kimmosto sanoi:
No, itse ilmiö on kuitenkin olemassa eikä sen havaitseminen ole erityisen hankalaa. Itselläni antureina toimivat lentämisestä siipeensä saanut korva, sekä pumppu, joka siirtyy PRaTista hifiin, kun huoneessa alkaa esiintyä paineiskuja.
Dipolaarinenkin lähde paineistaa staattisesti, jos baffeli ja kartio ovat "riittävän" suuria tai kuunnellaan lähikentässä. Revon ja Orionin kokoluokalla paineistus ei kuitenkaan ole mainittava eikä itseäni häiritsevä. Esim. Pasin Orioneista on tullut aina enemmän ala- ja keskibassoa kuin omista systeemeistä, mutta basso vain kuuluu - eikä muuta.
Itse olen tuon bassojen kanssa myöskin havainnut, ja luovuin samasta syystä subwooferista.
Mullahan oli Sub Focus sillon joskus, pienessä huoneessa. Noh, huoneen koko nyt ei ole sinäänsä siinä kohden merkittävä, että yksittäinen tavanomainen subbari paikallistui huoneessa juuri tuon paineen takia, ja toisaalta huonemoodit sitten taas tekivät kokemuksesta erittäin epämukavan tuntuisen liikkuessa eri puolilla huonetta ja paineen voimistuessa/vaimentuessa hallitsemattomasti eri suunnista.
Kyllä dipoleillakin voi sen paineistumisen tuntea, itselläni se tapahtuu noin 30-40Hz välimaastossa kun äänenvoimakkuus on selvästi kuultava, noin samalla tasolla muun musiikin kuuntelun kanssa kuulohavaintona. Huomasin tuon sekä kuulokkeilla (Grado SR-225) että MG 1.6:lla, kun ihmettelin mitäs tuo tollanen nurkkiin jäänyt HIFI-lehden dolby surround testi-levy sisältää. Kokeilin sitten samalla että mihin asti kuuluu milläkin tavoin nuo matalat bassotestiraidat ja millanen ero kanavasta toiseen erikseen kokeillessa...
Sama paineen tunne aiheuttaa myös bassojen paikallistumisen, eli voi havaita miltä suunnalta se ääni dipolibassoilla stereokuvassa tulee. Selkeimmin sen huomaa jos panorointia on äänitteellä käytetty hyväksi bassojen osalta, joko matalan äänen liikuttelu kanavasta toiseen tai selkeästi panoroitu vaikka kontrabasso kokonaisuudessaan toiseen kanavaan. 30-40Hz välimaaston äänien korkeat painemäärät tuottavat selkeän painetuntemuksen, joka on vahvempi siinä korvassa kumpi on lähempänä äänen lähdettä, ja aiheuttaa tasapainoaistinkin kautta reaktion.