Garrard 301 -projekti (oli: Uusi levysoitinprojekti)

Hinkkanen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
4 998
Kaupunki
Tampere
Muutama tunti sitten saapui talouteeni uusi levysoitin, kuva alla:

garrard301_2_pieni.jpg


Isompi kuva täällä

Kyseessä on siis 60-luvun alussa valmistettu Garrard 301, alunperin lähtöisin Yleisradiosta. Tarkoitus on käyttää ainoastaan pyörityskoneisto eli hankkia uusi äänivarsi ja tehdä, teettää tai ostaa uusi kotelo. Koneisto on hyvässä kunnossa, ilmeisesti YLE piti huolen tekniikkansa säännöllisestä huollosta mutta kotelo on metallia ja vahvistaa varsin tehokkaasti Garrardin järeän moottorin tuottamat värähtelyt eli siis jyrisee. Äänivarsi puolestaan on 60-luvun alun Bang & Olufsen ST/P, johon ei sopivia äänirasioita eikä rasioihin neuloja ole valmistettu sitten 70-luvun alun, joten vaihtoon menee.

Nyt olisin hyvinkin kiinnostunut kaikenlaisesta aiheeseen liittyvästä tiedosta. Myyjän kanssa tulen varmasti asiasta keskustelemaan sillä hänellä on toinen samanlainen (samoin YLE:stä) mutta kuulen mieluusti muiltakin. Omistaako siis joku muukin keskuudessamme vanhan Garrardin? Kaikki tieto kiinnostaa. Uuden kotelon rakentaminen, erilaiset äänivarret ym ym. En edes vielä tiedä mitä kysymyksiä olisi esitettävä vaikka olenkin viime syyskuusta lähtien kerännyt kymmeniä Garrard-linkkejä ja täyttänyt paksun mapin printeillä.

Tämä on pitkän tähtäimen projekti. En odota Garrardin pyörittävän vinyyliä vielä moneen kuukauteen tai ehkä edes vuoteen. Nyt aluksi vain katson ja ihmettelen, otan lisää valokuvia, postaan niitä tähän ketjuun ja laitan myös kotisivuilleni. Palataan siis aiheeseen...

Juhani
 
Vs: Uusi levysoitinprojekti

Pistinkö tämän vahingossa DIY-alueelle vai siirsikö ylläpito sen sinne? Minusta se kuuluu Hifi & high end -ryhmään, siellä se helpommin huomataankin. Toisaalta vinyylijuttuja on jo niin paljon että oma alue niille saattaisi olla paikallaan.

Juhani
 
Vs: Uusi levysoitinprojekti

Onnittelut hienon historiallisen soittimen johdosta :)
Olen seurannut lähietäisyydeltä kahden vastaavan projektin etenemistä toistaiseksi altistumatta itse tartunnalle :D
Loricraftin sivuilla tulee kuitenkin pistäydyttyä toisinaan meditoimassa www.garrard501.com ja tiedä häntä vaikka jnkpvnä kakkos- tai kolmossoittimena pyörähtelisi iso-G...?
 
Vs: Uusi levysoitinprojekti

Onnittelut minunkin puolestani! Teet siihen soittimeen sitten sellaisen rungon, että saat kaksi vartta kiinni, SME:tä ja Ortofonia... vai mitä? Kato saat mono- ja stereorasiat näppärästi kehiin... Ortofon SPU, Denon DL-102 jne.
 
Vs: Uusi levysoitinprojekti

Tawe sanoi:
Onnittelut minunkin puolestani! Teet siihen soittimeen sitten sellaisen rungon, että saat kaksi vartta kiinni, SME:tä ja Ortofonia... vai mitä? Kato saat mono- ja stereorasiat näppärästi kehiin... Ortofon SPU, Denon DL-102 jne.

Se olisi ihanneratkaisu mutta vie paljon tilaa ja johtaa näin ollen aika isoihin uudelleenjärjestelyihin kuunteluhuoneessa mutta mihinpä sitä ei hyvän asian puolesta ryhtyisi kun kerran on tiensä valinnut.

Tässä aivan äsken kytkin Garrardin kiinni vanhaan Pioneer-vahvistimeeni ja tein redundantilla levyllä kuuntelutestin. Uhrilampaana oli Unescon joskus vuoden 1960 vaiheilla julkaisema hyväntekeväisyyskokoelma All Star Festival (mono, sis. Bing Crosby, Maurice Chevalier, Ella Fitzgerald, Nat King Cole, Mahalia Jackson jne. eli komeita perinteisiä tulkintoja), joka soi yllättävän hienosti ihan tuolla vanhalla ja väsyneellä ja kunnoltaan kyseenalaisella B&O:n varsi/rasiayhdistelmällä. Kuullosti, miten tämän nyt sanoisi, tasapainoiselta, kaikkia äänialueita oli sopivasti. Toisaalta sitä jyrinää tosiaan kuului jonkun verran joskin vähemmän häiritsevästi kuin olin olettanut. Lisäksi oli vasen kanava selvästi vaimentunut (mahdollisesti jotain vikaa johdotuksissa) joten käytin hyväkseni vanhan vahvistimen runsaita säätöjä ja toistin pelkkää oikeaa kanavaa molempiin kaiuttimiin. Mainittakoon vielä että moottorin ja levylautasen laakerit voideltiin ennen testiä. Kaiken kaikkiaan lupaava alku. Pidän Hifiharrastajat ajan tasalla projektin etenemisestä.

garrard301_3.jpg


Klikkaa isommaksi

Juhani
 
Vs: Uusi levysoitinprojekti

Vintagekrääsää riittää... >:D Ei vaan kumarran Ylen ja Hinkkasen perinteiden suuntaan. Lähtökohtaisesti uusi on (keskimäärin) krääsää. Hieno!
 
Vs: Uusi levysoitinprojekti

Hinkkanen sanoi:
Lisäksi oli vasen kanava selvästi vaimentunut (mahdollisesti jotain vikaa johdotuksissa) joten käytin hyväkseni vanhan vahvistimen runsaita säätöjä ja toistin pelkkää oikeaa kanavaa molempiin kaiuttimiin.

Vika löytyi vahvistimen phono-liitännästä. Vaihdoin toiseen liitäntään (Pioneerissa on kaksi) ja nyt toimii. Tosin nuo Garrardin RCA-pistokkeet ovat nekin hajoamistilassa mutta kaikki johdotukset tulen uusimaan joka tapauksessa.

Juhani
 
Vs: Uusi levysoitinprojekti

Minä en tunne B&O:n vartta, kuvasta päätellen se näyttäisi olevan 12" ainakin kiinnistypisteen välisestä etäisyydestä soittimen runkoon arvioiden. Radiotalot hankkivan kunnon laitteet , taisivat jo tuolloin tietää hifi-kuuntelijoita paremmin etupään merkityksen. Hyvä hankinta , Englannista noita ei saa halvalla, kun ne ostetaan kauko-itään.
 
Vs: Uusi levysoitinprojekti

Ihan kiva löytö, varsinkin jollet maksanut iteseäsi kipeäksi. Tämä on ollut trendi tässä 2000-luvulla kyseisitä yksiköistä puhuttaessa.

Itse omistan kaksi noita 301:siä. Toinen on vanhempi grease bearing -mallinen ja toinen modernimpi versio. Plintit olen rakentanut sandwich-mallisesti, pääraaka-aineena MDF. Täytettä on sitten PVC-muovista ja lyijystä. Vartena vanhemmassa versiossa on klooni Schroeder ja modernimassa SME 3012.
 
Vs: Uusi levysoitinprojekti

Sella sanoi:
Ihan kiva löytö, varsinkin jollet maksanut iteseäsi kipeäksi. Tämä on ollut trendi tässä 2000-luvulla kyseisitä yksiköistä puhuttaessa.

Sanotaan näin että ei se varsinaisesti aivan halpa ollut, halvempi kuitenkin kuin vastaavat oil bearing Garrardit keskimäärin. Minusta on sitäpaitsi mukavaa että tämä on alkuperäinen Suomi-yksilö. Tuskin näitä täällä karussa pohjolassa mitään valtaisia määriä myytiin.

Juhani
 
Vs: Uusi levysoitinprojekti

Enpä usko kanssa, että 50-luvulla oli kauheasti ostokykyisiä ihmisrotuun kuuluvia yksilöitä täällä. Ensimmäisen noista soittimistani hankin puolivahingossa kirpputorilta Camdenista joskus 90-luvun alkupuolella. Parin viikon kuluttua ostin toisenkin. Siihen aikaan noita jaettiin ilmaiseksi kaikille haluaville.

Multa muuten löytyy sitten kaikennäköistä härpäkettä levysoittimiin liittyen, mikäli tulee entisöintiprojektissa vastaan. Ihan ikemättömiä pölykansia jne. Ota yhteyttä vaan.
 
Vs: Uusi levysoitinprojekti

Keskustelin juuri lisää Garrardin myyjän kanssa ja hän sanoi että neula on tosiasiassa uusi (tai pikemminkin käyttämätön), jonka hän oli hankkinut jostain saksalaisesta webbikaupasta. Jos kerran asia näin on niin taidanpa uskaltautua kokeilemaan vielä muutamilla muillakin äänitteillä.

Mitä tulee plinttiin niin juuri tuli vastaan seuraava varsin kiinnostava artikkeli:

http://www.enjoythemusic.com/magazine/equipment/0107/slatedeck.htm

Tiedä häntä vaikka lähtisinkin kiviselle mutta toivottavasti ei kovin kaidalle polulle. ;)

Juhani
 
Vs: Uusi levysoitinprojekti

Omassa 301:ssani on plintti 6 x 22 mm koivuvanerista ja Dicco huonekalulakalla käsitelty. Massaa noin 15 kg. Pyörittäjä pultattu kiinteästi ilman mitään jousitusta plinttiin enkä ole havainnut jyrinää.

[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Vs: Uusi levysoitinprojekti

Laitetaanpa lisää kuvia. Pari päivää sitten kytkin Garrardin päälaitteistooni laitetelineen viereen ahtamalleni vanhalle pöydälle. Mielenkiintoista on se, että jyrinä vaimeni tässä järjestelyssä selvästi joskin on yhä kuultavissa kappaleiden välillä. Tuosta vanhasta plintistä sen verran että se ei tosiasiassa ole kokonaan metallia vaan tuon hopeanvärisen metallipinnan alla on parin sentin vahvuinen kokopuulevy, jossa on sopivat reiät pyörityskoneistolle ja äänivarrelle. Nuo kapeat lankut plintin alla ovat siksi että laitteen johdotus ei tule takaa vaan alta. Jos se siis seisoisi suoraan pöydällä jäisivät johdot puristuksiin.

garrard301_4_pieni.jpg


Klikkaa isommaksi

garrard301_5_pieni.jpg


Klikkaa isommaksi

Garrard kuullostaa huomattavan hyvältä ihan tällaisenaankin. Saa nähdä mitä uusi plintti (millainen se sitten tuleekin olemaan) ja äänivarsi saavat aikaiseksi. Testilevynä kuvissa on Crosby, Stills, Nash & Youngin kokoelma So Far, hieman kiero mutta soittokelpoinen yksilö.

Juhani
 
Vs: Uusi levysoitinprojekti

Ja projekti etenee. Hankin Garrardin alle ensihätään halvat Bilteman piikit ja nostin sen laitetelineeseen Linnin paikalle. Vatupassi osoitti yllättäen plintin olevan aika vinon joten säädin piikeillä mahdollisimman tarkkaan vaakasuoraan ja totesin neulapainon ja sivuttaisvedon poiston olevan kutakuinkin kohdallaan. Äänirasiassahan ei mitään säädettävää olekaan kun se on tuollainen putken päähän painettava. Se joko on juuri niin kuin pitää tai sitten asialle ei ole mitään tehtävissä (edellyttäen tietenkin että itse varsi on kiinni oikeassa kohdassa, juuri nyt en voi muuta kuin luottaa Yleisradion insinööreihin).

Ja sitten pistin musiikkia soimaan. Nyt jyrinä on vielä vähentynyt eikä enää juuri häiritse, kuuluu vain kuulokkeilla suurilla äänenvoimakkuuksilla hiljaisissa kohdissa. Purplen Machine Head jyrää kuin veturi, Axis oli ihan kelpo soitin mutta Garrard pyyhkii sillä lattian jo tällaisenaan (ostakaa silti se pois käsistäni ;)) eikä tuo ikiaikainen B&O ole sekään mikä turhanpäiväinen. Senkin kanssa voisi elää jos vaikka saisi vielä hankittua muutaman vaihtoneulan varastoon...

Juhani
 
Vs: Uusi levysoitinprojekti

Juhani,

Mikset kokeile balsaa plinthinä?

Kevyt materiaali (lyhyt energian varastoitumisaika), pehmeä (ei soi ylemmillä taajuksilla, no listening fatique ja sisäinen resonanssien vaimennus), kohtuullisen halpa (askarteluliikkeissä), jne. go ahead ja kerro meille..., you know...

Torvihörhö
 
Vs: Uusi levysoitinprojekti

Balsan tiheys vaihtelee erittäin paljon palasta riippuen. Osa on ihan höttöä ja osa lähellä apachia(no ei ihan).
En tiedä onko kyseessä samaa lajia mutta balsana nuo kaikki on ostettu.
 
Vs: Uusi levysoitinprojekti

Hiljaisina hetkinä piirtelen päässäni suunnitelmaa schröder äänivarresta. Koko homma on oikeastaan aika helppo, mutta en oikein tiedä, miten äänivarsi tulisi kiinnittää runkolevyyn. Asiaan... Schröder itse sanoo, että äänivarren puumateriaalien väliset erot ovat vähäisiä hänen käsittelynsä jälkeen. Ero on lähinnä massassa. Hän kyllästää puun öljyllä täysin. Prosessi kestää muistaakseni viikkoja. Puun solukkojen täyttyminen on tärkeä juttu.

Kolme harkitsemaani puoli-ilmaista varsimateriaalia:
hiilikuituputki (esim. leijoissa käytettävä)
Ebenpuulla viilutettu balsapuu (constrained layer damping)
Hickorypuu öljyllä kyllästettynä (tavallinen rumpupalikka)
 
Vs: Uusi levysoitinprojekti

Eräs FE-piireissä tunnettu äänivarsi on legendan mukaan tehty putkesta, jota käytetään jousiampujain nuolen ("arrow") vartena...  ;)
 
Back
Ylös