FM, antenni vai kaapeli?

AlliumPorrum

Käyttäjä
Liittynyt
15.1.2008
Viestejä
519
Nyt kun tuolla toisessa keskustelussa suunnittelen uuden virittimen hankintaa, ajattelin avata toisen aiheen samasta sektorista... Eli luulin tosiaan että paras mahdollinen signaali saadaan aina kaapelista, mutta nyt törmäsin netissä moneenkin juttuun että näin ei suinkaan olisi. Mites kummassa se on mahdollista, eikös kaapelista pitäisi tulla aina aivan häiriötöntä signaalia taatusti kunnollisella tasolla?? Miten se voi olla huonompaa kuin ilmasta antennilla napattu signaali?

Onko noissa verrattu kaapelia johonkin super-hyper-suunta-antenniin omalla vahvistimellaan, vai onko siis mahdollista saada ihan jollain pienellä perustason sisäantennilla (tai metrin rautalangalla...) parempaa saundia kuin kaapelista?
 
AlliumPorrum sanoi:
Onko noissa verrattu kaapelia johonkin super-hyper-suunta-antenniin omalla vahvistimellaan, vai onko siis mahdollista saada ihan jollain pienellä perustason sisäantennilla (tai metrin rautalangalla...) parempaa saundia kuin kaapelista?

Simppeli sisäantenni TM ei useimmiten riitä todella laadukkaaseen vastaanottoon, sinällään ihan kuunneltavaa ja siistiä ääntä sellaisella voi toki saada aikaan paikasta riippuen. Kunnollinen monielementtinen (= suuntaava) ulkoantenni, ja mielellään ihan ilman vahvistinta, kiitos. Täytyykin itseasiassa asennella sellainen oman talon katolle nyt tulevana kesänä.
 
Kait sitä eniten pelätään, että kaapelifirma kompressoi signaalia.

Vaasan seudulla paikallinen VLP on kyllä sössinyt uskomattomalla tavalla kaapeliradiossa. Luulin ensin, että virittimessäni on vika, kun toinen kanava kuului hiljaa läpi sekä Yle1:llä, että Ruotsin P2:lla. Oli aika ärsyttävää mitä tahansa konserttia kuunnellessa, kun hiljaisissa paikoissa kuuluu alta jumputusta tai ruotsinkielistä posotusta. Kun virittimen vaihtaminen ei auttanut asiaa, piti ottaa yhteyttä kaapeliyhtiöön.

Vikailmoituksia tuli tehtyä parin viikon välein yli puoli vuotta ennen kuin saivat Ylen1:n korjattua. Hyvin varhaisessa vaiheessa kyllä selvisi, että vika on kaapeliyhtiön puolella. Koska olin ainoa, joka teki tällaisia vikailmoituksia, niin suhtautuivat todella yliolkaisesti koko asiaan. Ilmeisesti vika ei ollut havaittavissa joka paikassa ja kaikilla laitteilla, ihmiset epäilevät ennemmin omia laitteitaan kuin kaapeliyhtiötä, ja ehkä noiden taidekanavien kuuntelijoita on Vaasassa vaan todella vähän. P2 oli edelleen korjaamatta yli vuosi ensimmäisen vikailmoituksen jälkeen, kun syksyllä muutin pois. Saa nähdä, ovatko saaneet nyt asian tällä välin korjattua, kun muutan sinne takaisin kesäkuussa. Oli pahimmillaan uskomattoman turhauttavaa, kun vikailmoituksessa ei ikinä "ollut kuultukaan" valittamastani ongelmasta, vaikka olin soittanut sinne jo vaikka kuinka monta kertaa. Reklamaatiot asiakaspalveluun ovat olleet yhtä tyhjän kanssa.

Olisin ostanut kunnon suunta-antennin jo aikaa sitten, jos en olisi asunut kerrostalossa, vielä aika matalalla. Normaalin piiska-antennin kanssa on ollut ilmeisesti heijastuksista johtuvia ongelmia, lähinnä voimakasta suhinaa, joten kaapeliin pitää turvautua. Kaapeli kyllä voi olla antennia parempi, jos ei kunnon antennille ole tilaa. En sitten tiedä, miten digitaalitekniikan tulo muuttaa kuvioita näissä asioissa. Siis missä määrin radiolähetykset ja kaapeli ovat digitalisoituneet, digitalisoitumassa ja onko se ylipäätään äänenlaadulle hyvä vai huono asia. Eiköhän radiopuolellakin monet vanno analogisuuden nimiin.

Joo, ei vuodatukseni nyt oikeastaan varsinaisesti liittynyt asiaan, mutta pääsinpä tilittämään. Ei muualla ole ollut vastaavia ongelmia kaapeliyhtiöitten kanssa?

Millaisen antennin hommasit, Mallas? (Meillähän on ollut tästä joskus jo puhetta.)
 
kipinä sanoi:
Millaisen antennin hommasit, Mallas? (Meillähän on ollut tästä joskus jo puhetta.)


Ei sitä vielä ole hommattu :) mutta eiköhän se ole joku Iskran tai Triaxin normihässäkkä. Vaikeinta tulee olemaan koksin vetäminen talon harjalle ja maston kiinnittäminen savupiipun kylkeen.
 
Miltä kuulostaisi satelliitti ? Itselläni on Astran satelliitti , josta näkyy aika hyvin Saksan kanavia ( tai näkyy tietenkin paljon muutakin).
Astran satelliitin kautta saisi myös radiokanavat (tuskin kuitenkaan Suomen ) kuuluville. Vielä on laite jäänyt ostamatta mutta ehkä syksyn
pimeisiin iltoihin se on hankittava.

Saksalainen yritys nimeltä Restek on tehnyt ns. satelliittiradion jossa signaali siis tulee satelliitin kautta. Audio-lehti sen pari vuotta
sitten testasi ja kehui ääntä cd:n tasoiseksti. Radiokanavia löytynee yli 200 kpl:tta


Tuo Restek on käsittääkseni Saksassa aika kovassa maineessa myös normaalien radiolaitteiden valmistajana.

http://www.restek.de/de/produkte/produkte.html

Pertti
 
Mutta mites tuo kaapeli vs. antenni laatu? Onko siis mahdollista saada jollain pienellä & simppelillä sisäantennilla parempaa ääntä kuin kaapelista?

Ja onko tuossa kysymys kentän voimakkuudesta vaiko jostain muusta??
 
Niin ja se piti vielä kysymäni, että mikäs olisi paras mahdollinen vaihtoehto pieneksi mutta laadukkaaksi sisäantenniksi?
 
Jollei ole mahdollista laittaa kunnollista ulkoantennia, on mielestäni perusteltua kytkeytyä kaapeliin. Sisäantenni on aina kompromissi.
 
kipinä sanoi:
Vaasan seudulla paikallinen VLP on kyllä sössinyt uskomattomalla tavalla kaapeliradiossa.

Saa nähdä, ovatko saaneet nyt asian tällä välin korjattua, kun muutan sinne takaisin kesäkuussa.

Eipä ole mitään muutosta tapahtunut. Tallinnan kamarikuoro tuossa laulaa ihan kauniisti Pärtiä, mutta vähän väliä häiritsee alta kuuluva puhe. Jos vielä kävisi yhden valituskierroksen läpi. Ehdotuksia keinoiksi? Olen huono huutamaan täyttä kurkkua asiakaspalvelijalle, eikä siitä välttämättä olekaan apua. Vai olisiko?
 
^ Postia lähti toimitusjohtajalle, olikohan järkevää...?
 
Back
Ylös