FM- anteeni

kaksonen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
27 201
Kaupunki
Korvessa
Minulla on viritin ollut käyttämättömänä jo jonkin aikaa. Nykyinen taloyhtiö sijaitsee radioaalloilta katvepaikassa. Olohuoneen seinässä oleva pistoke ei auta asiaa, koska se ei enää ole käytössä. Talossa on kaapeli ja tuostakin voisi haaroittaa tv:n ja tietokoneen lisäksi vielä radiolle yhden johdon.
Tuttavani mainitsi anteenista, josta oli ohje jossain vanhassa Hifi-, tai Tekniikanmaailmalehdessä. Anteeni oli levy, joka voidaan laittaa seinälle vaikkapa taulun taakse. Itse en muista enää koko artikkelia, mutta tuo anteeni oli valmistettu aluminifoliosta ja kuuluvuus pitäisi olla hyvä. Pitäisi tietää siis mitat millä fm:n sais parhaiten kiinni. Tuolla anteenilla saa sekä pysty-, että vaakapolarisaatiot.
Minulla olisi mahdollisuus valmistaa anteeni vanhasta painolaatasta (alumini). Mikäli joku tuon artikkelin muistaa, niin olisin kiitollinen.
 
Toi TM:n jutussa tehty antenni oli tarkoitettu digiboksiin. En tiedä pelittääkö radioaalloille kun ovat pidempiä. Mutta nyt kun ollaan asiassa, niin minua kiinnostaisi dipoliantennin teko-ohjeet (tai lähinnä mitoistus). Katon reunaan saisi vaikka 5 m pitkän narun ja suuntakin olisi valmiiksi kohti Pasilaa. Bilteman n. metrin dipolilla kuuluvuus ei ole kaksinen.
 
Jos joku selvittää lehden numeron, minulta löytyy lehti. Nyt ei ole aikaa etsiä artikkeliä.

Tiedän tapauksen , tein kyseisen antennin ullakolle, kun paikallisradiot eivät talon antennilla oikein kuuluneet.
 
Tyypillinen ULA- dipoli: silmukan pituus n. 1,5m. I---------1,5m------I
Î--------¤¤---------Î
II
vastaanottimeen, Jos siinä koaksiaalisisäänmeno, niin tarvittaisiin sovitusosa 300Ohm >75Ohm. Herkkyysasiaan auttaa myös antennivahvistin. On hyvä syy käyttää täysmetallivaippaisia antennipistokkeita.
 
Minkäslainen se sovitusosa on ja mistä niitä saa? Virittemessä on koaksiaaliliitin. Onko suosituksia tai speksejä dipolin johdinmateriaaliksi? Ilmeisesti tuon silmukan pituuden ja viritystaajuuden välillä on joku aika simppeli kaava.
 
Piirsin kuvan ealabin kuvasta.
index.php


Mitä vaikutusta on mitalla d2? Lapamadostahan näitä olen nähnyt tehdyn, jossa se on noin 10mm, mutta toisaalta olen nähnyt 1-2mm versionkin sekä vanhassa talossa ullakolla jonkin 30-50-luvun viritelmän, missä taisi tuo väli olla 10-20cm - tosin siinä leveys ei ollut 1,5m vaan se kulki koko ullakon pituudelta, ehkä 8m. No, itse asiassa en tiedä, oliko se ULA-antenni lainkaan.

Entäpä d3? Kuinka pitkän vedon voi tehdä virittimelle ja minkälaista johdinta se pitäisi olla missäkin tapauksessa?

[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Minulla on koaksiaalipistokkeelle paikka radion takana. Olen tökännyt sinne norm. anteeniplugin. Käytössä on Sansuin silmukka-anteeni, jolla radio kuuluu täällä parhaiten-sieltä ei juurikaan kuulu kuin suhinaa. Nova ja Ylen asemat toimivat jotenkin. Se on sitten kumma, kun talossa on anteenipistoke, mutta se ei ole käytössä TANA. On tämäkin slummi.
 
Olen tyhmä, olen idiootti, antakaa minulle anteeksi. Siis radio on Sony ST-SB 920 Qs. Soitin tuttavalleni joka on kaapeliyhtiössä töissä. Hän kehoitti kytkemään radiolta 75Ohm kaapelin radiopaikkaan seinään ja nyt kun kerran siinä radiossa on automaattihaku ja RDS, niin antaa sen radion hakea kanavat. Käyttöohjeen radiolle sain Sonyn euroopan tuesta. Nyt toimii loistavasti, sonymaisesti, eli hieman kireä ylempi keskiäänialue. Nyt vain Schulzin välikaapelit ja parempi (paksumpi) 75Ohm kaapeli, niin ávot. Tarkoituksena on kuunnella mm. Classic radiota, kun en tuosta genrestä tarpeeksi mitään ymmärrä. Kiitän kuitenkin osanotosta.
 
Suositan käyttämään täysmetallivaippaisia antennipistokkeita. Muovikuoriset ovat rimpuloita.
 
ealab sanoi:
Suositan käyttämään täysmetallivaippaisia antennipistokkeita. Muovikuoriset ovat rimpuloita.

Minulla on virittimessä koaksiaaliliitäntä antennipistokkeelle 75 Ohm unbal ja vieressä sama koaksiaalikaapelille pistokkeetta liittämistä varten. Lisäksi kolmantena vielä 750 Ohm bal. Millä perusteella valitaan 750 tai 75 Ohm? Entä mitä balansoitu / balansoimaton merkitsee?

Entäpä tuo kuva edellä, löytyykö tietoa? :) Voiko liittää sen koaksiaalisella ja minkälainen johto olisi paras. Miten pituus d3 vaikuttaa - kenties siihen mihin se virittimessä liitetään? d2?
 
ealab sanoi:
Suositan käyttämään täysmetallivaippaisia antennipistokkeita. Muovikuoriset ovat rimpuloita.

Tämä kaapeliyhtiölle töitä tekevä tuttavani suositteli ehdottomasti valmista 7.5m kaapelia (tehdastekoista). Kaapelin tulisi olla sitä paksumpaa ja lähes mikä vaan noista paksuista; "kunhan et Bildemasta hae". Missään tapauksessa ei hänen mielestään kannata itse tehdä kaapelia; "siinä tulee aina vastaan joku ongelma. Kaikista helpoimmalla pääsee hankimalla sen kaapelin valmiina, ei se ole sen kalliimpi".
 
Yleensä paksummassa kaapelissa on pienempi signaalivaimennus ja parempi suoja ympäristön häiriöiltä. Muovikuoriset pistokkeet päästävät "läpi" jonkin verran signaalia. Tämän huomaa siitä, kun seinästä nyppää pistokkeen irti, niin sillonkin saattaa jotain kuulua, kohinan kera. Metallivaippaisella pysyy hiljaa. Ja on näin ollen vain yksi signaalitie, ei "sivulta" tulevaa. Saattaa huomata myös äänen laadussa. Näin olen käsittänyt ja ei vara venettä kaada.
 
ealab sanoi:
Yleensä paksummassa kaapelissa on pienempi signaalivaimennus ja parempi suoja ympäristön häiriöiltä. Muovikuoriset pistokkeet päästävät "läpi" jonkin verran signaalia. Tämän huomaa siitä, kun seinästä nyppää pistokkeen irti, niin sillonkin saattaa jotain kuulua, kohinan kera. Metallivaippaisella pysyy hiljaa. Ja on näin ollen vain yksi signaalitie, ei "sivulta" tulevaa. Saattaa huomata myös äänen laadussa. Näin olen käsittänyt ja ei vara venettä kaada.
Ja omakohtaisena kokemuksena voin kertoa, että mökillä (joka on Digitan kuuluvuuskarttojen harmaalla laita-alueella) digiboksin kautta kanavat näkyivät vasta kun vaihtoi metallikuorisen liittimen digiboksin puoleiseen antennijohdon päähän. Toisessa se jo olikin antenninlaittajan toimesta.
 
Viitaten edellisiin viesteihini, minulla on tilanne jossa vien antennin parvekkeelle. Pitäisi päättää minkälaista johdinta antennin yhdistämiseksi hankkisi kun noin 8 metriä tulisi matkaksi. Ja toisaalta muuttuuko tilanne jos saan matkan lyhennettyä puoleen siitä. Erilaisia liitäntöjä virittimessä riittää, kuten sanottu. (Voisin kokeilla parvekkeella yhtä valmista lapamatoantennia ensi vaiheessa, joka on noin 1,5 metriä leveä ja noin kaksi pitkä (d3).
 
Luultavasti 300/75- sovitin löytyy antenniputiikeista. Tällainen sitten dipolin yhteyteen ja siitä koksilla laitteeseen. Vastaavia käytetään myös FM- ulkoantenneissa. Niistä on koksilähtö. Hyvä FM-antenni on z- muotoinen, "ympärisäteilevä"( esim.biltema) ei ole niin hyvä! Tämä Z- poimii vaaka- ja pystypolaroidut lähetteet. Kokeilua vaan ja antennivahvistin auttaa myös. Itsellä on Monster Satellite SV-RG6 High Performance- kaapelia. Netistä löytyvät tiedot kertovat siinä olevan pienemmän vaimennuksen, kuin " bulkkikaapelissa". Ja kuulemma on olemassa todella hiend- koksiakin, ei halpaa.
 
Kyllä on virittimien antennintarpeissa huimat erot.
Minun kuuntelukellarissa sony 1080 ei suostu löytämään kuin paikallisradion,sekin suhisee ja on viritelty vaikka minkälaista antennia.Niin sisälle kuin ulos.Sitten nämä vintage virittimet saa täyden signaalin kun vähän johdonpätkää näyttää niille.
 
Olen kuunnellut nyt ilman antennia 70-luvun Yamahalla, mutta hyvin kuuluvia kanavia saisi varmaan lisää.

Uutena lukuna tähän nyt heitettiin 300 (300/75 -sovitin). Mitä nuo ohmiluvut merkitsevät, missä on tuollainen vastus? http://fi.wikipedia.org/wiki/Ohmi

Ja mitä jos vain liittää jollain omalla virityksellä lapamatoantennin pään koaksiaalikaapeliin? Sovittimessa ei liene muita komponentteja kuin jonkinlaiset ruuviliitännät koteloituna?

Käsitin että parempi on vetää koaksiaalilla se veto parvekkeelle. Lapamadolla siinä lienee jotain haittoja?
 
japanin keisari sanoi:
Sitten nämä vintage virittimet saa täyden signaalin kun vähän johdonpätkää näyttää niille.

Tässä voisi olla kysymys siitäkin, ettei näiden vintage-virittimien signaalivoimakkuusmittari toimi kunnolla, siis näyttää tavallaan liikoja. Tai sitten ei. Onhan tuollaisia virittimiä ihmisillä vielä käytössä yllättävänkin paljon, eli jotain niissä on tehty oikeinkin.

PS. Keisari.. voisitko lopettaa sen pogoamisen. Päätä särkee. :p
 
Back
Ylös