Ensimmäinen hifi-setti. Saisinko kommentteja suunnitelmastani?

roomus

Käyttäjä
Liittynyt
13.5.2009
Viestejä
30
Terve.

Täällä tuntuu olevan kokeneita ja intohimoisia hifistejä, joten uskallan vähän avata suunnitelmiani ja pyytää kommentteja. Perheessäni on lasten myötä alettu kuuntelemaan musiikkia paljon aiempaa enemmän ja kun tenavalauluista on siirrytty klassisen, kansanmusiikin ja jazzin pariin, niin on alkanut tympäisemään nykysetin puutteellisuus. Suurin puute on bassoissa, niitä kun ei oikeastaan nykysysteemi tarjoile ollenkaan. Ajattelen hankkivani uudet laitteet syyspuolella, joten tässä olisi kesä aikaa mutustella ja tehdä päätöksiä.

Tavoitteena on saada olkkariin mukavasti soiva systeemi josta koko talon väki voi nauttia. Enimmäkseen musiikki olisi ns. taustamusiikkia, siis jota kuullaan ja kuunnellaan yhdessä, mutta varmasti joskus panisin kiikkustuolin kuuntelupaikalle ja uppoutuisin äänimaailmoihin. Olkkarin koko on 4m*6m. Päädyssä 4m seinällä on 3m leveä kattoon asti ylettyvä kirjahylly, jossa laitteet ja kaiuttimetkin ovat. Ymmärrän että hifi-systeemi on jokatapauksessa jonkinlainen kompromissi. Minä joudun tekemään sen kompromissin, että kaiuttimet ovat hyllyssä. Kuinka paha kompromissi tämä on? Sopiva kaiutinvalinta auttanee?

Nykylaitteisto on noin 10v sitten opiskelijabudjetilla ostetut halvahkot Technicsin vahvistin ja CD-soitin, sekä lahjaksi saatu Rotelin LP-soitin (RP-900). Kaiuttimet ovat ALR Jordan Entry S. (http://www.alr-jordan.com/en/topnavigation/entry.html) Subbaria ei siis ole.

Uusien laitteiden budjetin olen ajatellut olevan jotain 1500€. Tämä siis CD-soittimelle, vahvistimelle ja virittimelle. Haen sellaisia laitteita, jotka olisivat ykköstykkini niin kauan kuin vain kondensaattoreissa henki pihisee. Tavoitellaan siis jotain 20 vuoden käyttöikää näille. =) Äskettäin korjasin appiukkoni ainakin 20 vuotta vanhan Pioneer-sarjan, semmoisen jossa oli yhteen koteloon tungettu kaikki, LP-soitinta lukuunottamatta, mutta joka yritti näyttää erillislaitteistolta. Hän olisi silloisilla tuloillaan voinut hankkia parempaakin, mutta oli varmaan jostain Anttilasta ostanut nuo, koska ei paremmasta tiennyt. Koska elämä pyörii vinhaa vauhtia, enkä usko keskittyväni hifilaitteisiin niiden hankinnan jälkeen, niin nyt on aika ostaa hyvää ja kestävää. Tämän vuoksi, jos laitteista vakuutun (ja jos vaimoni vakuuttuu), saattaa budjettini kasvaakin.

Laitteita etsiessäni olen löytänyt jo tämmöisiä, jotka voisivat sopia:
Vahvistin: Onkyo A-9755
CD-soitin: Onkyo DX-7555
Viritin: Onkyo T-4555
(Seppo Kaksosen ansiokas esittely täällä: https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php?53865)

Näiden yhteishinta olisi noin 1500€ +-200€ riippuen mistä ostaa. Lopulta saatan hankkia jotain ihan muuta, mutta ajatukset ovat tällä hetkellä näissä. Laitteiden ulkonäön pitää olla konstailematon Onkyon tyyliin ja värin hopea/metalli. Vaihtoehtoisesti mietiskelin semmoisia all-in-one laitteita, kuten Arcam Solo ja Cambridge Audio One, mutta noissa pelottaa se, että kun yksi osa pimahtaa niin sitten on koko systeemi puutteellinen.

Oletetaan siis, että ostan nuo Onkyot. Kaapelia tarvittaneen myös, joten menisin ihan teidän ehdotusten mukaisesti, näistä kun en itse tiedä mitään. Sepon jutussa mainittiin Shulzin kaapelit, jotka eivät tyrmänneet hinnoillaan.

Kaiutinpuolella pysyisin aluksi Jordanin kajareissani (!) ja vahvistaisin alapäätä kelvollisella subbarilla. Osaatteko Jordanin spekseistä arvella niiden sopivuutta Onkyon setille?

Subbarissa sama tavoite kuin laitteissakin: kerralla riittävä. Voisiko BK Electronics XLS200-DF MK2 olla sopiva? Ajattelen taas mitä kompromisseja joudun tekemään, ja subbarin kanssa tämä XLS200:n koko vielä sopisi, mutta olkkariini en voi kovin paljon suurempaa laittaa. Jos subbari on muuten laadukas, mutta esimerkiksi ei tarjoa valtavia äänenpaineita, niin se on hyväksyttävää. Melkeinpä sian säkissä joudun kuitenkin ostamaan, koska näistä minulla ei ole kokemuksia, joten taidan tehdä päätöksen teidän suositusten perusteella. Elokuvaefektisubbaria en ole hankkimassa, joten kaikkein alimilla mörinöillä ei taida olla väliä.

Minulla oli nykysetissäni veljen Amphion Helium2 kuuntelussa. Siinä bassopuolta oli merkittävästi enemmän kuin Jordanissa, mutta ääni oli jotenkin epäselvä ja tuhruinen, vähän niinkuin paksun verhon takaa olisi tullut. Tämän vuoksi haluan ensin laitteet ja subbarin, ja sitten ottaisin kuunteluun joitain hyllykaiuttimia, mikäli Jordan ei tuntuisi riittävän. Voisin kuvitella kaiutinten bujetiksi noin 1000€, mutta niiden hankinta menisi seuraavalle vuodelle, jos niitä ylipäätään tarvii vaihtaa.

Tämmöisillä ajatuksilla olen askarrellut lähipäivinä. Nämä hankinnat ovat aina erikoisia projekteja, joihin mieli uppoaa. Lopputulos on joskus aika ihmeellinen lähtökohtiin nähden. Viimeksi googletin ja selvitin 3v pojalleni matkarattaita. Tavoitteena oli kevyet ja kompaktit. Lopputuloksena minulla on painavimmat mitä kaupasta löytyi =). Päätökset ovat aina monien kompromissien tuloksia, ja tässä tapauksessa ostamieni muut ominaisuudet olivat niin erinomaiset, että painolla ei lopulta ollutkaan väliä. Matkalla oppii, joten saaspa nähdä millaisilla laitteilla joulumusiikkini kuuntelen.
 

vaakko

Käyttäjä
Liittynyt
21.7.2006
Viestejä
9 146
Kaupunki
Vantaa
Tuo Onkyo-setti vaikuttaa erittäin pätevältä. Sitten ehkä se tärkein kysymys, jonka kysyy varmasti joku muukin jos en minä sitä kysy:

Onko kaiuttimien ainut mahdollinen sijoituspaikka hyllyssä?

Tuo nimittäin rajaa vaihtoehtoja/suunnitelmia paljon. Jos on pakko olla hyllyssä niin pienet pääkaiuttimet + subbari ei kuulosta hassummalta, mutta tuolla budjetilla mieluiten kyllä laittaisi vain hyvät jalustakaiuttimet (varsinkin jos ei ole pakko sijoittaa hyllyyn).
 

sihvis

Hallituksen jäsen
Hifiharrastaja
Liittynyt
16.8.2006
Viestejä
10 131
Kaupunki
Kouvola
Tuo hyllysijoitus no oikeasti ongelmallinen, Hifimaailma 8/08 pikkukaiutintestissä vain yksi, Forvoice 7.7 soi kirjoittajien mukaan hyllyssä hyvin hyllyssä ja siinäkin menetti osan lumostaan.
Yksi vaihtoehto olisi hankkia seinään kiinnitettäväksi tarkoitetut kaiuttimet, olen niitä nähnytkin, mutta ei nyt tule merkki mieleen.
 

Saimaja

Hifiharrastaja
Liittynyt
14.3.2009
Viestejä
1 117
Kaupunki
Tampere
eikös niitä oo kaiuttimia mikkä on varta vasten suunniteltu hylly siojoitukseen? varma en oo, mut näin muistan hifi lehdestä muinoin lukeneeni.mikä sulla muuten toimii pää lähteenä? cd vai lp. ite paljo voi suositella muutakuin näitä denonin vahvareita näistä valtamerkeistä, varsin neutraaleja ääneltään ja jaksaa kontrolloida bassopäätä hyvin. 8ohmiin ei tehoo paljoo löydy (70w) mut 4ohmiin tulee jo 140w. tää teho sulla ei varmaan niin tärkee jos tulee enimmäkseen taustamusiikiks? ja muutenkin vaikutit sen verran vanhemmalta ja kypsyneemmältä et sellaset kilowatin tehot ja tuhansien desibelien äänenpaineet ei oo sun juttus :) itellä oli viä 5-6 sitten (lähinnä auto jutuissa)

Levysoitinta tuskin oot vaihtamassa?
Miten ulkonäkö? pitäskö soitin, viritin ja vahvistin näyttää samalta?

Harkitsetko käytettyjä? esim. virittimen itse ainakin hommaisin käytettynä, jos muut pitää olla uusia. Kyllä tuollaiset 90-luvun huippuvehkeet varmasti kestää vähintään yhtä hyvin kuin uudet laitteet. Jotenkin on itellä kova usko siihen että ennen tehtiin parempaa. puhutaan sitten autoista tai hifistä.


ja mitä noihin kaapeleihin tulee, niin ite kuulun tähän koulukuntaan joka ei usko niitten eroihin niin paljoo. itellä toimii bilteman 2,5m2 kaapeli paremmin kuin hyvin, siis kaiuttimissa ja vaikka eroja varmasti löytyy kalliimmissa, niin en rupeias maksamaan enempää kuin tuon 1,5€/m, ainakaan ennenkuin muu setti on sen tasolla. välikaapelina (cd-vahv.) on monster cable, tämäkin vain sen takia että oli gigantissa -60% alennuksessa.
 

kaksonen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
21 943
Kaupunki
Korvessa
roomus sanoi:
Terve.


Tavoitteena on saada olkkariin mukavasti soiva systeemi josta koko talon väki voi nauttia. Enimmäkseen musiikki olisi ns. taustamusiikkia, siis jota kuullaan ja kuunnellaan yhdessä, mutta varmasti joskus panisin kiikkustuolin kuuntelupaikalle ja uppoutuisin äänimaailmoihin. Olkkarin koko on 4m*6m. Päädyssä 4m seinällä on 3m leveä kattoon asti ylettyvä kirjahylly, jossa laitteet ja kaiuttimetkin ovat. Ymmärrän että hifi-systeemi on jokatapauksessa jonkinlainen kompromissi. Minä joudun tekemään sen kompromissin, että kaiuttimet ovat hyllyssä. Kuinka paha kompromissi tämä on? Sopiva kaiutinvalinta auttanee?

Terve

Voisit ottaa vaikka kuunteluun eri kaiuttimia, Jordan ei ole huono vaihtoehto. Forvoice 7.7 on umpikotelo, mutta tuokin nauttisi "väljästä sijoittelusta". Toinen vaihtoehto ja voisin melkein luvata, että toimisi kuuntelemallasi musiikilla on Simex SA4Ti. Sirohko lattiamalli ja sopii mainiosti "pienimuotoiseen" kuunteluun. Ylemmillä keskiäänillä on pientä virhettä, mutta hintaansa nähden/kokonaisuutena varsin passeli. Lapsiperheessä tilaa tarvitaan lattialle, mutta voisitko harkita tuota kuunteluun. Jamolta löytyy mukava valikoima myös seinälle ja hyllyyn (voinko sanoa) tarkoittettuja kaiuttimia. Tuossa on sinulle paletti sotkemaan päätöksentekoa. Onkyon laitteet voit mielestäni ostaa, ei mene pahasti metsään. Rahalla saa varmasti huomattavasti parempaakin, mutta jos pääpaino on musiikinkuuntelu niin edullisestikin pääsemme mukaan.

Yst terv
S Kaksonen
 

kaksonen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
21 943
Kaupunki
Korvessa
Lisäämpä vielä "Räsäset". OR e1 ja Or e2.

Toki on paljon muitakin. Asiantunteva myyjä osaa palvella parhaiten. OR ei välttämättä mene ollenkaan hyllyyn bassotoistonsa vuoksi. Kotikuuntelu oli nyt ehdoton. Noista kahdesta ykkönen on minusta onnistuneempi, mutta makuja on monia
 

Gretch

Käyttäjä
Liittynyt
2.9.2007
Viestejä
10 849
Jos vain käytetyt laitteet kelpaavat niin älä unohda selailla markkinoita. Voit saada samalla rahalla tuplasti kovemmat värkit, jos vain tyydyt siihen, että joku toinen on saanut purkaa laitteet pakkausmuoveista. Subbarivinkkinä voisin mainita, että oma Velodyne on kaupan B&K hintaan, mutta meno on hitusen kovempi :)
 

Saimaja

Hifiharrastaja
Liittynyt
14.3.2009
Viestejä
1 117
Kaupunki
Tampere
Gretch sanoi:
Jos vain käytetyt laitteet kelpaavat niin älä unohda selailla markkinoita. Voit saada samalla rahalla tuplasti kovemmat värkit, jos vain tyydyt siihen, että joku toinen on saanut purkaa laitteet pakkausmuoveista. Subbarivinkkinä voisin mainita, että oma Velodyne on kaupan B&K hintaan, mutta meno on hitusen kovempi :)

samaa mieltä.

löysimpäs tosta ohimennen netistä tälläset tarjoukset:

http://www.vaasanykkosradio.fi/store/index.php?main_page=product_info&cPath=1_170&products_id=782

http://www.vaasanykkosradio.fi/store/index.php?main_page=product_info&cPath=1_170&products_id=783

eli siis, toi halvempi paketti sisältää pelkän vahvarin ja kalliimpi viritinvahvistimen. ei oo kyllä kalliit, koko paketti Dreamcatcherien hinnalla.


näitä kannattas harkita ihan tosissaan, en si tiä miten denon ja totem pelaa yhteen. mut luultavasti hyvin, ite ainakaan kauppiiana tekis settejä myyntiin jokka ei kuullosta hyvälle.
 

isojussi

Hallituksen jäsen
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
17 025
Kaupunki
Hellsinki
Käytettynä palstalta Jaggerin Exposuret:https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php?54042. Virittimeksi CA joka sopii ukonäoltään parhaiten yhteen noitten hopeisten Expojen kanssa: http://www.cambridgeaudio.com/set_territory.php?TID=13&Redirect=/summary.php?PID=25&Title=640T Kaiuttimiksi sitten testaat mikä toimii setissä parhaiten, vaikka Usherin S520i joka on nätti ja toiminee hyllyssäkin kohtuullisesti jos sinne on ihan pakko sijoittaa. Tietysti tuo Onkyo on tavallaan turvallinen valinta varmasti vaikka saundista en osaa mitään sanoa mutta kyllä käytetyissä saa paljon paremman hintalaatusuhteen.
 

kaksonen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
21 943
Kaupunki
Korvessa
Gretch sanoi:
Jos vain käytetyt laitteet kelpaavat niin älä unohda selailla markkinoita. Voit saada samalla rahalla tuplasti kovemmat värkit, jos vain tyydyt siihen, että joku toinen on saanut purkaa laitteet pakkausmuoveista. Subbarivinkkinä voisin mainita, että oma Velodyne on kaupan B&K hintaan, mutta meno on hitusen kovempi :)

No sinä olet sitten nämä Onkyot kuullut :D
 

Gretch

Käyttäjä
Liittynyt
2.9.2007
Viestejä
10 849
Seppo Kaksonen sanoi:
No sinä olet sitten nämä Onkyot kuullut :D

En ole, vaikka niitä aikoinaan harkitsinkin. Käytettynä niitä tosin voi saada samalla rahalla vielä toisen setin keittiöön. ;)
 

kaksonen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
21 943
Kaupunki
Korvessa
Gretch sanoi:
En ole, vaikka niitä aikoinaan harkitsinkin.;)

Ei, kun vaan aina ihmettelen näitä kommentteja. Kun joku jotain laittaa, niin heti "nokitetaan". Toinen ihmetyksen aihe on "muotimerkit" joita tarjoillaan joka ketjuun. Oikeasti kokonaisuus ratkaisee ja kuten olen maininnut, kuunteluun tulisi saada. Musiikin toiston kannalta hyvinkin halvalla saa laitteet joilla musiikki lähtee lentoon. Laittamalla laitteiston hintaan nollan perään (Ovh) saadaan jo merkittävä ero siihen halvempaan, muutoin syödään vain kakun eri reunoilta. Ostaapa siis ketjun avauskirjoittaja mitä vaan.
 

Gretch

Käyttäjä
Liittynyt
2.9.2007
Viestejä
10 849
Seppo Kaksonen sanoi:
Ei, kun vaan aina ihmettelen näitä kommentteja. Kun joku jotain laittaa, niin heti "nokitetaan". Toinen ihmetyksen aihe on "muotimerkit" joita tarjoillaan joka ketjuun. Oikeasti kokonaisuus ratkaisee ja kuten olen maininnut, kuunteluun tulisi saada. Musiikin toiston kannalta hyvinkin halvalla saa laitteet joilla musiikki lähtee lentoon. Laittamalla laitteiston hintaan nollan perään (Ovh) saadaan jo merkittävä ero siihen halvempaan, muutoin syödään vain kakun eri reunoilta. Ostaapa siis ketjun avauskirjoittaja mitä vaan.

En tiedä mistä nokituksesta nyt oli kyse. Mitä nyt omaa subbaria hieman kehaisin, mutta jos vertailukohteena on BK:n XLS niin painiihan nuo hieman eri sarjassa... Bottomline kuitenkin on se, että käytetyissä löytyy monesti mint kuntoisia laitteita, joiden hinta on 50% vähemmän kuin vastaavassa uudessa. Minähän en itse laitteisiin ottanut mitään kantaa, ainoastaan siihen, että käytettyjen kanssa säästää pitkän pennin...
 

op

Hifiharrastaja
Aluevastaava
Liittynyt
4.11.2007
Viestejä
9 597
Kaupunki
Oulu
Marantzilta kannattaa tsekata 7000-sarjan vahvistin ja cd-soitin. Virittimeksi olisi saatavilla 6000-sarjaa edustava vehje.

Tosin mieli tekee kyllä ehdottaa Creekin uuttaa Evo 2 -sarjaa, mutta menevät hieman yli budjetin virittimen kanssa. Toisaalta jos vähän jouston varaa on, niin ottaa Creekiltä soittimen ja vahvistimen ja etsii jostain halvan virittimen joka suurinpiirtein passaa Creekien ulkonäköön.
 

roomus

Käyttäjä
Liittynyt
13.5.2009
Viestejä
30
isojussi sanoi:
Onpa nätit, sopivan ajattomat. Nuo ei vanhenisi vaikka kestäisivätkin sen uhkaamani 20 vuotta. Pitää keittiöremppa tehdä ensin ja sitten ostaa soittimet. Josko Jaggerin hinta vielä paranisi kesän jälkeen =)

Kiitos kaikille muillekin kommenteista. Eiköhän tuo laitepuoli ole helpompi; kaiuttimien valinta ja sovitus hyllyyn tai muualle olkkariin lienee se vaikeampi juttu.
 

sihvis

Hallituksen jäsen
Hifiharrastaja
Liittynyt
16.8.2006
Viestejä
10 131
Kaupunki
Kouvola
Ei nyt vieläkään tärppää se seinäkaiutin jota hain, oli muutama vuosi sitten hifimessuilla alakerrassa akustointimateriaalidemohuoneessa niin että seinällä oli kuvat isoista kaiutimista ja kuvan päällä oli sitten nuo pienet seinäasennettevat kaikattimet. Mikä hitto se merkki oli?

Merkkiä arpoessani vastaan tuli muita seinämalleja kuten Jamo A804 ja MartinLogan Vignette. Subbaria taitavat vaatia molemmat avukseen. Yksi subbariehdokas voisi olla Iso kaiutin - pieni huone -ketjussa mainittu Rythmik Audion tuote. Olettaisin että kaiuttimille antaa enemmän sijoitteluvaihtoehtoja jos ne laittaa suoraan seinään kiinni jolloin päästään eroon kirjahyllyn sijainnin rajoituksista ja sen aiheuttamista ongelmista.
 

op

Hifiharrastaja
Aluevastaava
Liittynyt
4.11.2007
Viestejä
9 597
Kaupunki
Oulu
Ei taida paljon seinäkiinnitteiset kaiuttimet lämmittää jos samalla seinällä on kuitenkin se kirjahylly.
 

isojussi

Hallituksen jäsen
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
17 025
Kaupunki
Hellsinki
Seppo Kaksonen sanoi:
Toinen ihmetyksen aihe on "muotimerkit" joita tarjoillaan joka ketjuun.
Jos sä nyt Sepi tarkoitat sitä että tarjoan Exposurea joka ketjuun niin se nyt johtuu vaan siitä että ne on aika hyviä laitteita musiikin kuunteluun ihan oikeasti ja käytettyinä tuohon hintaan ihan naurettavan edulliset. Uskallanpa väittää että normikuuntelija tykkää noista enemmäin kuin Onkyoista tai Denoneista joita sä ihan yhtälailla tarjoat joka ketjuun ;). Sopivilla kaiuttimilla tuo Jaggerin setti on sellainen jolla voi keskittyä olennaiseen eli musiikin kuunteluun.
 

sihvis

Hallituksen jäsen
Hifiharrastaja
Liittynyt
16.8.2006
Viestejä
10 131
Kaupunki
Kouvola
op sanoi:
Ei taida paljon seinäkiinnitteiset kaiuttimet lämmittää jos samalla seinällä on kuitenkin se kirjahylly.

No ei siinä seinällä, mutta jos kaiuttimet ovat nyt kirjahyllyssä koska niitä ei voida/haluta pitää lattialla, niin seinäkaiuttimien kanssa voidaan siirtyä kokonaan eri seinälle. Esim. jos nyt on telkkari jossain muualla kuin siinä samassa kirjahyllyssä, esim seinällä oleva littu, niin tommoiset vaan seinään telkun rinnalle, tulee vähän kotiteatterifiilistä.
 
T

teekal

Kuuntelin noita Usherin pikkuisia omalla setillä 1kk ajan odotellesssa silloisia dynareita saapuvaksi. Pidin noista Usherin kaiuttimista kyllä, ne olivat uskomattoman energiset ja toimivat silloisessa kuuntelutilassa hyvin. Noilla oli itseasiassa hauskempaa kuunnella musiikkia kuin kaiuttimilla jotka lopen settiin saapuivat (focus 110), jotain koukuttavaa noissa oli vaikka yläpäässä oli hiukan sanomista puhtaudessa mutta tuo usein unohtui, koska varsinkin keskialueelta nuo pöntöt olivat erityisen hyvät hintaisekseen. Pienessä tai muuten hankalassa tilassa yksi parhaiten integroituvista jalustapömpeleistä bassojen osalta ja sitä eloa ja säihkettä noista ei jäänyt puuttumaan. Mitä tulee tuohon jaggerin settiin, se on jo niin naurettavan halpa että ihmettelen, miksi porukka vielä edes odottaa hinnanlaskua.
 
Ylös