Focal-kuulokkeet

Noniin. Eli polte kävi liian suureksi. Elearit vaihtuivat astetta kovempaan Utopiaan. Soundista (omalla vahvari/dac setillä) en sano vielä mitään, mutta mukavuus puolella otettiin harppaus eteenpäin. Vaikka Utopia onkin painavampi kuin Elear, niin jostain syystä omaan pääni nämä vaan sopivat paremmin.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjoitellaanpa vähän ensituntumia Focal Eleareista. Markkinoille tulosta asti Elearit ovat kiinnostaneet, mutta pari viikkoa sitten polte kävi liian suureksi ja viikko sitten saapui lähipostiin paketti, jossa oli käytetyt mutta oikein hyväkuntoiset Elearit. Odotukset olivat sen verran korkealla, että ymmärsin jo etukäteen, että pettymykseen pitää ainakin joltain osin varautua.

Aika vähän tässä on ehtinyt kuunnella, mutta luurien perusluonne on käynyt jo sen verran selväksi, että paremman kuvan saaminen kestää sitten jo useita kuukausia. Tähän asti ykköskuulokkeina talossa ovat olleet Senkun hd-800:t vahvistettuna Alex Ederer 6C33 -otl-putkarilla. Suljettuina luureina ovat olleet Oppon PM-3:t ja silloin tällöin käytössä myös Staxin srs-3000 -kombo. Näihin nyt päällimmäiseksi vertaan, muistissa toki kohtuullisesti noin vuosi sitten talosta lähteneen Audeze LCD-2F:n saundi - muihin en ehkä uskalla verrata.

Vahvistimena olen Focalien kanssa käyttänyt Burson Soloistia eli vaikka Burson hintaisekseen ihan kova luu onkin, niin Senkuilla on kyllä vahvistuksen osalta selkeä etulyöntiasema - Edererin käsityönä tekemä vahvistin on kuitenkin se palikka, jolla korkeaimpedanssisista Senkuista saa ulos käsittämättömän paljon enemmän kuin vaikkapa tuolla Bursonilla. Toisaalta Elearit eivät tunnu reagoivan vahvistukseen kovin paljon - kokeilin ajaa niitä Edererilläkin, mutta toisto ei juurikaan parantunut millään osa-alueeilla. Esim. Audezeilla Ederer paransi toistoa oikeastaan kaikilla muilla osa-alueilla paitsi basson osalta.

Kaikki nettiarvosteluissa toistetut piirteet tulivat heti kuuntelun alkumetreitöä lähtien esille: (makro-)dynamiikka on todella kohdallaan, äänikuva on pieni (ainakin Senkkuihin verrattuna) ja diskanttipää on vähän tumma/ongelmainen (innerfidelityn mittauksissa iso kuoppa 3-6 kHz). Yllätyksenä tuli sen sijaan se, että omaan päähäni Elearit ovat varsin epämukavat kuulokkeet. Usein epämukaviksi haukutut Audezet ovat muistikuvani mukaan selvästi miellyttävämmät omassa päässä. Toki tässä voi olla sekin, että viimeisen vuoden aikana on tullut kuunneltua lähinnä Senkkuja ja Oppoja, jotka ovat molemmat mukavuuden vähintään hyvät.

Taajuusbalanssiltaan Focalit ovat muutoin todella hyvin omaan makuun sopivat, mutta diskantin vaimentuma kyllä häiritsee vähän. Erityisesti Senkkujen jälkeen vaimentuman pistää merkille nopeasti. Tältä osin Clearit ovat ainakin arvosteluiden mukaan selkeä parannus. Balanssiltaan Eleareissa on mielestäni yhteneväisyyttä Audezeihin. Tällä hetkellä omistamistani kuulokkeista Staxien taajuusvaste tuntuu kuitenkin omaan korvaan kaikein luonnollisimmalta.

Basso-osaston ohuus on ollut Senkkujen pahin puute ja tässä Focalit kyllä vievät Senkkuja kuin litran mittaa. Bassojen taso on juuri sopiva, dynamiikka ensiluokkaista ja vaikkei absoluuttisessa laadussa nyt ehkä ihan Audezen tasolle päästä, niin ei kyllä ole mitään valittamista. Keskiäänet toistuvat myös oikein hyvin ja Senkuissa keskiäänilläkin häiritsevä ohuus puuttuu. Jostain arvostelusta muistan lukeneeni kehuja siitä, että basso ei tunge keskiäänien päälle, mutta kun nyt pitkään on Senkkuja kuunnellut, niin kyllä se basso omasta mielestäni ihan pikkuisen karkaa keskiäänten puolellekin. No, ehkä sillä vältetään tuo "ohuus". Diskantti on sitten se, joka eniten mietityttää. Diskantin taso tuntuu matalahkolta (kuoppa vasteessa varmaan hämää tässä) ja laatukaan ei valitettavasti yllä Senkkujen tasolle. No, kaikkea ei voi saada. Ei tämä nyt ehkä kuitenkaan mikään deal-broker ole, mutta katsotaan.

Entäs sitten se äänikuva ja dynamiikka? Senkkuihin verrattuna äänikuva on varsin pieni ja ehkä pienuutta enemmän häiritsee se, että tila ei toistu samalla tavalla kuin Senkuissa, joissa Edererilla vahvistettuna kuulee myös sen "mustan tilan" soittajien välillä. Tätä soittajien välissä olevaa tilaa Elearit eivät oikein kykene välittämään. Tähän liittyy sitten dynamiikka: makrodynamiikaltaa Elearit ovat ehkä parhaat kuulemani kuulokkeet, mutta mikrodynamiikasta en ole aivan varma. Tämä on se asia, joka selvinnee vasta kuukausien kuuntelun jälkeen. Huonot kuulokkeet Elearit eivät kuitenkaan tässäkään asiassa ole. Saattaa olla, että tuo Senkkujen parempi "mustan tilan" toistaminen liittyy mikrodynamiikkaan. Ja voi olla, että se liittyy myös siihen, että selkeästi huonomman makrodynamiikan takia Senkuilla tulee kuunneltua "kovempaa" - toisin sanoen hiljaisella kuuluvat äänet kuuluvat kovempaa. Elearit siis toistavat kovat iskut niin voimakkaasti ja aidon oloisesti, että hiljaisten kohtien kuunteluvoimakkuus jää todennäköisesti pienemmäksi. Eleareihin verrattuna Senkun kasisataset tuntuvat piirun verran niiltä HD650:ltä, jotka aikanaan omistin - ihan kivat, mutta ilta-aikaan kuunnellessa nukahtelin, koska saundi oli niin ponneton.

Verhoutuneisuuden osalta Elearit eivät ehkä aivan yllä Edererillä vahvistettujen kasisatasten tasoon, mutta riittävän lähelle kuitenkin. Ero esimerkiksi Oppon PM-3:iin on selkeä ja muistikuvani mukaan eroa on reilusti myös Audezeihin. Staxit ehkä kolkuttelevat verhoutuneisuuden osalta samoissa maastoissa Eleareiden kanssa. Itse tykkään kovasti myös siitä, että Focalit ovat erittäin neutraalit siinä mielessä, että ne tunnu värittävän (esim. pehmentävän) ääntä samalla tapaa kuin magnetostaattit ja sähköstaatit tuppaavat usein tekemään.

Kokonaisuutena Focal Elearit ovat kyllä erittäin hyvät kuulokkeet ja jäävät nyt pidempään kuunteluun, jossa sitten kuukausien myötä selviää se, lähtevätkö kasisataset vai Focalit etsimään uutta omistajaa. Tällä hetkellä tuntuu siltä, että Focalit ovat niskan päällä - hieno makrodynamiikka, hyvä bassotoisto sekä "ei-ohuus" ovat isoja plussia. Oppot eivät missään nimessä tappele samassa sarjassa, mutta kokemus on osoittanut, että yhdet suljetutkin pitää olla. Staxit puolestaan jäävät tasapainoisuutensa ja avoimuutensa ansiosta Eleareille ja HD800:lle yllättävän vähän, vaikka erityisesti luurit (halpamalli sr-202) ovat tuossa kombossa se heikko lenkki.
 
Viimeksi muokattu:
Eipä ole tämä ketju järin aktiivinen ollut, mutta koetetaanpa kuitenkin, jos Focalien omistajat tätä lukisivat.

Focal Elearit ovat kuitenkin täällä olleet tuolta alkuvuodesta lähtien nyt selkeä ykköskuuloke (Senkut ja Edererin myinkin jo pois). Nyt polttelisi saada jotain paremmin toimivaa vahvistusta Burson Soloistin tilalle. Ihan hyvä tämä Soloistkin toki on, mutta Focaleilla ei kuitenkaan ehkä ole se finaalivahvistin. Head-fin puolella kehuvat kovasti päätemuuntajallisten putkivahvistimien ja Focalien (Elear, Clear, Utopia) yhteensopivuutta, mutta noita päätemuuntajallisia näyttää tuolla Atlantin tuolla puolen olevan ihan toisella tavalla tarjolla kuin meillä.

Olisikohan arvon "focalisteilla" heittää omaan kolemukseen perustuvia vinkkejä hyvin yhteen toimivista vahvistimista. Bursoniin verrattuna haussa olisi ennen muuta enemmän sitä mikrodynamiikkaa, äänen alukkeita ja ylipäänsä sitä äänessä olevaa "planktonia". Ei kannata rajautua pelkästään Elearista saatuihin kokemuksiin, sillä uskon aika vakaasti, että Utopian tai Clearin kanssa hyvä paritus melko todennäköisesti on sitä myös Elearin kanssa. Saa ehdottaa vapaasti myös trankkulaitteita, vaikka oma kokemus vähän ehdottaa, että keskimäärin noita ominaisuuksia löytyy paremmin putkitoimisista laitteista.

Kiitos jo etukäteen, jos joku kykenee suosituksia heittelemään. Saataisiin samalla tähänkin topiikkiin vähän eloa :)
 
Viimeksi muokattu:
Yllätyin kun täällä ei ole ollut vielä mitään puhetta Focal Elegiasta, suljetuista Focalin uutuuksista. Kuuntelin näitä pikaisesti eilen Mareksilla ja tykkäsin. Joutuu testaamaan vielä uudestaan Oppo PM-3 kanssa rinnakkain, jos vaikka joutuisi vaihtamaan... :)
 
Valpas lehdistö on jo ollut asialla. Ensi vuoden aluilla perästä kuuluu...

yst: jaffae
 
No niin, tänään tuli ostettua Elegiat. Koekuuntelin näitä ja vertailin nykyisiin Oppo PM-3:iin hyvän tovin Tidalin ja Chord Mojon kanssa. Oppot pärjäsivät hyvin, mutta Elegiat kuulostavat hitusen paremmilta ja istuvat selkeästi mukavammin omaan päähäni. Oppothan ovatkin enemmän on-ear, kun nämä ovat over-ear. Kyllähän nämä suljettujen kuulokkeiden aatelia ovat.
 
Zeoksen arvostelut toimivat nähdäkseni mukavasti viihteenä, mutta soundista puhuttaessa miehellä tuppaa olemaan aika vähän asiaa. Tämän lisäksi vähän turhan moni tuote saa huimaa hypetystä herralta. Youtube-arvioijista metal571 saa multa erityissuosituksen, etenkin nyt kun Tyll Hertsens on jäänyt eläkkeelle.

"Hinnalla ei väliä" -osaston suljetuissa kuulokkeissa Stellia olisi luultavasti yksi ensimmäisistä malleista mitä lähtisin tutkimaan, eriskummallisesta 70-lukua henkivästä värityksestä huolimatta.
 
^ njoo Zeosin arvosteluissa tarvii vähän suodatusta et löytää sen pääasian.
[OT] viihteen kannalta B&W P9 arvostelu oli ihan katsottava. Ei juurikaan kehuja saanu ne kuulokkeet.. [/OT]
 
Lyhyesti ja ytimekkäästi: mikä hyvä hifiräkkiin istuva vahvistin ajamaan Focal Elegioita? Mimmoista tavaraa täällä ihmiset käyttää? :)

Pitkästi:
Ostin Elegiat kesällä kun kuuntelin niitä lyhyesti Mareksoundissa ja ne voittivat kevyesti oman ennakkosuosikin, mitä menin sinne kuulostelemaan. Kotiin tulin ja laitoin tulille ja ääni jäi lättänäksi ja litistyy sitä mukaa kun yrittää nostaa volyymiä. Ajattelin että sisäänajon piikkiin voi ehkä laittaa, mutta ei se siitään oikein parantunut ajan saatossa. Mareksoundilla kuulostelin kuulokkeita Hugo2:lla, minkä kanssa ääni oli parempi. Mutta jotenkin voisin kuvitella/toivoa että olisi joku muu vahvistin kuin Hugo2, joka ajelisi Elegioita paremmin ja halvemmalla. Hyvä DAC kun löytyisi jo entuudestaan ja toisaalta Hugo2 on yksi valosirkus, josta ei myöskään voi panna merkille omia kuunteluvoimakkuuksia kun ne eivät ole numeroina vaan väreinä.

Ymmärrän, että Elegiat ovat hyvin neutraalit kuulokkeet, joissa on mieto (sopivan mieto) bassovaste ja sitäkin tasaisempi taajuusvaste. Ja huima dynamiikka. No, vielä en nykysetilläni ole päässyt nauttimaan kaikesta tästä ranskalaisesta hyvyydestä.
 
Lyhyesti ja ytimekkäästi: mikä hyvä hifiräkkiin istuva vahvistin ajamaan Focal Elegioita? Mimmoista tavaraa täällä ihmiset käyttää? :)

Pitkästi:
Ostin Elegiat kesällä kun kuuntelin niitä lyhyesti Mareksoundissa ja ne voittivat kevyesti oman ennakkosuosikin, mitä menin sinne kuulostelemaan. Kotiin tulin ja laitoin tulille ja ääni jäi lättänäksi ja litistyy sitä mukaa kun yrittää nostaa volyymiä. Ajattelin että sisäänajon piikkiin voi ehkä laittaa, mutta ei se siitään oikein parantunut ajan saatossa. Mareksoundilla kuulostelin kuulokkeita Hugo2:lla, minkä kanssa ääni oli parempi. Mutta jotenkin voisin kuvitella/toivoa että olisi joku muu vahvistin kuin Hugo2, joka ajelisi Elegioita paremmin ja halvemmalla. Hyvä DAC kun löytyisi jo entuudestaan ja toisaalta Hugo2 on yksi valosirkus, josta ei myöskään voi panna merkille omia kuunteluvoimakkuuksia kun ne eivät ole numeroina vaan väreinä.

Ymmärrän, että Elegiat ovat hyvin neutraalit kuulokkeet, joissa on mieto (sopivan mieto) bassovaste ja sitäkin tasaisempi taajuusvaste. Ja huima dynamiikka. No, vielä en nykysetilläni ole päässyt nauttimaan kaikesta tästä ranskalaisesta hyvyydestä.

Ei kai Hugo 2 ole edes mikään erityisen hyvä kuulokevahvistin, ellet tarvitse juuri matkakäyttöön soveltuvaa laitetta. Viestistäsi ei käy ilmi, millä laitteella soittelit Elegioita kotonasi, mutta kannattaa harkita kuulokesetin rakentamista da-muuntimen ja erillisen kuulokevahvistimen ympärille. Vahvistimeksi esimerkiksi Massdrop THX 789 tai Monoprice THX 887. Molemmat ovat erinomaisesti mittautuvia ja kohtuuhintaisia laitteita. Jos haluat vähän eläväisempää ääntä, niin esimerkiksi Schiit Jotunheim on myös hyvä valinta. Kaikki nuo pyörivät 400 dollarin hintaluokassa, suomeen rahdattuna muutaman rahayksikön enemmän euroissa mitattuna.
 
Ei kai Hugo 2 ole edes mikään erityisen hyvä kuulokevahvistin, ellet tarvitse juuri matkakäyttöön soveltuvaa laitetta. Viestistäsi ei käy ilmi, millä laitteella soittelit Elegioita kotonasi, mutta kannattaa harkita kuulokesetin rakentamista da-muuntimen ja erillisen kuulokevahvistimen ympärille. Vahvistimeksi esimerkiksi Massdrop THX 789 tai Monoprice THX 887. Molemmat ovat erinomaisesti mittautuvia ja kohtuuhintaisia laitteita. Jos haluat vähän eläväisempää ääntä, niin esimerkiksi Schiit Jotunheim on myös hyvä valinta. Kaikki nuo pyörivät 400 dollarin hintaluokassa, suomeen rahdattuna muutaman rahayksikön enemmän euroissa mitattuna.

Daccina on Electrocompaniet ECD1 ja vahvistimena on kiinalaistuote, Matrix Audio HPA-3B. Speksit ovat unohduksissa juuri nyt mutta hinnaltaan ja suunnittelunsa osalta muuten soiva peli. Elegian kanssa taitaa tulla impedanssin sovituksesta johtuva isomman luokan kitka kemioihin. Ehkä tästä syystä pelkkä speksien katselu ei "riitä" vaan kyselen myös että onko iloisia Elegia-kuuntelijoita ja millä laitteilla sävel kulkee. :)

Laitan kaikki nämä suositukset myös korvan taakse!
 
Daccina on Electrocompaniet ECD1 ja vahvistimena on kiinalaistuote, Matrix Audio HPA-3B. Speksit ovat unohduksissa juuri nyt mutta hinnaltaan ja suunnittelunsa osalta muuten soiva peli. Elegian kanssa taitaa tulla impedanssin sovituksesta johtuva isomman luokan kitka kemioihin. Ehkä tästä syystä pelkkä speksien katselu ei "riitä" vaan kyselen myös että onko iloisia Elegia-kuuntelijoita ja millä laitteilla sävel kulkee. :)

Laitan kaikki nämä suositukset myös korvan taakse!
Tällä pääsee testaamaan dac-synergiat ja toimii hyvin matalaimpedanssisten kaverina: http://www.hifiheadphones.co.uk/jds-labs-atom-headphone-amplifier-eu-plug.html

edit: Vilkaisin HPA-3B speksejä ja ei pitäisi olla tarvetta vahvistimen vaihtoon jos pitävät kutinsa.
 
Viimeksi muokattu:
Kokemuksia Stellian ja Utopian eroista? Ilmeisesti ainakin äänikuvallisissa asioissa menetetään Stellian kanssa jotain?
Kuinka hyvä Stellia yleensäottaen on äänikuvallisissa asioissa, absoluuttisella asteikolla?

Päästäänkö muutoin lähelle Utopiaa?

Avoin kuuloke kun vain väkisin rajoittaisi omaa kuuntelua.
 
Kyllä se olisi vähintään Tampereen reissu edessä jos aikoo päästä Stelliaa kuulostelemaan.
Kruunuradiossa on yhdet demossa ainakin.
Joka on myös muuten ainut kauppias joka on tähän mennessä vastannut tarjouspyyntöön ko. kuulokkeita koskien.
 
Maaliskuun alussa 2018 olen tänne näköjään kirjoitellut romaanin Eleareista. Alkusyksystä 2019 vastaan tuli sopivasti Clearit ja pakkohan ne oli hankkia. Siitäkin huolimatta, että olin ne kerran Kruunuradiossa testannut (verraten Eleareihin ja Utopiaan) enkä tuolloin ymmärtänyt Cleareista lukemaani hehkutusta lainkaan. Ehkä mieltä kuitenkin jäi kaihertamaan tieto siitä, että Kruunun Clearit olivat vain hieman aiemmin paketista otetut, siis sisäänajamattomat.

Tähän mennessä en ole Eleareista vielä raatsinut luopua, sillä välillä on pitänyt tarkastella Eleareista, kuulostaako musiikki niiden kautta oikeasti erilaiselta - ja jos niin miten. Nyt on vasta saavuttanut tilanteen, jossa noiden eroista kykenee jotain kirjoittamaan.

Nimensä mukaisesti Clearit ovat piirun selkeämmät kuin Elearit. Jossain arvostelussa on puhuttu yhdestä verhosta vähemmän, mutta niin pieni tuo ero on, että itse en verhoista puhuisi. Clearien paremman resoluution huomaa kyllä pidempään vertailtaessa, mutta heti se ei silmille hyppää.

Suurin (ja ehkä yllättävin) ero näissä kahdessa kuulokkeessa on mielestäni sointitasapainossa. Clearit ovat taajuustasapainoltaan selkeästi "ohuemmat" ja kun diskanttiakin niissä on hieman enemmän, niin koen että sointia on viety (Eleareihin verrattuna) pykälän verran HD800:ia kohti. Sointitasapainon eroa kuvaa hyvin se, että Elearien kanssa päädyin kuunteleman Graham Slee Ultra Linear Diamond Editionilla, mutta Cleareilla Burson Soloist (hieman "muhevine" sointisävyineen) antaa paremman tuloksen. Graham Sleen myinkin jo pois - jossakin vaiheessa tarkoitus pitäisi kyllä päivittää Soloist pykälää parempaan vehkeeseen.

Nuo kaksi, resoluutio ja sointitasapaino, ovat mielestäni näiden kahden kuulokkeen suurimmat erot. Yksi mainittava on ehkä se, että Clearit ovat hieman skarpimmat ja rytmikkäämmät, Elearit ovat isoveljeen verrattuna piirun rauhallisemmat.

Clearit jo hankittuani törmäsin arvosteluun, jonka lopputulemana kehuttiin Cleareja, mutta todettiin, että "jos jo omistat Elearit, niin päivityksellä saa aika vähän suhteutettuna sen hintaan". Tähän kyllä yhdyn itsekin. Erot näiden kahden kuulokkeen välillä ovat todella pienet. Voisin kuvitella, että niitäkin löytyy, jotka pitävät Elearia absoluuttisesti parempana kuulokkeena. Ja jos ajattelee, että Elearien ovh on kaksi kolmasosaa Clearien hinnasta, niin kyllä Elearien HLS on isoveljeen verrattuna aivan hirmuinen.
 
Back
Ylös