Ensimmäinen hifi-laitteistonne

Hinkkanen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
4 998
Kaupunki
Tampere
Tässä juuri kääntyi esiin varastosta pieni pahvilaatikko, johon olin vuosikymmeniä sitten tunnollisempina aikoina tallentanut kuitteja ostoksista, vuokranmaksuista ym. menoeristä. Ruskeasta kirjekuoresta, jonka päällä oli vuosiluku 1977 löysin kuitin liikkeestä Yleiselektroniikka Oy, Stereo-osasto, Fredrikinkatu 60, Helsinki. Kuitti on päivätty 26. lokakuuta 1977 ja siitä käy ilmi seuraavat ostokset:

Pioneer SA-700 (käyt.) 550,-
Beyer DT-220 250,-
RCA johto 26,-

Vielä löytyy tieto että kaupasta tehtiin osamaksusopimus. Nuo olivat kallista tavaraa 70-luvun opintolainoilla.

Samassa kuoressa oli myös kaksi kuittia Connoisseur BD/2A soittimen maksetuista osamaksuista marras- ja joulukuulta samana vuonna mutta ei alkuperäistä osamaksusopimusta. Näin siis hifiä ostettiin velaksi kolmekymmentä vuotta sitten. Pioneer ja Connoisseur ovat yhä täydessä iskussa mutta Beyerin luurit menivät roskiin jo kauan sitten. Oletan että tuo RCA-johto on yksi monista tarvikelaatikostani löytyvistä lakunaruista mutta ei kuitenkaan varmuudella tunnistettavissa :D. Lisäksi omistin tuolloin jo pari vuotta aikaisemmin hankitun Sony TC-129 kasettidekin jota olin käyttänyt primitiivisen Philipsin levysoitin/vahvistin yhdistelmälaitteen kanssa ja joka sekin on vielä olemassa mutta ilman vetohihnaa.

Viikonloppuna vanhempieni luona vieraillessani kävi ilmi että aivan ensimmäinen ikinä käyttämäni vinyylinpyöritin, 50-luvun lopun Telefunken oli vielä tallessa. Otin siitä joukon valokuvia ja perustan niistä oman ketjun vinyyliosastolle kunhan ehdin käsitellä ne sopivaan kokoon.

Minkälaisia olivat muiden ensimmäiset hifilaitteistot? Onko mitään osia niistä vielä mukana nykyisessä laitteistossanne?

Juhani

Ja ihan muutamaa minuuttia myöhemmin lisätietoja: Connien osamaksusopimus oli eksynyt vuoden 1978 kuoreen. Päivämäärä on tässäkin 26. lokakuuta ja hinnaksi tuli korkoineen Pickering XV15/400E rasialla 748.86,- Oli melkoista rahanmenoa ja osamaksuja maksettiin pitkälle seuraavaan talveen.
 
Hieno juttu, että tuo Telefunken on vielä tallessa. Odotan innolla siitä juttua ja kuvia vinyyliosioon.

On ilmeisesti niistä muutamasta kirjahyllystäsi käynyt lukeminen vähiin, kun on pitänyt ruveta -70 luvun kuitteja käymään läpi? ;)

Jyri
 
Jyri sanoi:
On ilmeisesti niistä muutamasta kirjahyllystäsi käynyt lukeminen vähiin, kun on pitänyt ruveta -70 luvun kuitteja käymään läpi? ;)

Laatikko löytyi kellarivaraston siivouksen yhteydessä ja noiden kuittien mahdollinen olemassaolo tuli heti mieleeni.

Ja sitten vielä hiukan jatkoa. Laskin noille ostoksille nykyhinnat Nordean rahanarvonkertoimella ja sain seuraavanlaisia tuloksia:

Connoisseur - 455 euroa
Pioneer - 334 euroa
Beyer - 152 euroa
RCA-kaapeli - 15,80 euroa

Eli semmoinen tonnin laitteisto, tuntui tuolloin hyvältä hankinnalta ja on epäilemättä hintansa hyvin tienanut, semminkin kun käyttöikää tuntuu vieläkin riittävän.

Juhani
 
Ai-jai, tulipa nostalginen olo. Connoisseur + Pickering 400E oli myös meikäläisen eka levysoitin. Koko rahavaranto siihen kauppaan upposi ja vanhemmilta piti vielä kinuta vähän avustusta päälle. Mutta kyllä maistui. Kitaristikaverilla oli Braunin soitin, josta vitsailtiin että "soita millä soitat ja Braunilla loput". Oli sen verran kova höylä kyseessä.

Ensimmäinen oma viritinvahvistin oli Harman/Kardon 330B, muistan vielä hinnankin: 1680mk/1976 (906€). Ensimmäiset kaiuttimet mahtavat 2-tie suljetut Acoustic Research AR6:t. Kilkkeet oli pakko saada vaikka hinta hirvitti. Eikä ole älyä tullu lisää myöhemmälläkään iällä...
 
Jos olisin löytänyt nuo kuitit aikaisemmin niin olisin jotenkin juhlistanut ensimmäisen oikean laitteiston 30-vuotisjuhlia viime kuussa. Täytyy ensi viikonloppuna ainakin kytkeä Pioneer ja Connoisseur yhteen ja soittaa jokin vinyyli, jonka omistin jo 30 vuotta sitten. Whon Quick One, joka on kauimmin omistamani vinyyli, saattaisi olla mitä sopivin.

Juhani
 
Pioneer%20SA-408%20grande.jpg


Kuvakin löytyi espanjalaiselta sivulta...

Pioneer SA-408. Hankittu liki 28 vuotta sitten osana Pioneer X33 -räkkisarjaa. Sarjan muut osat ovat kadonneet jätelavoille, mutta vahvistin on takuumusikaalisessa käytössä edelleen. Joskus mietin, mitä ihmettä ostan tilalle, kun tuo (ehkä) hajoaa.
 
Jos mikrohifejä ei lasketa, niin ensimmäisen ikioman erillislaitteistoni hankin muistaakseni vuonna 2001. Äänilähteenä toimi Sony DVP-NS405 dvd-soitin (yhä päivittäisessä käytössä), Technics SU-A700 integroitu (isälläni käytössä) ja Acoustic Energy AE209 kaiuttimet (myyty pois). Ainoastaan DVD-soittimen ostin uutena, muut käytettynä.

15 vuotta sitten käytössä oli kyllä Beomaster 1000 viritinvahvistin ja itserakennetut kaiuttimet isän vanhoista kaiuttimista ryöstetyillä elementeillä. Tuolla kuuntelin radiota ja lisäksi se toimi tietokoneen äänentoistojärjestelmänä (C64/Amiga500 pelejä ja musaa). :D Vahvain on tallella, mutta toinen kanava on mykkä. Myös nuo kaiuttimet löytyvät vanhempieni varastosta.
 
Oma ensimmäinen laitteisto löytyi aikoinaan käytettynä, varmaankin joskus -93.
Kaiuttimet oli OR-900 3-tiet ja vahvistin Pioneer SA-410
Ostaessa toisesta OR:sta puuttui bassoelementti, mutta löysin kirpputorilta sattumalta sopivan elementin. Arvot olivat täsmälleen samat kuin toisessa, mutta pölykupin koko hieman eri. Menoa se ei haitannut. Pioneerista vaan tuppasi kovimmissa kotibileissa sulake silloin tällöin kärähtää :) Alkuaikoina pyörittimen virkaa toimitti Pioneerin "ghetto blaster" tms. Vehkeet löysivät vielä uudet omistajat joskus 2002.
 
Ensimmäisen oman setin suhteen tuli omalta osaltani suoraan siirryttyä design-vehkeiden omistajaksi... :p Omat piti hankkia kun ei olohuoneen settiä voinut ihan vapaasti nuorena miehenä käyttää.

Peruslaitteena toimi B&O:n BeoCenter 2800 ja kaiuttimina B&O BeoVox S45 -pari. Ääni oli selvästi huonompi kuin olohuoneen setillä, joskaan ei kauhea. Muistan elävästi miten laitteisto oli miellyttävä käyttää ja toimi moitteettomasti. Isäni tuttu oli pääomistaja liikkeessä ja hinta viilattiin sellaiseksi, että kesäansiot paloivat tismalleen. Kajarit olivat käytetyt mutta BeoCenter oli uusi, tosin liikkeen esittelylaitteisto, jonka kannessa ja kyljessä muutama todella ruma naarmu. Naarmut eivät itseäni haitanneet kun hinta meni riittävästi alaspäin.

Laitteen päivityksenä oli erinäisiä vuosia myöhemmin BBX 485 -kajarit, jotka ostin valmiina. Toisto siirtyi aivan uudelle tasolle... :D

BeoCenterista aika jätti, valitettavasti, virtalähteen vian seurauksena olevan kärähtämisen muodossa...

t. jjahifi
 
Hauska huomata, että nykyinen settini pitää sisällään toisten ensilaitteiston kaltaisia komponentteja. Marantz 2226B ja Connoisseur BD2 ovat täällä käytössä. =)
 
Ensimmäinen oma laitteisto on tallessa ja osin toimintakunnossakin:
Pioneer PL-980 -vinyylinvingutin on kellarissa,
Pioneer SX-225 -viritinvahvistin on äitini hellässä huomassa ja toimii kuin uusi.
Ensimmäinen CD oli Pioneer PCD-225 (-tai jotain), kesti nippanappa takuun yli käytössä ennen kun laukesi.
Tällä setillä ajettiin UK-360 -kaiuttimia, jotka eivät ole vieläkään päätyneet telkänpöntöiksi lukuisista pyynnöistäni huolimatta, vaan ovat edelleen jonkun ihmis-paran (eivät siis telkän) harmina jossain. Mikä on sinänsä valitettavaa.

Ostoajankohta noille roippeille oli syksy-1989, eli ensi syksynä kaivetaan wanhoja äänitteitä esille ja jysäytetään kuoharipullo paneelista poispäin. :D
 
Jaaha, koskas mahtoi olla se mun ensimmäinen kesätyö - josta sai ihan palkkaa? Olisko ollut -81, jolloin ostin Turusta Vihannon Sähköstä JVC:n pakettistereot. Erillislaitteethan ne olivat, mutta muuten kyllä ihan pakettistereoiden luokkaa. Minulle ei mm. ole hajuakaan mikä oli noiden tyyppimerkintä.

Ne seuraavat laitteet sitten vasta olivat sellaiset, joita voisi muistellakin. Ja ne tuli hankittua Radiosta ja Antennista. Siellähän se Jjahifikin on tainnut muinoin asioida.
 
Ekat sain isältä 1980, kun hän hankki Marantz 2238B:n ja Pioneer CT-F2121(?) dekin sekä legendaariset Large Advent-kaiuttimet, kaikki ostettu Kanadasta 1980. Näistä vahvari ja kaiuttimet on vielä isällä käytössä ja hyvin toimivat. Siis ne mitä itselleni sain käyttöön olivat Sansui viritinvahvistin 1000, Pioneer HPM-40 kaiuttimet ja Pioneerin päältäladattavan dekin (puolikokoinen). Näistä kaiuttimet ja Sansui on vielä tallessa, mutta ei käytössä. Ensimmäinen itse ostamani laite oli joku kasettidekki (Pioneer?) ja CD-soitin Technics SL-p200 vuodelyta 1986. CD-soitin on päivittäisessä käytössä.
Ohessa kuvia em. laitteista.
http://members.aol.com/KDresch/hpm-40.html
http://www.classic-audio.com/marantz/2238b.html
http://www.classicsansui.net/images/Sansui 1000x.jpg
http://img.epinions.com/images/opti/29/98/Large_Advent_Speakers-resized200.jpg
 
silmaauki sanoi:
Ne seuraavat laitteet sitten vasta olivat sellaiset, joita voisi muistellakin. Ja ne tuli hankittua Radiosta ja Antennista. Siellähän se Jjahifikin on tainnut muinoin asioida.

Sama R&A oli myös mun uran alun hovihankkija ja sai kaupattua ne mainitut BBX-485 jympyttimet. Kellarihuoneessa sai kätevästi napin painalluksella verrata niitä ja muita B&W:n lumiukkoihin :D Sittemmin on hankinnat suuntautuneet Latvan kautta Lappiin 8)
 
Ensimmäisillä kesätyörahoillani ostin Oracle Delphi Mk2 pyörittimen Sumiko MMT-varrella ja Sumiko Alchemist 1a-rasialla. Aikaisemmin mainoksia jakamalla hankkimillani varoilla olin ostanut mm. Aiwan AD-F660 dekin, Thorens TD-160 levysoittimen Yamahan Mc-21 rasialla, sekä jonkun Technicsin vahvistimen. Tuohon aikaan olin kuulokekuuntelija ja kuulokkeina toimi Revoxin 3100 luurit. Yhtään noista em. laitteista en enää omista.

Hörhelö
 
Mulla oli ensimmäinen laitteisto Schneiderin pakettistereot joihin säästin pari vuotta. 995 mk Anttilasta, muistan vieläkin. Ensimmäinen päivitys oli Schneiderin cd-soitin :) Sitten oli kaiken maailman pinohiiriä ja erilaisia kötöstyksiä kaiuttimina. Ensimmäinen varsinainen hifilaitteisto oli (ja on mulla vieläkin toimivana) B&O:n 5500 sarja. Kaukosäätimestä meni säätöpyörä paskaksi. Se oli sellainen iso pöytämalli. Ostin beolink1000:n tilalle tossa vuosi pari sitten. Laitteistossa sinällään ei ole koskaan ollut mitään vikaa 20 vuoden aikana, mutta cd-soittimesta on vaihdettu luukun avausmekanismin moottori tehokkaampaan, kun vanha alkoi hyytymään ja ei enää hihnan vaihdoilla selvitty. Vinyylisoitin ei ole ollut samasta sarjasta, mutta B&O merkiltään. Myin sen pois kun meni hermot sen temppuiluun. Korjautin sen viimeisen kerran ja sitten kiertoon. Käytettävyyshän tuollaisella design -sarjalla on ihan omaa luokkaansa ja minun silmään nuo miellyttää eniten B&O:n mallistosta sen jonkun soundcenterin lisäksi missä on se aavelasi :) Ikinä en meinaa myydä pois ja toivottavasti toimii vielä...noo...aina.
 
sepi_1 sanoi:
Sama R&A oli myös mun uran alun hovihankkija ja sai kaupattua ne mainitut BBX-485 jympyttimet. Kellarihuoneessa sai kätevästi napin painalluksella verrata niitä ja muita B&W:n lumiukkoihin :D Sittemmin on hankinnat suuntautuneet Latvan kautta Lappiin 8)
Noiden legendaaristen BBX 485 -pönttöjen (minulla on, ihan aidosti, hyvät muistot moisista) hankinnan jälkeen satuin BeoCenterin ongelmien ilmetessä olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Olin käymässä sukulaisten luona ja BeoCenter oli maahantuojalla ihmeteltävänä (eli kannattaisiko korjata, ei kannattanut) kun menin erään kodinkoneita myyvän liikkeen muuttomyyntiin paikalle. Ja siitä se sitten repesi. :D

Tuolla oli uskomattomalla alennuksella myynnissä Luxman L-435 vaffari, Luxmanin T-215L viritin ja Gradient 1.1 -kajarit! Esittelyversioita. Mistään ei ollut tallella käsikirjoja eikä pakkauksia. Muistan vieläkin kuinka heitin puoliksi piloillani tarjouksen koko paketista ja vielä rankasti halvemmalla kuin esitetty alennus. Myyjä sanoi, että ei käy. Mutta takahuoneesta tarjoukseni kuuli vanhempi tyyppi, joka tuli paikalle. Hänen mukaansa kaupat tuli jos minulle kelpaisivat vehkeet ilman manuaaleja ja bokseja ja jos lisäksi ostaisin Thorensin levarin, johon siihenkään ei ollut boksia tallessa... Maksuaikaa kaksi viikkoa (arvatkaa tyhjenikö tili). Tuolloin liikkeillä oli vielä oikea omistaja eikä mitään kasvotonta ulkomaista ketjua... :D

Gradientit olivat suorastaan s*nan rumat, mutta ääni oli tarkkuudessaan jotain aivan uskomatonta BBX-pariin verrattuna... BBX tuli myytyä jo ennen kuin olin uuden paketin saanut käsiini (ei olisi rahat riittäneet maksamiseen muuten). On sitten ihan oma tarinansa kuinka hain vehkeet...

Siten minusta tuli Luxman ja Gradient -fani. :p

Gradient 1.1 -parini olen saanut takaisin tehtaan huollosta (basso on noissa selvästi heikoin piirre) ja Luxmanit ovat yhä omistuksessani, tosin vaffari on Voltalla lainassa. Thorens on myös talossa, tosin ei käytössä.

t. jjahifi

Edit: Kappas, tämä meni jo OT:ksi. Tuohan oli jo toinen settini...
 
Noi Luxmanit oli upeita. Yhdellä opiskelukaverilla oli Luxmanin setti. Se oli aika kornia kun kaverilla ei ollut mitään muita kalusteita kuin patja lattialla ja laiteteline. Mutta silti hifilaitteisiin oli panostettu. Kaiuttimet muuteen saattoivat olla juuri nuo BBX:t.
 
Minulla oli ensimmäinen hifiä edes joltain osin mahdollisesti hipova laitteisto oli ihka uusi Sonyn CD-soitin (ehkä v 82 tienoolla), itse kötöstetty vahvariviritys lastulevykotelossa (jonka kytkistä en enää muista) joka kyllä soi mutta tuppasi päästelemään aika tiheään toimintasavuja värähtelytaipumusten tms. takia. Tuomelan Hifi 25-x tee-ite kajarit antoivat noihin aikoihin varsinaisen heureka-elämyksen.
 
Back
Ylös