Genelec 8040 ja Benchmark dac1

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja pehkis
  • Aloituspäivämäärä Aloituspäivämäärä

pehkis

Käyttäjä
Liittynyt
28.9.2006
Viestejä
16
Tyhmä kysymys Genelec 8040:n oton voimakkuden säädöstä käytettäessä Benchmark dac:ia etuvahvistimena.

Tällainen oli Genelec:in tyhjentävä vastaus kun kysyin teknisestä tuesta josta viisaampi varmaan saisi jotain irti
"Hei,
> 8040A:n sisääntulon herkkyys on säädettävissä takana olevasta
> potentiometristä +6dBu:sta -6dBu:hun.
> Laitteesi tämänhetkinen asetus on aivan kohdallaan. 8040A pitäisi antaa
> täydet tehot ulos tuolla sisääntulotasolla. Kun jumpperointi on tuolla
> tasolla, säädät senverran sisääntulon herkkyyttä pienemmälle 8040A:sta että
> kaiutin juuri jaksaa ohjautua täysille. Siinä pitäisi olla paras mahdollinen
> signaali-kohinasuhde järjestelmääsi."

Mutta itse ongelmaan, Genelecin ääni muuttuu radikaalisti kääntäessäni tuota potentiometria esim. -4bd ääni on todella kirkas kun taas 0db ääni todella tumma? Dipit on asetettu bass tilt -6 ja bass roll off -2 ja matalien osalta ääni ok oton voimakkuudesta huolimatta.

Nyt kiinnostaisikin tietää mihin nämä otot tulisi asettaa eli mikä on "oikeampi" ääni haettaessa suurinta dynamiikkaa ja tasaisinta taajuusvastetta? Sattuisiko kenelläkään olemaan vastaavaa yhdistelmää?

Kiitos jo etukäteen suorista oikeista vastauksista jotka tällainen amatöörikin voi ymmärtää:)
 
Olen käyttänyt DAC1:tä useiden eri Geneleccien kanssa (8020A, 8130A, 8040A) enkä ole törmännyt tuollaiseen ongelmaan. Lähinnä tulee mieleen johtovika: onko sinulla varmasti oikein kytketyt ja kunnossa olevat symmetriset XLR-kaapelit? Missä asennossa pidät Benchmarkin volume-säädintä? Tapahtuuko sama ilmiö kummassakin kanavassa?
 
Aikaisemmin käytössä oli rotel rsp970 etuvahvistin ja myös silloin ääni muuttui "kirkkaammaksi" kääntämällä kaiuttimen potentiometri -6. Johdot oli tuolloin itse tehdyt rca/xlr sekä kaupan rca/rca johdot xlr-adapterilla ja johdoilla en huomannut vaikutusta ääneen.

Tällä hetkellä on käytössä sp-elektroniikasta hankitut xlr/xlr johdot

Kokeilin eilen laittamalla dac:in volumen täysille Geneleccien oton ollessa -4 teknisestä tuesta tulleiden ohjeiden mukaan

"Hei,
sillä periaatteella, että kokeilet erilaisilla materiaaleilla esivahvistimen lähtö säröytymisrajalla säätää 8040A's säröytymis/suojan toimintarajalle (säädät myötäpäivästä pienemmälle päin). Tästä käännät hiukan herkkyyttä lisää niin ollaan hyvässä lopputuloksessa" Mutta tuossa taitaa loppua oton herkkyys kesken kun ääni ei suostu säröytymään vaikka laittaisi täysille. (vai olenko tottunut kuulemaan säröistä ääntä kokoajan että en enään erota sitä)

Tuohon Dac:iin signaali tulee optisella kaapelilla Oppo981 soittimesta ja Dac:in volume on normikuunteluvoimakkuuksilla n,klo 10-11 (volumea säädän Opposta) voisiko tuo Oppo antaa liian heikkoa signaalia?

Tarkistin vielä tuosta Benchmarkista jumpperit että ovat varmasti oikella kohdalla ( Off to +9 dBu Attenuator = 20 dB) ja tämä on Genelecin mukaan oikein.

Mitä tuohon kirkas/tumma ääni vaikutelmaan oton herkkyyttä säämällä tulee, niin sain samanlaisia vaikutelmia myös aiemmalla kokoonpanolla (rotel + genelec 8020)

Noissa laitteissa on vielä takuuta jäljellä mutta voiko tämä olla laitevika? vai onko kyseessä säätövika, akustiikka, korvienväli..
 
Valitan, mutta olen ihan pihalla. Minkä laitteen ajattelit takuukorjata? Sillä jos sama ilmiö tapahtuu kahdella eri Genelecillä, kahdella eri etupäällä, kaksilla eri johdoilla, niin ei tuosta ihan helposti laitevikaa saa aikaiseksi. Totaalinen impedanssi-mismatch tietenkin voi tehdä mitä vain, mutta nyt on kyse kahdesta pro-valmistajasta ja EIA Standard RS-297-A:n mukaisesta liitäntätavasta.

Mittaamalla selviää ilmiön todenperäisyys. White noisea vaan systeemin läpi ja mittamikrofonilla analyysi perään. Jos sieltä tulee selvä ero näkyville eri herkkyysasetuksilla, niin johan on mielenkiintoista, varsinkin Iisalmesta käsin katsottuna...

Helpompi tapa on tehdä yksöissokkotesti kaverin kanssa: hän säätää herkkyyden Geneistä minimiin ja kompensoi sen etupään säädöllä, ja vastaavasti päinvastoin. Jos et erota kumpi tilanne on kyseessä, niin voit unohtaa koko homman ja siirtyä musiikin kuuntelemiseen.
 
Mä en kyllä nyt taida ymmärtää tilannetta. Oliko samasta Genelec-parista kyse kummasssakin tapauksessa? Vai oliko ihan eri laitteet?
 
Oletko kokeillut siten, että laitat tasot Oposta täysille ja säädät voimakkuutta vain Bencmarkilla? Tuntuu tavallaan hassulta, että sulla on peräkkäin kaksi laitetta, joissa kummassakin vaimennat signaalia. Siinä voi hävitä periaatteessa jotain enemmän verrattuna siihen, että vaimennus tehdään vain yhdessä laitteessa.
 
Olen kokeillut ja ääni on "kirkkaampi" kun Oppon volume on täysillä mistä epäilys Oppon signaalin voimakkuuden riittämättömyydestä.

Ennenkuin joku soittaa valkotakkiset paikalle tuli mieleen tuohon Genelecin "soundiin" liittyvä piirre mikä on jäänyt messuilta ja hifiliikkeistä mieleen. Nimittäin keskialue mikä on minun korviin tuntunut hieman rosoiselta jota ei kotona kuullessa kuitenkaan ole ollut mikä voisi selittyä huonolla akustiikalla ja esim bassojen korostumisella sellaisella alueella mihin dipit ei vaikuta. Kuunteluhuone on n, 25neliötä suurudeltaan puisessa rivarissa ja ympärillä keveitä väliseiniä (gyprok) sekä lähes seinän korkuisia korkuisia ikkunoita ja mitään mittalaitetta kun ei ole käytössä en ole saanut varmuutta vasteista mutta voisiko äänen kumoutumista/vaihevirheitä tms tapahtua kaiuttimen toiston ylä/alarajalla ja herkkyyttä lisäämällä/pienentämällä aihettaa ko. vaikutusta.
 
silmaauki sanoi:
Mä en kyllä nyt taida ymmärtää tilannetta. Oliko samasta Genelec-parista kyse kummasssakin tapauksessa? Vai oliko ihan eri laitteet?

Eri kaiuttimet 8020 / 8040 ja myöskin etupäät vaihtunut rotel / Benchmark
 
Oposta tulee ulos digitaalinen signaali, joka maksimivoimakkuudella on suoraan levyn informaatio bittitarkasti. Digitaalinen voimakkuudensäätö tehdään dvd-soittimessa skaalaamalla alkuperäistä signaalia alaspäin, mikä tarkoittaa sitä, että samalla menetetään osa alkuperäisestä signaalista. Jos voimakkuus on esim. puolet, niin alkuperäinen CD-levyn 16-bittinen digitaalidata on muuttunut 15-bittiseksi dvd-soittimen ulostulossa, neljäsosa tarkoittaa 14-bittistä dataa DAC:lle jne. Eli siis kun vaimennat digitaalista signaalia dvd-soittimessa, niin samalla hävität osan musiikista. Ottaisin digitaalisen datan täydellä tasolla siksi dvd-soittimesta ulos ja säätäisin voimakkuuden myöhemmin DAC:ssa ja/tai aktiivikaiuttimissa.
 
Juu, siltä alkaa vaikuttaa.

Itse aistin bittivähennetyn signaalin karhean verhoutuneena ja luonnottomana, ja täyden resoluution signaalin läpikuultavana ja luonnollisena. Kirkas vs. bassovoittoinen ei ihan heti johda jäljílle. Kannattaisiko ehkä kuitenkin (kaiken varmuuden vältttämisen ehkäisemiseksi) mittauttaa vermeet jollain kaverilla. Niin kauan kun takuuaikaa on jäljellä Oppossa. Voihan sekin olla rikki tai muuten vaan särki.
 
Jos vielä hieman hämmentäisi kuvailemalla ääntä, kun ottotasoa nostaa herkemmälle on vaikutus vastaava kun laittaisi "loudness" kytkimen päälle (ehkä hieman mietona versiona) eli ääripäät korostuu kun taas herkkyyttä pudottamalla ääni on enemmän keskialuevoittoinen.

Tokihan soundia saa muokattua ottamalla kaiuttimia etäämmäksi seinistä ym. mutta suoraanhan se ei vastaa otonherkkyyden vaikutukseen ääneen.

Vielä villi arvaus aiheeseen, voisiko dipit vaikuttaa tällä tavalla, eli kun dipit asetettu tällä hetkellä bass-roll off -2db ja bass-tilt -6db niin vaikutus vaimentavalla alueella tai voimakkuudella ei olisikaan sama herkkyyden muuttuessa? Meneekö liian tieteelliseksi? taitaa olla viisain lähteä nukkumaan...
 
pehkis sanoi:
Vielä villi arvaus aiheeseen, voisiko dipit vaikuttaa tällä tavalla, eli kun dipit asetettu tällä hetkellä bass-roll off -2db ja bass-tilt -6db niin vaikutus vaimentavalla alueella tai voimakkuudella ei olisikaan sama herkkyyden muuttuessa? Meneekö liian tieteelliseksi? taitaa olla viisain lähteä nukkumaan...

Seuraavaksi laitat tietenkin kaikki säädöt nollaan ja testaat. Sittenhän tiedät.
 
On jo kokeiltu, säädöt nollassa ääni on todella paksu ja yläpää riippumatta oton herkkyydestä hautautuu bassojen alle.
 
pehkis sanoi:
On jo kokeiltu, säädöt nollassa ääni on todella paksu ja yläpää riippumatta oton herkkyydestä hautautuu bassojen alle.

Mutta MUUTTUUKO ääni herkkyyttä säätämällä?
 
Muutosta ei juuri huomaa koska dipit nollassa bassot korostuu niin paljon että diskantit hautautuu niiden alle
 
pehkis sanoi:
Muutosta ei juuri huomaa koska dipit nollassa bassot korostuu niin paljon että diskantit hautautuu niiden alle

No sitten menet vaan yksinkertaisesti aivan lähikenttään ja kuuntelet.
 
Dippikytkimien pitää tietenkin olla oikein. Korvan loudness-ilmiöstä pääsee menemällä aivan lähikenttään ja kuuntelemalla kohtuu kovaa, ja samalla huoneen aiheuttamat bassokorostumat minimoituvat. Eikä ihminen aisti loudness-ilmiötä ongelmana 'an sich', koska sen kanssa jokainen on tottunut elämään. Johdot on läpikäyty edellä.
 
Mikä voimakkuus sinulla on muuten yleensä siinä Opossa (siis suhteessa maksimiin)?
 
Takaisin
Ylös