ELKOt - onko olemassa perusarvoja?

Kimmo.Niinimäki

Käyttäjä
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
217
Tarkoitan siis arvoja, joita aina voi soveltaa johonkin projektiin tai joille muuten vaan on aina käyttöä..?

-Kimmo-
 
Tehonkesto, ehkä myös lämmönkesto, tuovat ainakin vielä lisää erilaisuutta, mistä elkoja tarvitseva voi haluta valita. Minkälaista käyttötarkoitusta mielessäsi muuten on?
 
Esr, rippelivirrankesto resonanssitaajuus tulee ekana mieleen, jotka vaikuttaa mones paikas.
 
Jos aina hommaa 105 asteen lowESR elkoja, ne käy melkein joka paikkaan, kun taas 85 asteen peruskura ei käy.
 
Rifalla on myös +125 asteen lämmönkestolla olevia long life -tyyppisiä aksiaalielkoja mutta niitä ei saa valitetavast yli 100V:n jännitteellä. Yli 100V on +105 astetta mut sekin riittää useimpiin sovellutuksiin.
 
OK, hyviä pointteja.

Jos ajatellaan käyttötarkoituksen olevan puhtaasti äänen kanssa tekemisissä olevissa laitteissa, myös esim. äänikorteissa. Eri kohtiin on toki hieman omia ja parempia kannuja mutta peruspiirteitä. Mitä uF ja V -arvoisia konkkia kannattaisi alkaa hamstraamaan..? :p

Low ESR, High Ripple Current, tehonkesto, lämmönkesto...

Mitä hyviä valmistajia ja malleja eri kohtiin olette mielestänne löytäneet? Painotan nyt voimakkaasti soundillisia hyveitä. Mitä ja mihin olet käyttänyt?

Unohdetaan Black Gate, koska niitä ei juuri enää saa ja hinnat ovat korkeita. Elna, Sanyo, Nichicon, Panasonic, Rubycon....

-Kimmo-
 
Jos laitetaan signaalitielle, eikös silloin olis muovia...
 
Näin toki mahdollisuuksien mukaan pyritään tekemäänkin. Mutta muihin kohteisiin laitteessa..

-Kimmo-
 
Kimmo.Niinimäki sanoi:
OK, hyviä pointteja.
...
Mitä uF ja V -arvoisia konkkia kannattaisi alkaa hamstraamaan..? :p
...
-Kimmo-

Ei mitään. Elkot kun ei kauheasti tykkää säilytyksestä jännitteettömänä. Ne kannattaa aina shopata sitten kun tarvetta esiintyy. Esim. Digikeyllä löytyy Panasonicin FC-sarjaa, joka on melkoisen sopiva joka paikkaan, eikä hinta ole lainkaan paha. Pienet tilauksen (alle 65 euroa) hoituu näppärästi DG:n kimppatilauksen kautta, joka muutaman viikon välein tapahtuu: http://www.vvsoft.fi/dk/
 
Olet oikeassa. En tarkoittanutkaan "hamstraamista" sillä. Ajatukseni oli lähinnä se, että olisi kaverille kanssa -ajatuksella sopivia arvoja tarjota. Kaiuttimissa olen törmännyt tiettyihin perusarvoihin esim. juuri konkissa ja sitä kautta ajattelin myös elkojen suhteen. Itsellänikin on monta eri projektia juuri menossa, jos vaan ehtisi kaikkia tekemään kiireessä. Henk.koht. olen tykästynyt Nichiconin audio-sarjan tuotteisiin erityisesti MUSE-sarjan konkkiin. Myös Elna Silmic II ja Cerafine ovat hyviä. Panasonicin FC ja FM -sarjat ovat hyviä perustapauksia. Sanyon OS-CON SP -sarja tietyissä kohdissa on lyömätön. Rubyconilta löytyy muutama hyvä perustapaus laadukkaasti valmistettuna. Ei Black Gatetkaan huonoja ole olleet, vaikeita vain saada nykyään kovin kattavasti ainakaan.

Mitä kokemuksia muilla on eri malleista eri sovelluksissa?

-Kimmo-
 
Jos puhutaan käyttöjännitteen suodattamisesta niin ei kai konkkaa yleensäkään voi koskaan olla liikaa. Lineaaripowerissa (varmaan väärä termi mutta menköön 8)) kannattaapi varata riittävästi varaa siihen nimellisjännitteeseen, esim. 50V linjassa minimissään 63V. Olen koittanut yleensä lyödä luokkaa 20% enempi jännitekestoa kuin linjassa on jännää. Peruselektroniikan käyttikset alkaa yleensä kai jostain 3V3, joten hyvä sarja, joka riittää moneen tarpeeseen voisi olla vaikka 10V, 25V, 35V ja 63V sekä kapasitanssia vaikka 100u, 330u, 1000u ja 4700u. Noilla pitäisi päästä alkuun käyttisten kanssa (eihän elkoja muualle voi laittaakaan ;)) jos haluaa perusvarastoa ylläpitää. Mutta niinkuin Jouni tuossa sanoi niin tuskinpa kannattaa kovin montaa vuotta varastoida...

-A
 
Mä oon jättänyt yleensä kunnolla pelivaraa, esim. jos powerin ulostulo on +300V niin 600V:n suodatuskonkat. Ja jos vaan mahdollista niin laitan polypropyleenia elkojen sijaan. 100uF/630V poly maksaa 40€, kallistahan se on mutta tälläiset konkat kestää "ikuisesti". Putkikytkennöissä yleinen virtalähdekytkentä on tyypillisesti CLC -suodin, 47uF + 10H + 100uF.
 
OK, näin olin hieman itsekin ounastellut..

Lisää mietteitä itse konkkamalleista, merkeistä...

-Kimmo-
 
No jos tarttee satojen volttien jännitekestoa niin tietää rakentavansa särögeneraattoria >:D. Ja sen enempää vittuilematta niin 100uF on melkein powerissa kuin powerissa (poislukien hakkuri jos sen satamikrosen resonanssi sattuu juuri oikealle kohtaa) auttamatta liian vähän. Muovikonkan kestävyys sen sijaan on todellakin loistava, mutta hinta on sen verran suolainen, että itse jättäisin kyllä väliin.

Noin niinkun yleisesti kannattaa ainakin virtalähteissä suosia matalan sarjaimpedanssin (Low ERS/ESL) tyyppisiä elkoja. Jos on tarve isolle sarjaresistanssille, esim. ns. snubbereissa niin laittaapi sitten vastuksen sarjaan.

Merkeistä ja malleista en niin osaa sanoa, mutta elkoissa, niinkun konkissa yleensäkin, laatu maksaa. Eli älä osta Bebekistä :). Luotettavia merkkejä on tähän asti alleet, mallisarjasta riippuen, mm. Panasonic, Epcos, Vishay ja Rubicon.

-A
 
Puolijohdelaitteissa pärjää yleensä 100V jännitekestolla ja kun nuo eivät oikeasti ole ainakaan pienissä arvoissa mitenkään kalliita ja aina kannattaa käyttää jännitettä suurempaa kestoisuutta. Lisäksi elkon käyttöikä pitenee kun jännitekuormitus alenee. Ainoa ongelma voi tulla fyysisen sovittamisen tai rasterin kanssa jos tarkoitus on käyttää jälkiasennusiin. Low ERS on suositeltava, en tiedä mitään syytä miksei niitä voisi käyttää yleisesti kaikkiin kohteisiin.
 
Olen joskus kuullut, että Elkon käyttöjännitteen tulisi olla väliillä 50...75%.
Oli jossain Britis Post Officen suunittelukriteereissä tms. (siis ammoisina aikoina).
Liian alhainen jännite ei pidä oksidointikerrosta kunnossa ja liian korkea taas rasittaa sitä liiaksi.
Mutta elkon sijoitus ja johdotus kannattaa hoitaa kunnolla, niillä voi pilata hyvänkin konkan.
Siis mahdollisimman kauas kuumenevista komponenteista ja johdostus reitittäen konkan napojen kautta.
Konkan napoihin kannattaa juottaa ehkä vielä jokin pieni muovikonkka.
Näin suodatusvaikustus saadaan parhaaksi, mutta rippelivirta siten nousee.
Joka kannattaa kyllä mitata!
 
Jep, alle 50% jännite elkon nimellisestä ei ole elkolle hyvästä, 70-75% nimellisestä lienee mekolailla optimaalinen elkon kannalta.
 
Omien kuuntelukokemusten mukaan unohtamatta datalehdistä saatavaa tietoa.
 
Mä olen laittanut lisäsuotoon Vishay-Redersteinen MKP-1837 tai Evox-Rifan PFR malleja. Tuntuu toimivan, en ole tosin mitannut tai itse asiassa toistaiseksi ehtinyt kuunnella eroja eri mallien ja arvojen välillä. 0,001uF ja 0,1uF taitaa olla itsellä käytössä. Spraguen Orange Dropseja mulla on kanssa.

-Kimmo-
 
Ahosen Jannella taisi olla jotain mittauksia tehtynä noista rinnankytketyistä suotokonkista, muistaakseni elko+kerko rinnan. Taisi olla niin, että se rinnankytkentä tuotti jopa huonomman tuloksen tietyillä taajuuksilla. Analogiakytkennöissä voi nuo suodatukset (energian varastointi, jos siihen on tarvetta, on sitten erikseen) esim. oparille hoitaa kyllä yhdellä hyvällä konkalla, joka on riittävän lähellä piirin inputtia ja jos poweri on routattu oikein. Esim. LOW-ESR SMD-tantaaleja olen käyttänyt aika paljon viime aikoina, myöskin siitä syystä, että SMD-kompo on kivemmän näkönen :) ja niitä sattuu olemaan aikalailla saatavilla. Tietysti tästäkin voi joku keksiä kitisemistä :).

Digitaalipiirit on sitten erikseen. Monesti kompoissa on useita käyttispinnejä, joista jokaisella olisi suotavaa(=lähes pakollista) olla oma konkka, varsinkin jos pinnit ovat kaukana toisistaan. Yleensä SMD-kerko on suositeltu vaihtoehto. Kerkoa valitessa kapasitanssia tärkeämpi kriteeri on sen resonanssi(joka kylläkin riippuu sekä fyysisistä ominaisuuksista että kapasitanssista). Resonanssi olisi hyvä olla mahdollismman lähellä ko. pinnistä otettavan virran taajuutta, esim. prossuissa core käyttis(käyttikset) sykkii samaan tahtiin prossun kellon(kellojen) kanssa. Olen käyttänyt 3-10nF kerkoja uC:n käyttiksissä, tietysti regulaattorin jälkeen olen laittanut pari isompaa ~100u konkkaa.

Mutta jos ihan kuuntelette konnkien eroja käyttissuodatuksessa niin laittakaahan ne reguloinnit ensin kuntoon...

-AL
 
Back
Ylös