FERRIITTI-HÄIRIÖNPOISTAJA audiossa ? ja mitä se tekee sun musiikillesi.

behrelec31

Käyttäjä
Liittynyt
29.7.2009
Viestejä
5 562
Kaupunki
Vihti.
No tervehdys taas.

Tuli ostettua useimpia kappaleita erikokoisia Ferriitti-häiriönpoistajia lähinnä verkkovirta johtoihini.

Mielenkiintoista näissä magneeteissa on se, että äänikuvaluonteessa on muutosta puukorvallekkin havaittavissa, lähinnä hieman toisessa tarkoituksessa kuin mihin ne on suoraan tarkoitettu (lähinnä siis verkkovirtajohtoihin). Jos kumminkin laitat näitä magneetteja esim.cd/dvd-soittimesi rca-piuhoihin ympärille jureen tulet yllättymään. Sillä nämä magneetit muuttavat äänenluonteessa tempoa laaaaahaavampaan... luonteeseen. Sekä poistavat äänestä monikertaisia harmonisia yläsävelmiä mitä enemmän laitat noita magneettetteja johtoihisi. Näin sitä enemmän äänikuva muuttuu tummahkon oloiseksi ilman varsinaisia kaikuja. Ikäänkuin pää -esittäjät tulisivat lavalla yhteen valokeileen/spottiin ja kaikki soittajat taustalla himmenevät/pimentyvät kuin olisi valot huoneesta/lavanympäriltä hitaasti sammutettu.

Nämä magneetit ilmeisesti näköjään kuristavat sähkön juoksevuutta siten että ikäänkuin jotain oleellista häviää myös matkalla kuin savuna ilmaan. Toki veikkaan että jos sinulla on hyvin diskantti voittoiset, tai kireä yläpää. Tai muuten kolea tai kylmähkö yleis saundi, niin veikkaan että tämä halpa ratkaisu tuo saundiisi sitä kaivettua selkeyttä/rauhoittavuutta. Sillä huomaan selvästi että keskialueelle tuo vaikutus ei niinkään vaikuta.


Myös korkean äänentoiston ystäville sanoisin että nämä magneetit voivat tuoda sitätasoa jota olet etsinyt kauan.

Itse en käyttä niitä rca-johdoissa edellä olevien syiden takia (koska tasapaino monien kerrannais harmonien kanssa musiikissa on pitkälti jo mielestäni kohtuullisen hyvin kunnossa). Mutta olen niitä laittanut lähes jokaiseen verkkovirta johtoon joka tulee aktiivikovaäänis vahvistimilleni, ja ne toimii lähes edellä olevan tavan mukaan. Lievää pienen pientä temmon laskua on toki niissäkin havaittavissa jos niitä viljelee liikaa. Myös sellainen havainto on että jos näitä magneetteja laittaa liian lähelle verkkovirtajohtojenkärkeä, niin äänikuva kapenee liian nopeasti ylhäältä ja alhaalta. Ikäänkuin taustalla olevat henkilöt kutistuisivat verrattaen pää esiintyjään kaiuttimien läheisyydessä. No joka tapauksessa uskaltaisin jopa väittää että noin 10-20 cm kärjestä on paljon tasaisempi ja parempi vaikutukseltaan. En tiedä mistä tuo johtunee.

En todellakaan usko että näistä on kenellekkään sellaiselle mitään hyötyä jos kaiuttimet peruslaadultaansa ovat hyvin pehmeä saundiset, lähinnä myös putkivahvistin omistajille saattaa tulla enemmän harmia kuin hyötyä.


Kokeilin näitä myös kovaääniseni diskantin johdoissa, mutta täysin sama ilmiö tapahtui kuin rca-johdoissakin. Joten kaiuttimiin ei kannata näitä niinkään laittaa..


Ne jotka kokeilevat tätä ilmiötä voivat havaita kuinka magneetti varmasti vaikuttaa selvästi äänen käyttäytymiseen. Eikä nämä maksa edes paljoa. Jos et usko minua kokeile, ja kun havaitset outoa tahmeisuutta ja lievää temmon laahaavuutta erinäisillä äänitteilläsi, niin tiedät havainnon olevan tosi.


Terv. behrelec31 :)
 

Liitteet

  • Kuva0427.jpg
    Kuva0427.jpg
    294,8 KB · Katsottu: 41
Mielenkiintoinen kokeilu ! Lienee selväät että kun virrankulku on elektronien liikettä, ja jos tuota liikettä (tarpeeksi) häiritsee, niin se kuuluu myös lopulta äänessä. Tässä tapauksessa vieläpä selkeästi. Tästä muuten tuli mieleen ettei valmistajat (esim. Transpa) jotka pistävät piuhoihinsa suodattimia ulkoisia häiriöitä vastaan, ole ihan väärillä jäljillä ???
 
Mielenkiintoista tosiaan. Olen noista lueskellut ja miettinyt niiden kokeilua dacissa, että päätteessä, mutta kun ei ole skooppia, niin en ole uskaltanut kokeilla. Kannattaisiko noita laittaa bipolaariseen tasavirtakytkentään? + ja - johtoon, maahan, vai kaikkiin kolmeen? Vai yksi ferriitti ja kaikkien kolmen johdon ympärille? Vai onko hyötyä vaan vaihtovirtakytkennöillä?

Ilmeisesti signaalipuolelle ei kannata laittaa?
 
En nyt millään muista mistä luin, mutta jossain oli perusteltu minkä takia ferriittirenkaita ei kamalasti käytetä audiolaitteiden virtajohdoissa. Tottakai tuon nyt näkee paljaalla silmälläkin kun erinäisiä kaapeleita katselee, mutta tälle oli jotkin oikeat perustelutkin muka olemassa. No, etsivä löytää todennäköisesti jos aihetta googelttaa.
 
Joopa joo...

Aika jännäjuttu on se että äänikuva saattaa tulla helpommin seurattavammaksi kun se ääni ikäänkuin laahaa hitaammalla tempolla eteenpäin. Eihän tuo musiikintempo äkkiseltään niinkään välttämättä erotu jos olet sellainen perus hosujaluonne tai siis hieman kärsimätönluonne, Mutta kun kuuntelet jonkin (siis vähän) aikaa noilla omillasi irto magneeteillasi, niin se alkaa pikkuhiljaa erottumaan kaikilla musiikilla.

Huomautan vielä että väärävaihe verkkovirtajohtojen kanssa joko kaventaa tai kasvattaa tuota eroa. Eli tarkkana kun jos kokeilette näitä magneettihäiriönpoistajia. Vaiheella on merkitystä jos hifi tunnelman luojana ja tasokkuutta etsien kiinnostaa syvällisesti sinua. Jos ei kiinnosta, niin ainakin ymmärrystä lisänee tämä magneetti kuristin jossain määrin.

Niin juu... nämä ei kukkaron pohjaa paljoakaan kevennä.

Pistekkeepä infoo jakoon... mikäli huomaatte samankaltaista havaintoa kokeilluissanne.
Ainakin lukijoita on paljon... Joten uskoisin että kiinnostusta havaintoihin riittänee....


terv. behrelec31 ;) :)
 
Itse käytän edelleen Espoon olarissa olevaa Yleis Eletroniikka liikettä. Kannattanee mahdollisestikkin ostaa myös eri kokoja muihinkin tuleviin tulevaisuuden johtoihin. Ja jotta ostettu koko menee kotona johdon ympärille suht tiiviiksi, niin kannattaa kotona ennen liikkeelle lähtöä työntömitalla mitata omien johtojen paksuus jotta ei tule ostettua väärä kokoa. Eri kokoja oli viiden millin välein muistaakseni 3mm-11mm asti olemassa.

Jos oikein viljelette oikein paljon noita audio johtoihinne, niin musiikki ikäänkuin hitaasti kuolee eli tavallaan kaiut häviää ja äänestä tulee semmoinen basso ja keskialue tiivistymä jossa ei diskanttia juurikaan ole. Niinkuin edellä olen kirjoittanutkin aikaisemminkin.

Ja jos ostatte mielestänne liikaa noita, niin niitä voitte laittaa sitten myös vaikkapa littu tv: taakse verkkovirtajohtoihin
tai vaikkapa kodin tv-antenni johtoon kiinni. Eipä mene hukkaankaan.



terv. behrelec31 ;)
 
elviz sanoi:
Mielenkiintoista tosiaan. Olen noista lueskellut ja miettinyt niiden kokeilua dacissa, että päätteessä, mutta kun ei ole skooppia, niin en ole uskaltanut kokeilla. Kannattaisiko noita laittaa bipolaariseen tasavirtakytkentään? + ja - johtoon, maahan, vai kaikkiin kolmeen? Vai yksi ferriitti ja kaikkien kolmen johdon ympärille? Vai onko hyötyä vaan vaihtovirtakytkennöillä?

Ilmeisesti signaalipuolelle ei kannata laittaa?

Virtajohdossa maa-johtimen induktanssia ei kannata lisätä ferriitillä, koska muuten korkeataajuiset häiriöt eivät pääse johtumaan maajohdinta pitkin niin hyvin. Eli virtajohdoissa filtteröintiä vain L:lle ja N:lle. Yhden ferriitin filtteröintiä (=induktanssia) voi lisätä kieputtamalla johdon muutaman kerran kelaksi siten että ferriitin sisällä on useita kerroksia johtoa. Häiriösuojattua kaapelia, jonka häiriösuojavaippa on kiinni maissa, ei kannata filtteröidä ferriittillä lainkaan, koska filtteröinti kohdistuu vain suojavaippaan ja sitä kautta maahan ja lisää maajohtimen induktanssia.

Signaalijohdossa voi käyttää ferriittiä jos haluaa. Jos signaalijohto on koksurakenteinen, suodattaa ferriitti lähinnä rca-johdon maa-johdinta eli suojavaippaa, eikä vaikuta sen sisällä kulkevaan signaalijohtimeen. Ferriitillä ei pitäisi olla negatiivisia vaikutuksia signaalijohdossa (koska häiriösuodatus ei osu audiokaistalle, vaan ferriiti suodattelee jossain >1MHz alkaen, jos silloinkaan), mutta ei ole poissuljettua, etteikö negatiivisia vaikutuksia voisi joskus olla ;).
 
Salzi sanoi:
Osaatko legis sanoa minkälaisista induktansseista puhutaan näiden ferriittien kanssa? Tokihan se riippuu ferriitin koosta, kierrosmäärästä ja johtimesta, mutta missä luokassa liikutaan?

Ei mitään hajua. Joissakin snap on -ferriiteissä ilmoitetaan jakotaajuus - niiden induktanssin voi siten laskea suuntaa-antavasti. Hyvin pieni se on ellei johtoa kierrä muutamaa kierrosta. Jos muistan, voin mittarilla tarkastaa muutaman snap on -tyyppisen ferriitin induktanssin kunhan tilaisuus koittaa.
 
Ainakin Siltech virtajohdossani näyttäisi tuollainen olevan sukan sisään paistettuna. Signaalijohtimissa en muista nähneeni.
 
Salzi sanoi:
Osaatko legis sanoa minkälaisista induktansseista puhutaan näiden ferriittien kanssa? Tokihan se riippuu ferriitin koosta, kierrosmäärästä ja johtimesta, mutta missä luokassa liikutaan?

Induktanssihan noilla on nH luokassa, ihan muutamia nanohenrejä. Kannattaa käydä vaikka Wurthelektronikin sivuilta katselemassa, sieltä varmaan löytyy juttua enemmänkin.

Mielenkiintoista, että joku kuullut vaikutuksen audiotaajuusalueella :) Kun eipä noilla juurikaan vaikutusta alle MHz:n ole.
 
Itselläni on tosin hyvin hyvin hyvin herkät kovaääniset ja varsin tasapainoisetkin. Enkä minä nyt tuota niinkään ihmeenä pidä että magneeteilla voi vaikuttaa. Huomaan vaan kuunteluissa että mitä enemmän noita magneetteja laittaa noihin johtoihin, niin se hidastaa musiikin tempoa ja tekee siitä siis laahaavaa ja myös diskantti taajuudet ikäänkuin laimenee tai kutistuu. Ei tuo mikään ihme ole. Kokeilkaa itse. Saattaa olla että monikin havahtuu tuon kokeilun jälkeen että musiikista uupuu puhtia.

Ja mielestäni tuon havaitsee paremmin jos kuuntelet hyvin intiimiä ja rauhallista musiikkia.

Eipä tää nyt niinkään kenenkää maailmaa kaada.

Sanoisinko vaan että yksi ilmiö muiden sekamelskan sopassa. Eikä niin kovin tärkeäkään kun ilmankin pärjää ihan hyvin. Oon niitä jopa puolet joutunut myös poistamaan pikkuhiljaa, koska se tekee juuri tuota edellä mainittua. Oliskohan nyt vain kolmessa johdossa noita. Eli genen 7071a subin virta johdossa, sekä molempien kovaäänisteni balansoidussa omatekoisessa johdossa.

Poistin eilen kovaäänisteni verkkovirtajohdoista pari, sekä salaman suojalta olevista kytkinverkkovirta jakokorasian juurista pari.


Terv. behrelec31 :)

Onnea jokaiselle joka haluaa ottaa selvää. Mielipiteitä omista kuuntelu havainnoista sitten kiitos.
 
Ei kai ne magneetteja ole, siis ferriitit? Virtapuolella yleisesti käytössä mutta signaalipuolella vältetään epälineaarisuuden ja saturaation vuoksi.
 
behrelec31 sanoi:
niin se hidastaa musiikin tempoa ja tekee siitä siis laahaavaa

Havaintosi on varmasti aito ja musiikki kuullostaa "laahaavalta" mutta ei kait se silti hitaammin etene? Äänilähteestä tulee tavaraa ihan smaan tahtiin ja jossakin pitäisi olla bufferi, varasto, joka säilöisi tuota lähteestä normi nopeudella tulevaa materiaalia jotta se tempon lasku olisi mahdollinen. Eli olisiko niin että musiikin iskevyys on alentunut?
 
behrelec31 sanoi:
Enkä minä nyt tuota niinkään ihmeenä pidä että magneeteilla voi vaikuttaa. Huomaan vaan kuunteluissa että mitä enemmän noita magneetteja laittaa noihin johtoihin, niin se hidastaa musiikin tempoa ja tekee siitä siis laahaavaa ja myös diskantti taajuudet ikäänkuin laimenee tai kutistuu. Ei tuo mikään ihme ole. Kokeilkaa itse. Saattaa olla että monikin havahtuu tuon kokeilun jälkeen että musiikista uupuu puhtia.
...
Poistin eilen kovaäänisteni verkkovirtajohdoista pari, sekä salaman suojalta olevista kytkinverkkovirta jakokorasian juurista pari.


Terv. behrelec31 :)

Onnea jokaiselle joka haluaa ottaa selvää. Mielipiteitä omista kuuntelu havainnoista sitten kiitos.

Ei ne mitään magneetteja ole, vaan ihan ferriittejä. Laahaa, tempo hidastuu? Silloinhan, kuten joku kirjoitti, pitäisi olla AD- ja DA-muuntimet ja muistia, tavara pukattaisiin pihalle alhaisemmalla samplellä kuin luetaan ja datan määrä puskurimuistissa kasvaisi. Mielenkiintoinen ferriitti sinulla :)

Kyllä täällä kai saa kommentoida ihan selviin asioihin ilman perustiedon varassa. Itse kun en tuollaisia luuloaistimuksia havaitse, liikaa insinööri :)

Muuten, se sinun salamasuojasi, varmaankin jotain ylijännitesuojia, eikö se sitten vaikuta ääneen nopeuttavasti :) Siellä kun on kapasitanssia johtimien ja suojamaan välillä, niin eikö sen vaikutus ole päinvastainen. Kumoavatko toisensa...
 
Hieno ajatus Pirkka.

Saattaa olla että että tuo iskevyys on alentunut, ja sen seurauksena havaintopsykologia kuulee musiikin hitaampana kuin mitä se on.


Muuten asiasta toiseen, sama ilmiö on tullut sitten todettua muussakin yhteydessä, kun olen dvd soittimia verrannut toisiinsa aikanaan.
Muistaakseni jokunen vuosi sitten mulla oli sonyn halpa 200-300 euroa maksava dvd-soitin lainassa, ja vertailin sen äänen rakennetta omaan pilihipsiin. (karkeasti noin. samaa hinta tasoa) Niin tuo sama ilmiö paistoi näköjään tuosta sonysta myös läpi. Enhän minä tajunnut silloin että se saattaa olla niin että tuo ääni on johdoista kiinni ties mitä ovat tehneet kotelon sisällä. Silloin luulin että ovat vain hidastaneet levyn pyöritys nopeutta, vaikka todellisuudessa nopeus saattaa olla samaa molemmissa soittimissa, mutta tuo tempo tai sen laskun havainto johtuukin johtojen magneettisesta kuristuksesta tai komponenttien kuristavista arvoista joilla on täysin identtinen vaikutus samaan lopputulokseen tämän havainnon kanssa. Toki saattaa olla myös puskurimuistillakin osuutta ja arpaa. Mene ja tiedä sitä.

Ihmettelin kyllä miksi sonya oli helppo kuunnella kun pystyi seuraamaan äänen toistossa tapahtumia helposti, mutta samalla mehukkuus oli rytmissä täysin kadoksissa.

Ei tässä nyt sen enempää. Tulipahan vaan mieleen....


Terv. behrelec31
 
Muuten, se sinun salamasuojasi, varmaankin jotain ylijännitesuojia, eikö se sitten vaikuta ääneen nopeuttavasti Smiley Siellä kun on kapasitanssia johtimien ja suojamaan välillä, niin eikö sen vaikutus ole päinvastainen. Kumoavatko toisensa...

Smiley takaisin.

En ole huomannut nopeudessa millin miljardisosan muutosta, ainoastaan se mielestäni puhdistaa stereoäänen toistossa äänikuvassa olevien tapahtumien välisiä vuorovaikutuksia siten että monet taustalla olevat soittimet lievästi voimistuvat ja selkiintyvät/tiivistyvät vaikka pää esiintyjät kaiuttimien edessä kuullostavatkin täysin samalta/yhteneväisiltä. Esim. huilusoittimet, pellit, torvisoittimet, triangelit sun muut vastaavat erottautuvat hieman(tiedän... tyhmä epämääräinen mielipide ilmaisu mutta kumminkin havaittava edukseen kaikessa) voimakkaammiksi tuolla ylijännite suojalla kuin ilmansitä. Mutta edellytyksenä että ehdottomasti vaiheet ovat siten että stereoäänentoisto kuullostaa kuin stereo olisi stereossa tuplana kaiukuineen, eikä siis stereo kuin puoliksi monomaisena. Sillä tuon eron toisiinsa tuo vaihe tuottaa.. Siitä olen täysin varma.

Toki jos kytken suoraan aktiivikovaäänisteni johdot pelkkään seinään, selkeyttä on edelleen taustalla, mutta ääni karheentuu taustamusiikissa ikäänkuin karheaksi sahalaitaiseksi lievästi epämielyttäväksi. Sekin on ihan jees että musiikki soi ihan jees temmolla ja kuulostaa ihan kohtuu kivalta. Mutta tuolla ylijännitesuojalla tulee mielestäni läpikuultavampaa toistoa kuin ilman sitä, joten sen etu on sen puolella.



Terv. behrelec31 :)
 
Jounika sanoi:
Kyllä täällä kai saa kommentoida ihan selviin asioihin ilman perustiedon varassa. Itse kun en tuollaisia luuloaistimuksia havaitse, liikaa insinööri :)

Minä sain kahden viikon bannit huomattavasti vähäisemmästä, joten olisin aika varovainen... Etenkin tällä alueella.
 
Back
Ylös