Gradient Mik-1

 • Keskustelun aloittaja kre
 • Aloituspäivämäärä

kre

Hifiharrastaja
Liittynyt
4.6.2007
Viestejä
9 586
Gradient Mik-1

Laitan tähän vähän kokemuksia Gradient Mik-1 kaiuttimesta, kun tuli tilaisuus käydä sellaista tyypittämässä Archie52:n luona.

Kyseessä on siis "puoliaktiivinen" lattiakaiutin, joka nopealla vilkaisulla näyttää Gradient 1.5 yläosalta (keskiääninen resistanssikotelossa, suuntainlautasessa oleva diskantti ja paksusta vanerista työstetty "joutsenkaula"-runko) istutettuna bassolaatikkoon. Laatikossa on eteenpäin suunnattu 10 tuumainen bassoelementti ja laatikko on takaseinästä avoin. Laatikon sisällä, kymppituumaisen alla on ylöspäin suunnattu 8 tuumainen elementti joka kumoaa dipolina toimivan kymppituumaisen takasäteilyä. Varsin omaperäinen ja fiksulta vaikuttava rakenne. Kuulemma bassopään saa toimimaan myös puhtaana dipolina.

Basso-osastoa ajaa Gradientin aktiivinen jakosuodin, johon oli rakennettu 450W D-luokkainen vahvistin sekä muistaakseni parillakin kaistalla toimiva taajuuskorjain. Kaiuttimet olivat uniikit ja rakennettu pitkälti Archie52:n toivomusten ja huoneakustiikan (betonirakenteinen talo) mukaisiksi. Kaiutinelementit ja vahvistimen osat olivat normiosia korkealaatuisempia. Työnjälki oli hyvinkin tehdastekoista, bassolaatikko oli mustaksi maalattua MDF:ää johon oli työstetty massiivipuiset kyljet.

Isännän muu setti on luettavissa "50 tonnin" ketjusta ja koostui Mäkkärin yläpään putkikalustosta sekä Lindemannin SACD-soittimesta. Tinkimätön setti viimeistä piuhaa myöten.

Kaiutinsijoittelu oli kompakti: kaiuttimet olivat pitkulaisen huoneen päässä poikittain, huoneeseen nähden epäsymmetrisesti. Tästä ei sen kummempaa ongelmaa aiheutunut, ääni piirtyi symmetrisesti ja aineettomasti kaiutinlinjan taakse, syvyyttäkin oli aistittavissa seinien läheisyydestä huolimatta.

Parin tunnin kuuntelusessiota leimasi täydellinen rasittamattomuus ja pistävyyden tai kovasävyisyyden puuttuminen. Isännän blues/rock-osasto toimi oikein mukavasti ja omista levyistäni niin Brubeckin trio kuin Yo-Yo Ma:n soolosello soivat todella koukuttavasti. Keskialueen sävyt paljastuivat mukavasti ja settiä olisi jaksanut kuunnelle tuntikausia. Sointitasapaino oli lämpimään suuntaan kallellaan. Epäilemättä Mäkkärin putkikalusto ei ainakaan haitannut kuuntelun helppoutta.

Sinfoniaorkesteri tai soolopiano olisivat hyötyneet ilmavammasta kaiutinsijoittelusta, kaiuttimissa tuntuisi olevan potentiaalia toimia selvästi leveämmälläkin stereokannalla ilman että soittimet vetäytyvät kaiuttimiin. Tällä asettelulla orkesteri jäi aavistuksen sumppuun, tosin eri soitinryhmien melodiat nousivat sävykkäinä esiin.

Bassopää meni todella voimalla pohjamutiin asti eikä huoneperäiset resonanssit häirinneet. Aavistuksen ylimääräistä huoneperäistä bassoenergiaa saattoi ilmassa leijua, asiaan vaikutti hieman passiivi-Revojani korkeammalle säädetty basson yleistaso. Omassa kuuntelutilassani Revojen dipolibassot ovat kepeämmät, ilmavammat ja samalla enemmän keski- ja yläpäätä paljastavat. Kaiuttimen bassotoisto ja huone on kuitenkin aina kokonaisuus, joten tarkempi lausunto vaatisi kokeilua omassa huoneessa.

Kaikenkaikkiaan vierailu oli positiivinen kokemus, setti oli selvästi kasattu tukemaan isännän musiikkimakua. Vierailu vahvisti aikaisempaa ajatustani siitä, että Revot sietäisi "puoliaktivoida" samanlaisella vahvistin/jakari/taajuuskorjain-boksilla. Kiitokset vielä Archie52:lle mukavasta aamupäivästä. Erikoismaininnan ansaitsee bluesin tahdissa laulava koira, joka muuten pysyi nuotissa paremmin kuin allekirjoittanut koskaan.
 
Kiitoksin mukavasta vierailusta.
Sen verran tarkennusta, että koirani laulaa bluesia,
mutta mielellään vain Gibsonin Les Paulin mukaan. Tele ja Strato eivät ole
niin kiinnostavia.
Parhaiten maistuu se Peter Greenin Goldtop, joka on nykyään Gary Moorella.
Samoin torvimusiikin kuuntelu on joskus itselleni yhtä tuskaa,

Artsi
 
Minä kun luulin että tämä kailotin olisi vasta tekoasteella ??? :)
Saiskos tuosta kustomista nähdä kuvia?
 
Kokeillaan, josko tuo kuva tähän onnistuisi,
jos ei, niin antakaa vinkki, miten se pitää tehdä.
 

Liitteet

 • Maccarit.jpg
  Maccarit.jpg
  66,2 KB · Katsottu: 143
Huhhuh sanonpa vaan. Tuo SACD-soitin on ollut mielessä kuunnella.
 
Archie52 sanoi:
Kiitoksin mukavasta vierailusta.
Sen verran tarkennusta, että koirani laulaa bluesia,
mutta mielellään vain Gibsonin Les Paulin mukaan. Tele ja Strato eivät ole
niin kiinnostavia.
Parhaiten maistuu se Peter Greenin Goldtop, joka on nykyään Gary Moorella.
Samoin torvimusiikin kuuntelu on joskus itselleni yhtä tuskaa,

Artsi

Näinhän se meni. Koirallasi on varsin eksklusiivinen kitaramaku :D
 
Hieno! Selvää sukulaisuutta gradientin 1.2 vai mikä se olikaan. Nostalgia mielessä tuollainen malli voisi ollakin pysyvästi tuotannossa.
 
On ne mäkkärit vaan hienoja :) Eipä siinä, varmasti pelittää setti hienosti.
 
Arska, miten tuossa asettelussa on päädytty noin kaposeen, onko kuuntelumatkakin vain n. 1.5m?
 
Joo, sitä luokkaa,

Pian varmaan muutan hiukan toisen paikkaan, toiselle seinälle,
kun sai noi kajaritkin vihdoin kuosiinsa.
Hyvinpä noi tuossakin soi. Ehkä vähän tilantuntua puuttuu, mutta Naimeissa
sitä ei ollut ollenkaan, vaikka miten asetteli.
Muuten ei nyt tule itku heti silmään, kun laittaa vehkeet päälle.
 
Hienoa, Archie52!

Täytyypä siirtyä kuuntelutuolille jossakin vaiheessa, kunhan taas kotiudun.

t. jussi (Namibiassa)
 
Onpa yllättävän hienot, toivottavasti tulevat tuotantoon...
Samoin oheislaitteisto on näyttävän näkoistä ja varmasti myos hyvän kuuloista.
 
Laatikossa on eteenpäin suunnattu 10 tuumainen bassoelementti ja laatikko on takaseinästä avoin. Laatikon sisällä, kymppituumaisen alla on ylöspäin suunnattu 8 tuumainen elementti joka kumoaa dipolina toimivan kymppituumaisen takasäteilyä. Varsin omaperäinen ja fiksulta vaikuttava rakenne. Kuulemma bassopään saa toimimaan myös puhtaana dipolina.

Aikoinaan kimmostolla kävin vastaavaa ratkaisua - tosin isommilla elementeillä - ihmettelemässä (http://kimmosaunisto.net/WTC7ex/WTC7ex.html). Kimmosto kertonee lisää ;) Miten lie Gradientin 10/8-tuumaiset toimii? Mites 8-tuumanen on koteloitu?
 
Pieni tarkennus/korjaus. Jos en ihan väärin muista niin kardioidibasson eteenpäin osoittava koteloimaton elementti on 12-tuumainen, samanlainen siis kuin Revon ja 1.5:n dipolibassoissa. Se ehti jo laimeta päästä, oliko tuon takana/alla oleva koteloitu malli kasi- vai kymppituumainen... Otin pikatyypit ei-tutulla materiaalilla jonkin aikaa sitten ja moni asia oli jo erittäin hienosti. Epäkaiutinmaisuus, erottelu, täydellinen rasittamattomuus mm. Bassopäähän kaipasin vähän lisää potkua ja napakuutta, sitä on kuulemma fiksattu sitten viime reissuni ja puheissa oli ottaa uudet tyypit jahka tästä. Hieno kokonaisuus joka tapauksessa.

PS. Archie52, sain kotona pari päivää kuumeisena niistäessäni aikaiseksi sen uuden version testikiekosta. Ei ole niin sohjoksi hiottu kuin vanha ja uutta matskuakin on mukana. Että pikapuoliin...
 
Joo, saattaa se eteenpäinsuunnattu bassoelementti ollakin 12". Sorry!
Taisi tulla se muistivirhe ja sekaannus siitä takaelementin koosta puhuessamme silloin.

Nyt kun kaiutin alkaa olla melko lähellä toimivaa, niin voi keskittyä vielä
sen keskisen panostukseen.
Halutun elementin saanti ei vaan olekaan ihan simppeliä.
Tiedä sitten parantuuko se, mutta aina pitää haluta mahdollisimman optimaalista
tai mieluummin parasta vaihtoehtoa! Vain kokeilemalla sen tietää.

Artsi
 
Mukava lukea vähän erilaisista ratkaisuista välillä.
 
Tämä se on yksi mielenkiintoisimmista threadeista... Ikäänkuin pääsee tirkistelemään t&k prosessia...

Ovatko nuo kaiuttimet oikeasti tulossa myyntiin jossain vaiheessa?

Jussi
 
Näyttivät jotenkin tutuilta muodoltaan ja todellakin tätä "boksi pohjalle" muotoilua käyttää esim.
http://www.greenmountainaudio.com/pico-executive-hd/

Toki jos tässä vielä protoillaan niin gradientin muotoiluosasto iskee näppinsä vielä tuotteeseen? Ainakin perusmuoto on jo melko katsottava vaikka alaosan laatikko on aikalailla laatikon näköinen. Isoin jarru minulle Revolutionin hankkimisen harkinnassa on ollut kaiuttimen ulkomuoto, joten jos tästä tulee muotoilullisesti onnistunut yhdistelmä 1.3 ja 1.5 malleja, tai jotain yhtä tuoretta kuin 1.5 oli, niin lisään elovenaa ruokavaliossani.
1.5 ja Lauran muotoilu on tosin sen verran onnistunutta että voisin varmuuden vuoksi lisätä elovenaa jo nyt.
 
jussilan sanoi:
Tämä se on yksi mielenkiintoisimmista threadeista... Ikäänkuin pääsee tirkistelemään t&k prosessia...

Ovatko nuo kaiuttimet oikeasti tulossa myyntiin jossain vaiheessa?

Jussi

Ymmärsin että tämä projekti oli yksittäistapaus, mutta jos kiinnostusta löytyy niin kukapa tietää. Tuskin se juuri noilla komponenteilla tulisi myyntiin, sen verran eksoottista tavaraa oli käytetty. Komppaan sihvistä tuosta 1.5:n ja Lauran muotoilun onnistuneisuudesta. Klassikkoainesta, ei muuta kuin museoon näytille.
 
Ohessa pari kuvaa selventääkseni alaosankin rakennetta.
Aidon kirsikkapuun käytöllä pyrittiin eliminoimaan liiallista laatikkomaisuutta
 

Liitteet

 • P3060121.jpg
  P3060121.jpg
  37 KB · Katsottu: 18
 • P3060120.jpg
  P3060120.jpg
  69,2 KB · Katsottu: 10
Back
Ylös