Erotus-etuvahvistin

Pekka Lamberg

Käyttäjä
Liittynyt
3.3.2021
Viestejä
20
Hei. Onko jollain halussaan kytkentää, mikä tekee vasemman ja oikean kanavan erotuksen eli L-R? Jonka perään liitän simppelin yksikanavaisen vahvarin. Tulosignaali tälle vekotrtimelle tulee päävahvistimen line-out lähdöistä. Joskus rakensin ja suunnittelin sen itse, mutta aikaa on nyt kulunut n-kymmentä vuotta enkä enää jaksaisi alkaa suunnittelemaan sitä uudestaan. Kiitos.
 
Hei. Onko jollain halussaan kytkentää, mikä tekee vasemman ja oikean kanavan erotuksen eli L-R? Jonka perään liitän simppelin yksikanavaisen vahvarin. Tulosignaali tälle vekotrtimelle tulee päävahvistimen line-out lähdöistä. Joskus rakensin ja suunnittelin sen itse, mutta aikaa on nyt kulunut n-kymmentä vuotta enkä enää jaksaisi alkaa suunnittelemaan sitä uudestaan. Kiitos.

Mites tämä?


 
Iso kiitos vastaajille! Haen kuitenkin sellaista kytkentää jonka voin itse väsätä omin käsin. Jos tällaiseen törmäätte, niin olisin enemmän kuin iloinen. Kiitos kaikille.
 
Iso kiitos vastaajille! Haen kuitenkin sellaista kytkentää jonka voin itse väsätä omin käsin. Jos tällaiseen törmäätte, niin olisin enemmän kuin iloinen. Kiitos kaikille.

Tämä on superortoperspekta. Parempaa kamaa. Siitä saa myös signaalit L-R ja R-L potikalla tai jättämällä potikan pois tyystin.

 
Viimeksi muokattu:
Kiitos kytkennästä! Kohta alkaa olla olemassa materiaalia ja teidän lähettämiä ohjeita. Katsotaan miten onnistun, tiedotan sitten
 
Onko jollain halussaan kytkentää, mikä tekee vasemman ja oikean kanavan erotuksen eli L-R?

Jos et halua kovin paljon ylimääräistä tinailla, niin tässä yksinkertainen yhdellä oparilla toteutettu erotusvahvistin.
 

Liitteet

  • Op_amp.jpg
    Op_amp.jpg
    29,2 KB · Katsottu: 52
Jos hifi-toistoa tavoitellaan, on uhrattava useampi operaatiovahvistin.

HIFIVERSIO.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Teoriassa kyllä, mutta entä käytännössä ?
Jos lähdetään siitä, että esittämääni (perus)vahvistinta syötetään tyypillisestä audiosignaalilähteestä, jonka lähtöimpedanssi on max. parikymmentä ohmia, niin vahvistimen eri haarojen tuloimpedanssiero ei vaikuta edes sen vertaa, että sitä pystyisi normaaliharrastajan laitteilla toteamaan.
 
Tuossa kyllä signaalia L kuormataan oikeaoppisesti eli resistanssilla 20k, mutta signaalia R kuormataan ties miten. Sen kuormavirta on (R-L/2)/10k. Eli myös signaali L osallistuu kuormittamiseen. Joku voisi väittää, että toistoon syntyy ylikuulumista kanavien välille.
 
Joku voisi väittää, että toistoon syntyy ylikuulumista kanavien välille.
Tuo olisi samantasoinen väite, kuin väite, että Silja Serenade kallistuu ja kulkee "vinossa", kun lokki laskeutuu laivan kaiteelle lepäämään.
Teoriassa näin käy mutta ei käytännössä havaittavasti.

Kuten sanoin, niin syystä, että L ja R-signaalilähteen lähtöimpedanssi on huomattavan paljon pienempi, kuin vahvistimen tuloimpedanssi, ei vahvistimen eri haarojen tuloimpedanssien ero näy käytännössä virheenä lähtöjännitteessä.

Tein vertailevan simulaation esitettyjen vahvistintyyppien kesken. Valitsin tulosignaaleiksi (L ja R) 1 Vp mutta vastakkaisvaiheiset, jolloin vahvistimien lähtöön pitäisi ilmaantua 2 Vp suuruinen signaali. L ja R-signaalilähteitten lähtöimpedanssiksi asetin suurehkon 50 ohmia.
Siirsin toisen vahvistimen signaalin vaihetta 90 astetta, jotta lähtösignaalit olisi mahdollista lukea ja erottaa toisistaan helposti.

Näillä signaaleilla esittämäni karvalakkimallisen vahvistimen toisen haaran tuloimpedanssi on 20k ja toisen 6,67k, eli ero on merkittävä.
Miten tuo sitten näkyy lähtöjännitteessä virheenä ? Siitä alla kaksi kuvaa. Jälkimmäisessä olen zoomannut lähtöjännitteitten huippuarvoon, ja siitä voidaan todeta, että optimaalisen vahvistimen lähtöjännite on 2.00 Vp ja karvalakkimallisen 1,99 Vp. Eroa siis 0,04 dB, joten kyllä HIFI-tasoon päästään yhdelläkin oparilla.

Tätä tulosta voi vielä parantaa kasvattamalla vahvistimen kytkentävastuksia esim. 10k...22k.
 

Liitteet

  • OP_amp_1.jpg
    OP_amp_1.jpg
    76,3 KB · Katsottu: 22
  • OP_amp_2.jpg
    OP_amp_2.jpg
    69,7 KB · Katsottu: 22
Viimeksi muokattu:
Ok. Luulo ei ole tiedon väärti, ainakaan noiden mittaustulosten valossa. Mutta mites transienttitoisto? Voisiko sitä kokeilla jotenkin? Askelherätteet inputteihin viive-erolla.
 
Tosi hienoa saada näin paljon ehdotuksia erotusvahvarin tekoon. Luulen, että laitan näiden kytkentöjen inputtien (L ja R) eteen vielä yksikköseuraajan, jonka lähtöimpedanssi on hyvin pieni. Yksikköseuraajan (+) -tuloon laitan sitten haluamani vastuksen maihin, jonka avulla voin määritellä koko vahvistimen molempien kanavien tuloimpedanssin. Liuulen että sopiva arvo löytyy väliltä 10k - 47k.
 
Tuosta ylikuulumisesta tuli mieleen, että levysoitinesivahvistimen ylikuulumista esimerkiksi voidaan testata seuraavasti:

1) Irrotetaan toinen levysoittimelta tuleva välikaapeli ja oikosuljetaan vapautunut RCA-liitin kuvan mukaisella vipstaakilla.
2) Irrotetaan kaapeli siitä lähdöstä, jota vastaava tulokanava ei ole oikosuljettu.
3) Laitetaan levy pyörimään ja kunnellaan, mitä kuuluu, kun volyymi on täpöillä.

Avoimesta kanavasta kuuluu tietysti vain päävahvistimen taustamelu, mutta jos oikosuljetusta kanavasta kuuluu taustamelun seasta vähänkin musisointia, on ilmeistä, että ko. esivahvistimella on jonkin sortin ylikuulumisongelma.
No, eräällä Pro-Jectin vahvistimella oli tämä ongelma hyvinkin selvänä.

OIKOSULKIJA.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Moi Salo. Meinaan laittaa yksikköseuraajan erotusvahvistimen tuloihin jolloin voin hallita erotusvahvistimen tuloimpedanssia tosi helposti. Ja syöttö erotusvahvarille lähtee pieni-impedanssisesta oparin lähdösä, jolloin molemmat kanavat näkevät saman impedanssin. Näissä kytkennöissä (Kiitos!) on useimmiten vastassa joku vastus, joka vaikuttaa kytkennän toimivuuteen sen mukaan mikä on syöttävän vahvarin Line-Out lähdön impedanssi. Nyt molemmat kanavat näkevät siis tosi pienen syöttöimpedanssin, ja samoin tuloissa olevalla vastuksella on helppo asettaa tulojen impedanssi. Voi olla hienostelua, mutta joku nelikko-opari hoitaa homman hyvin, eikä lisää komponenttien määrää. Kiitos kysymyksestä.
 
Mikrosekunttiasteikolla "karvalakkimallin" (yhdellä operaatiovahvistimella toteutetun eroasteen) pulssivaste (punainen käyrä) on ehkä lievästi kehnompi, mutta audiotaajuuksilla piirien suorituskyvyssä ei ole epäilemättä mitään eroa.

EROASTE.png
 
Back
Ylös