Etusivun FAQ eli UKK

rajani

Käyttäjä
Liittynyt
18.2.2007
Viestejä
12 789
Kaupunki
Lahti
Olisiko siinä ideaa että tuonne etusivulle julkaistaisiin nyt tyhjänä olevaan FAQ -osioon sopiva tutustumispaketti hifiharrastamiseen. Akronyymeihin tutustumattomille tiedoksi että FAQ eli suomeksi UKK tarkoittaa Usein Kysyttyjä Kysymyksiä.

Se voisi olla neutraaliin tyyliin kerrottu teksti, jossa kerrotaan myös harrastuksen eri suuntauksista. Lisäksi voisi olla linkkejä eri käsitteisiin foorumin puolelle. Mitä mieltä olette ja onko sopivaa tekijää, jolla on sana hallussa ja riittävästi yleistietoa aiheesta?
 
Ehdotan että alatte kirjoittamaan tähän samoin tein kyseistä tuotosta. Voitaisiin sitten jossain vaiheessa editoida artikkeliksi tai sitten ihan pysyväksi aiheeksi täällä foorumilla.
 
Tai jos joku edes kirjoittaisi niitä sopivia kysymyksiä, niin eiköhän niistä saataisi hiukan keskustelua aikaan. Siitä olisi sitten jonkun suhteellisen helppo koota homma kasaan.
 
Oliskos tuommoiset semmoisia potentiaalisia UKK - kysymyksiä?

- Miten valitsen kaiuttimet?
- Vahvistimen ja soittimen valinta?
- Stereona vai monikanavana?
- Erillissarjan hyödyt/haitat
- Pakettisarjan hyödyt/haitat
- Miksi kannattaa liittyä hifiharrastajat.Ry:n jäseneksi?
- Miksi Vihti on Suomen kaunein ja ihanin paikka asua?

Aletaanko naputtelemaan vastauksia vaikka noista kysymyksistä?
 
-Miten jaan budjettini eri komponenttien kesken
-Miksi Naim on tasamaalaitteiden kunkku
-Mikä tasamaa?!
 
Matti Lehtinen sanoi:
Oliskos tuommoiset semmoisia potentiaalisia UKK - kysymyksiä?

- Miten valitsen kaiuttimet?
- Vahvistimen ja soittimen valinta?
- Stereona vai monikanavana?
- Erillissarjan hyödyt/haitat
- Pakettisarjan hyödyt/haitat
- Miksi kannattaa liittyä hifiharrastajat.Ry:n jäseneksi?
- Miksi Vihti on Suomen kaunein ja ihanin paikka asua?

Aletaanko naputtelemaan vastauksia vaikka noista kysymyksistä?

Tuo viimeinen on liian hankala kysymys. Siihen ei voi vastata kuin kysymyksillä. Mitä? Missä? Miksi? Ookko hullu? Oletko nyt aivan varma?

Lisää kysymyksiä

Voiko mikään formaatti korvata vinyyliä?
Onko oma sohva paras kuuntelupaikka?
Mikä on Sweatspot?
 
Vs:

Onko maastonmuodoilla väliä kun kuuntelen musiikkia? Onko Hollanti sittenkin tasamaaharrastajien mekka? Onko tämä menossa vahvasti off.topic:ksi?
 
Vs:

Mallas sanoi:
Onko maastonmuodoilla väliä kun kuuntelen musiikkia? Onko Hollanti sittenkin tasamaaharrastajien mekka? Onko tämä menossa vahvasti off.topic:ksi?

ON.

Nuo esitetyt kysymykset, siis ne, jotka edes yrittävät olla asiallisia ovat pääosin vaikeita ellei mahdottomia vastata yksiselitteisesti. Miten valita kaiuttimet kysymykseen esim. löytyisi helposti toisiaan kumoavia vastauksia. Sensijaan tuo mikä on sweetspot voisi toimia. Siihen käsittääkseni on annettavissa yksiselitteinen vastaus.

Itse olen sitä mieltä että tällainen faq osio olisi liian hankala tällaisen sekalaisen seurakunnan kyseessä ollen. Parempi lähestyminen lienee tämä nyt käytössä oleva eli tuolla harrastuksen alkutaipaleella aluieella kukin saa kysyä itselleen juuri sillä hetkellä kiinnostavia kysymyksiä. Ja saa sitten kirjavan joukon vastauksia...
 
Janste sanoi:
-Miten jaan budjettini eri komponenttien kesken

Samat sanat.

-Miten jaan budjettini johtojen ja akustoinnin kesken?
-Kaiuttimien ja kuuntelupaikan sijoituksen vaikutus lopputulokseen?
-Poistuuko huoneresonanssi subin uudella virtajohdolla?
-Mikä on "takuumusikaalisuus"?
 
Vs:

pirkka sanoi:
Itse olen sitä mieltä että tällainen faq osio olisi liian hankala tällaisen sekalaisen seurakunnan kyseessä ollen.

Tarkoitus ei kuitenkaan ole antaa niitä viimeisimpien trendien mukaisia vastauksia vaan raottaa vähän sisäpiirin verhoa. Jos kysyt näin niin vastaus voisi olla tämä.

Eikö esimerkiksi kaiuttimien valinnan opastaminen ole kuitenkin aika yksinkertaista? Tehdään kuuntelukierros omat levyt mukana ja pyydetään kotikuunteluun parhaimmat ehdokkaat. Siinä tosin samalla saattaa tulla hylänneeksi sellaisia, jotka isossa liiketilassa eivät jää mieleen, mutta saattaisivat sopia kotona pieneen huoneeseen paremmin kuin joku muu.

Lisäksi voisi antaa vinkkiä että alle 1000 euron hintaluokassa kannattaa etsiä ensisijaisesti jalustakaiuttimia tai käytettyjä. Netissä kehutut mallit eivät aina ole se paras vaihtoehto, mutta usein helpoin vaihtoehto jos päätöstä ei itse halua tehdä.

Yksi hyvä aloittelijan kysymys voisi olla:
Miksi kalliista vahvistimesta luvataan vain 40 Wattia tehoa, kun edullisessa AV-vahvistimessani on 120 Wattia kanavaa kohti?
 
Eipäs innostuta :D Kyllä tuommoinen FAQ-osio voisi hyvin toimiakin kun ei puututa sen kummemmin eri tyyleihin harrastaa tai mennä liian laajoihin kokonaisuuksiin. Yleispätevää perusinfoa eli kohtuu helppoa sellaista, jota joskus saattaa joku tarvia.

- Mitä eroa on putki- ja transistorivahvistimella?
- Mikä on laajakaista?
- Miten kytken vinyylisoittimen vahvistimeen?
- Mitä eroa on vinyylisoittimen MM ja MC rasioilla?
 
Koitetaan. :)

K. Miten valitsen kaiuttimet?

V. Tähän kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta. Kaiuttimia on monta erilaista tyyppiä ja hintaluokka kaiuttimissa vaihtelee tavaratalon muutamien kymppien kaiuttimista, erikoisliikkeiden tilauksesta toimitettaviin lähemmäs satatuhatta euroakin maksaviin huippukaiuttimiin.

Se mikä on tärkeää ymmärtää kaiuttimista on se, että niiden toimintatarkoitus, eli tuottaa mahdollisimman laadukasta ääntä, on riippuvainen tilasta mihin kaiuttimet asetetaan, sekä myös siitä elektroniikasta, millä niitä ohjataan.

Esimerkiksi käyt vaikka jollain tutullasi ja hänellä puurakenteisen omakotitalon tilavassa kuuntelutilassa, suuret kaiuttimet, mitkä kuulostavat siellä todella hyvältä. Jos itse asut betoni-elementeistä rakennetussa kerrostalo kaksiossa, missä kuuntelutila on paljon pienempi, niin nämä samat kaiuttimet eivät mitä todennäköisemmin kuulosta ollenkaan hyvältä omassa tilassasi.

Tämän takia sanoisin kaiuttimia valittaessa ottamaan ensimmäiseksi huomioon se oma kuuntelutila ja kokeilemalla siellä omassa kuuntelutilassa erilaisia kaiuttimia on ainoa varma keino saada juuri sellaiset kaiuttimet itselleen, kuin mitä haluaa.

Kaiuttimia on myöskin tekniseltä toteutukseltaan montaa eri tyyppiä. Suosituin ryhmä on ne perinteiset koteloidut kaiuttimet, missä on yleensä vähintään kaksi elementtiä. Suuremmasta elementistä toistuu matalat äänet ja pienemmästä korkeat äänet. Tämä äänisignaalin jako näille elementeille tehdään jakosuotimella, mikä on yleensä noin nyrkinkokoinen mötikkä, sisälten elektroniikan komponentteja ja on yleensä sijoitettuna piiloon kaiuttimen kotelon sisään. Puhutaan monitie kaiuttimista, tai dynaamisista kaiuttimista. Sana dynaaminen tulee, näissä kaiuttimissa käytettyjen elementtien toimintaperiaatteesta, eli puhutaan dynaamisista elementeistä.

Dynaaminen elementti on yleensä rakenteeltaan sellainen, että se pystyy toistamaan vain tietyn osan ääni-alueesta. Tämän takia kaiuttimessa on yleensä enemmän kuin yksi elementti.

On kumminkin olemassa rakenteeltaan myös sellaisia dynaamisia elementtejä, jotka pystyvät yksinään toistamaan sekä ylä, että ala - äänet. Näitä kutsutaan yleisesti laajakaista-elementeiksi ja tämäntyyppisellä elementillä varustettua kaiutinta kutsutaan tietenkin laajakaista-kaiuttimeksi.

Toisena isona kaiutinryhmänä mainittakoon elektrostaattiset, sekä magnetostaattiset kaiuttimet. Nämä eroavat rakenteeltaan hyvin paljon dynaamisilla elementeillä varustetuista kaiuttimista. Ne ovat ulkonäöltään suuria paneeleita ja näihin paneeleihin pingotettu kalvo tuottaa äänet värähtelyllään.

Kaiuttimia on siis niin rakenteeltaan, koteloinniltaan ja toimintaperiaatteiltaan monenmoisia, mistä valita. Sen miellyttävän kuuloisen kaiuttimen itselleen löytäminen vaatii aina sen kaiuttimen kuuntelua omassa kuuntelutilassaan.

Jollei kumminkaan aina jaksa kannella kaiuttimia kotiinsa kuunteluun, niin tottahan toki osviittaa saa kuuntelemalla erilaisia kaiuttimia alan liikkeissä, messuilla, sekä kysellä asiantuntevilta myyjiltä, kuin myös harrastajilta mielipiteitä itseään kiinnostavan kaiuttimen soinnista.

Hintaluokkana hyvälle kaiuttimelle, mikä on rakenteeltaan ja tekniseltä toteutukseltaan sellainen, että sen tarjoama ääni kuulostaa tasapainoiselta ja luonnolliselta, hieman kovempaakin kuunnellessa, voidaan pitää dynaamisten kaiuttimien suhteen seuraavana:

Hyvä jalustakaiutin maksaa n. 500€ ja siitä ylöspäin.

Hyvä lattiakaiutin maksaa n. 1000€ ja siitä ylöspäin.

Nämä yllä-olevat hinnat ovat tietenkin, vain suuntaa - antavia ja löytöjä, sekä käytettyjen markkinoilta löytyy varmasti laadukkaita kaiuttimia alta näidenkin hintojen, mutta yleisesti ottaen näiden hintojen alta löytyvät kaiuttimet eivät tarjoa niinkään erottelevaa toistoa ja kovemmilla äänenvoimakkuuuksilla ne mitä todennäköisimmin tuottavat joitain ei toivottuja säröjä, sekä korostumia ääni-alueella. Semmoisia kaiuttimia ei välttämättä kuuntele mielellään pitkiä aikoja.

Siitä miten erilaiset vahvistimet vaikuttavat erilaisten kaiuttimien toimintaan, kerrotaan lisää osiossa: Miten valitsen vahvistimen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------


Elikkäs jotain tuollaista mietin. Olisiko tämäntyyppinen yksinkertaisesti esitetty pintaraapaisu kaiuttimien maailmaan hyvä, vai tyrmäättekö tekstin heti alkuunsa?

Jos tuon tyyppinen kelpaa raadille, niin korjatkaa ihmeessä asiavirheet ja kertokaa onko tuossa jotain turhaa, jotain liikaa, tai liian vähän?

Matti.
 
Minä taas olen sitä mieltä, että Hifiharrastajien velvollisuus on nimenomaan edistää hifiharrastusta ja sen edistämiseksi uusien ihmisten tarjolle olisi hyvä heittää "sudenpentujen käsikirja" josta kaikki olennaiset sanat ja termit löytyy maallikon kielellä.

-Mitä tarkoitetaan putkivahvistimella?
-Mikä on laajakaistaelementti?
-Paljonko vahvistintehoa tarvitaan?
-Minkälaisia eroja kaiutinkaapeleissa on?
-Mihin tarvitaan erillistä kuulokevahvistinta?
-Mitä eroa on etuvahvistimella ja vahvistimella?

Ehkä Wikipedian tyylinen lähestymistapa voisi toimia että aletaan porukalla editoimaan tätä FAQ osiota johonkin. Voisin jossain vaihessa lupautua koostamaan tähän ketjuun kirjoitetun uudeksi pohjaksi vaikka harrastuksen alkutaipaleella-osioon josta taas jatketaan.

Artikkeliksi en tekisi tätä vielä koska nimenaomaan dynaaminen porukan osallistuminen olisi ainoa keino saada jotain täydellisempää aikaan.

FAQ-osiossa on tosiaan turha lähtä julistamaan omaa ideologiaansa ja totuuksia, vaan pysyä erittäin tarkasti toteamuslinjalla siitä mikä on vallitseva maailman meno ja ehkä viitata näihin eri kuppikuntiin kussakin asiassa.
 
Janne sanoi:
Minä taas olen sitä mieltä, että Hifiharrastajien velvollisuus on nimenomaan edistää hifiharrastusta ja sen edistämiseksi uusien ihmisten tarjolle olisi hyvä heittää "sudenpentujen käsikirja" josta kaikki olennaiset sanat ja termit löytyy maallikon kielellä.

-Mitä tarkoitetaan putkivahvistimella?
-Mikä on laajakaistaelementti?
-Paljonko vahvistintehoa tarvitaan?
-Minkälaisia eroja kaiutinkaapeleissa on?
-Mihin tarvitaan erillistä kuulokevahvistinta?
-Mitä eroa on etuvahvistimella ja vahvistimella?

eikös Pekka Tuomela kirjoittanut aikoinaan tällaisen,hifin perusteet tai sinnepäin
 
Kysymys: Kuinka saan vuoden 1992 jälkeen masteroiduista, täysin kuralle kompressoiduista ja limitoiduista CD-tallenteista kunnollista musiikkia?

Vastaus: Et mitenkään. Osta divareista ennen 1993 valmistettuja CD-levyjä, käytä riittävästi alkoholia tai mielialalääkkeitä, tai vaihda harrastusta.
 
Kysymys: Kuinka saan vuoden 1992 jälkeen masteroiduista, täysin kuralle kompressoiduista ja limitoiduista CD-tallenteista kunnollista musiikkia?

Vastaus: Et mitenkään. Osta levari ja vinyylejä, lopeta alkoholin ja mielialalääkkeiden käyttö, ja hommaa myös toinen harrastus.
 
Tawe sanoi:
Vastaus: Et mitenkään. Osta levari ja vinyylejä, lopeta alkoholin ja mielialalääkkeiden käyttö, ja hommaa myös toinen harrastus.

Tuo saattaa olla kivikovaa faktaa. Työpaikalla oleva Technics SL-BD20+...+SoundPax -systeemi ei oikein riitä asian todentamiseksi. Toivoa ei ole ehkä menetetty...
 
K: Kuinka tasapainotan settini (soimaan miellyttävästi)?

Tuo kysymys on mielestä tärkeä ja vaikea. Komponenttein "resoluution" noustessa on suuri vaara, että setin osaset ovat juuri täydellisen epäsopivia toisilleen. (voi olla, että puhun oma lehmä ojassa :D )
 
kimmosto sanoi:
Tuo saattaa olla kivikovaa faktaa. Työpaikalla oleva Technics SL-BD20+...+SoundPax -systeemi ei oikein riitä asian todentamiseksi. Toivoa ei ole ehkä menetetty...

No, SoundPaxista se ei ainakaan ole kiinni! Source First! :D
 
Back
Ylös