Garrard Sp-25MkV ei toimi.

Riksy^

Käyttäjä
Liittynyt
20.7.2007
Viestejä
93
Kaupunki
Kokkola
Terve!

Eli otsikon mukainen levysoitin aivan täysin mykkä tai siihen ei tule mitään eloa kun laittaa sähköihin. Ei lähde pyörittämään edes lautasta.
Sain tuollaisen levysoittimen mummoltani, kun hän ei sitä kuulemma enää tarvinnut(ei ole tarvinnut 17vuoteen ilmeisesti sillä silloin sitä on viimeksi käytetty). Mikähän mahtaisi olla todennäköisin vika? Itse kuvittelisin että kyseessä olisi jokin sähkövika, kun ei ole ollut käytössä kohta 20vuoteen!
Niin ja sitten kannattaako kyseistä soitinta edes alkaa korjaamaan vai onko ihan kaatopaikka tavaraa? Aivan uuden näköinen soitin on päältä päin ja neulakin näyttäisi olevan ainakin tallessa :).
Auttakaahan avutonta, kun ei näistä vinyylilaitteista oikein mitään ymmärrä!

Kiitokset :)
 
Riksy^ sanoi:
Itse kuvittelisin että kyseessä olisi jokin sähkövika, kun ei ole ollut käytössä kohta 20vuoteen!
Melko varmasti on - jos tuo ei ole vedettävää mallia. :D
(vitsi)

Riksy^ sanoi:
Niin ja sitten kannattaako kyseistä soitinta edes alkaa korjaamaan vai onko ihan kaatopaikka tavaraa? Aivan uuden näköinen soitin on päältä päin ja neulakin näyttäisi olevan ainakin tallessa :).

Ei tuota kannata pois laittaa, mutta suosittelen jättämään entisöinnin sellaiselle, joka tietää mitä tekee.
Jos välipyrävetoinen on seissyt käyttämättä parikymmentä vuotta, niin se kaipaa hellää huomaa (ja uusia osia).

Toinen vaihtoehto on, että tarjoat täällä jollekin vintageharrastajalle - pyydät sitten päikseen vaikka toimivaa Dualin 505:ta.
Joku saattaisi vaikka innostua ja saisit itsekin helpolla hyvän peruspelin.

Mulla on kopio manuskasta jos kaipaat.

-128-
 
Hmm kukahan täällä Savonlinnan alueella osaisi tälläisiä laitoksia korjata, tietääkö kukaan?
Mielenkiintoa kyllä itselläkin riittäisi tämän korjaamiseen, mutta taitoa ei taida harmikseni löytyä...
Rahaakin voisin jopa olla valmis jonkin verran uhraamaan tämän korjaamiseen on nimittäin sen verran mukavan näköinen laite :)
http://www.dvdplaza.fi/galleria/showphoto.php/photo/15536/cat/500/ppuser/8662
Huomenna voisin ottaa lisää kuvia, kun saa uudet patterit kameraan.
Sain mummoltani myös hienon vahvistimen ja kaiuttimet, niistä laitoin jo tarinaa vintage asiaa ketjuun :).

Niin ja olisin todella kiinnostunut siitä manuaalista!
 
Kappas vaan. Mulla on käyttis välipyrävetoiseen 25IV -malliin (Idler ja neljä nopeutta).
Sinun myyntikuvissasi on ihan eri peli - Hihnaveto ja kaksi nopeutta.
Se rankaisee valitettavasti vaihtoarvoa, mutta kyllä siitä sen 'ekan' soittimen saa.

Katsopa muuten, onko soittimessasi enää vetohihnaa, vai löytyykö levylautasen alta pelkkiä kuminriekaleita?
(Lautanen voi nousta nostamalla, mutta se voi olla myös tapista sokalla lukittu).

-128-

P.S. Tuolta voit itsekin hakea ohjeen, mutta sinun on ensin kirjauduttava sisään:
http://www.vinylengine.com/library/garrard/sp-25.shtml
 
Ihan uuden näköinen se näytti olevan niinkuin koko soitin on muutenkin. Kuin uusi. En kyllä tiedä laitoinko sen oikein takaisin, mutta se nyt ei ole tässä vaiheessa se suurin ongelma. Suurin ongelma on, että en saa sitä täällä kämpillä mihinkään sähköihin, kun ei ole maadoittamatonta sähkörasiaa. Seuraava ongelma on kun sen sain eripaikassa sähköihin niin silti ei tapahtunut mitään.
Pitää huomenna jostain kaivaa hiihtoliiton(maadoittamaton) jakorasia sillä se hoituu.
Onkos tuo nyt sitten minkä arvoinen laitos? Ihan sillä vaan, että osaa suunnitella minkä verran uskaltaa korjaukseen rahaa sijoittaa :)...
 
Luultavasti laakerien voitelut kuivahtaneet/ pikeentyneet/ hartsaantuneet. Purku, putsaus ja uudelleenvoitelut taitavat auttaa. Samalla voisi vaihtaa nykyaikaisen verkkojohdon. 2- johtimiseen johtoon EI saa laittaa maadoitettua pistotulppaa. Näissä voi tulla hankaluuksia, kun pitäisi samalla muuttaa suojausluokka suojaeristetyksi, tai laittaa 3- johtiminen, maadoitettuine pistokkeineen verkkojohto, suojamaadoittaa levarin runko. Sähköturvallisuusmääräykset edellyttää. Tämä koskee yhtälailla vanhoja valaisimia. Saavat kyllä olla edelleen käytössä entisessä paikassa, mutta jos siirretään, tai asennetaan uudelleen, uuteen paikkaan, tulee eteen mainitut muutostyöt. Ovat ammattihenkilön hommia. Useat antiikkivalaisimia myyvät tahot suorittavat esim. vanhan kristallikruunun uudelleensähköistyksen määräysten mukaiseksi. Näin sitä voi hyvin käytää ja myyjätaho välttää vastuun mahdollisesta sähkötapaturmasta. Nämä siksi, että olemme sähköturvallisuuden suhteen sivistysmaa, toisin, kuin jossain kaukana etelässä. Missä mm. katuvalaistuskaapeleiden johtimet ja liittimet suoraan paljaina kadulla potkittavina. Karmeata.
 
Jep jep.
Varmaan pitää kiikuttaa tuo johonkin huoltoon kun ei tuosta oikein osaa itse mitään sanoa :D. Lautasen sain juuri ja juuri irti, mutta siihen se sitten jääkin ja saa jäädäkkin etten vain lisää hajota tuota :-\.
Niin ja pitikin kysyä tuosta maadoitus jutusta, kun yleensä(?) noissa levareissa on rca johtojen kanssa sellainen maadoitus johto mukana mikä sitten laitetaan vahvistimeen kiinni, niin tuossa sellaista ei ole. Voisiko se olla sisällytettynä DIN liittimeen, kun tuo nyt sattuu sellaista käyttämään.
Mikä virka sillä maajohdolla noin yleensä on? Anteeksi tyhmä kysymys.
 
ealab sanoi:
Luultavasti laakerien voitelut kuivahtaneet/ pikeentyneet/ hartsaantuneet. Purku, putsaus ja uudelleenvoitelut taitavat auttaa.

Tämä on hyvin todennäköisesti oikea diagnoosi.

Noudata myös noita verkkojohto-ohjeita.
Alkuperäinen käyttöohje tosin vaatii käyttämään maadoitettua pistorasiaa - eli manuaalin mukainen laite on ollut kolmejohtiminen. Sinun laitteesi on toteutettu kaksi napaisella kaapelilla, eli ei lähdetä muuttamaan sitä.

Keskitytään tuohon maadoitusongelmaan vasta kun olet saanut laitteen liikkeelle (maatto on helpompi tehdä väärin kuin, oikein).

-128-
 
Ok.

Näillä eväillä jatketaan operaatiota.
Huomenna vien laitteen töihin ja katsotaan työkaverin(tajuaa sentään jotain vinyylisoittimista) kanssa sitä ja jos ei löydetä mitään selkeää itse korjattavaa vikaa niin kiikutan sen johonkin paikalliseen huolto liikkeeseen.
Kannaisiko minun muuten ostaa RIAA-kortti vahvistimeen(Exposure 2010s) vai ostanko jonkin halvan RIAA boksin? Ajattelin vain, että saanko mitään suurta laadun parannusta laittamalla tuon expon kortin, kun soitin ei kuitenkaan kovin ihmeellinen ilmeisesti ole...
 
Jahas nyt sain tuon laitoksen sähköihin ja laitoin sen päälle niin sehän rupesi pelittämään!!

Nyt tarviais nopeasti ohjeita, että miten tuosta selviää rasian tyyppi ja mitä muuta tulisi tietää levyjen soittamisesta!
Minulla on siis vanha vahvistin jonka sain tuon mukana mihin sen saa kiinni ja jossa se on ollut myös kiinni viime vuosikymmenet.

Edit1:
Noniin nyt on ensimmäiset levyt testattu ja kaikissa on enemmän tai vähemmän rätinää ja säröä. Levyt ovat kyllä aivan karmeassa kunnossa, mutta en tiedä millä niitä oikein putsaisi??
Sitten pitäisi varmaan kysyä apua säätöihin joista en tajua mitään.

1.Mitä säädetään pyörivällä hässäkällä jossa on numerot 1-5 ilmeisesti jokin paino juttu?
2.Mitä säädetään sellaisellä vivulla jonka vieressä on nume 1,2-5?
Laitan kuvat liitteiksi.

Tämän kuvan oikeassa alalaidassa näkyvät kysymyksien 1 ja 2 säätönupikat
http://www.dvdplaza.fi/galleria/showphoto.php/photo/15543/cat/500/ppuser/8662
 
Se äänivarren persiissä oleva numeroitu mötikkä asettaa neulapainon, äänivarren kyljessä oleva taas anti-skatingin.

Rasiassa pitäisi olla merkintöjä rasian merkistä ja mallista. Näiden avulla siihen sitten voi hyvällä tuurilla ostaa neulan, jos niitä on vielä saatavilla. Uudet rasiatkaan eivät ihan järjettömiä maksa. Riippuen hieman tietysti siitä, mitä katselee. Ortofonin OM-5e maksaa viitisen kymppiä ja on ihan perushyvä rasia. Jotkut tykkää AT-95:stä, se on vielä halvempi. Makuasioita, sano musti.

Se Expon oma RIAA-kortti on varmaan fiksuin vaihtoehto, jos yhtään pidempään aikoo levyjä kieputtaa. Halpa ulkoinen RIAA on aina halpa ja ulkoinen. Se tarkoittaa kuitenkin yhtä ylimääräistä pömpeliä verkkolaitteineen ja välijohtoineen, ja laadukkaina nämä maksavat ihan aikuisten rahaa. Yksi vaihtoehto on tietysti tehdä itse... (kts. DIY-puolelta threadi TNT-Audion inDiscreetistä)

Levyjen puhdistukseen paras vaihtoehto on RCM, eli levypesuri. Näitä on kuulema joillain levykauppiaillakin, jotka sitten tarjoavat pesulapalveluita. Rahaa vastaan, taas. Jotkut pesee fairyllä, kai. Minä en. En ole kyllä kokeillutkaan, ei usoo. Lisäksi neula on hyvä pitää puhtaana. Tähän on konstinsa, esim. Onzow Zerodust, joka kyllä sekin maksaa rahaa, mutta kestääkin sitten.
 
hephep.

Pitänee koittaa jossain vaiheessa tuollainen neulan puhdistin hommata, kun luulen että ei tuo neula ole kovin paljoa käytetty tuossa laitoksessa. Osa levyistä mitä kokeilin tänään(kaikki jostain 70-luvulta ja TODELLA huono kuntoisia 7tuumaisia sinkkuja) niin ripinaa ja rapinaa oli kyllä aika paljon. Pari levyistä soi ihan kohtalaisen nätisti ilman pahempia rutinoita.
Säädöt ovat tällä hetkellä suunnilleen samat kuin aikaisemmin ennen minun omistusta(eli en ole muuttanut niitä juurikaan). Ei minkäänlaista hajua näiden säätöjen oikeudesta, mutta nyt olikin tarkoituksena saada selville laitteen toiminta kuntoisuus. Ihan tuo hyvin muuten toimii, mutta ripinää ja rapinaa riittää.
Soittimen rasia on mallia Ortofon FF150 mk2.
Onko tuo ihan asiallinen rasia vai kannattaako suosiolla ostaa uusi rasia?
Pitänee myös alkaa metästämään jostain vaakaa jolla saisi säädettyä neulapainon(?)
Miten tuo anti-skating säädetään?
 
Antiskatingiin sama lukema kuin neulapainoon.

Neulapainon voi saada osapuilleen oikein seuraavilla toimenpiteillä (ole varovainen neulan kanssa):

Tasapainota äänivarsi vastapainoa kiertämällä vaaka-asentoon (tätä ennen laita neulapainon säätö nollaan), niin että varsi riippuu vapaasti. Säädä sen jälkeen neulapaino asteikon mukaan.
 
Joo juu ei taas tyhmä ymmärrä 8)
Vääntäkääs rautalangasta, mikä on minkäkin säätö.

1. tuo pyöritettävä nuppi suoraan keskellä kuvaa, mikä se on?
2. Tuo iso hässäkkä tuossa äänivarren päässä, mikä se on? Siinä ei ole mitään asteikkoa.
3. Mikä tuo alhaalla oikealla oleva vipumainen juttu on? Onko se anti-skating? Sitä liikuttamalla laidasta laitaan liikkuu ääni varsi sivuttain "laidasta laitaan"

Kuva on todella suttuinen, mutta kait siitä jotain selvää ottaa
http://www.dvdplaza.fi/galleria/showphoto.php/photo/15548/cat/500/ppuser/8662

No onneksi on aikaa opetella käyttämään ja säätämään soitinta ennen kuin sen saa edes "pää" laitteistoon kiinni, kun ei ole vielä tosiaan sitä Phono ottoa ja se taas maksaa aikas paljon tuohon vahvistimeen

Edit: Nyt pitäisi näkyä.
Plazan galleria jotain suhaa taas menemään(tai minä).
 
Kuva ei näy. Tulee ilmoitus: Kuvaa ei löytynyt tietokannasta!

Riksy^ sanoi:
Joo juu ei taas tyhmä ymmärrä 8)
Vääntäkääs rautalangasta, mikä on minkäkin säätö.

1. tuo pyöritettävä nuppi suoraan keskellä kuvaa, mikä se on?
2. Tuo iso hässäkkä tuossa äänivarren päässä, mikä se on? Siinä ei ole mitään asteikkoa.
3. Mikä tuo alhaalla oikealla oleva vipumainen juttu on? Onko se anti-skating? Sitä liikuttamalla laidasta laitaan liikkuu ääni varsi sivuttain "laidasta laitaan"

Kuva on todella suttuinen, mutta kait siitä jotain selvää ottaa
http://www.dvdplaza.fi/galleria/showphoto.php/photo/15545/cat/500/ppuser/8662

No onneksi on aikaa opetella käyttämään ja säätämään soitinta ennen kuin sen saa edes "pää" laitteistoon kiinni, kun ei ole vielä tosiaan sitä Phono ottoa ja se taas maksaa aikas paljon tuohon vahvistimeen
 
Mitäs tarvikkeita sitä kannattaisi näin vinyyli harrastuksen alussa yleensä ostaa.
Eli kannattaako ostaa joku vinyylin putsausharja ja neulan putsaus hässäkkä ym.
Jotain suojapusseja sitä varmaan kannattaisi myös ostaa, mutta minkälaisia jotain antistaattisia varmaan?
Niin ja se ortoforin neulapunnitusvaaka varmaan kannattaisi hankkia.

Laitan vielä tähänkin, että se linkki toimii nyt(luultavasti)
 
Onko se loistava Tawen vanhalle palstalle kirjoittama säätöteksti vielä jostain luettavissa? Siitähän apuja sais...
 
Levypesun voi alkuunsa hoitaa myös tiskialtaassa. Hieman "fairya", pehmeä pyyhe, talouspaperi, vettä. Pyyhitään urien suuntaisesti, kevyesti, huuhtelut hyvin. nämä kaikki sukkelasti, ettei etiketti vety. Sitten levy kahden pyyhkeen ( puhtaan!)väliin imeyttämään vedet pois. Loppukuivaus talouspaperilla. Ja pieni ilmakuivaus. Loppuhuuhtelussa voisi olla hyvä käyttää tislattua vettä, koska siitä ei jäisi mahdollisia kalkki, ym. jäämiä. Pesun vaikutus voi olla huomattavan positiivinen, riippuen alkutilanteesta.
 
Kiitoksia paljon noista ohjeista. Oli oikein valaisevaa luettavaa, mutta en vieläkään ole ihan varman oman soittimeni säädöistä(siis kuinka ne tehdään).
Kun tuossa soittimessa on kaksi sellaista numeroitua säätöä joista toinen on pyöritettävä ja toinen viputoiminen ja sitten siellä päässä on sellainen mokkula jossa ei lue mitään ja se liikkuu epäkeskosti äänivarrenympäri, niin onko tämä se vastapaino? edestakaisin sitä ei voinut liikuttaa.
Sen tiedän, että se pyöritettävä säätö liittyy neulapainoon ja oletan että se on hienosäätö?
Minulla ei myöskään ole harmainta hajua mihin arvoon se tulisi säätää sillä en tiedä rasiani(Ortofon FF150mk2) suositusarvoja. Mikä avuksi?
Voinko säätää neulapainovaa'an avulla, jonkin "hyväksi" havaitun arvon esim. hatusta heitettynä 1,8g?

Entäs sitten mikä olisi suotavin tapa puhdistaa neula(oletan, että se on aika likainen kun ei ole käytetty 17vuoteen)?
käykö jokin tarkoitukseen sopiva harja vai kannattaako suoraan hankkia jokin sellainen tyynyhässäkkä?
Vai liekkö järkevintä ostaa suosiolla uusi neula sillä en tiedä kuinka paljon käyetty tämän hetkinen neula on(en kyllä usko, että on ihan älyttömän paljon käytetty)...
Voiko tuohon edes vaihtaa kotikonstein neulaa en sitä tiedä(?)
Kyllä melkoinen vinyylikuume pääsi nyt puremaan(pitempään jo kyllä kytenyt, mutta soittimen puute on pahasti haitannut harrastusta)! On nimittäin senverran hienoja nuo vanhat soittimen! Ja levyissä on ihan eri "fiilis" kuin cd:ssä vaikka ei niissäkään mitään vikaa varsinaisesti ole.
 
Back
Ylös