Esivahvistin + kuulokevahvistin + DAC

Vertti

Käyttäjä
Liittynyt
20.7.2007
Viestejä
34
Kaupunki
Helsinki
Pistetäämpä tännekkin ;)

Eli, tarkoituksena olisi rakentaa tuommoinen mötikkä joka toimisi esivahvistimena sekä kuulokevahvistimena ja sisältäisi myös DACin.
Laitokseen olisi näillä suunnitelmilla tulossa lähteeksi kaksi tai kolme analogista inputtia sekä DAC, valinta kiertokytkimellä. Ulostuloina yksi analoginen outputti RCA-liittimin ja kuulokelähtö, näiden valinta painokytkimillä siten että molemmat voisivat olla yhtäaikaa käytössä(mikäli järkevästi toteutettavissa?).


Projekti on tällähetkellä vielä vahvasti suunnitelman asteella, mutta senverran on jo selvillä että kuulokevahvistin osioksi tulee jokatapauksessa SOHA, eli melko simppeli putki+opari viritelmä.
DAC on toistaiseksi vasta suunnitteilla mutta mahdollisesti jotakin oversamplaavaa olisi hakusessa, jos valtavia ideoita DACiksi niin saa ehdottaa, lisäksi projektiin mahdollisesti tulossa atmelin mikrokontrolleri ohjastamaan näyttöä ja tarvittaessa DACia yms...

Eli systeemin sydämenä toimisi tavallaan tuo SOHA ja siihen liittyvä voluuminsäätö jne. Vaan miten on, kun tuo SOHA syö sellaisenaan linjatasoista signaalia RCA-liittimistä, niin mitään sen kummempaa input bufferia ei tässätapauksessa siten tarvinne(pl. DACilta tuleva signaali)?


Ulostulopuoli onkin sitten hieman mielenkiintoisempi, eli kuulokkeille menevän lähdön kanssa ei pitäisi olla sen kummempia ongelmia, normi kytkentään vain kytkin/rele ennen kuulokeliitintä. Vaan kuinkas sitten tuon RCA lähdön kanssa kannattaa/pitäis toimia, kannattaisiko lähtö ottaa ennen oparia vai oparin jälkeen?

Tälle pitänee myös tehdä jonkinlainen bufferi jotta impedanssit saapi kohdalleen vastaanottavan laitteen kanssa(=pääte), vai pitääkö?

Ja sitten sikäli kun tuota outputbufferia tarvitsee, niin miten/minkälaisin komponentein tuo kannattaisi toteuttaa jotta saapi impedanssit sunmuut kohdalleen?

Entäs mitenkä tuon kanssa, kun/jos haluaisin käyttää molempia lähtöjä(RCA&Kuuloke) yhtäaikaa tai erikseen, niin mitenkä nuo lähdöt vaikuttaisivat toinen toisiinsa?
(ts. molemmat päällä ja ottaa vahvistimen pois niin paukahtaako kuulokkeissa volumet "täysille"?) Vai kannattaako kuulokkeiden ja RCA-lähdön yhtäaikainen käyttö hylätä heti alkutekijöihinsä?

Fyysinen toteutus on vielä yllättäen hieman avoinna, mutta piirilevyt saan tehtyä itse ja tarkoituksena olisi ainakin tällähaavaa tehdä jokaiselle "modulille" oma piirilevy jonka voi sitten vaihtaa toiseksi/paremmaksi, ja jos sattuu jokin osio menemään suteen niin ei tarvitse koko hässäkkää kasata uusiksi...
Myös pintaliitoskomponenttien käyttö onnistuu mikäli tuommoisella saa jotain merkittävää hyötyä aikaan...?


Vähän heikosti tuntuisi löytyvän kotimaista aineistoa aktiivisien etuvahvistinten rakentelusta, mutta mikäli jollain on tiedossa jotakin hyviä asiaa käsitteleviä(kotimaisia tai ulkomaalaisia) sivustoja, linkkejä tai keskustelupalstoja niin laittakaahan linkkiä...


- Vertti
 
Juu DIAn sivuja on kyllä tullut aiemminkin tutkailtua, mutta eipä sieltäkään tähän projektiin hirmusti apuja löytynyt... Diyaudion foorumia olen koittanut kahlailla läpi, mutta eipä sieltäkään mitään hirmu mullistavaa ole löytynyt, joskaan en hirveän paljoa ole vielä kerinnyt tutkailemaan :)

Mutta tuossa rupesin sitten pohtimaan että miten toimis ratkaisu tuon RCA lähdön suhteen jos tuohon vain laittaisi samanlaisen opari viritelmän kuin kuulokelähdöllä on, mutta pienentäisi gainia? Vai pitääkö tuossa ottaa muutakin vielä huomioon..? pitää varmaan, mutta mitä ja miten paljon... parhaiten varmaan selviäisi itse kokeilemalla, mutta kun osia nyt ei vielä ole, ja mieluusti sitä suunnittelisi kerralla "kunnollisen" ;)

Mistä tulikin mieleeni että jos tuon oparin laittaisi erilliselle piirilevylle ja tekisi niitä heti muutaman niin sitähän voisi sitten lennosta testailla eri opareita ;)

DAC asiaan en ole vieläkään kovasti kerinnyt perehtymään...
 
http://www.borbelyaudio.com/special_articles.asp
Tuolta löytyy putki/FET-kuulokevahvistin, joka ei sekään ole kovin monimutkainen. Samalta sivulta löytyy myös vastaava linjatasoiseksi tarkoitettu kytkentä, joten niitä kannattaa vertailla keskenään. Nuo eivät ole ihan tuon alkuperäisen putki/opari-idean mukaisia...
 
Back
Ylös