Fluke-yleismittarit

rajani

Käyttäjä
Liittynyt
18.2.2007
Viestejä
12 788
Kaupunki
Lahti
Mitä vanhempia Fluken malleja suosittelette käytettyinä, jos haetaan hyvää hinta-laatu -suhdetta? Toisaalla suositeltiin True RMS -malleja. Budjetti n. satasen luokkaa.
 
Meinasit ettei Fluke 177 ...95 eurolla vähän käytettynä ole hyvä ostos?
 
Fluke 179 on ainakin oikein jämäkkä mittari, ainut mitä tuossa olen kaivannut on induktanssin mittaus. Ostin sitten erillisen halpis mittarin noita induktansseja varten. Ei taida 175 ja 177 poiketa tuosta juurikaan, ainoa lisä 179:ssä on käsittääkseni lämpötilan mittaus. Kaikissa 17* -malleissa kapasitanssin mittaus 9999 uF asti.

Kyllä itse vähän käytetystä 177:sta satasen maksaisin, jos olisin mittaria etsimässä.

Meterman 37XR induktanssi mittaus löytyisi, mutta kapasitanssi mittaus on vain vaivaiseen 400 uF asti.

Jos induktanssin mittausta ei pidä tärkeänä, niin Meterman 34XR voisi olla hyvä peli uusista mittareista reilun satasen budjetilla. Kapasitanssi 4000 uF asti.
 
rajani sanoi:
Meinasit ettei Fluke 177 ...95 eurolla vähän käytettynä ole hyvä ostos?

Tuohon hintaan on ihan hyvä ostos. Itse kun mittareita kahlasin niin Fluke oli uutena reilun 50euroa kalliimpi kuin Meterman samoilla ominaisuuksilla varustettuna.
 
Voitto-Aulis sanoi:
Meterman 37XR induktanssi mittaus löytyisi, mutta kapasitanssi mittaus on vain vaivaiseen 400 uF asti.
Töissä on tuollainen ja tuntuu elektroniikkahommissa kätevältä mittarilta. Induktanssien mittaus on kätevä lisä.
Rakenne on suht tukevan oloinen.

Itsellä on Fluke 111. Kapasitanssin mittausalue on laaja ja tarkka, tosin ei toimi aivan pienillä konkilla.
Virtamittauksessa ei ole erillistä mA-tuloa. Virtatulon resoluutio on kuitenkin 1 mA :)
 
Niin.

Tuo induktanssin mittaaminen yleismittarilla ei ole kovin helppoa. Tulokset ovat harrastelijaluokkaa eli niissä on muutaman prosentin epätarkkuus induktanssista riippuen. Siksi kai mittausominaisuus on vain harrastelijamalleissa.

Kapasitanssimittauksissa päästään lähelle 1% epätarkkutta. Parempiin tuloksiin päästään mittasilloilla, jolloin voidaan valita myös mittaustaajuus. Samalla saadan tieto myös komponentin häviöistä (D- ja Q-arvo).

Satasen budjetti perustyökaluun on tietenkin aika vähän. Merkkituotteen käyttöikä on todella pitkä. Sen hankinnassa säästäminen ei ole perusteltua. Saahan siitä aika hyvän hinnan käytettynäkin.

Itse myin Fluke 77:n pois ja hankin harrastuskäyttöön uuden yleismittarin jo 25 vuotta sitten (F45). Maksoin silloin itseni melkein kipeäksi. Nyt olen jo parantunut. Tiesin jo silloin, ettei kannata mennä kauppaan kuin vasta sitten, kun ei tarvitse kysyä hintaa. Se on kallis vain ostaessa, maksettuna ei enää.

Kestävään käyttöön soveltuvat yleismittarimerkit ja mallit supistuivat muutama vuosi sitten aika vähiin, kun Beckmann HD130/140 ja HP 974A katosivat markkinoilta. Agilent yrittää nyt joillakin uusilla malleilla paristokäyttöisten joukkoon.

Metermannista on vaikea lausua mitään, olemmehan Hi-palstalla. Hifi-laitteistoistakin löytyy monia merkkejä, joista en pysty julkistamaan mielipidettäni. Olen nykyään niin positiivinen.

Joulumieltä toivottaa

Vanhis
 
Itseltäni löytyy Fluke 179, ja onhan se vakuuttava peli. Vielä kun oppisi käyttämään kunnolla. AMK:ssa joskus opeteltiinkin yleismittaroinnit, mutta siitä on niin monta vuotta että unholaan on jo vaipunut suurimmat hienoudet :(
 
Moi

Kapasitanssimerkinnät ja väritä löytyy netistä, ne on tarkempia kun noi mittarien kapasitanssimerkinnät.
Induktanssi alue on lelu.. yleimittarissa..

Itse pidän analogisista yleismittareista. Ne on monesti paljastaneet ongelmia mitä digitaaliset mittarit ei osaa näyttää.. esim viisarin nopia värähtely kertoo että ei ole ihan tasasähköä.

Mutta eiköhän tavallisella muutaman kympin mittarilla pääse alkuun.

Mittareilla varsinkin väärin käytettynä tuppaa oleen ongelmana rikkoontuminen.
Halvempia on sillon kiva ostella.

Työmaalla on noin 15% hylkyprosentti FLUKEN vuosittaisissa kalibroinneissa.. pirusti vikoja.. en ostasi käytettynä..

T Jaska
 
Tuo 15% hylky tuntuu aika suurelta. Uskon sen, jos mittareita käytetään vasarana ja alasimena. Siistissä sisäkäytössä prosentit ovat vuositasolla 1 tai 2 - on kokemusta pitkältä ajalta ja suurista määristä. Yleisin vika on on ollut alhainen paristojännite:)

Käytetyn mittarin hankinta ei ole kovin suuri riski. Kädessä pidettävä merkkituote vanhenee lähinnä kolmella tavalla. Pari niistä liittyy mekaaniseen kulumiseen. Kiertokytkimen liitospinnat kuluvat siihen kuntoon, että käyttö muuttuu epäluotettavaksi. Mittarin johtojen liitosholkit kärsivät kovassa käytössä, ne tulevat väljiksi, murtuvat sivuttaisvedossa tai holkin kiinnitys irtoaa piirilevystä.

Mittausominaisuuet vanhenevat. Eristeet heikkenevät ja vuotovirrat kasvavat. 10 Mohmin ja 100 Mohmin vastusmittaukset poikkeavat monikertaisesti uudelle luvatuista (Esim 100 Mohmin vastus näyttää vain 93.6 Mohmia)

Vastaavat ilmiöt näkyvät vaihtosähköllä taajuuden kasvaessa. 1000 V AC näyttää ihan oikein 50 Hz:llä, mutta 10 kHz:lla poikkeama on jo pari prosenttia. Vastaava ilmiö näkyy milliampeerialueella. Osa virrasta karkaa muuta kautta taajuuden kasvaessa.

30 vuotta vanhat 8000-sarjan Fluket voivat kuitenkin olla vielä aivan erinomaisessa kunnossa, jos niitä ei ole viety autokäyttöön. Senhän näkee mittarista jo päältä.

Käytettyjen markkinat ovat aika suljetut. Ei niitä näe. Ne kulkeutuvat kai korvausinvestointivaiheessa yritysten työntekijöille kotikäyttöön.

Vanhis

- vanhenemisen asiantuntija
 
Moro

Meidän ympäristöissä ei ole siistiä sisäkäyttöä. käyttöä kyllä paljon vaihtelevassa ympäristössä.. hangosta kilpisjärvelle..

Hylky mittarit kulkeutuvat roskalavalle, keltaiseen pörssiin, huutonettiin jne.. henkilökunnan toimesta..
ei tuo prosessi ole aukoton..

Minusta on vaan melkonen riski ostaa noikin kallista käytettyä tavaraa, jolla ei ehkö ole mitään arvoa... verkonpainoksikin liian kevyttä kamaa...

Jari
 
Back
Ylös