Esivahvistinta?

veskelin sanoi:
SPDIF tukee parhaimillaan vissiin 24bit sananleveyttä. Elikkä informaatiota "hukkuu" jos shiftaat 16bittistä lukua enemmän kuin 8 bittiä (-48dB).
Teoriassa sitä 24. bittiä pitäis alkaa ditheroida. Käytännössä sabre dacin tarkkuus jää 22. bittiin, joten ditherointi on turhaa.
Toinen näkökulma: Jos dacin max lähtö on 1Vrms, päätevahvistimen gaini on 30dB ja kaiuttimien herkkyys 90dB/W, niin se 24. bitti herättää alle kuulokynnyksen suuruista (0dB SPL) signaalia. Ditherointi on tästäkin näkökulmasta turhaa.

Sabre dacissa on käsittääkseni sisäänrakennettu ASRC, Jitter on ongelmista pienin.

Tuntuisi parhaalta ratkaisulta jos tuommoisen PRM-1:n saisi vaihdettua twistedpearin Volumiten potikan tilalle. Tuki stereo volumea varten pitää kuitenkin näköjään tehdä. Oletettavasti tuo PRM-1 toteuttaa stereo volume kontrollin eli sen voi periaatteessa vaihtaa potikaksi mihin tahansa systeemiin. Stereo tuki taas mahdollistaa balanssikontrollin.

Yritän kysellä TPA:n kavereilta, että miten homma onnistuisi ja saisinko firmwaren Volumiten dokumentaatiot / lähdekoodit käyttöön. Ei kuulostaisi mitenkään isolta, mutta kuitenkin mielenkiintoiselta, hommalta tuo stereo tuen tekeminen. Ja erillisen esivahvistimen rakentamisen voisi unohtaa kokonaan.
 
Jaahas, Twistedpearilta onkin jo tulossa juurikin tuollainen ohjelmoitava kontrolleri unitti ulos kohtapuoleen, jossa on näyttö, moodi nappula, potikka ja kaukosäätö. Mulla on pari ylimäärästä TPA:n virtalähdettä jo valmiiksi, joten taidanpa edetä tätä reittiä tämän asian suhteen.
 
elviz sanoi:
Jaahas, Twistedpearilta onkin jo tulossa juurikin tuollainen ohjelmoitava kontrolleri unitti ulos kohtapuoleen, jossa on näyttö, moodi nappula, potikka ja kaukosäätö. Mulla on pari ylimäärästä TPA:n virtalähdettä jo valmiiksi, joten taidanpa edetä tätä reittiä tämän asian suhteen.

TPA:n kontrolleri on ollu tuloillaan jo kohtuu kauan. Tuurilla AMB:n vastaa ehtii aikasemmin markkinoille: http://www.amb.org/audio/lcduino1/
 
Kappas. TPA:n foorumilla eräs toinen eräs toinen joka ei uskonut TPA:n ac1/femto systeemin valmistumiseen lähitulevaisuudessa oli kehittänyt Opus Dacille kake+näyttö systeemin tämmöisellä Arduino kehityslaudalla. Hyvänä puolena olisi, että noita saa suomesta ja hintakin on vaan pari kymppiä. Ja löytyy vissiin aika hyvin tukea erilaisille projekteille.

http://www.robomaa.com/index.php?main_page=index&cPath=2

Tuommoiseen näyttö, rc5 reader, ja dacin i2c kiinni ja sitten koodataan signaloinnit ja käyttis.
 
Mä arvaan, että että tuo TPA volumite kirjoittaa vain jonkun arvon sabre DACin registeriin, ja sabre hoitaa kertomisen. Sitä en tiedä onko sabressa äänentaso registereitä joka kanavalle omansa. Ellei ole, niin balanssisäädön teko hankaloituu. 44-48kHz SPDIF streami on yli 3MHz, ja todennäköisesti sen kertominen ei onnistu 8-bit, 16MHz mikrocontrollerilla.
 
No em. on kyllä ainoa vaihtoehto. Ei tuo pikkunen uC pysty sitä streamia käsittelemään lennosta...eikä kyllä mitenkään muutenkaan.

-A
 
Joo, vanhempaan Buffalo 1.0:aan löytyi lähdekoodit tuolle ja se näkyi vaan ronkkivan DACin rekistereitä i2c:n yli. Kaikkien kahdeksan kanavan äänenvoimakkuutta voi vaihtaa kirjoittelemalla rekistereihin arvoja. Jääpi nähtäväksi, että kuinka se toimii stereomoodissa, kun tuossa on 4 DA:ta per kanava. Niissä lähdekoodeissa ei ollut balanssikontrollia.

Buffalo 32s:ssä voi olla jotain muutakin DACin initialisaatio kamaa, kuten se stereo/8-channel toiminta moodin määritys ja jotain varmaa myös filtterointiin ja muihin asioihin. Mutta eiköhän nekin asiat selviä, jos/kun saan datasheetit ESS:ltä. NDA on jo allekirjoitettu ja toimitettu.

Arduinot ja muut kilkkeet on myös jo tilattu. Päätin, että vaikka tää homma ei onnistuisi, se voisi silti olla mukava uusi lelu. Kyllähän sitä löytyy aina kaikenmoista kontrolloitavaa. Vaimoon ei taida tehota :).

Projektin lähdekoodit, jos jotakuta kiinnostaa: http://cracktous.blogspot.com/
 
Pöö,

Pidänpä välillä hieman elämää ilmoittaakseni, etten ole suinkaan haudannut projekteja ja kadonnut taas jonnekin :)

Kuuntelukunnossa on tosiaan nyt B1 bufferi-etunen ja kaiketi aika ankarasti modattu monikanavainen "Sahlsten" mosfet -pääte. Etusen kotelointi on pahoin kesken, mutta löysin siihen kivan köyhäilykotelon (rikkinäinen DVD-soitin) ja siihen naamaksi 15mm alumiiniplootun. Leiska on vielä päättämättä, joten naama on poraamatta. Kyllä se nyt alkaa olla hahmottunut.

Päätettä kehtaan kehua viimeisen päälle tehdyksi ja melko monsteriksi (25kg), kun se on toisen harrastajan käsialaa. Kysyntä ja tarve kohtasivat sopivasti ja säästin päätteen kanssa huomattavan määrän työtunteja.

Jatkoa seurannee myöhemmin.. ;)
 
Niin, oli joidenkin kanssa joskus puhetta kuvakin laittaa. Kuvan laatu ilman salamaa aika rakeinen. Salamalla taas häikii nuo alumiinit ja näyttää joka ikisen naarmun, sormenjäljen ja tahran. Ihan tehdaslaatuista (olen sen jo oppinut) ei ikinä käsin hiomalla saa. Olen vähän pohtinut mm. maalata vehkeet. Musta on muutenkin mieli(laite)väri. Sisustaa sitten joskus, kun innostuu aukomaan. Etuseen on todellakin tulossa vielä mahdollisesti messinkinen virtanappi. Tarkkanäköisimmät huomannevat em. puutteen :)
 

Liitteet

  • Etunen.jpg
    Etunen.jpg
    125,1 KB · Katsottu: 22
  • Esi ja pääte2.jpg
    Esi ja pääte2.jpg
    147,2 KB · Katsottu: 20
Putkihörhö sanoi:
Miten laitat labelit namiskoihin, silkkipainatuksella? Kaiverrus olis aika hieno kans.

Ei harmainta aavistusta. Pitää lopullinen viimeistely (tykkää aina siirtyä) tehdä/päättää ensin, ennen kuin mitään painaa. Jos ei ainakaan sillä kohokirjoitintarralla, jota vielä kasarilla käytettiin :D
 
Kiitos kiitos. Eihän tuo nyt ihmeellinen. Pelkistettyä raskaan hifin tyyliä ajattelin (kuten pääte, joka ei ole siis minun tekemä) ja aika pelkistetty se nyt ainakin on. Itse kotelo on entinen DVD-soitin, johon pulttasin 15mm alumiinisen etulevyn. Nupit sorvattu umpialumiinista. Takalevy sitten ihan peltiä. Virtajohto luonnollisesti irroitettava ;)

Toivoisin saavani pakerrettua tulevaisuudessa ainakin volumen kauko-ohjauksen. On sellaiseen jo kerennyt tottua. Nyt taas ollut vähän heikommin aikaa laitteen kanssa pakertamiseen, mutta eihän se hullummala mallilla ole. Kombo myös soi minun makuun mukavasti :)
 
Vesa,

Olikos sulla ihan peruspotikka siinä etusessa vai jotain eksoottisempaa? Ei pysty muistamana enää mitä on juteltu :(.

-A
 
leino_antti sanoi:
Vesa,

Olikos sulla ihan peruspotikka siinä etusessa vai jotain eksoottisempaa? Ei pysty muistamana enää mitä on juteltu :(.

-A

Nolo tunnustaa, mutta ihan peruspotikka on. En saanut kohtuudella mistään sopivaa (max. 50k) potikkaa. En viitsinyt alkaa tilaamaan yhtä ainoaa potikkaa erikseen mistään. Muuta tarvettakaan ei siinä vaiheessa ollut. Marssin SP-elektroniikkaan ja otin normaalin "rahvaspotikan", että pääsee soitteleen. Olisi minulla ollut 100k Alpsin moottoripotikka, mutta kytkentään kuulemma liian iso. Toimi se silläkin, mutta tietty hanaa piti vääntää enemmän.

Kaipa siihen joku kerta tulee parempi, vaikka ei nytkään äänessä pistele korviin. Kanavatasapaino ainakin vielä suht ok (korvakuulo) ja kohinoita ei haittaavasti.

-V-
 
Onko suositella jotain dokumentoitua projektia mikä on tehty pga2311 ympärille? Hinrichsin vuoden 2004 ei kelpaa. Periaatteessa voisin suunnitella itsekin, mutta ei ole kokemusta digivehkeiden suunnittelusta, niin kestäisi turhan kauan projekti.
 
Back
Ylös