Etulevyä

camerondz

Käyttäjä
Liittynyt
1.9.2007
Viestejä
52
Onko kukaan kokeillut rautakaupoista saatavaa valmista liimapuulevyä kaiutinkotelon etulevynä? Miten toimii ja soveltuu esim. jokin erikoisempi puulaji?
 
Sehän riippuu ihan liimapuulevystä ja tuotteesta.. Itse aikanaan hankin Bauhausista saksalaista pyökkipuulevyä kaiutinkoteloihin ja se toimi ihan hyvin. Ajan saatossa ei juurikaan halkeillut tai vääntyillyt - ts. se oli aikas kuivaa ja hyvin varastoitua.
Myös ihan basic mäntyliimapuulevyä olen ostanut kaiuttimia varten esim. K-Raudasta ja Bauhausista. Ihan hyvin on toiminut.

En tiedä nykyisellään mutta ainakin aikoinaan Bauhausissa oli varsin hyvä valikoima ja hinnatkin siedettävät, vaikka puhuttaisiin jalopuulevyistäkin. Kannattaa tsekata, jos läheltä puuhaussi löytyy.

-Kimmo-
 
camerondz sanoi:
Onko kukaan kokeillut rautakaupoista saatavaa valmista liimapuulevyä kaiutinkotelon etulevynä? Miten toimii ja soveltuu esim. jokin erikoisempi puulaji?

Näissä kannattaa aina muistaa se, että tällainen massiivipuu ei ole h_o_m_o_geeninen materiaali. Oli se sitten liimalevyä tai ihan leveää lautaa. Esim. koivu on ohuempana sellaista, että se vääntyilee melko paljon. Nimimerkillä yksi koteloprojekti meni joskus vit***si, kun tehtaan muoveista otettu koivuinen liimalevy meni ihan u-muotoiseksi (30 cm leveä levy taipui useamman millin)

Halkeilua ja vääntyilyä (tai riskiä niille) pienentää se, että valitsee tarpeeksi paksun materiaalin.

Bauhausista saa tosiaan paljon mitä ihmeellisempiä levyjä. Siellä kannattaa kytätä niitä tarjouksia, hinnat on hyvinkin kohdallaan.

Edit: editori ei näköjään pidä hom* -sanasta. Siksi se on kirjoitettu alaviivoin varustettuna ;)
 
näyttääpi joskus siltä, että ainakaan k-raudan mäntyliimalevyä ei kannata mihinkään vakavempiin projekteihin laittaa, kerran ostin pari levyä, ja olivat sellaasta weetabixiä, että niistä ei saanu mitään tehtyä, kun lohkeilivat pienimmästäkin risauksesta.

Toki pikaprotoihin juu menee jopa mänty, mutta vakavempiin laita ainakin koevuu..
 
Mänty on aika pehmeätä eli ei välttämättä ideaalisin kotelomateriaali, toisaalta sitä on helpohko työstää. Bauhausiin tosiaan suositteleen nenän suuntaamaan, jos haluat hyvän valikoiman. Itseänikin kiehtoisi hieman rakentaa tähän kotiin jotkut pöntöt, täytynee käydä visiteeraamassa puuhaussissa.

Joku viisaampi tietänee puulajien kovuuksista..? Koivu lienee jo aika kovaa, pyökki hieman pehmeämpää?

-Kimmo-
 
Se tuli vielä mieleen, että jos paksulti haluaa jalopuuta, niin Turussa on viilukeskus josta saa mitä ihmeellisempiä viiluja ja massiivipuita. Itte kävin juuri edellisviikolla hakemassa sieltä pari kappaletta tuuma * 8 tuumaista tammilautaa. Rouva oli nähnyt näes jossain sisustuslehdessä jonkun vaatenaulakon... Voisihan ne kotelot tehdä vaikka yhdestä teak -tukista. Hintaa kysyttäessä haluan kyllä silloin nähdä kysyjän ilmeen >:D
 
iik sanoi:
Voisihan ne kotelot tehdä vaikka yhdestä teak -tukista. Hintaa kysyttäessä haluan kyllä silloin nähdä kysyjän ilmeen >:D

Jotain 8000€ / kuutio? :-\
 
Eli siis kaikesta päätellen kannattaa sittenkin miettiä sitä perintäistä mdf+viilu -yhdistelmää... :)
 
Teakin hinta taitaa tosiaan olla tuolla 8000€/kuutio -luokassa. Tammi on yllättävän halpaa, 1200€/kuutio. Muista hinnoista ei ole hajuakaan...

Mutta vakavasti: voisihan sitä etulevyä ajatella vaikkapa niin, että jos esim kaiuttimen leveys on 200 mm ja sivuseinien paksuus on 25 mm, niin laittaa siihen ensin vaikka 25 mm paksun ja 150 mm leveän MDF -levyn pohjaksi ja siihen liimaa + puristaa miljoonalla puristimella + ruuvaa sisäpuolelta sen etulevyn levyisen palan jostain jalopuutukista sahattua levyä.

Tällöin etulevyn "viisteet", jos sellaisia tekee, tulevat samasta puusta, kuin itse etulevy. Jos tiikki maksaa 8000€/kuutio, niin eihän esimerkiksi 200*20*1000 -millinen sahattu lauta maksa kuitenkaan kuin about 32 eskoa kipale... ja näyttää varmasti todella upealle. Sitten kannattaa vaan katsoa, että:
1) puu on varmasti sellaista, että se ei vetele (uunikuivaa?)
2) saa laudat samasta tukista ja vierekkäiset palaset, että kaiutinparista tulee symmetrinen
 
silmaauki sanoi:
Koivu ei maksa muistaakseni kuin 3000€ / kuutio.

Kyllä työkaveri kertoi ostaneensa koivua 40e heittokuutio, eiku täs taitaakin olla puhe vähä eri jutuista...
 
Saatoin mä tuon koivun hinnan väärin muistaa jos tammikin on vain vähän päälle tonnin. Vaan kovin kallista se oli kun tässä pari vuotta sitten sitä lankkutavarana Puukeskuksesta hain.
 
Itse olen rakentanut kotelot Bauhaus:n 27mm:n mahonki-liimapuu/ pöytätasosta (ja myös vastaavasta MDF:stä.) Kun jäi yli keittiötasoremontista. Sen sijaan etu- ja takalevyt n.18mm:n koivuvanerista. Kun on paremmat mahdollisuudet ruuveille ja upotuksille. Levyt voi sitten päällystää miten tahtoo. Kotelot vaatinevat sisäpuoliset poikittaiset tuennat. Sen kertoo yksinkertainen ja alkeellinen rystystesti.
 
iik sanoi:
Mutta vakavasti: voisihan sitä etulevyä ajatella vaikkapa niin, että jos esim kaiuttimen leveys on 200 mm ja sivuseinien paksuus on 25 mm, niin laittaa siihen ensin vaikka 25 mm paksun ja 150 mm leveän MDF -levyn pohjaksi ja siihen liimaa + puristaa miljoonalla puristimella + ruuvaa sisäpuolelta sen etulevyn levyisen palan jostain jalopuutukista sahattua levyä.

En voi mitenkään suositella massiivipuun "vahvistamista" esim mdf:llä tai vanerilla takapuolelta. Puu elää aina ja mdf:n tai vanerin eläminen on AINA eri suhteessa puun kanssa > tästä ei seuraa mitään muuta kuin ongelmia halkeilujen, vääntyilyjen yms muodossa.

Mikäli haluaa luotettavasti yhdistää puukuitu-levyä/vaneria ja kokopuuta kannattaa käyttää aika paljon aikaa suunnitteluun ja kokeiluihin. Voin kertoa että ei ole ihan helppoa mutta onnistuu kyllä ;)

Nykyisessä teho-taloudessa oikeaa puusepän kuivaa puuta ei saa käytännössä mistään eli joutuu itse kuivaamaan. Tämäkään ei ole ihan ongelmatonta koska se ensimmäinen kuivaus joka tehdään ennenkuin puutavara päätyy "kaupan" hyllylle on kuitenkin puulle tärkein ja jos se tehdään persiilleen niin voi olla varma että taas törmää jatkossa ongelmiin. Jokaisen puulajin kuivauksessa kun on omat niksinsä...
 
Back
Ylös