Epäkeskot kiekot

Sella

Käyttäjä
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
405
Ostin eilen jonkun halpisjulkaisun Nina Simonen It Is Finished liverykäisystä. Harmikseni levy on muuten ihan kelvollinen, mutta se on huomattavan epäkesko. Rasia tekee ainakin 1mm amplitudilla liikettä keskiön suuntaan. Ei se varsinaisesti ole ongelma hyvälle varrelle mutta oletteko koettaneet korjata noita? Täyttää vanha reikä jollain epoksilla ja painaa uusi tilalle?

-i
 
Epäkeskoisuus on tänä päivänä yllättävän yleistä, valitettavasti. En ymmärrä miten tuollaisia sötösprässejä tuotetaan ja lasketaan eteen päin. Viimeisin itselleni kohdalle sattunut on The Who: Who's Next (3LP), jonka bonuslevyt ovat epäkeskoja - mitä keskemmille raidoilla mennään sitä kiusallisemmin lieppaus alkaa kuulua.

Kai noi voisi yrittää korjata, ja muistaakseni joku on maailmalla niin tehnytkin. Jos joku tietää oikeasti toimivan konstin, niin kertokoon.
 
Turha ja rasittava vikahan tuo on, ja kovin yleinen. Joillain levyillä olen asteittain avartanut keskireikää ylikokoon, ja merkannut sitten lyijykynällä etikettiin millä syrjällä keskireikää kontakti tappiin otetaan.
 
1 mm on vielä vähän eikä tämä vika rajoitu halvimpiin, ei suinkaan! Korjannut olen noita kasapäin pyöröviilalla, mutta koska puolet ovat usein eri lailla vinossa tai (yleensä) vain toinen puoli vinossa, lopputulos on että reikä on jätettävä soikioksi ja merkittävä kynällä reiän viereen nuoli johon levy pitää painaa keskitappiin kiinni. Nyt jatkuvasti pyörivän lautasen kanssa homma onkin sitten astetta hitaampaa.

Kerran viilasin liikaa ja sitten käytin epoksia taas sen korjaamiseen. Näitä korjauksia tein 80-luvulla. Nyt olen tosiaan huomannut että vinot ovat enemmän sääntö kuin poikkeus riippumatta hinnasta ja levymerkistä.
 
Olen viilannut reikää pyöreällä käsiviilalla isommaksi ja keskitys levylautaselle ja klampilla kiinni. onneksi harvemmin tullut vastaan. uudet levyt muutenkin on aika vaihtelevalla laadulla toteutettu. esim Toolin Undertowin etiketit oli liimattu niin epäkeskosti, että ne peittivät uran lopun... :mad:
 
No siellähän sitten on vibraa äänessä. Pianokin saa "kivan" klangin. Levyn keskireikää kaksi milliä porakonella isontamalla onnistuu parhaiten. Porattu levy asetetaan pyörivälle lautaselle ja "tökitää" reunoilta niin, että levy keskiöityy.
Vanhemmissa levyissä on vaarana, että levy alkaa purkua.
 
toikin on ongelmallista, että joskus se reikä on levyn ulkoreunaan nähden suht keskellä, mutta itse kaiverrus ei, silloin isonnetulla reiälläkin varustetun levyn keskittäminen on hankalaa.
 
Joskus taas levy näyttää pyöriessään epäkeskolta mutta itse kaiverrus onkin kohdallaan. Huomaa heti kun laskee neulan levylle ja rasiaa ei teekään mitään ylimääräistä sivuttaissuntaista liikettä vaikka levyn pyörimistä katsoessaan sitä ensin odottaisi.

Juhani
 
Joo tietty, levy on epäkesko vain jos reikä suhteessa uriin on väärin. Yleisin on että urat ovat toiseen puoleen nähden eri kohdissa ja että toinen puoli on oikein tai lähellä oikeaa (reikään nähden :)) Isommaksi ei kannata porata koska silloin on ääretön määrä vääriä keskityksiä kummallekin puolelle sen oikean lisäksi. Pyöröviilalla sen sijaan saa useimmin tehtyä siten että levy liikkuu vain kahteen vastakkaiseen suuntaan tapissa ja jompi kumpi ääriasento on oikea per puoli. Tai useimmin ja useimmin... kaikki ovat onnistuneet noin.

Mutta singlekin tulee soitettua ilman sitä isompaa keskiötä ja meneehän se helposti siihen keskitetysti aivan silmällä. Tosin lautanen on silloin paikoillaan ja nykyään ei singlet onnistu ollenkaan kun on niin hieno soitin. Ilman neljävitosta. :D Saisihan siihen jonkun lisäosan sitä varten, mutta en ole niin kiinnostunut.

Nyt on kertynyt kymmeniä uusia epäkeskoja älppäreitä, että voisi taas kaivaa viilan esille. Kaipa keskitys tökkäämällä lautanen pyörien nyt Sondekin kanssa tulee tehtyä. Toisin oli suoravetoautomaatilla.

Nyt soi Circle In The Round, Miles Davis. On tosin vanha ja kunnossa. Ympyrä on pyöreä.
Tuplalevy ja maksanut 50 markkaa divarissa muutama vuosi sitten, loistokunnossa. Oi kun olisi silloin tajunnut enemmän ostella.
 
Kokeilinpa tuossa just itekin viilata vinoon prässättyä levyä (Crack: Si todo hiciera, Si-Wan painos). Aikasemmin oli kuuntelukelvoton, mutta kyllä tuota nyt taitaa jo voida soittaa. Ja tietenkin oli molemmat puolet ihan eri suuntaan vinossa, niin tuli semmoinen epämääräinen vino soikula siitä reiästä, jota saa aika tarkkaan asettaa kohdalleen. Tuostakin toivos kyllä uusintapainosta, mieluummin tietty vinyylinä, mutta kait se cd:kin menis hätätilassa...

Vielä pitäs muutama levy viilailla ja pestä...

J
 
Korjasin tuon nyt niin, että porasin keskiön ensin 2mm isommaksi. Sen jäleen parilla liimatipalla laitoin kovasta kartongista holkin päälle, jossa on 'oikea' reikä. Tämän jälkeen valoin koko vanhan reiän täyteen mustaa epoksia. Sitten painoin pylväsporalla uuden reiän tämän tekemäni holkin läpi.

Nyt toimii. Toki varmaan käytin tunnin tuohon aikaani, joten ei tuolla palkoille pääse.

-i
 
seppo kaksonen sanoi:
Tosiaan se on lähes aina kakkospuoli, joka on pielessä.

Tämä ei ole omien havaintojeni mukaista. Aivan kuinka sattuu on. Tai ei aivan kuinka sattuu. Yhdellä kolmoisalbumilla esimerkiksi oli vinosti kaikki ykköspuolet. Classic Records. Ja tuplilla on ollut jommin kummin, mutta ei sekaisin.

Yleensä vaihto toiseen ei auta vaan vika on koko sarjassa. Ainakin parin vaihtokokemukseni ja levymyyjän sanojen mukaan. On aivan käsittämätöntä ettei tällaista perustekniikkaa edes osata tai välitetä. Jos nämä kaikki vastaantulleet vialliset palautettaisiin myyjälle, levymyyjät menisivät konkurssiin. https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php?42235 Laatu ei ole hintaa vastaavaa, joten tavaten täyttä kx-xx-xxx-xa koko vinyylin uusi aikakausi, tuntuu välillä. Viittaan muihinkin vikoihin.
 
en ole itse kiinnittänyt huomiota epäkeskoisuuteen. olenkohan puurokorva vain onko käyttämäni levysoittimet vähemmän herkkiä tuon epäkeskoisuuden aiheuttamille ongelmille ???
 
Mitä nyt selität? Sille että rasia sahaa sisäänulos sellaisella amplitudilla että hädintuskin pysyy neula urassa. Kannttaako siinä nyt sitten mistään säädöistä enään välittää? Pistää vaan VTF:ää lisää, jotta saadaan neula pysymään urassa?
 
En minäkään ole kovin varmasti kuullut sen vaikutusta. Silti tykkään että varsi ei vispaisi sivuttain. Neula on jatkuvassa sivuttaisrasituksessa, taipuu silminnähden. Uriakin se voi pitemmän päälle muovata.

Ympyrä on geometriassa pyöreä ja sen keskipiste keskellä. Ns. keskipakovoima ja liikkeen jatkuvuuden laki ovat oleellisia tässä aiheessa - lisänä vielä se että neulanopeus urassa ymmärtääkseni muuttuu puolikierroksittain epäkeskossa tilanteessa.
 
Sella sanoi:
Mitä nyt selität? Sille että rasia sahaa sisäänulos sellaisella amplitudilla että hädintuskin pysyy neula urassa. Kannttaako siinä nyt sitten mistään säädöistä enään välittää? Pistää vaan VTF:ää lisää, jotta saadaan neula pysymään urassa?
huono päivä/muita ongelmia??? en ole tietääkseni mitään täälläkään vähän aikaan selittänyt. ja näemmä en ole mitään menettänyt, päinvastoin.

omissa levyissä ei esiinny tuota neulan sahaamisliikettä ainakaan sillä tasolla, että se haittaisi musiikin kuuntelua.
 
Kyllähän tuo epäkeskoisuus on selvästi kuultavilla. Kaikkien soittimien sävyt on kummalliset, etenkin piano (flyygeli) klangaa todella omituisesti. Pianosta eron huomaa varmaan selvemmin.
 
tutkija sanoi:
huono päivä/muita ongelmia??? en ole tietääkseni mitään täälläkään vähän aikaan selittänyt. ja näemmä en ole mitään menettänyt, päinvastoin.

"Nyt" viittaa suomen kielessä nykyhetkeen, eikä mihinkään menneisiin tapahtumiin. Eri asia olisi ollut, jos siinä olisi lukenut "tällä kertaa" tai "taas", joista olisi voinut vetää johtopäätöksen siihen, että viittasin menneisiin tapahtumiin.

Eikö se ole päivän selvää kuitenkin, että äänirasian tuottama jännitevaihtelu vääristyy, jos neula tekee ylimääräisiä liikkeitä ja nopeus vaihtelee? Eiköhän tämä mene ihan maalaisjärkeen ettei tarvi siirtää tätä keskustelua tuonne tinkimättömiin.

-i
 
Epäkesko reikä kuuluu äänen 'wowauksena', siis soiva sävelkorkeus (esim. pianolla otettu) nousee ja laskee, samoin tempo nousee ja laskee - todella ärsyttävää, eikä tarvita kultakorvia tämän havaitsemiseen. Yleensä tämä tulee sitä kuuluvammaksi mitä lähempänä loppuraitoja ollaan.
 
Back
Ylös