkin on tuttu. Muutamalla erilaisella äänilähteellä ja kaapelilla on tullut kokeiltua.
Lator mainitsi AKG:ssä olevan pienoista sibilancea. Tuo AKG:n oma kaiutinkaapeli tekee sitä ainakin hitusen. Ääni on sillä aika ohut. Oliko se muuten käytössä vai mikä?

Kyllä oli, ja itse asiassa oma diagnoosini oli täsmälleen sama, että syyllinen on tuo vakiokaapeli.

moukkunen sanoi:
Ilmeisesti tuo AT, Leben yhdistelmä oli hyvin toimiva? Sitä vähän ajattelinkin tuolla "kuulokeharrastajia" ketjussa. :p :D

Lator,

millä tavoin muuten oma laitteistosi eroaa Janin laitteestoon nähden, kun kuuntelit AT:llä?

Kyllä oli ihan mukava tuo AT/Leben kaksikko. Omassa laitteistossani on hieman rauhallisempi ote joka sopii räväkkään AT:hen aavistuksen paremmin. Myös bassot ovat paremmin mukana kuvioissa, joskaan erityistä bassovajausta ei testatuilla levyillä ilmaantunut. Kokonaisuudessaan omalla kombollani homma pysyy paremmin hanskassa, mutta ihailtavaa oli kyllä Janin setissä eloisa ja dynaaminen meininki. Uskoisin että lisää uusien komponenttien sisäänajoa ja virtapuolen viilaaminen saa tuosta Leben-kokoonpanosta vielä entistä paremman.
 
Pitäisi varmaan jossain käydä tuo Leben testaamassa. Tuntuu olevan kommenttien perusteella mielenkiintoinen tuttavuus.
 
Olin itse jo lähellä myydä RS-1:t mutta satuin vielä testaamaan bowleja, ero oli kuin yöllä ja päivällä. En tajua miksi noita flatteja suositellaan head-fi:llä, flateissä ei ole mitään hyviä puolia äänessä. Ja ne ovat epämukavammat, toisinkuin yleisesti väitetään.
 
Itse olen jo RS-1:stä luopunut, mutta käytin niitä muutaman viikon myös bowleilla. Ääni muuttuu radikaalisti joka ei ole mitenkään yllättävää. Ikäviä piirteitäkin tosin putkahti esiin, kuten lievä sibilance. Omille korville bowlit eivät sovi lainkaan, flateilla ei väsymystä aiheudu. Kuten aina, Gradon tyynyjen sopivuus on pääkohtaista ;)
 
Itselläni on tällähetkellä kahdet K1000:t, vanhasta ja uudemmasta tuotannosta olevat.
Päältä nuo luurit näyttävät identtisiltä, mutta ääneltään nuo luurit ovat kuitenkin hyvin erilaiset.
Vanhan ja uuden mallin ero taitaa näkyä parhaiten siitä, että vanha malli on mustassa puulaatikossa ja uudempi malli pyökinvärisessä puulaatikossa. Ja mukana tuleva vakio kaapeli jolla kuulokeet liitetään vahvistimen kaiutinterminaaleihin on eriväriset johtimet.

Vanhat K1000:t josta Jani ja Lator on tässä yhteydessä kertonut, on "persoonallisempi" ääneltään kuin uusi versio. Persoonallisuudella tarkoitan sitä, että ne eivät ole niin tasapainoiset ääneltään kuin uusi versio.
Vanhan version basso ja diskantti tulee enemmän pintaan ja ääni on muutoinkin hivenen lähempänä ja sitä myötä suurempi ja mehevämpi.
Äänikuva on vanhassa mallissa erittäin syvä oikealla kalustolla. Äänikuvan leveys ei ole kuitenkaan yhtä stabiilisti yhtenäinen kuten uudessa versiossa, vaan se muodostuu puolipyöreäksi ja tuo mieleen enemmän kuulokemaisuutta. Muutenkin äänessä on enemmän pistemäisyyttä kuin uudessa versiossa. Pistemäisyys ei ole kuitenkaan häiritsevä kuten yleisesti normaaleilla kuulokkeilla on tapana.
Eli uusi versio on tasapainoisempi, yhtenäisempi ja hivenen etäisempi ja uhuempi ääneltään.

Musiikkia molemmat vievät hyvin eteenpäin ja molemmat ovat tarkkoja luureja. Erilaisuudesta johtuen musiikki kulkee kuitenkin hivenen erilailla eteenpäin ja laitteiston osalta paras tulos musikaalisestikkin saadaan hieman erilaisella laitteistolla riippuen kumpaa luuria käyttää.
Toimivalla kokoonpanolla molemmat loistavat yhtenäisyydellä(uusi malli jopa enemmän), rytmisellä otteella (vanha malli hivenen mehevämmin) ja sillä että jo pienetkin äänelliset laskut ja nousut kuljettavat musiikkia eteenpäin ja pitävät kuuntelijan otteessaan.
 
lator sanoi:
Itse olen jo RS-1:stä luopunut, mutta käytin niitä muutaman viikon myös bowleilla. Ääni muuttuu radikaalisti joka ei ole mitenkään yllättävää. Ikäviä piirteitäkin tosin putkahti esiin, kuten lievä sibilance. Omille korville bowlit eivät sovi lainkaan, flateilla ei väsymystä aiheudu. Kuten aina, Gradon tyynyjen sopivuus on pääkohtaista ;)

Mulla oli sama ongelma, mutta kun testasin toisella vahvistimella niin se hävisi kokonaan.

Mitä kauemmin käytät noita bowleja sitä paremmilta ne tuntuu päässä, itse käytin noin vuoden pelkästään flatteja eikä parannusta tullut. Bowleja taas nyt noin pari kuukautta. Bowlit voi kyllä olla epämukavat ennenkuin löytää sopivaa asentoa.
 
SR-80 käytin noin 1½ vuoden ajan ainoina luureina eivätkä korvani tottuneet bowleihin. Muotoilussa/puristuksessa ei sinällään ole ymmärtääkseni mitään vikaa, mutta materiaali on kuin hiekkapaperia minun iholleni. Iho ärsyyntyy siitä aivan turkasen paljon. Kiitos Moukkunen K1000 kommenteista.
 
Back
Ylös