** Foorumin käytön vinkkejä ja usein kysyttyjä kysymyksiä **

Tilanne
Keskustelu on suljettu.

Janne

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
2 224
Kaupunki
Oulu
Kysymys:
Miten saan kuvan näkyviin foorumille lähetetyssä viestissä suoraan, siten ettei viestin liitetiedostoa tarvitse erikseen klikata?

Vastaus:

Jos haluat laittaa liitteeksi kuvan, laita se ensin viestiisi liitetiedostona ja lähetä viesti normaalisti. Kun kuva näkyy liitetiedostona viestissä, kopioi liitetiedoston linkin osoite (oikealla hiirenkorvalla liitetiedoston päältä ja 'kopioi linkin osoite') ja avaa jo lähetetty viesti heti uudestaan muokkausta varten. Sen jälkeen lisää viestiin kuvaobjekti ('lisää kuva' nappi, ensimmäinen vasemmalta toisella kuvakerivillä) ja liitä äsken kopioimasi linkin osoite 'img' ja '/img' tagien väliin (oikeissa tageissa näkyy ' merkin sijasta hakasulut). Sen jälkeen kuva näkyy jo viestiä lukemalla eikä sitä tarvitse erikseen klikata auki.
 
Laitetaanpa tähän tuo RSS-feed ohje, kiitos Kossulle tästä. Foorumin käyttämä Simple Machines Forum alusta siis mahdollistaa RSS-syötteiden lukemisen foorumilta.

---clip---

Ja pieni ohje pikaisen kokeilun jälkeen. Outlookin RSS-feed:hin nämä viestit saa nousemaan seuraavasti (Outlook 2007 versiossa).

Lisää RSS feed
Kopio kenttään ko. ketjun nettiosoite osoiteriviltä selaimesta.
Lisää ketjun loppuun puolipiste + "type=rss;action=.xml"

Esimerkiksi Myynti, Osto ja vaihtopalsta: https://www.hifiharrastajat.org/forum/index.php?board=17.0;type=rss;action=.xml"

Outlookiin siirrettynä onnistuu foorumin seuraaminen duunissakin huomiota herättämättä
 
Kysymys:

Olen laittanut myynti-ilmoituksen palstalle. Muutamia tuotteita olen saanut myytyä, ja nyt haluaisin muokata ilmoitustani. Muokkaa-namiskuukkelia ei kuitenkaan missään näy.

Mitä tehdä?

Vastaus:

Kaksi vaihtoehtoista tapaa (ensimmäinen suositeltava, jotta mahdolliset linkit muualta eivät lakkaa toimimasta):

1. Vastaa omaan myynti-ilmoitukseesi, ja ilmoita päivittynyt tilanne/tiedot.
2. Ota vanha ilmoitusteksti talteen kopioimalla ja poista vanha ilmoitus. Sen jälkeen luo uusi myynti-ilmoitus päivitetyillä tiedoilla.
 
Kysymys:

Miten saan estettyä foorumilta lähetettyjen yksityisviestien muistutuksen lähettämisen sähköpostiin?

Vastaus:

Ota ylävalikosta Profiili -> ja sitten vasemmalta valikosta 'Yksityisviestien asetukset' -> ja sitten kuvan mukaan valitset yksityisviestien muistutuksen aina / ei koskaan -> ja lopuksi painat 'Muuta profiilia'

index.php
 

Liitteet

  • YV.PNG
    YV.PNG
    18,9 KB · Katsottu: 638
Kysymys:

Hakukone toimii huonosti tai ainakin omituisesti. Miten voin löytää etsimäni?

Vastaus:

Hakukoneen osumien määräytyminen esim. joissakin myyntipalstan ilmoituksissa on jäänyt ylläpidollekin arvoitukseksi eikä virittelemällä ole löydetty ratkaisua.

Keinoja kiertää hakukoneen ongelmia on:
1. Rajaa haku pelkästään niihin alueisiin joista vastaus oletettavasti voisi löytyä
2. Käytä hakutulosten järjestelyyn "suurimmat aiheet ensin" vakiovalinnan "osuvimmat aiheet ensin" asemesta
 
Kysymys:

Vastasin sähköpostiin saamaani yksityisviestiin, mutta se ei mennyt perille. Miksi?

Vastaus:

Kun saat foorumilla yksityisviestin, se tulee myös sinun sähköpostiisi jos olet tämän ominaisuuden Profiilistasi asettanut käyttöön (Profiili -> Muokkaa Profiilia -> Yksityisviestien asetukset). Yksityisviestin muistutus tulee osoitteesta webmaster@hifiharrastajat.org, ja jos vastaat muistutusviestiin sähköpostilla vastauksesi menee vain Hifiharrastajien ylläpidolle eikä alkuperäiselle lähettäjälle.
 
Kysymys:

Kuinka lisään kuvia foorumille?

Vastaus:

Jos omistat tekijänoikeudet kuvaan ja kuva on nk. Hifi-aiheeseen liittyvä, niin voit ladata kuvan Hifiharrastajien palvelimelle käyttäen Vastaa-toiminnon yhteydessä olevaa Lisätoiminnot -valikkoa, josta löytyy kohta Liite ja sen perässä Selaa -nappi.

Suositeltava kuvan tiedostokoko on alle 100 kt, mutta jopa 300 kt liitteet sallitaan siksi että PDF-muotoiset artikkelit voivat olla melko isoja.

Mikäli kuva, jonka haluat liittää on jokin kevennys tai vähemmän aiheeseen liittyvä, niin on suositeltavaa käyttää ulkoisia kuvahostauspalvelimia, koska yhdistys maksaa käyttämästään levytilasta.

Mikäli sinulla ei ole tekijänoikeuksia kuvaan, niin silloin se kannattaa linkittää suoraan kuvan omistajan palvelimelta, mikäli tekijänoikeuksien haltija sen sallii.

Jos kuva löytyy jo HH ry:n palvelimelta, niin voit liittää sen toiseen ketjuun niin että linkität vain kuvan osoitteen eli samaa kuvaa ei kannata useampaan kertaan ladata palvelimelle. Kuvan osoitteen saat kun painat kuvan päällä hiiren oikealla napilla ja Ominaisuudet (IE8) tai Copy Image Location (Firefox).

Ulkoisista kuvahosteista ja kuvien pienentämisestä on oma ketjunsa:
https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php?58267
 
Pikaohje kuvien liittämiseksi foorumille

Mikäli kuvan liittäminen viestiin on mahdollista linkkiä käyttäen, niin käytä linkkiä. Liitä kuva foorumille vain mikäli linkittäminen ei ole mahdollista tai ei muusta syystä onnistu.


Foorumille liitettävien kuvien formaatit

Kun haluat liittää foorumille kuvan, niin käytä kuvan formaattina PNG-formaattia (png = portable network graphics). Mikäli kuva on syystä tai toisesta oltava myös tulostuskelpoinen, niin tee kuvasta ja siihen mahdollisesti liittyvistä teksteistä niin sanottu network optimized pdf –tiedosto. Poikkeustapauksessa myös varsinaiseen tulostukseen tarkoitettu pdf-tiedosto on käyttökelpoinen, mutta vain erityisen merkittävistä syistä (tekniset piirustukset yms kuuluvat tähän kategoriaan).

Pyri käyttämään ensisijaisesti png-formaattia.


Foorumille liitettävän kuvan koko ja selvyys

Vaikka intuitio muuta väittää, niin pyri aina tekemään kuvasta mahdollisimman pieni. Ainoa poikkeuksen tekevät tulostukseen tarkoitetut pdf-tiedostot (pdf kuitenkin pakkaa kuvia yms aika mukavasti). Syynä pienien kuvien suosimiseen on se, että pieni kuva on selvempi ja helpommin luettava kuin suuri – tämä siitä huolimatta, että toista voisi olettaa.

Ensimmäiseksi suuri kuva, joka on todellisuudessa hyvin vaikeasti luettava. Kuvan alkuperäinen koko on 1401 x 638 pistettä ja se näyttää näytöllä todella selvältä, siis alkuperäisessä muodossaan. Kuva on palstalla skaalattuna epäselvä, erityisesti tekstien osalta. Sama epäselvyys on myös ohuissa viivoissa.

Palsta_Huonokuva.PNG

Parempi kuva samasta saadaan käyttämällä omalla tietokoneen näytöllä pienempää kuvaa. Seuraavan kuvan koko on 547 x 352 pistettä. Tekstit ovat luettavia ja käppyrä on aivan yhtä selvä kuin edellisessäkin kuvassa.

Palsta_Parempikuva.PNG

Toisin sanoen kuvat ovat palstalla selvempiä ja käyttökelpoisempia mikäli ne ovat mahdollisimman pieniä, kuitenkin niin, että itse asia selviää. Käytännössä tuo tarkoittaa isompia tekstejä ja selvempiä kuvaajia asian yhä selvitessä.

Pienennä kuva aina oman koneesi näytöllä pienimpään kokoon, jossa asia selviää ennen kuin otat ruutukaappauksen tms luodaksesi palstalle liitettävän kuvan.


Mitä ohjelmia käyttäen kuvat voi tehdä?

Ruutukaappaukset voi Windowsissa tehdä käyttäen Snipping Tool –ohjelmistoa. Linux-puolella on laaja valikoima sovelluksia. Myös Mac-maailmassa on vastaavia työkaluja. Muista valita png-formaatti kuvan tallennusformaatiksi.

Parhaiten toimivat ohjelmistot, joissa verkkojulkaiseminen on valmiiksi huomioitu. Akustisten mittausten tuloksia muuttaa verkkojulkaisuun sopivaan mutooon lähes automaattisesti ARTA, läheskään kaikkien muiden ohjelmien tekemien kuvien kanssa vastaavaa automatiikkaa ei ole. Suositeltavaa on käyttää nimenomaan ARTAa, mutta mikäli se ei ole mahdollista, niin hyvän lopputuloksen saa pienellä omalla vaivannäöllä.

Yksi mahdollisuus tulosten visualisointiin on käyttää erityisiä visualisointiin tarkoitettuja ohjelmistoja, joskin myös yleistyökalut antavat hyviä tuloksia. Excel tai vastaava taulukkolaskentaohjelma soveltuu mainiosti käyrien piirtämiseen muodossa, jossa ne ovat palstan kuvina helposti luettavissa. Myös lähes kaikki tilasto-ohjelmistot tai matemaattiset työkalut (R, S+, SAS, SPSS, Matlab, Scilab yms) ovat mainioita työkaluja, joille voi usein kertoa tarkoituksena olevan verkkojulkaisemisen.


PDF-tiedostojen luominen ja lähdetiedostot

Mikäli haluat tehdä pdf-tiedoston, niin muista valita joko nettijulkaisemisen asetukset tai tulostukseen sopivat asetukset tilanteen mukaan. Myös erilaiset koon optimointiin eli pienentämiseen liittyvät asetukset kannattaa laittaa päälle.

Teknisten piirustusten tms osalta kannattaa aina miettiä myös niiden laittamista mukaan viestiin mieluiten linkkinä/yhteystietona tai liitetiedostona. Mikäli päädyt käyttämään liitetiedostoa, niin muista käyttää mahdollisimman tiukkaa pakkausmuotoa.

Yleisohjeena onkin se, että pyri käyttämään mahdollisimman pientä kuvakokoa. Tuolloin kuvan käyttöarvo on suurempi ja kuva usein selvempi.
t. jjahifi
 
Tilanne
Keskustelu on suljettu.
Back
Ylös